چرا انتقاد اصلاح گرایان بر احمد جنتی متمرکز شده است؟

 
چرا انتقاد اصلاح گرایان بر احمد جنتی متمرکز شده است؟

احمد جنتى می گوید اسنادى در دست دارد که بر اساس آن، پیش از انتخابات ریاست جمهوری، سران جناح اصلاح گرا از طریق عربستان سعودى یک میلیارد دلار از آمریکا پول گرفته اند و این تازه مقدمه یک کمک ۵۰ میلیارد دلارى دیگر بوده است.

رادیو فردا : عباسعلى کدخدایى، سخنگوى شوراى نگهبان روز شنبه در مورد اتهامى که اخیراً احمد جنتى دبیر شوراى نگهبان به رهبران جناح اصلاح گراى جمهورى اسلامى ایران وارد آورده است، گفت: او حتماً مستنداتى دال بر صحت اتهام خود داشته که اگر روزى دادگسترى به پرونده این افراد رسیدگى کند، ارائه خواهد شد. واکنشى به انتقادات مهدى کروبى، میرحسین موسوى و محمد خاتمى در هفته گذشته به اتهامى که احمد جنتى، دبیر هشتاد و پنج ساله شوراى نگهبان به رهبران جناح اصلاح گرا وارد کرده است.
 


احمد جنتى می گوید اسنادى در دست دارد که بر اساس آن، پیش از انتخابات ریاست جمهوری، سران جناح اصلاح گرا از طریق عربستان سعودى یک میلیارد دلار از آمریکا پول گرفته اند و این تازه مقدمه یک کمک ۵۰ میلیارد دلارى دیگر بوده است، در صورت توفیق آنان در امر انقراض نظام در آینده.

در پى این گفته ها، اول مهدى کروبى، احمد جنتى را «شریک دزدان راى مردم» خواند. سپس محمد خاتمى خواستار رسیدگى قضایى به این اتهام شد و بعد، میرحسین موسوى، احمد جنتى را دروغگو خواند و گفته هاى او را ناشى از کهولت سن دانست و افزود حمله به مردم و فاجعه اى که به گفته او در زندان ها رخ مى دهد، ادامه اندیشه احمد جنتى است.
 
علاوه بر این نزدیک به دو هفته پس از اعتصاب غذاى ۱۷ تن از روزنامه نگاران و فعالان سیاسى زندانى در اوین در اعتراض به شرایط زندان و برخوردهاى مسئولان و قوه قضاییه، میرحسین موسوى و مهدى کروبى در دیدار با خانواده آنان از این زندانیان خواستند اعتصاب غذاى خود را پایان دهند.

هفته گذشته همچنین در گفته هایى به مناسبت صد و چهارمین سالگرد مشروطیت میرحسین موسوى، هدف اصلى جنبش سبز را مشروط کردن قدرت نامید و از سوى دیگر براى اولین بار به اعدام هاى زندانیان سیاسى در سال ۱۳۶۷ اشاره کرد و گفت درباره ذکر جزییات این اعدام ها محذوراتى دارد.

شمارى از منتقدان میرحسین موسوى به ویژه در خارج از ایران پیش از این از او خواسته بودند، موضع خود را درباره اعدام هاى سال ۶۷ اعلام کند. بعد از این گفته هاى آقاى موسوى هم هنوز برخى از همان منتقدان در نوشته هایى که بر روى اینترنت انتشار یافت، خواست خود را تکرار کردند.

بخش اصلى موضع گیرى هاى پیاپى سران جناح اصلاح گرا و تشکلات این جناح نظیر سازمان مجاهدین انقلاب اسلامى و جبهه مشارکت متوجه احمد جنتى دبیر شوراى نگهبان بود و درخواست از قوه قضاییه، علما و مراجع براى رسیدگى به اتهام یاد شده.

احمد جنتى چهره شاخص مخالفان اصلاح گرایان که اخیراً رهبر جمهورى اسلامى ایران او را در سمت خود به عنوان دبیر شوراى نگهبان ابقا کرد، از سال ۱۳۷۱ مرد شماره یک شوراى نگهبان بوده و از سى سال پیش در سال ۱۳۵۹ در همین شورا که بخشى از وظیفه آن رد یا تایید نامزدهاى انتخاباتى و قوانین مصوب مجلس است، عضو بوده است.

حجم موضع گیرى هاى هفته گذشته رهبران جناح اصلاح گرا نشان دهنده چیست؟ هدف از متمرکز کردن انتقادها بر روى احمد جنتى چیست؟

این پرسش ها را با میهمانان این هفته برنامه «دیدگاه ها» در میان گذاشتیم، با سه فعال سیاسى: در تهران فاطمه گوارایى، عضو شوراى فعالان ملى مذهبى و از حامیان میرحسین موسوى در انتخابات ۲۲ خرداد سال گذشته، در مشهد محمد صادق جوادى حصار، مسئول اطلاع رسانى ستاد انتخاباتى مهدى کروبى در سال گذشته و در پاریس بیژن حکمت، عضو جمهورى خواهان ملى ایران.

خانم گوارایى! حجم موضع گیرى هاى چهره هاى شاخص جنبش سبز و همچنین تشکل هاى اصلاح گرا مثل سازمان مجاهدین انقلاب اسلامى در هفته گذشته بازتاب دهنده چیست؟

فاطمه گوارایى: شاید به یک عبارت بستگى به این پیدا کند که اتهامى که توسط عضو پرسابقه شوراى نگهبان که نقش کلیدى در کودتاى انتخاباتى سال ۸۸ ایفا کرد، به نفع یکى از کاندیداها وارد عمل شدن و تمام نیروهاى اجرایى شوراى نگهبان را سمت و سو دادن در این قضیه، نسبت به جنبش اصلاحات مطرح کرده بود. واکنش کاملاً ضرورى بود و باید واکنش نشان داده مى شد به این اتهام بى پایه و اساس و در عین حال اقدامى که صورت گرفت مستلزم بازى طرف مقابل بود که به دلیل ناشیانه بودن آنها، توپ مجدداً در زمین خود آنها انداخته شد.

آقاى جوادى حصار! مهدى کروبى، میرحسین موسوى و محمد خاتمى به ترتیب زمانى انتقادات شان را روى احمد جنتى متمرکز کردند. این موضع گیرى ها به نظر بیشتر جنبه دفاعى داشت در برابر اتهام دریافت یک میلیارد دلار و وعده ۵۰ میلیارد دلار بیشتر، یا بیشتر جنبه تعرض سیاسى داشت به شخص احمد جنتى؟

محمد صادق جواى حصار: طبیعتاً در افکار عمومى نوعى پاسخگویى به آقاى جنتى تلقى شد. اما سخنان آقاى جنتى بسترى را فراهم کرد که سران سبز ضمن پاسخگویى به این اتهامات یک بار دیگر فرصت حمله به نگرش یا رفتار خلاف قاعده که علیه آنها شده، پیدا کنند و به آنها حمله کنند. پاسخ به شخص آقاى جنتى نبود. پاسخ به یک تفکر بود که آقاى جنتى نمایندگى مى کند و در جایگاه مهمى مانند شوراى نگهبان فرصت عملیاتى کردن منویات این جریان را پیدا مى کنند.

بیانیه اى که آقاى کروبى در ابتدا دادند و بسیار شجاعانه و منطقى هم بود، به نحوى بر این مسئله تاکید مى ورزید که منطق و برخورد آقاى جنتى متاسفانه همان منطق و متدى است که طى آن سال هاى سال است نیروهاى اصلى ملى و اسلامى در کشور رد صلاحیت مى شوند و از فرصت انتخاب شدن و انتخاب کردن محروم مى مانند.

با استدلال هایى که آقاى جنتى کردند، مى توان دیگر اتهام ها علیه اصلاح طلبان را ارزیابى کرد. آقاى موسوى و آقاى خاتمى هم به همچنین. منطقى حاکم شده است بر معادلات سیاسى در ایران که باید به هر سخنى ولو بى جا و بى ارزش پاسخ داد به استناد اینکه اگر سکوت کنیم، سکوت حمل بر رضا است و حتماً اگر پاسخى داده نشود، مى تواند این ادعا صحیح تلقى شود.

خانم گوارایى! میرحسین موسوى در گفته هایش به مناسبت سالگرد مشروطیت بر روى انتخابات آزاد و رقابتى تاکید کرده که مانع این کار به گفته او شوراى نگهبان است. آیا موضع گیرى متحد میرحسین موسوى، مهدى کروبى و محمد خاتمى را باید به منزله تلاشى براى تضعیف احمد جنتى دبیر شوراى نگهبان و کلاً این نهاد دانست یا نه؟

همان طور که جناب آقاى جوادى حصار عنوان کردند، ... جناب آقاى جنتى و تفکرشان نه به عنوان یک فرد، بلکه شالوده تفکرى است که شاید سه دهه بعد از انقلاب اسلامى را مشحون از خودش ساخته. به خاطر همین هم هست که جنبش سبز ایران از جنبش راى من کجاست دارد تبدیل مى شود به جنبش براى ایجاد انتخابات آزاد و رقابتى.
جمله آقاى میرحسین موسوى در یادداشت مربوط به مشروطیت جمله بسیار با اهمیتى است. گفته بود انتخابات با گزینش هاى شوراى نگهبان و نحوه نظارتش تبدیل به مراسم عزاى ملت براى مرگ میثاق ملى نگردد، بنابراین از آنجا که جنبش سبز جنبشى است که باید مرحله به مرحله به اهدافش دست پیدا کند، اگر هدف مرحله اى اش را تعریف کند در دستیابى به انتخابات آزاد و دموکراتیک، معناى دیگر این حرف این است که باید مکانیسم هایى که تاکنون بر این انتخابات اعمال نظر و اعمال مدیریت مى کردند، تغییرات اساسى درش به وجود بیاید. شاید آراى عمومى مردم برود به طرف اینکه نقش نظارتى را که شوراى نگهبان به این گونه داشته، تحریف کرده. اساساً بیاییم در این نقش تجدید نظر کنیم. و در مرحله بعدى اساساً نقش نهادى مانند شوراى نگهبان را زیر سئوال ببریم.»

خانم گوارایى بر این باور است که اپوزیسیون ایران دیگر به انتخاباتى با مکانیسم هایى که تا به حال بوده رضایت نخواهد داد مگر اینکه تغییرات بنیادى در این مکانیسم به وجود بیاید: «شاید نگرانى از همین عدم تمایل مردم است که موجب شده برخى از انتخابات ها در ایران را به تعویق بیاندازند و بعضى از انتخابات ها را با هم همزمان کنند. به خاطر اینکه مى دانند مردمى که در انتخابات رایشان به هیچ شمرده شده، دیگر به این راحتى به پاى صندوق هاى راى که تضمین براى آن وجود ندارد، نخواهند رفت.»

آقاى جوادى حصار در ادامه صحبت خانم گوارایى مى گوید: «شوراى نگهبان در قانون به این منظور پیش بینى شده که از دو جایگاه حراست و جانبدارى از راى مردم و پاسدارى از احکام شریعت مستقل از دستگاه دولتمردان و قانونگذاران فرصت پیش گیرى از هر نوع تخطى از این دو ساحت را داشته باشد.»

به باور آقاى جوادى حصار وضعیت کنونى و این گونه برخوردها از سوی شوراى نگهبان نتیجه عملکرد نادرست آقاى جنتى است:

«جفایى است که رفتار ایشان به این عرصه وارد کرده است و اگر کسانى باید به این مسئله توجه داشته باشند، از جنس شریعت و دیانتش مسئله متوجه علما مى شود. علمایى که بالاخره در حوزه هاى علمیه فارغ از دغدغه هاى حکومتى باید متوجه احکام شریعت و رفتارهاى این دولتمردان که در عرصه سیاست گذارى و کشوردارى با اتکا به احکام شریعت تصمیم گیرى مى کنند، باشند و پاسخگوى اصلى اش حوزه هاى علمیه هستند. بنابراین باید به آنها گوشزد کرد که تذکر دهند. سران جنبش سبز هم به این مسئله توجه دارند. اصلاً شوراى نگهبان به این منظور در قانون دیده شده است که گروه مسلطى نتواند جریان قانونگذارى و اجراى قانون را به نفع یک مجموعه رقم بزند یا علیه مجموعه دیگر سامان دهد. اما متاسفانه مى بینیم که جایگاه شوراى نگهبان تبدیل مى شود به جایگاهى که این شورا پیش از جریان انتخابات به نفع یک جریان موضع گیرى مى کند.»

آقاى حکمت! از خارج از کشور این حجم از موضع گیرى هایى که اخیراً صورت گرفت چگونه به نظر می رسد.

بیژن حکمت: همین نکته که حاکمیت از زبان جنتى خودش را مجبور مى داند به چنین اتهاماتى روى بیاورد، نشان مى دهد که میرحسین موسوى و رهبران اصلاحات از محبوبیت زیادى نه تنها در میان جنبش سبز بلکه در میان بسیارى از مردمى که بینابین نظام و جنبش سبز قرار دارند، برخوردارند.

تمام ترفندهاى اینها از یک سال گذشته تا الان براى بى اعتبار کردن این آقایان بى اثر مانده و در نتیجه مجبورند به چنین دروغ ها و چنین اتهامات بزرگى روى بیاورند براى اینکه رهبران جنبش سبز را بى اعتبار کنند. غافل از اینکه حمله متقابل موسوى، خاتمى و کروبى باعث بى اعتبار شدن و نشان دادن بى عدالتى کاملى که در راس حکومت حکمفرماست، شده و یک افشاگرى بزرگى از این طریق صورت گرفته که آقاى جنتى ناشیانه زمینه آن را فراهم آورده و به سران جنبش سبز این امکان را داده که بار دیگر در میان مردم تبلیغ و ترویج کنند و ضرورت یک انتخابات آزاد را دوباره گوشزد کنند.
 
براى اینکه آقاى جنتى که این اتهامات را زده، بر حسب اتفاق رئیس شوراى نگهبان هم هست و با سابقه ترین عضو آن هست و در موارد مختلف بى عدالتى هاى خودش را نشان داده. با این گفتار نامستند خود پرسش شوراى نگهبان و اصولاً نظارت استصوابى را مطرح کرده. از این رو سران جنبش سبز در بیانیه هایشان بر ضرورت انتخابات آزاد و حذف نظارت استصوابى شوراى نگهبان انگشت گذاشتند.

آقاى حکمت! در عین حال گفته میرحسین موسوى درباره اعدام هاى سال ۶۷ برخى واکنش ها را در میان فعالان سیاسى خارج از کشور در پى داشت. این گفته ها که مثلاً حاکى از محذوریت هایى بود در ارتباط با وقایع مربوط به آن سال.

بیژن حکمت: انتقاداتى که امروز به میرحسین موسوى مى شود، بیشتر از سوى روشنفکران، خبرنگاران، تحلیل گران سیاسى و مفسرانی است که خودشان سیاست معینى براى پیشبرد دموکراسى خواهانه ندارند و برحسب دیدگاه و برحسب احساس خودشان، این یا آن گفته میرحسین موسوى را زیر انتقاد قرار مى دهند بدون اینکه یک استراتژى سیاسى و یک موقعیت سیاسى را در نظر بگیرند.

انتقادى که به میرحسین موسوى مى گیرند، این است که شما چرا مصلحت اندیشى مى کنید و چرا نمى آیید در مورد رفتارهاى آقاى خمینى و یا کشتار ۶۷ موضع گیرى صریح تر کنید و افشاگرى کنید. این دوستان توجه نمى کنند که میرحسین موسوى بخش مهمى از نیروهاى خودش را از کسانى مى گیرد که درون نظام، طرفدار نظام و خمینى هستند. نمى شود از او انتظار داشت که با نقد صریح خمینى و یا صحبت هاى صریح تر در مورد کشتار ۶۷ این نیروها را از خودش بیگانه کند و به اردوگاه حریف براند. مسئله مصلحت سیاسى است. دوستانى که این انتقاد را مى کنند در عین حال باید مصلحت هاى سیاسى را هم به دیده بگیرند. افشاى این جنایت ها، نقد گفتار و رفتار خمینى کار مخالفان نظام دینى است که نسل جوان را از این بیدادها آگاه کنند و قداست خمینى و اصولاً نظام دینى را در ذهن آنها بشکنند.

من به نوبه خودم و جمهورى خواهان ملى به نوبه خودشان از موسوى انتظار دارند که بر مشى سیاسى خودش پایدار بماند. به بیانیه هفدهم اش وفادار بماند. خوشبختانه و درست در تمام بیانیه هاى آخر موسوى و سایر آقایان بر انتخابات آزاد و به خصوص ضرورت همگانى کردن این خواست انگشت گذاشته اند و تاکید کرده اند و این به نظر من نکته بسیار مثبتى است.

آقاى جوادى حصار! مهدى کروبى، میرحسین موسوى، احمد صدر حاج سید جوادى و دیگران همه یک صدا از ۱۷ زندانى سیاسى خواسته اند تا از اعتصاب غذایى که در زندان کرده اند دست بردارند. شما که تا دو ماه پیش در زندان بودید براى ما بگویید اصولاً چگونه چنین هماهنگى هایى در زندان امکان پذیر است و هزینه هایش چیست؟

جوادى حصار: زندانیانى که در زندان هاى عمومى زندگى مى کنند، معمولا فرصت گفت و گو با هم را دارند. جدا از مرحله اى که در انفرادى زندگى مى کنند. مى توانند تلفنى با خانواده صحبت کنند. بنابراین امکان گفت و گو و تبادل نظر بین اینها وجود دارد و مى توانند با بیرون تماس داشته باشند. این امکان در زندان هاى عمومى وجود دارد که با بیرون هماهنگ باشند و اطلاعات و اخبار را بدهند و یا از بیرون اخبار و اطلاعات را دریافت کنند. این فرصت وجود دارد. اما این که چرا اینها خواسته اند زندانیان اعتصاب شان را بشکنند، یکى از عواملش حفظ سلامت خود آن نیروها در بازداشتگاه است و به تنش کشاندن رفتارهاى فیمابین بازداشت کنندگان و بازداشت شده ها ممکن است منجر به رفتارهاى پیش بینى نشده شود که سلامت زندانى را تهدید کند.

اعتصاب غذا یک ابزار حقوقى است براى ابراز اعتراض به یک رفتار. این اتفاق افتاده و اثر خودش را هم کرده. یعنى هم خانواده هاى زندانیان و هم دستگاه قضایى و نیروهاى امنیتى و اطلاعاتى بعد از اعتصابى که صورت گرفت، متوجه مطلبى شدند که خواسته اعتصاب کنندگان چیست.

ادامه این رفتار اگر بخواهد بیش از فوایدى که دارد باعث ضرر و زیان هاى احتمالى براى سلامت آن افراد شود، کارکرد سیاسى قابل توجهى نخواهد داشت. و سلامت زندانیان سیاسى هم بر عهده کسانى است که آنها را زندانى کرده اند و هم بر عهده کسانى است که جهت حمایت فکرى و فرهنگى دارند از بیرون آنها را حمایت مى کنند. بنابراین سران حنبش سبز توصیه کرده اند که اعتصاب را بشکنید.

من یک سئوال را از هر سه مى پرسم و لطفاً خیلى خلاصه پاسخ بدهید: در ارتباط با احمد جنتى که در موضع گیرى هاى متحد سران اصلاحات مشاهده مى شود، اصلاح طلبان، چهره هاى شاخص جنبش سبز موفقیت را چگونه تعریف مى کنند؟ یعنى کى و چه اتفاقى اگر بیافتد در این ارتباط موفق شده اند و کى مى شود به نتیجه رسید که در جا زدند و از روى چه مشاهداتى مى شود نتیجه گرفت که این کار فایده اى نداشته؟

خانم گوارایى با اشاره به اوضاع سیاسى و شرایط استبداد و قدرت نظامى پشت این استبداد مى گوید مثل این است که با سوزن چاه مى کنید: «من خودم به عنوان کسى که از ۱۹ سالگى وارد صحنه مبارزات ایران شده ام، به هیچ وجه تصورى از یک پیروزى سریع که نصیب جامعه ایران شود، ندارم. تنها در صورتى به یک دمکراسى پایدار دست پیدا مى کنیم که بتوانیم با صبر و حوصله مراحل تاریخى را پشت سر بگذاریم.»
به باور فاطمه گوارایى، مسیر دمکراسى در ایران مسیر چالش بر انگیزى است و از همین رو نیاز به صبر و مداومت دارد و معتقد است در مبانى شوراى نگهبان باید تزلزل ایجاد کرد و راه انتخابات آزاد را باز کرد.

آقاى جوادى حصار مى گوید: «یکى از عوامل اینکه جنبش سبز زنده و بانشاط دارد راهش را طى مى کند، توجهى است که جریان حاکمیتى متمایل به پنهان کردن این جریان دارد از خود نشان مى دهد. به هر بهانه اى دارند نسبت به جنبش سبز و تمایلات آزادیخواهانه مردم عکس العمل نشان مى دهند و تلاش مى کنند جنبش را تمام شده تلقى کنند. اما ذغدغه اى که نسبت به رفتار اصلاح طلبان نشان مى دهند، حاکى از آن است که جنبش سبز زنده است و نمونه آخرینش همین رفتار آقاى جنتى است.»

آقاى حکمت معتقد است در رابطه با برخورد اخیر احمد جنتى و جنبش اصلاحات نباید در انتظار یک حرکات مشخص و ملموس بود. موضوع این چالش، تاثیرگذارى بر افکار عمومى است.

به باور وى این حرکت، سبب بى اعتبارى حکومت در میان مردم مى شود.

برگشته - بحرین - محرق
اقای جنتی نخود هر اشی شده و سلطه پرستان او را جلو می اندازند تا برخورد اصلاح طلبها را بسنجند.
سه‌شنبه 19 مرداد 1389

haghighatgo - آلمان - برلین
خیلی عصبانی هستید جناب ریشو تازی زاده هر چه نشیمنگاه عرب ها و ترک ها و چینی و ونزوئلا و.. روس ها را لیسیدید علاج نکرد حساب بانکی بین المللی هایتان با پول های میلیاردی باد آورده نفتی بلاخره یکی بعد از دیگری مسدود شد...حالا از عصبانیت به در ودیوار چفتگ میزنید....هرزه گوئی می کنید و تهمت پرانی می کنید و بلاخره یکی بعد از دیگری صورت و ذات و فرهنگ حقیقیتان که همان دوره گردان بیسواد خیابانی و گدایان درب مساجد و بازایان دزد دروغگو مفت خور هستید از زیر عبا و کت و شلوار برای همگان مشخص میشود....چرا نمی فهمی و یا سخت است که بفهمی...غرب ها می گویند که دوران سرایدارتان بسر آمده است...و سریدار اسلامی دیگر نمی خواهند وبروید درب مسجدها گدائی کنید و الاغتان را حاضر کنید و تو کوچه هندوانه بفروشید..حکومت بازی نه دیگه ..!!! دوران سنگ پرانی کردن اسلامی بسر آمده است !!!
سه‌شنبه 19 مرداد 1389

arash_9710 - ایران - تهران
دعای جنتی برآورده شد: «خدایا تا زمانی که ما را نیامرزیده‌ای از دنیا مبر!!!»
سه‌شنبه 19 مرداد 1389

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.