هرالد تریبیون: موج جدید دانشجویان ایران مشتاق تحصیل در آمریکا


هرالد تریبیون: موج جدید دانشجویان ایران مشتاق تحصیل در آمریکا

نمایی از دانشگاه کلمبیا در شهر نیویورک

روزنامه هرالد تریبیون بین المللى در گزارشی به موضوع افزایش تعداد دانشجویان ایرانى مشغول تحصیل در آمریکا پرداخته و از دشوارى هاى رسیدن به این آرزو و دستاوردهاى آن مى گوید.

در بخشى از این مقاله که در شماره روز سه شنبه آن به چاپ رسید جزییاتی درباره مشکلات و روند تحصیل دانشجویان ایرانی در آمریکا از زبان آنها نقل شده است.

در این گزارش آمده است: عاطفه فتحى از همان سنین نوجوانى مى دانست که بالاخره یک روزى براى ادامه تحصیل به خارج از ایران خواهد رفت. او اکنون ۳۰ ساله است و در دانشگاه اوکلاهاما در آمریکا و در رشته مهندسى تحصیل مى کند.

عاطفه مى گوید با وجودی که او از دانشگاه هاى کانادا و سوئد نیز درخواست ثبت نام کرده بود ولى انتخاب اول او آمریکا بود.
  وی می افزاید: اعتقاد عمومى بر این است که در آمریکا زندگى براى خارجى ها ساده تر است و آنها راحت تر با محیط جدید انطباق پیدا مى کنند. با توجه به اینکه در نظام آموزشى ایران، زبان انگلیسى زبان عمده خارجی محسوب مى شود بسیارى از تحصیلکرده هاى ایران به انگلیسى تسلط دارند و این موضوع، انطباق با محیط آمریکا را براى آنها ساده تر مى کند.

به نوشته گزارشگر هرالد تریبیون، عاطفه فتحى جزئى از موج جدید دانشجویان ایرانى است که در سال هاى اخیر به آمریکا آمده اند و تعداد آنها در بیش از ده سال اخیر بى سابقه است.

از سال هاى پس از انقلاب اسلامى در ایران که تعداد دانشجویان ایرانى ساکن آمریکا بسیار چشمگیر بود این رقم همواره رو به کاهش بوده است. به عنوان مثال در سال ۱۹۹۹ تعداد کل دانشجویان ایرانى که در آمریکا تحصیل مى کردند حدود ۱۷۰۰ نفر بود.

از آن زمان این تعداد به آهستگى رو به افزایش گذاشته و اکنون طبق آمار و اطلاعات موسسه آموزش بین المللى در شهر نیویورک، تعداد دانشجویان ایرانى ساکن آمریکا از هر زمان دیگرى پس از سال ۱۹۹۴ بیشتر است.

یگانه تربتى در ادامه گزارش خود در روزنامه هرالد تریبیون مى نویسد: اکثر دانشجویان ایرانى مى گویند به خاطر سطح عالى آموزش در دانشگاه هاى آمریکا و بودجه هاى سخاوتمندانه براى تحقیقات علمى به این کشور مى آیند. اغلب این دانشجویان معتقدند که با وجود افزایش تنش در روابط دو دولت ایران و آمریکا تحصیل در دانشگاه هاى آمریکا حتى برای آن عده اى که به ایران باز مى گردند بهترین اعتبار و تضمین شغلى را فراهم مى کند.

ایرانیانى که فقط ویزاى یک بار ورود به آمریکا را دارند مى توانند به راحتى از این کشور خارج شوند ولى براى بازگشت باید مجددا تقاضاى ویزا کنند و در این حالت مدت زیادى را باید در انتظار پاسخ باشند و حتى در مواردى ممکن است تقاضاى ویزاى آنها رد شود.
نغمه اصفهانى ۲۹ ساله که در حال تحصیل در رشته مهندسى صنعتى در دانشگاه کالیفرنیا است مى گوید: «در برخى از رشته هاى مشخص مثل مهندسى، بهترین دانشگاه هاى جهان درآمریکا هستند. اگر کسى دانشجوى خوبى باشد هیچ دلیلى وجود ندارد که وقت خود را در دانشگاه هاى دیگر تلف کند.»

هرالد تریبیون مى افزاید که این دانشجویان براى رسیدن به آرزوى خود و تحصیل در آمریکا با مشکلات و موانع فراوانى روبرو مى شوند که براى همه آنها یک آزمایش و سنجش دشوار از میزان علاقه به تحصیل در آمریکاست.

به عنوان مثال کسب ویزاى دانشجویى ممکن است ماه ها طول بکشد و به خاطر تمهیدات امنیتى سوابق افراد متولد در ایران و شمار دیگرى از کشورها علاوه بر وزارت خارجه و بخش صدور ویزا باید در نهادهاى دیگر نیز بررسى شود.

چون آمریکا در ایران سفارت ندارد دانشجویان متقاضى تحصیل باید به کنسولگرى آمریکا در کشورهاى دیگر مراجعه کنند. عاطفه فتحى تقاضاى ویزاى خود را در سفارت آمریکا در قبرس ارائه داده و مى گوید کل هزینه هاى این کار و از جمله سفر به قبرس حدود پنج هزار دلار بوده است.

وى مى افزاید: «مسئولان امور ادارى دانشگاه در پایان این دوره طولانى و پر زحمت فقط یک تقاضاى ثبت نام دریافت مى کنند ولى واقعا نمى دانند که تک تک ما براى رسیدن به این نقطه و ارسال تقاضاى ثبت نام چه زحماتى را تحمل کرده ایم.»

وقتی که تقاضاى ویزاى عاطفه جواب مثبت دریافت کرد به وى اجازه داده شد که فقط یک بار وارد آمریکا شود. این به آن معناست که وی در تمام دوران تحصیل که ممکن است چندین سال طول بکشد هر بار که بخواهد براى دیدار خانواده و یا هر منظور دیگرى از آمریکا خارج شود باید دوباره مسیر درخواست و گرفتن ویزا را طى کند.

یک مقام وزارت امور خارجه آمریکا به روزنامه هرالد تریبیون مى گوید که این سختگیرى دولت آمریکا در مورد اتباع ایران در حقیقت انعکاسى است از سختگیری هاى حکومت ایران براى سفر آمریکایى ها به آن کشور. سفر یک تبعه آمریکا به کشور ایران اگر همراه یک تور گردشگرى نباشد و یا با اتباع ایرانى خویشاوندى نداشته باشد کار بسیار دشوارى است.

ایرانیانى که فقط ویزاى یک بار ورود به آمریکا را دارند مى توانند به راحتى از این کشور خارج شوند ولى براى بازگشت باید مجددا تقاضاى ویزا کنند و در این حالت مدت زیادى را باید در انتظار پاسخ باشند و حتى در مواردى ممکن است تقاضاى ویزاى آنها رد شود.

مریم غیاثى نژاد ۲۳ ساله و دانشجوى دانشگاه ییل در آمریکا مى گوید: «به محض ورود به آمریکا متوجه مى شوید که براى همیشه اینجا گیر افتاده اید. حتى براى کارهاى تحقیقاتى و پروژه هاى آموزشى هم نمى توانید به هیچ کجا سفر کنید. هیچ کدام از ما دانشجویان ایرانى نمى توانیم کارهاى معمولى دانشجویان دیگر مثل سفر تابستانى و یا شرکت در دوره هاى تکمیلى در خارج از آمریکا را انجام دهیم.»

به نوشته گزارشگر هرالد تریبیون، مریم غیاثى نژاد در سال ۲۰۰۷ وارد آمریکا شده و قصد دارد در رشته هاى پزشکى تحصیل خود را به پایان ببرد. اگر او موفق شود که تحصیلات را در سال ۲۰۱۶ کامل کند در آن حالت او مجبور خواهد بود که تمام این ۹ سال را بدون خارج شدن از آمریکا سپرى کند.

بخش دیگرى از مشکلات دانشجویان ایرانى مربوط به امور ساده و زندگى روزمره است. به عنوان مثال والدین این دانشجویان نمی توانند از طریق انتقال حواله هاى بانکى براى فرزندان خود پول بفرستند و تحریم هاى بین المللى اخیر علیه ایران این شرایط را دشوارتر کرده است.

خانواده ها براى حل این مشکل به انواع راه ها متوسل مى شوند مثل استفاده از دلالان و واسطه هاى ارزى و یا انتقال پول از طریق مناسبات خانوادگى و دوستى. در هر دو حالت یک زحمت اضافى بر دوش خانواده هاست چون یا باید دستمزد زیادى را به دلالان ارز بپردازند و یا باید ماه ها با دست به دست کردن پول از این کشور به آن کشور بالاخره آن را به فرزند خود در آمریکا برسانند.

هرالد تریبیون در ادامه این گزارش از قول امید معماریان یک روزنامه نگار و فعال حقوق بشر که سال گذشته تحصیلات خود را در دانشگاه کالیفرنیا به پایان رساند مى نویسد که بخشى از دلیل افزایش تعداد دانشجویان ایرانى که به آمریکا مى آیند روى کار آمدن دولت محمود احمدى نژاد و سرکوب و خفقان بیشتر از سال ۲۰۰۵ است.

به گفته امید معماریان، هر دانشجوى منتقدى که در حرکات صنفى و یا سیاسى دانشجویى شرکت کند در فهرست سیاه قرار گرفته و ادامه تحصیل براى وى در ایران تقریبا غیر ممکن مى شود. به همین خاطر در سال هاى حکومت محمود احمدى نژاد تعداد هر چه بیشترى از دانشجویان ایرانى به خارج آمده اند.

البته امید معماریان مى افزاید که براى جوانان ایرانى کسیب یک مدرک آموزشى از آمریکا تضمین کننده به دست آوردن یک شغل خوب در ایران است که اقتصاد آن تحت تاثیرتحریم هاى بین المللى به شدت محدود و کم تحرک است.

برخى از دانشجویان مى گویند که احتمالا پس از تحصیل و بازگشت به ایران ممکن است مورد سوءظن حکومت قرار بگیرند. دولت ایران دانشجویان برجسته کشور را تشویق مى کند که به جاى آمریکا و اروپا براى ادامه تحصیل به کشورهایى مثل چین، روسیه و یا مالزى بروند. اما اکثر دانشجویان ایرانى مشتاق تحصیل در خارج بر اساس تجربه دوستان و اعضاى خانواده و توصیه هاى کسانى که به آمریکا رفته اند تشویق هاى دولت را نادیده گرفته و راهى غرب و به خصوص آمریکا مى شوند.

امین شریعت زاده یک دانشجوى ایرانى در اوکلاهاما مى گوید :« آمریکا به خصوص براى دانشجویان ایرانى جذابیت فراوانى دارد . آنها مى خواهند آمریکا را آن طورى که واقعا هست بشناسند و نه از دریچه تبلیغات حکومت ایران.»

على کامران زاده دانشجوى رشته مهندسى در دانشگاه کالیفرنیا مى گوید: در دانشگاه هاى ایران دست نوشته و اطلاعیه هایى دست به دست بین دانشجویان مى گردد که در آن ها تجارب و توصیه هاى مربوط به تحصیل در خارج و به خصوص آمریکا شرح داده شده است.

وى که خود سابقا در دانشگاه شیراز تحصیل مى کرده مى افزاید: «اکثر دانشجویان ایرانى از همان سال هاى اول که به دانشگاه مى آیند در مورد سفر و تحصیل در آمریکا صحبت مى کنند. دانشجویان به تبلیغات و سیاست هاى دولت توجهى ندارند و گول این حرفها را نمى خورند. آنها به خوبى مى دانند که براى آینده خود چه باید بکنند.»
khosh bavar - ایران - کرمان
بهتر این شعر در سر کتابها بنویسند: ز گهواره تا امریکا دانش بجوی ! توانا بود هرکه امریکایی بود.
جمعه 22 مرداد 1389

shahram khosh maram - ایران - تهران
من این را به فال نیک میگیرم و به نفع اینده کشور ما میدانم. به علت مسائل سیاسی دولت ایران مدتهاست که اعزام دانشجو به کشورهای غربی را محدود کرده است که به نظر من به ضرر پیشرفت علمی کشور هست. اما در سالهای اخیر من شاهد هستم که دانشجویان خیلی زیادی به طور فردی به خارج میروند و من چند عامل را در این مورد موثر میدانم: اینترنت و اشنایی بیشتر با دانشگاههای خارجی, ثابت ماندن نرخ ارز در ایران, پیشرفت زبان در دانشجویان ناشی از اینترنت, ماهواره و سفرهای خارجی, پایین امدن سطح اموزش دانشگاهی در ایران و نگرانی و ناامیدی از اینده.
جمعه 22 مرداد 1389

Pezhman - اتریش - وین
همزیستی وهمکاری جوانان باجهان نو . نوید بخش آینده ای روشن برای ایران و ایرانیان است.
شنبه 23 مرداد 1389

oneiran - سوئد - استکهلم
امید وار م همه دانشجویان برگردن به کشورمون تا ایران را بسازیم!. نپرس کشورت برای تو چیکار کرده ببین خودت برای کشورت چه کردی!
شنبه 23 مرداد 1389

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.