بررسی روزنامه های صبح تهران " شنبه ۲۳ مرداد


بررسی روزنامه های صبح تهران – شنبه ۲۳ مرداد

تیترهای اول

"اگر در پی خدمت نباشید مردم رایشان را پس می گیرند" تیتر اول روزنامه خبر است. مردم سالاری با عنوان "سخنان مشایی با خط امام فاصله دارد" همین گزارش را مطرح کرده، جهان صنعت از قول دولتمردان نوشته "مصلحت فراتر از قانون است"، تهران امروز با "تذکرات اصولگرایانه به رئیس‌ جمهور" به مهم ترین موضوع امروز پرداخته و آرمان در عنوان اصلی خود از قول احمدی نژاد نوشته "به رهبری نامه نوشتم".

"راه ‌اندازی نیروگاه اتمی بوشهر در ایستگاه آخر" مهم ترین خبر روزنامه ایران است، رسالت با عنوان "نیروگاه بوشهر سی مرداد آغاز به 8 کار می کند" نظر رییس سازمان انرژی اتمی را منعکس کرده و حمایت در صدر اخبار خود نوشته "گروه وین بیانیه تهران را پذیرفت".

سیاست روز "عقب ‌نشینی وین، گمانه ‌زنی‌های یک دیدار" را در صدر اخبار خود آورده، ابتکار از زبان وزیر خارجه آمریکا نوشته "اوباما با احمدی نژاد دیدار می کند" و روزنامه جمهوری اسلامی از "تحرکات گسترده سران عرب برای آغاز مذاکرات سازش با اسرائیل" خبر داده است.

"صد میلیارد تومان برای حذف زیر میزی پزشکان" عنوان اصلی جام جماست و "ابطال معامله خودرویی بورس" تیتر یک دنیای اقتصاد است.

کیهان و خراسان از زبان رهبر جمهوری اسلامی نوشته اند "تلاوت قرآن باید مقدمه عمل بدان باشد".

گزیده مقالات

امکان مذاکره با آمریکا

حشمت الله فلاحت پیشه در سرمقاله آرمان نوشته درباره امکان انجام مذاکره میان ایران و آمریکا باید گفت که علت اینکه چراغ سبز و قرمزهای متناوبی از هر دو طرف صادر می‌شود این است که دو کشور به یک راهبردی مشخص برای دیپلماسی فی ما بین نرسیده‌اند.

به نوشته این نماینده مجلس، مذاکره فعلا مطرح نیست مگر اینکه شرایط تازه شکل بگیرد و دو طرف احساس کنند که باید برای کاهش تنش‌ها وارد مذاکره شوند. علت‌های افزایش تنش در روابط ایران و آمریکا برای این است که اولا تحت تاثیر لابی اسرائیل و دوم به سبب کسانی که نگاه‌شان به سیاست خارجی آمریکا دشمن محور است.

سرمقاله آرمان نتیجه می گیرد که اگر نامه رسمی از طرف آمریکا به ایران تحویل داده شود، آنوقت می‌شود گفت که آنها راهبردی برای مذاکره دارند. ازسوی دیگر باید متذکر شد که مشکل میان ایران و آمریکا مناظره نیست. مناظره با هدف اثبات حقانیت انجام می‌گیرد که ما معتقدیم آمریکا در طول 31 سال گذشته سیاست منفی در قبال ما در پیش گرفتند.

دولت و اصولگرایان

ابتکار در توضیح مسائلی که بین اصولگرایان و دولت احمدی نژاد به وجود آمده نوشته حوادث چند سال گذشته نشان داد آقای رحیم مشایی نزدیکترین یار احمدی نژاد میدان دار، تعریف احمدی نژادی از اصولگرایی است در حالی که وی در این مدت،نشان داده است که نگاهی متفاوت با مبانی فکری متمایز با دیگر اصولگرایان دارد .

به تعبیر این روزنامه در دولت قبلی گفته می‌شد که طیف احمدی نژاد از آقا تهرانی تا مشایی را شامل می‌شود . در دور اول ریاست جمهوری آقای احمدی نژاد، تمام تلاش اردوگاه اصولگرایان این بود که نشان دهند، احمدی نژاد به قرائت آقا تهرانی، صحیح می‌باشد ولی کسانی چون دکتر الهام، صفار هرندی و بخش مهم روحانیت حامی دکتر احمدی نژاد، همراه تر و نزدیک تر از دیگران بودند.

ابتکار نتیجه گرفته احمدی نژاد بر خلاف خاتمی، تصمیم دارد که وسط نایستد. خاتمی آن روز که راهها جدا شد، تصمیم گرفت وسط بایستد و البته آن استراتژی ناجی فروپاشی اصلاح طلبان نشد. بلکه اجماع مرکب علیه خود او شکل گرفت. بخش تند روی اصلاح طلبان، ابتدا شعار عبور از خاتمی سر دادند، آنگاه نوبت به اعلام جنگ کروبی علیه خاتمی رسید. هر دو گروه به نوعی سعی کردند خاتمی را مقصر تمام شکستها قلمداد نمایند. شاید دکتر احمدی نژاد با استفاده از این تجربه، تصمیم گرفته است که پای یکی از این قرائت‌ها امضاء دهد و حاضر شود، هزینه آن را بپردازد.

دولت و اصولگرایان

روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود نوشته اگر رئیس دولت نظر موافقی با یک قانون نداشته باشد، جایگاه ویژه او که برای جامعه نقش آموزندگی و الگودهی دارد ایجاب می‌کند همراه با روشن نمودن نظر خود، در کمال خضوع به آن قانون عمل کند.

به نظر این روزنامه تمکین در برابر قانون توسط دولتمردان، در روابط اجتماعی و اقتصادی آحاد جامعه نیز اثر مطلوب می‌گذارد. اگر این روزها روند قیمت‌ها بدون حساب و کتاب رو به افزایش است، یکی از دلایل آن اینست که فروشندگان به پیروی از بعضی مسئولان، خود را به موازین قانونی پای بند نمی‌دانند.

به تاکید روزنامه جمهوری اسلامی مجادلات مربوط به موضوع بد حجابی‌ها، اظهارات مربوط به "مکتب ایرانی" و اینکه "انسان می‌تواند خدا شود" نمونه‌های روشن این مباحث هستند. اصولاً افرادی که در مقولات دینی صاحبنظر نیستند نباید در این زمینه‌ها اظهارنظر کنند و اگر به هر دلیل وارد این عرصه شدند هنگامی که با انتقاد صاحبنظران مواجه می‌شوند باید انتقادها را بپذیرند و عذرخواهی و تصحیح کنند.

مقاله با ملی گرائی

سیاست روز در سرمقاله ای به قلم مدیر این روزنامه ضمن انتقاد از گفته های رحیم مشائی نوشته وطن‌پرستی و به تدبیری دفاع از وطن‌ و خانه و کاشانه در همه ادیان به‌خصوص دین اسلام تاکید فراوانی بر آن شده است و بسیجیان و دیگر نیروهای مسلح ما در جنگ تحمیلی نشان دادند که از تمام کسانی که داعیه‌ ملی‌گرایی داشتند وطن‌پرست‌تر بودند که با خون خویش اجازه ندادند حتی یک میلیمتر از خاک کشور هم در دست دشمن باقی بماند،

به نوشته این مقاله رژیم پهلوی که داعیه‌ ملی‌گرایی باستانی در مقابل اسلام ‌گرایی داشت به راحتی قسمتی از خاک ایران را از دست داد.

سیاست روز اظهار عقیده کرده استکبار جهانی برای تسلط خویش در جهان نیاز به ایجاد تفرقه و قطعه قطعه کردن ملت‌ها و کشورها دارد چنان که برای اضمحلال امپراطوری عثمانی کردستان بزرگ ـ ارمنستان بزرگ، عربستان بزرگ ـ سوریه بزرگ ـ ترکستان بزرگ و عراق را مطرح کردند، در ایران هم با اشاعه پان ایرانیسم ملت‌ ما را در مقابل دیگر ملل اسلامی که در آنها پان عربیسم، پان ترکیسم را مطرح می‌کردند قرار دادند.

دولت منفعل نشود

رسالت در سرمقاله خود نوشته طی هفته های اخیر موجی از انتقادات سیاسی و فرهنگی علیه برخی از اعضای نزدیک به رئیس جمهور به راه افتاده است. هر چند قسمتی از این انتقادات طبیعی ومتاثر از رفتارها و گفتارهای نابجای این افراد است اما به نظر می رسد دامن زدن به آن و اصرار بر مواضع ناصواب ناشی از کارگردانی معارضین برای آ فرینش فضای سیاسی به منظور مخالفت با دولت باشد.

به نظر این روزنامه پذیرش واقعیت خطای نظری رحیم مشایی از سوی رئیس جمهور می توانست یک فضای همدلی بین دولت و اصولگرایان منتقد ایجاد نماید، اما اصرار غیر قابل توجیه بر حمایت از وی دستاویزی را برای مخالفین فراهم کرده است تا این موضوع را محملی در راستای تسویه حساب های سیاسی و جناحی قرار دهند.

رسالت نوشته در مواجهه با این پدیده بخش های مختلف دولت به هیچ وجه نبایدمنفعل شوند و قطار اصولگرایی رامتوقف کنند، اصولگرایان نیز با حمایت مجدانه از دولت که پیشانی محبوبیت گروه های اصولگراست رئیس جمهور و کابینه اش را نسبت به عقبه خود دلگرم سازند. اما در عین حال نمی توان چشم ها را بر واقعیت ها نیز بست.

تحریم بی فایده

کیهان در سرمقاله خود نوشته در دنیای امروز اقتصاد یک پدیده بی مرز و جهانی شده است - و این چیزی است که آمریکایی ها خود با افتخار آن را بوجود آورده اند- آیا دیگر می توان از تحریم به عنوان ابزاری که سعی می کند به بازار دستور بدهد، انتظار توفیق ویژه ای داشت؟ واقعیت این است و همه کیس های قبلی تحریم در یک دهه گذشته هم نشان داده که اقتصاد جهانی شده فقط منطق سود را می شناسد.

به نوشته این روزنامه ایران در 20 سال گذشته به خوبی این موضوع را درک کرده که جهانی شدن اقتصاد امکان های منحصربفرد بوجود آورده است که باعث می شود تحریم- آن هم تحریم کشوری مانند ایران- چیزی بیش از یک گزینه تبلیغاتی نباشد که به درد حفظ آبروی غرب می خورد اما تاثیری بر رفتار کشور هدف نخواهد داشت.

تنوع فروشندگان و تنوع در روش های مبادله به نظر کیهان باعث می شود که همه بدانند مقررات تجارت بین المللی فقط مجموعه ای از قواعد صوری است که برای نظم بخشیدن و تسهیل فعالیت های پراکنده و بسیار متنوع بازرگانی در سراسر جهان ایجاد شده و به دلیل برخوردار بودن از همین ویژگی به هیچ وجه امکان تحریم وجود ندارد.

تغییر سبد ارزی مبهم

زهرا علی اکبری در سرمقاله جهان صنعت با اشاره به گفته رییس بانک مرکزی در این باره که ایران آمادگی دارد معاملات نفتی خود را با کشور خریدار با واحد پول همان کشور انجام دهد. نوشته تغییر سبد ارزی ایران که از مدت‌ها پیش در محافل اقتصادی رسمی و نیمه‌رسمی درباره آن سخن گفته شده با اظهارات اخیر مقامات دولتی وارد فاز جدیدی شده است‌.

به نوشته این روزنامه مقامات بانکی نیز پیشتر اعلام کردند به دلیل تضعیف دلار قصد دارند یورو را جایگزین دلار کنند. اما در این میان بحث بر سر سبد ارزی و ترکیب آن و چرایی جایگزینی یورو، دلار و‌... نیست، بحث بر سر نکاتی است که در قالب خبر‌، مبهم مطرح می‌شود و مبهم می‌ماند و مبهم مورد تحلیل و نقد و بررسی قرار می‌گیرد‌.

سرمقاله جهان صنعت چنین نحوه ای برای اطلاع رسانی را مبهم دانسته و نوشته رییس بانک مرکزی در جواب سئوالات می گوید ما آمادگی چنین کاری را داریم‌. و آن چه باقی می ماند این نحوه اطلاع‌رسانی است که گویا شیوه جدیدی است که می‌توان آن را اطلاع‌رسانی مخدوش، ناقص و بی‌سر و ته نام گذاشت.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.