شاه و دانشگاه؛ گفت و گوهایی خصوصی در دربار


شاه و دانشگاه؛ گفت و گوهایی خصوصی در دربار

هوشنگ نهاوندی می گوید شاه دانشگاه ایرانی می خواست

هوشنگ نهاوندی دکترای جامعه شناسی از فرانسه در ماه های آخر سلطنت به طور غیر رسمی مشاور شاه و به طور رسمی رئیس دفتر ملکه بوده است.

آقای نهاوندی به هنگام تحصیل در فرانسه در شمار گروه چپگرای پاریس بوده اما در بازگشت به ایران به گروه حسنعلی منصور پیوست و در کابینه او وزیر مسکن و آبادانی شد.

پس از قتل منصور به توصیه امیراسدالله علم نخست وزیر وقت که بعدها وزیر دربار شد به ریاست دانشگاه پهلوی (شیراز فعلی) رسید و سپس مدتی هم رئیس دانشگاه تهران شد.

هرچند نظرات اصلاحی اش – همچون دیگر مشاوران و نزدیکان شاه- چندان خریداری در دربار نداشت اما از افراد مورد اعتماد و وثوق خانواده سلطنتی بوده است.

آقای نهاوندی در این گفت و گو از دغدغه های شاه درباره دانشگاه می گوید و اینکه در ملاقات های خصوصی شاه با رئیس وقت دانشگاه های پهلوی و تهران چه می گفته است.

از هوشنگ نهاوندی کتابی به نام آخرین روزها منتشر شده که شرح گزارش گونه ای از زندگی سیاسی او مشاهدات از انقلاب اسلامی و سقوط شاه است.

تصویری که از شاه به جا مانده است تصویر فردی علاقمند به افزایش توان نظامی ایران و توسعه صنعتی است. نگاه شاه به دانشگاه آیا نگاه به ابزاری برای توسعه ایران بود یا نگاه امنیتی که شاه به دانشجو و دانشگاه ها داشت در دهه آخر سلطنت بر همه چیز سایه انداخته بود؟

من نزدیک ۱۰ سال به عنوان رئیس دانشگاه پهلوی و سپس رئیس دانشگاه تهران مستقیما با شاه ارتباط داشتم. بعد از این هم مدت یک سال چند ماه به عنوان رئیس هیات امنای دانشگاه تهران و یک ماه هم در تب انقلاب وزیر علوم و آموزش عالی بودم.

وقتی که سه ماه قبل از انتصابم به ریاست دانشگاه پهلوی که اعلیحضرت این تکلیف را به من کردند، بعد از مسائلی که مطرح شد درباره دانشگاه و ذکر علاقه ای که داشت به دانشگاه پهلوی و آن را متعلق به خودش تلقی می کرد در پایان شرفیابی به من گفت که کمی در دانشگاه پهلوی در آمریکایی بازی افراط می کنند شما باید به این آمریکایی بازی خاتمه بدهی و بعد از یک آن تامل گفتند که من یک دانشگاه ایرانی می خواهم.

منظورش از دانشگاه ایرانی چه بود؟

بعد از قراردادی که بین دانشگاه پهلوی و دانشگاه کندی بسته شد و خیلی هم به توسعه دانشگاه پهلوی در زمان ریاست مرحوم اسدالله علم کمک کرد، یک نوع قیمومیتی دانشگاه کندی بر دانشگاه پهلوی پیدا کرده بود که شاه می خواست این موضوع به پایان برسد.

در اسناد سیاسی آمریکا انتشار یافته که سفیر وقت آمریکا در ایران آقای آرمن میر که اتفاقا مرد خوبی هم بود و آشنای من هم بود، وقتی من به ریاست دانشگاه پهلوی منصوب شدم رفت نزد شاه و ابراز تعجب کرد که یک فرد تحصیل کرده فرانسه که تا آن زمان هم به آمریکا نرفته به ریاست دانشگاه پهلوی که یک دانشگاه ایرانی – آمریکایی است منصوب شده. شاه در جواب ایشان گفته بود هیچ نگرانی نداشته باشید ایشان – یعنی من – دستوراتی را که من داده ام اجرا خواهد کرد که البته جواب دو پهلویی بود.

به هر حال نخستین گامی که باید در دانشگاه پهلوی برداشته می شد، باید این قیمومیت از بین می رفت که از بین رفت و حتی پرونده های استادها برای ارتقا به دانشگاه پنسیلوانیا فرستاده می شد که این کار بلافاصله قطع شد، اسامی و عناوین استادها و رئیسان مختلف همه به انگلیسی نوشته می شد که این هم متوقف شد و چیزهایی دیگر که فرصت بازگو کردن آن نیست.

مقصودم این است شاه به دانشگاه پهلوی بسیار علاقمند بود، همیشه از استقلال دانشگاه و آزادی آن حمایت می کرد. شاه در زمان ریاست من که سه سال طول کشید چه در مقابل دولت چه مقابل مداخلات سازمان های امنیتی که گاهی واقعا اسباب زحمت بود، از دانشگاه حمایت می کرد. همیشه هم کمک می کرد که بودجه دانشگاه پهلوی بودجه مکفی و رضایت بخشی باشد و به این ترتیب بود که ما موفق شدیم طرح های بزرگی از جمله طرح ساخت پردیس دانشگاه را اجرا کنیم.

به هر حال قدم های بزرگی برای دانشگاه پهلوی برداشته شد و تاز مان انقلاب هم ادامه داشت و شاید حتی بعد از انقلاب. من از اتفاقات بعد از انقلاب کمتر اطلاع دارم.

قرض من این است که شاه به دانشگاه پهلوی علاقمند بود، از اینکه دانشجویان خارجی در دانشگاه درس می خواندند، از اینکه بیمارستان نمازی که در زمان من وابسته به دانشگاه شده بود و بعد هم ادامه پیدا کرد، حتی از آمریکا دانشجویان دوره تخصصی می آمدند خیلی اظهار افتخار و رضایت می کرد برای ایران. این وضع دقیقا در دانشگاه تهران باز وقتی که به امر خود ایشان به ریاست دانشگاه منصوب شدم ادامه پیدا کرد.

این را به صراحت بگوییم حالا هیچکدام از ما مسئولیتی نداریم ایشان هم فوت کرده، شاه همیشه از دانشگاه تهران در مقابل مداخلات مزاحم دولت و شخص نخست وزیر مرحوم هویدا و سازمان امنیت همیشه دفاع می کرد.

مثلا ما در نمایشگاهی که برای چهار نویسنده ای که به زبان عامیانه می نوشتند برپا شد، مرحوم علی اکبر دهخدا و مرحوم محمدعلی جمالزاده که در مورد اینها مساله ای مطرح نبود اما درباره جلال آل احمد و صمد بهرنگی که دولت و سازمان امنیت شدیدا مخالف بودند، شاه نه تنها از تشکیل این نمایشگاه دفاع کرد که خودش مقابل غرفه هایی که مربوط به این دو نویسنده اخیر بود مدتی ایستاد با کتاب هایشان عکس گرفت و این باعث شد خیلی از مزاحمت هایی که برای خیلی ها در ارتباط با این دو نویسنده مطرح بود، برطرف شود.

مورد دیگری که باید ذکر کنم و موارد سیاسی است اما گفتنش ضرورت دارد، وقتی که مرحوم صدیقی بازنشسته شد، شورای دانشگاه تهران به اتفاق آرا تصمیم گرفت که به ایشان سمت و درجه استادی ممتاز که خیلی برای آن روز دانشگاه مهم بود، اعطا شود. ما شاه را هم مطلع کرده بودیم از این تصمیم. روزی که این موضوع اعلام شد چه سازمان امنیت چه مرحوم هویدا به نامه پراکنی پرداختند که باید جلوی این کار گرفته شود.

من البته به هردو مرجع جواب دادم که این موضوع در اختیارات دانشگاه است، گویا به اعلیحضرت هم هر دو از رفتار دانشگاه شکایت کرده بودند ایشان هم جواب داده بودند این کار مربوط به من نیست و با رئیس دانشگاه مذاکره کنید. البته ایشان از نظر رئیس دانشگاه مطلع بودند.

وقتی که قرار شد مراسم اعطای استادی ممتاز از وسایل ارتباط جمعی آن زمان مستقیم به طور زنده پخش بشود باز هم مخالفت ها شروع شد اما شاه حمایت کرد و بعدا به من گفتند من صحبت دوست شما را – اشاره به دکتر صدیقی بود می گفت دوست شما که در ضمن کنایه ای هم در آن بود - شنیدم خیلی خوب صحبت کرد و من هم بعدا به خود دکتر صدیقی این را گفتم و این یک نوع التفاتی بین این دو شخص برقرار کرد.

می دانید که در روزهای آخر اعلیحضرت از دکتر صدیقی خواستند که ریاست دولت را به عهده بگیرد و تنها شرط دکتر صدیقی این بود که شاه از تهران برود ولی از ایران نرود به علت این که ارتش مضمحل نشود اما متاسفانه شاه تحت تاثیر انگلیس و آمریکا و فرانسه این نظر را قبول نکرد و شد آنچه که نمی بایست می شد.

توفیقات دانشگاه همیشه او را مثل یک پدری که از موفقیت فرزندش خوشحال می شود، خوشحال می کرد. شاه به دانشگاه ها علاقه داشت لااقل دو مورد دانشگاه تهران و دانشگاه پهلوی را من شخصا می توانم شهادت بدهم. البته در این حمایت دائمی یک جنبه سیاسی وجود داشت یعنی می خواست که این هم یکی از جلوه های ترقی و انبساط ایران در دنیا و در میان ایرانیان تلقی بشود.

گهگاهی ایشان از تظاهرات دانشجویان ابراز ناراحتی می کرد ولی همیشه متوجه بود این دانشجویانی که تظاهرات می کنند اقلیت کوچکی هستند مثل پدری که از فرزندانش گله مند می شد چرا از مطابق میل اش رفتار نمی کنند.

اما همیشه معتقد بود از سخت گیری زیاد باید اجتناب کرد. وقتی ما بسیاری از مقام ها را در دانشگاه تهران انتخابی کردیم که تا آن زمان انتصابی بود، باز هم دولت و نهادهای امنیتی دخالت کردند و حمایت شاه بود که به این اصلاح عمده جامه عمل پوشاند.

ظاهرا در دوره ای هم رئیس ساواک می خواسته در غیبت شاه شما را وادار به استعفا از دانشگاه تهران کند.

بله این داستانی است که واقعیت دارد. باید مکاتباتش در دانشگاه تهران موجود باشد. در اسناد دفتر مخصوص که حتما هست اما متاسفانه اسناد دفتر مخصوص از ایران خارج شده و کسی دسترسی به آن ندارد.

بعد از حملاتی که جراید به خصوص نشریه ایران نوین به من و سایر روئسای دانشگاه ها کردند، موقعی که اعلیحضرت در سن موریس بوند تلفنی مرحوم ارتشبد نصیری رئیس ساواک به من کرد – با احتمال قریب به یقین به دستور هویدا – با لحن خشم آلودی به من گفت که شما تکلیف خودتان را می دانید و باید از ریاست دانشگاه استعفا بدهید.

من به ایشان گفتم به دستور شاه اینجا آمدم و فقط به دستور اعلیحضرت از اینجا خواهم رفت - البته آن موقع می گفتم اعلیحضرت – و شما هم کسی نیستید که بتوانید چنین دستوری به من بدهید.

تلگراف رمزی هم به وسیله آقای معینیان رئیس دفتر مخصوص شاه برای ایشان فرستادم و سه روز بعد از ایشان جواب رسید که به این حرف ها اعتنا نکنند. حمایت اعلیحضرت را از دانشگاه تهران فراموش نمی کنم.

دانشگاه مطلوب از نظر شاه چه دانشگاهی بود؟

شاه بر تخت بیمارستان؛ او در سال ۱۳۴۳ در دانشگاه تهران مورد سوء قصد مخالفانش قرار گرفت

بگذارید خاطره ای برایتان تعریف کنم. برای افتتاح کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران که ساختمان آن در زمان جهانشاه صالح ساخته شده بود و در زمان من به پایان رسید و دکتر ایرج افشار زحماتی بسیاری کشید که آن را در رده کتابخانه های بین المللی قرار دهد، شاه به دانشگاه آمد و خیلی خوشحال بود از عظمت و ابهت کتابخانه مرکزی.

ایشان دم در کتابخانه از من سئوال کرد که با افتتاح این کتابخانه ما چه مقامی در کتابخانه های دانشگاهی مهم دنیا خواهیم داشت. من نمی دانستم اما مسلما جز کتابخانه های مهم دانشگاهی در دنیا است. آن زمان ما مشترک سه هزار نشریه خارجی بودیم ده ها هزار جلد کتاب داشتیم که حالا مسلما بیشتر هم شده و خواهد شد.

همیشه این موضوعات مساله شاه بود و مقایسه می کرد ایران را با کشورهای مترقی دنیا.

آیا برای رشد دانشگاه از خودش تساهل هم نشان می داد؟

آنچه که می توانم بگویم این بود که در ۲ سال آخر ریاست من بر دانشگاه تهران، ما تصمیم گرفتیم در انتشارات دانشگاه تهران که جنبه علمی هم داشت تعدادی از کتاب های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی را منتشر کنیم که بیرون فکر و نظر رسمی منتشر کنیم که اولین آن انتشار ترجمه کتاب بسیار متسند و عمیق و مفصلی درباره کارل مارکس بود که ده ها هزار نسخه با حمایت اعلیحضرت منتشر شد و فروش رفت.

ترجمه تاریخ عقاید اقتصادی کارل مارکس بود که بر حسب اتفاق دکتر کریم سنجابی انجام داده بود همان شخصی که وزیر دکتر مصدق هم بود. شاه خیلی هم از چاپ این اثر ابراز رضایت کرد. روی هم رفته شاید در دل هم راضی نبود اما این کارها را ضروری می دانست و تشویق می کرد.

از طرفی گروه بررسی مسائل ایران در یکی دو سال آخر که به ابتکار خود ایشان تشکیل شد و خیلی با احتیاط نقش یک حزب سیاسی مخالف دولت را بازی می کرد و هزار نفر از دانشگاهیان، قضات عالی رتبه و وکلا دادگستری و بازرگانان در آن عضو بودند به شاه گزارش می داد.

در خاطرات علم خواندم که شاه از گزارش های این گروه ناراحت می شد و می گفت چطور است آن را منحل کنیم. این را می گفت اما هرگز این گروه را منحل نکرد.

ایشان تا حدودی نظر غیر موافق دانشگاهیان را قبول می کرد و ضروری می دانست شاید هم برای حیثیت و آبروی بین المللی ایران چنین می کرد.

شاه نگرانی بسیار زیادی از حضور مخالفان اش در دانشگاه ها داشت. در خاطرات علم هم به وضوح این نگرانی را می شود دید. مکالمات شاه و علم درباره وضعیت دانشگاه ها و بلند شدن صداهای اعتراض به خصوص از سال ۱۳۵۴ بخش زیادی از دیدارهای روزانه وزیر دربار با شاه را تشکیل می داده است. ساواک هم تمرکز زیادی بر دانشگاه ها داشته است. چقدر این حضور توانست نگرانی های شاه را از دانشگاه ها پایان بدهد؟

رضاشاه در مراسم گشایش دانشکده پزشکی دانشگاه تهران. فرزند او هم سعی داشت خود را علاقه مند به توسعه دانشگاه تهران نشان دهد

درباره حضور امنیتی من باید بگویم که بیش از حضور، مداخلات امنیتی بود. بستگی به روابط شاه و رئیس دانشگاه داشت. من در زمان ریاست بر دانشگاه ارتباط بدون واسطه با شاه داشتم. خیلی از مداخلات انجام می شد اما جلوی بسیاری از این مداخلات به دلیل ارتباطی که با شاه داشتم گرفته می شد.

در ۲ سال آخر ریاست من بر دانشگاه تهران که بنا بر دلایل سیاسی، نخست وزیران وقت یعنی مرحوم هویدا و سپس جمشید آموزگار رئیس هیات امنای دانشگاه نبودند، این سمت به دکتر اقبال تفویض شد و یک دانشگاهی واقعی بود و خودش زمانی رئیس دانشگاه بود این مدخلات باز هم کمتر شد چرا که او سدی شد در برابر مداخلات نیروهای امنیتی.

شاید در دیگر دانشگاه ها این مداخلات جنبه سنگین تری داشت، خیلی مواقع به کلی بی جا بود خیلی وقت ها انطباق با روحیات دانشگاهی نداشت ولی به هر حال در جو آن روز این مشکل وجود داشت. من فکر می کنم وظیفه من این بود که سدی باشم در برابر بعضی مداخلات دست کم مداخلاتی که کاملا ناروا بود.

آیا برای بررسی مسائل دانشگاه ملاقات های مرتبی بین شما و شاه وجود داشت؟

کاملا.

در این ملاقات ها بیشتر دغدغه شاه چه بود؟

مطلقا نابه سامانی های دانشگاه نبود. بحث درباره توسعه ساختمان ها و برنامه های تحقیقاتی و پژوهشی دانشگاه بود. ایجاد مراکز جدید هم بود. در زمان ریاست من بر دانشگاه تهران می خواستند آرام آرام فضای سیاسی را در ایران هم توسعه بدهند، ایشان با من درباره آن مباحثی که جنبه دانشگاهی صرف نداشت با من صحبت می کرد و سئوالاتی می کرد که من جواب می دادم.

زمانی به ایشان گزارش داده بودند یا شنیده بود که من در دانشکده حقوق در ضمن تدریس عقاید اقتصادی چندین جلسه درباره مارکسیسم و رژیم های مارکسیستی به خصوص به چین کمونیست پرداختم.

از من پرسیدند که در این زمینه درس داشتید گفتم بله بعد از من درباره نظام خدمات بهداشتی و درمانی چین از من پرسیدند و خیلی مفصل برایشان توضیح دادم و خیلی با دقت گوش کرد و سئوالاتی هم از من کرد.

دو سه روز بعد چندین نفری که به حضور ایشان رفته بودند خیلی م از اطلاعات شاه درباره خدمات بهداشتی در چین تعجب شده بودند.

البته منبع این مطالب را نمی گفت و نمی بایست بگوید. مقصودم این بود که خیلی وقت ها درباره مسائلی که درباره دانشگاه نبود با من صحبت می کرد. در مورد مسائل اقتصادی از جمله مسائلی مانند تورم، در دو سال آخر صحبت می کردند گاهی هم از جواب های من ناراضی بودند ولی به هر صحبت ها نسبتا به خصوص در اواخر آزادانه انجام می گرفت.

شاه در جوانی در اروپا تحصیل کرده بود و با نظام آموزشی در غرب آشنا بود. شما که از نزدیک درباره مسائل آموزشی و اکادمیک با شاه کار کرده اید تاثیری از این تحصیلات را در مواجهه او با مسائل دانشگاه می دیدید؟

ایشان تحصیلات متوسطه خودش را در سوئیس در یک مدرسه اشرافی با فضای بسته انجام داده بود. از این دوره چند چیز در او باقی مانده بود یکی تسلط استثنایی اش به زبان فرانسه و تاریخ و ادبیات فرانسه بود.

سیستم آموزشی قدیم سوئیس را می شناخت، با نظام جدید دانشگاهی غربی آشنا بود. هرگز ادعای تخصص در مسائل دانشگاهی نمی کرد. در رشته هایی که خودش علاقه داشت، نظامی، تسلیحاتی و نفت و اتمی اطلاعات اش فوق العاده بود.تاریخ را خوب می دانست اطلاعات ادبی مختصری در زبان فارسی داشت و روی هم رفته خیلی خوش خط بود. هم خط فارسی و هم خط فرانسه اش خیلی خوب بود.

روی هم رفته مرد مطلعی از مسائل دنیا بود و مرد مطلعی درباره مسائل کلی دانشگاهی اما تخصصی درباره مسائل دانشگاهی از ایشان ندیدم و توقعی هم نبود که داشته باشند.

در زمانی که و پایه های سلطنت لرزیده بود و شاه در حال خروج ازایران بود، چقدر دانشگاه را در شکل گیری اعتراض ها دخیل می دید؟

پس از خروج شاه از ایران من سه بار ساعت های متعدد با او دیدار کردم. بار اول در قاهره در منزل ایشان، یک بار دیگر باز هم در منزل ایشان در مکزیک و بار آخر که خیلی کوتاه بود چون شاه در بستر مرگ بود.

هرگز در این دیدارها به مسائل دانشگاهی اشاره ای نشد و بیشتر به مسائل سیاسی اشاره می کرد و از خاطرات اش با غم و تاثر از مداخلات سیاست های غربی در ایران یاد می کرد که به حق یا ناحق – به نظر من به حق – آن را در وقوع انقلاب موثر می دانست.

khorshid 3 - انگلستان - بیرمنگهام
ایران دیگه هیچ موقع رنگ چنین مردی را به خود نخواهد دید . روحش شاد .کاش یه ذره از غیرت این مرد و حس ایراندوستیش در وجود این ملایان دزد و مفتخور بود.
سه‌شنبه 12 مرداد 1389

khorshid 3 - انگلستان - بیرمنگهام
ایران دیگه هیچ موقع رنگ چنین مردی را به خود نخواهد دید . روحش شاد .کاش یه ذره از غیرت این مرد و حس ایراندوستیش در وجود این ملایان دزد و مفتخور بود.
سه‌شنبه 12 مرداد 1389

فرهاد V - ایران - تبریز
الان به مدت یکهفته است سایت ایرانیان انگلستان دست از سر این دیکتاتور 25 ساله ایران بر نمیدارد ایا شما میخواهید دوباره دیکتاتور دیگری را بر سر ما بیاورید و با اینکار ضمینه سازی برای پسرش میکنید ??? / مرگ بر دیکتاتور چه ولیعهد چه سید علی سگ دست _V
سه‌شنبه 12 مرداد 1389

pahlavi100 - آمریکا - کالیفورنیا
قابل توجه عزیزانی که با یکدندگی خاصی‌ پادشاه را مستبد و دیکتاتور میخوانند. لطفا متن بالا را یکبار دیگر با دقت مرور کنید.
سه‌شنبه 12 مرداد 1389

pahlavi100 - آمریکا - کالیفورنیا
اشک در چشمانم حلقه میزند، وقتی‌ میبینم چه جواهری را از میهن خود راندیم.
سه‌شنبه 12 مرداد 1389

قازقلنگ - ایران - تهران
عکس یکی را دیدم که داشت با شاه در صفی که با عده ای بسته بودند دست میداد. به ایشان گفتم که اینجا کجاست و چه سالی است. وی گفت که اینجا دانشگاه تهران و مربوط به 33 سال پیش است و ما که صف بسته ایم دانشجویان برتر دانشگاه شده بودیم. به وی گفتم که ایا هماهنگی شده بود که شما شاه را ببینید گفت اصلا ما در دانشگاه بودیم که یکباره دیدیم که صدای هلیکوپتر میاید و شاه از ان پیاده شد بعد از اندکی دانشجویان ممتاز را به خط کردند و گفتند که پادشاه میخواهد با شما دیدار کند. گفتم که ایا چیز خاصی هم به شما گفت و ایشان در جالی که اشک در چشمانش بود گفت که پادشاه که حال جسمانیش هم اصلا خوب نبود( در عکس هم مشهود بود) به ما گفت شما وطیفه سنگینی در ساخت و ابادانی ایران دارید همواره این وظیفه را به یاد داشته باشید و از سختیها نهراسید. این جمله را که گفت من ( قازقلنگ) بیاختیار از حماقت و نمک نشناسی ملتی به گریه افتادم.
سه‌شنبه 12 مرداد 1389

قازقلنگ - ایران - تهران
درود بر شهنشاه ایران رضا شاه و مجمد رضا شاه پهلوی و به کوری دشمنان سلطنت زنده باد رضا پهلوی وارث کوروش کبیر تا کور شود هرکه نتواند دید. خیانتکاران هم دیگه تو بخش مربوط به پادشاه کامنت نذارن که جای خیانتکاران در این صفحه نیست...
سه‌شنبه 12 مرداد 1389

habib121 - هند - بنگلور
قیمومیتی یعنی چی?
سه‌شنبه 12 مرداد 1389

sargalesh - ایران - شیراز
گناه شاه این بود, که شاه مردم " عوام " بود, که در ان زمان انتظار "خدا مانند" از این خدا بیامرز داشتند. ایکاش, خودش یک کمی کار توضیحی میکرد و از خانواده شاهان اروپایی نشان میداد که بعنوان سمبل هستند و با مالیات مردم به زندگی خوششان میپردازند. افسوس مردم چشم و گوش بسته ایران, با پیشنهاد بختیار و شاه تفکر زیادی میکردنند و این خدابیامرز فقط بعنوان سمبل در سیستم دمکراسی مدرن جا و مقام خود را داشت و با نفوذ اقتصادی که داشت, میتونست نقش بسیار مهمی در بازار کار و اقتصادی بازی کنند.
سه‌شنبه 12 مرداد 1389

قانون جنگل - المان - کلن
قازقلنگ - ایران - تهران -من با شما موفق هستم وکامنت شما را تایید می کنم-----درود بر شهنشاه ایران رضا شاه و مجمد رضا شاه پهلوی و به کوری دشمنان سلطنت زنده باد رضا پهلوی وارث کوروش کبیر تا کور شود هرکه نتواند دید. خیانتکاران هم دیگه تو بخش مربوط به پادشاه کامنت نذارن که جای خیانتکاران در این صفحه نیست..-.
سه‌شنبه 12 مرداد 1389

xixix - انگلیس - منچستر
اقدامات مهم شاه: حقوق بشر و سیاست داخلی. در دوران اولیه سلطنت وی و تا پیش از کوتای 28 مرداد وی مخالفت چندانی با فعالیت حزبی و سیاسی در کشور نداشت و نشریات از آزادی نسبی بر خوردار بودند.این آزادی در دوران نخست وزیری محمد مصدق به اوج خود رسید.اما پس از کودتای 28 مرداد تا پایان دوران سلطنت وی فعالیت جبهه ملی ، حزب توده و بسیاری دیگر از احزاب کشور ممنوع شد و روزنامه ها و نشریات نیز به شدت تحت فشار و سانسور قرار گرفتند.فعالیت سیاسی به احزاب ایران نوین و ملیون ( و دو حزب کوچک دیگر) محدود شد. شاه در سال 1353 همان دو حزب را نیز منحل و حزب رستاخیز را تاسیس کرد. انقلاب سفید: محمد رضا شاه پهلوی در ژانویه سال 1962 به انجام اصلاحاتی پرداخت که بعدها به طور رسمی «انقلاب سفید» یا «انقلاب شاه و مردم» نام گرفت. مهمترین این اصلاحات، تصویب قانون اصلاحات ارضی و اعطای حق رأی برای اولین بار در تاریخ به زنان ایرانی بود. ادامه
سه‌شنبه 12 مرداد 1389

xixix - انگلیس - منچستر
سایر اقدامات. انعقاد معاهده الجزایر و تعیین خط مرزی ایران و عراق و تثبیت حاکمیت ایران در آب‌های اروندرود . حضور نظامی ایران در جزایر ایرانی ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک . برگزاری جشن‌های 2500 ساله شاهنشاهی ایران . تغییر مبدا تاریخ ایران از هجری خورشیدی به تاریخ شاهنشاهی . افزایش سطح قدرت نظامی ارتش ایران. مشارکت در تأسیس اوپک . توسعه نیروهای نظامی ایران. تأسیس سازمان انرژی اتمی ایران . تاسیس مجلس سنا . رفع اختلافات مرزی در مرزها- پیمان مثلثی عراق - ترکیه -ایران . ایجاد تاسیسات زیربنایی همچون سدها و فرودگاه‌ها و دانشگاه‌های مختلف . تاسیس سازمان اطلاعات و امنیت کشور (ساواک) . ادامه
سه‌شنبه 12 مرداد 1389

xixix - انگلیس - منچستر
شاه و زنان:. تا سال 1963 زنان ایرانی حق شرکت در انتخابات را نداشتند. در این سال، شاه فرمانی صادر کرد که بر اساس آن به زنان نیز مانند مردان حق شرکت در انتخابات داده شد. با وقوع انقلاب سفید، زنان ایرانی علاوه بر حق انتخاب کردن، دارای حق انتخاب شدن نیز شدند. با احکام صادره از سوی شاه، دو زن در سنا منصوب گشته، و 6 زن نیز با کسب آرای لازم به مجلس بیست و یکم راه یافتند. اندکی بعد فرخرو پارسا) عنوان اولین وزیر زن در تاریخ معاصر ایران را کسب نمود و در سال 1971، نخستین دیپلمات زن راهی الجزایر گردید. «قوانین حمایت از خانواده» که چند همسری را دشوارتر می‌نمود. و افزایش سن ازدواج قانونی زنان از 13 سال به 18 سال از دیگر قوانینی است که در دوره وی به تصویب رسید . ادامه
سه‌شنبه 12 مرداد 1389

xixix - انگلیس - منچستر
دین و مذهب:. محمدرضا مسلمان و شیعه بود. اگرچه او واجبات شخصی اسلام همچون نماز را بجا نمی‌آورد، ولی او عمیقا به خدا اعتقاد داشته و تا حدی نیز قضاوقدری بوده‌است. او بارها در کتابها و مصاحبه‌های گوناگون به مکاشفاتی اشاره می‌کند که به آن وسیله با ائمه و بزرگان مذهبی در ارتباط بوده‌است و خود و سلطنتش را تحت حمایت آنان می‌دیده‌است. متقابلا او با علمای مذهبی میانه خوبی نداشت. اگرچه او روش رضاشاه را در قلع و قمع روحانیت شیعه در پیش نگرفت، ولی در میان روحانیون، فقط به آنانی احترام می‌گذاشت که مطابق میلش رفتار می‌نمودند . ادامه
سه‌شنبه 12 مرداد 1389

xixix - انگلیس - منچستر
سوءقصدها: . از زمان شروع سلطنت توسط محمدرضا پهلوی تا ترور وی در سال 1327، ایران یکی از آزادترین دوران پادشاهی خود را تجربه نمود. با وقوع ماجرای ترور شاه دربهمن ماه 1327 سران حزب توده دستگیر یا فراری شدند و مذهبی ها اولین دوران زندانی و تبعید خود را تجربه کردند. احزاب سیاسى را به بهانه همین ترور ممنوع کردند که نتوانند به برنامه شاه براى کسب قدرت مطلقه اعتراض کنند. آنگاه حکومت نظامى برقرار شد و در دوران حکومت نظامى انتخابات مجلس مؤسسان دوم در سال 1328 برگزار شده در همین سال مجلس مؤسسان دوم تشکیل شد. سپس این مجلس مؤسسان اختیارات محمدرضا شاه را افزود و به وی، حق انحلال مجلس شورای ملی و مجلس سنا را تفویض کرد. شاه بعدها در زمان کودتاى 28 مرداد از همین اختیارات استفاده نمود . ادامه
سه‌شنبه 12 مرداد 1389

xixix - انگلیس - منچستر
سوءقصدها: . محمدرضا پهلوی بار دیگر در 21 فروردین سال 1343 در برابر پله های کاخ اختصاصی مورد سوءقصد یکی از افراد گارد جاویدان قرار گرفت. این فرد به نام «شمس‌آبادی» ابتدا با مسلسل بطرف شاه شلیک کرد و وقتی دید که هیچیک از گلوله هایش به شاه برخورد نکرده است، قصد داشت خشاب دیگری را به سوی وی شلیک کند که با دخالت دو نفر از محافظان گارد، متوقف شد. محرک اصلی وی فردی به نام «پرویز نیکخواه» بود که بعدها به عضویت ساواک درآمد ./.
----------
کاربر گرامی
از درج نظرات طولانی و سریالی خود داری فرمائید.
با تشکر
سه‌شنبه 12 مرداد 1389

soroush m - ایران - اصفهان
فرهاد V - ایران - تبریز . موسوی جونت میخواد بیاد تو ایران دموکراسیه لائیک برقرار کنه؟
سه‌شنبه 12 مرداد 1389

iranazadiran - ایران - تهران
pahlavi100 - سرور گرامی ایکاش ملت ایران قدر یادگار او و دست رنجش شاهزاده رضا را بدانند و لیاقت او را داشته باشند که هیچ کس از این خاندان وطن دوستتر نبوده و نخواهد بود فکر و ذکر آنها در مورد پیشرفت و خوشبختی ایران و ایرانی ست آنها آورندگان عزت و شرف و اعتبار به ایرانی هستند قدومشان برکت و خیر برای ایران داشت و با شادی و امید همراه بود نه افیون و تباهی و غم و سر افکندگی. خداوند بر ما منت گذاشته و شاهزاده مان را مسئول امور ایران و ایرانی کند.
سه‌شنبه 12 مرداد 1389

bluestar - ایران - تهران
((شاه افراد روشنفکر و دانشگاهیان را که (اینتلکتوئل) خوانده میشدند برای تمسخر (عن تلکتوئل) می نامید)) - آخرین سفر شاه - ویلیام شوکراس
سه‌شنبه 12 مرداد 1389

ARTEMIS-SW - .فرانسه - پاریس
فرهاد V - ایران - تبریز . و تو رژیمی نوپای این سایت دست از سر شاه/بیسواد لمپن این مطالب نوشته می شود برای اگاهی و هر کس قضاوت خود// نواقص زمان شاه مثل سوختگی یک انگشت و فجایع بعد از ان سوختگی 80 در صدی بدن کامنت های شرم اوردت و دروغهای کثیفت در باره ی قبل از شورش اب به اسیاب ملا و خط دادن به رژیمیها در سایت نیست??????تمام حوادثی که در این رژیم اتفاق افتاده یک نمونه اش قبل از ع..قلاب وجود نداشته در ضمن من نوشتم حقیقت را ولی چون جاسوس هستی و به نفع تو نیست کور و کر تمام کسانیه در این سایت از تو دفاع می کند چون تو.شرم کن.///1
سه‌شنبه 12 مرداد 1389

ARTEMIS-SW - فرانسه. - پاریس
/..2. مسئله ی اذربایجان توده ایها و خواسته ی انها که ایران جزو اقمار شوروی شود شورش خرداد 42 خمینی کثیف وجود خیانتکارانی بسان فردوست قره باغی شاه را وادشت که ساواک را گسترش دهد و طبیعی است در ساواک هم افراد نابکار بودند ایا شکنجه گران و متجاوزین جر عده ی معدودی از لبنان و فلسطین ..90 در صد زاده ی ایران هستند خلخالی حسنی همزبانان تو ایا از مریخ امده بودند یا اذر بایجان و گیلانی از کجا????ایران با تمام نواقص رو بسوی تمدن داشت و اگر چپی ها و مجاهدین و جبهه ی ملی مارمولک بازی در نمی اوردند به تدریج از دیکتاتوری به قول تو کاسته و نور به فضای سیاسی ایران می تابید.
سه‌شنبه 12 مرداد 1389

ARTEMIS-SW - فرانسه - پاریس
/.. 3. هنگامیکه شوروی فروپاشید یکی از سیاستمداران امریکا نوشت اگر این فروپاشی زودتر به وقوع می پیوست نیازی!!!!!به انقلاب 1979 ایران نبود. نقشه ی انقلاب صد در صد در غرب ریخته شد برای جلوگیری از وجود ایرانی قدرتمند و تمام حوادث سال اول انقلاب با ااهی انها ترتیب داده شد از عدم اعمال خشونت از سوی سربازان و ارتش از تسلیم همافران از اعدام بدون محاکمه ی افسران شجاع و ایراندوست از افشای کودتای پایگاه شاهرخی تا باز شدن در اسلحه خانه ها. و این شد اکنون هم خاطرت جمع باشد به نظر من حتی یک درصد شانس برای /////.. شهزاده ..چپیها...مجاهدین...//// نیست نهایت چیزی که ممکن است اتفاق بیفتد از میان سطل اشغال رژیم کسی را که کمتر بوی تعفن بدهد مثل خاتمی یا کروبی یا موسوی یا در نهایت شبیه گنجی از کیسه ی مارگیری غرب بیرون خواهد امد ..این نظر منست !!!! اسلام پیروز است تمدن دیروز است!!!!!پس کم اظهار فضل اخوندی بکن.
سه‌شنبه 12 مرداد 1389

soroush m - ایران - اصفهان
فرهاد V - ایران - تبریز . موسوی جونت میخواد بیاد تو ایران دموکراسیه لائیک برقرار کنه؟
سه‌شنبه 12 مرداد 1389

naslesookhteh - ایران - تهران
bluestar - ایران - تهران. می دونستی حرف" آی" در زبان فرانسوی در اول کلمه "ان" تلفظ میشه؟ حالا یکبار دیگه این کلمه ای رو که نوشتی با دید تلفظ فرانسویش نگاه کن ببین به تلفظ شاه میرسی.
سه‌شنبه 12 مرداد 1389

porharfi - هلند - آرنم
بزرگترین .مهمترین.با ارزش ترین اش ....." داشتن 2 فرزند برای هر خانواده...". سیـــد دوکــــــی .گوش ات را باز کن . "2 فرزند آنهم بیش از 30 پیش..."
سه‌شنبه 12 مرداد 1389

parvaz39 - آلمان - هامبورگ
چه باید کرد به نظر من به این اصل اگر فکر کنیم نتیجه بهتر خواهد بود . مشکل بی اطلاعی مردم داخل کشور هست. دوستان جوان و بخصوص دانشجو تمرکز و تحقیقاتشون را در این زمینه افزایش بدن.
سه‌شنبه 12 مرداد 1389

قازقلنگ - ایران - تهران
naslesookhteh-ایران-تهران : دوست من امثال bluestar و فرهاد v از تبریز دلشان بر روی حقیقت بسته شده زیاد روی اینها وقت نذار اینها میدونند که چرت و پرت میگن اما ما ایرانیها خصوصیتمون اینه که اگه پی به اشتباهمون بردیم هیچوقت اشتباهمون رو نمیخواهیم بپذیریم و به یک نحوی دنبال یک راه فراری میگردیم که روی موضع خودمون بیاستیم و همه بدبختیمون هم از همینجا ناشی میشه. اینها حتی اینقدر مرد نیستند که به یکی از هزاران وجه مثبت شاه در کنار بدیهایی که ادعاشو میکنن اعتراف کنند ببین چقدر ذلیل و زبونند که اون فرهاد در اون بالا به سایت اعتراض میکنه که چرا از شاه مطلب میذاری. این دیگه اوج حماقت این ادماست فکر میکنن اگه این سایت از حقایق گذشته چیزی نگه نسل جوون هم برای پیدا کردن حقایق گذشتشون تلاش نمیکنن. از اینجا بفهم که دشمنان پهلوی چقدر جاهلند
سه‌شنبه 12 مرداد 1389

ContractorQatar - قطر - دوحه
درود بر محمد رضا شاه کبیر(فاتح بحرین)!! و پس گردنی57 هم نوش جونش. اورمزدا! این مرز و بوم را از افت دروغ ,خشکسالی ,اسلام ,کمونیسم , حزب اللهی و شاه اللهی دور بدار.
چهار‌شنبه 13 مرداد 1389

pahlavi100 - آمریکا - کالیفورنیا
ContractorQatar - قطر - دوحه --- آقای کانتراکتور اینکه دور سایت میگردید و همین یک کامنت رو هر جا که صحبت از پهلوی هاست می‌گذارید، نشان از این دارد که مأمور هستید و ساندیس دوست.
چهار‌شنبه 13 مرداد 1389

ContractorQatar - قطر - دوحه
pahlavi100 - آمریکا - کالیفورنیا // بچه ساواکی!!درست گفتی من این کامنت رو همه جا میذارم چون آتیشتون میزنه. اینم درسته که من مامورم!!من از طرف دکتر مصدق مامورم توی روح ممد آمریکایی(ممد کنسرسیومی - ممد بحرینی - ممدکاپیتولاسیون) یعنی همون چاه(شاه) فاضلاب وابستگی فلان کار کنم.من از طرف پاکترین فرزندان میهنم (کوروش, داریوش, شاپور ساسانی, بابک و ...) مامورم تا فریاد درد و خشم آنان را بابت تقدیم چاکرانه استان زرخیز و فوق استراتژیک بحرین به ارباب فخیمه انگلیس (بدون شلیک حتی یک گلوله!!! - درود به روان فتحعلی شاه که حداقل اینقده مرد بود که پسرش رو برای دفاع از آب و خاک میهن به جنگ روس ها بفرسته) بسان چماق بر فرق سر اون چاه (شاه) فاضلاب بی لیاقتی بکوبم. پس یکبار دیگه نوش جون کن: درود بر محمد رضا شاه کبیر(فاتح بحرین)!! پس گردنی و اردنگی57 هم نوش جونش. .
چهار‌شنبه 13 مرداد 1389

pariha - کویت - کویت
روحش شاد دوران طلایی ایران وایرانی دیگر تکرار نخواهد شد .من اینجا که هستم هیچوقت از ایرانیها و عربها و لبنایها وغیره غیر مدح وتمجید شاه سخنی دیگه نگفتند به وجود ش افتخار میکردیم - در اون دوران طلایی حتی این عربها اعم از امارات و کویت و حوزه خلیج همیشه فارس جرآت نداشتند حتی یک متر در آبها خلیج فارس پیشروی کنند و برای خودشان امکان تفریحی وغیره بسازند ولی الان بخاطر بی عرضه گی جمهوری اسهالی و مسولین بی لیاقت راحت در آبهای خلیج فارس هر کاری دوست دارند انجام میدن - واقعا خدا رحمتت کنه
چهار‌شنبه 13 مرداد 1389

iranazadiran - ایران - تهران
bluestar - ایران - تهران. اگر شاه فقید به عمد هم میگفته احتمالا منظورش به روشنفکر نمایان توده ای و مارکسیست اسلامی بود که عنقلاب کردند و آتش بیار معرکه شدند. لقبی بهتر از این برازندشان نبود.
چهار‌شنبه 13 مرداد 1389

Esfahan Nesfe Jahan - آلمان - برلین
ContractorQatar - قطر - دوحه .. تو داری زیادی ...چرا یکی به نعل میزنی یکی به میخ. اگه ما بچه ساواکی هستیم تو جوجه ماشینی بسیجی هستی. pariha - کویت - کویت .. باور کن اینجا هم همینطو همه شاه را مدح و ستایش می کنند.
چهار‌شنبه 13 مرداد 1389

ContractorQatar - قطر - دوحه
Esfahan Nesfe Jahan - آلمان - برلین . شتر در خواب بیند پنبه دانه .. شما پهلوی زده ها اینقدر احمقید که فکر میکنید تاریخ به عقب بر میگرده!! نه بچه ساواکی! کنار قبر خمینی گجسته یه تیکه زمین خالی هست که قراره استخون های اون چاه (شاه) فاضلاب گور به گور شده آواره تون رو توش بچپونیم بعدشم قبر خمینی رو به اسطبل اسب و قبر اون چاه (شاه) فاضلاب رو به مستراح عمومی تبدیل کنیم. . درود بر محمد رضا شاه ایکبیری(فاتح بحرین)!! معروف به ممد آمریکایی (ممد کودتا - ممد کنسرسیومی - ممد بحرینی - ممدکاپیتولاسیون) پس گردنی و اردنگی و سیلی و تو سری و شیشکی 57 هم نوش جونش و جونت شعبون بی مخ!!
پنج‌شنبه 14 مرداد 1389

pahlavi100 - آمریکا - کالیفورنیا
ContractorQatar - قطر - دوحه --- قداره بند محترم، باز هم نوشتار شما نشان از این دارد که آتش و سوزش نه گریبان من ، بلکه وجود شما را گرفته به دو دلیل، یکم اینکه اگر روی اینترنت تحقیق کنید هوای تابستان اینجا که من هستم، یعنی‌ اطراف سان فرانسیسکو، از ۲۵ درجه بالاتر نرفته و بسیار خنک تر از دمای بالای ۴۰ است که شما تجربه می‌کنید. دلیل دوم اینکه هر بار اینجا مطلبی در مورد پهلوی گذاشته شد، غیر از دو یا سه نفر بر علیه پادشاه چیزی ننوشتند آنها هم همان‌هایی‌ هستند با شش نام کاربری مختلف کامنت مینویسند و سه ماه یکبار، نام عوض میکنند. بقیه اظهارات ، از پیر و جوان ، چیزی نیست غیر از تقدیر از پادشاه و یاد او. حالا خود شما قضاوت کنید که آیا من باید بسوزم، یا لبخند رضایت به صورتم بنشیند؟.
پنج‌شنبه 14 مرداد 1389

Esfahan Nesfe Jahan - آلمان - برلین
ContractorQatar - قطر - دوحه .. وای وای از ادبیات حرف زدنت معلومه چه ادمی هستی , بچه ساواکی, چاه فاضلاب, گور به گور شده, اصطبل, مستراح, ایکبیری, پس گردنی , اردنگی , سیلی , تو سری , شیشکی , شعبون بی مخ حالا ادب نداری حداقل ائین نگارش و دیکته را یک فکری به حالش بکن (اسطبل نه اصطبل) 5 خط کامنت گذاشتی چند تا فحش توش نوشتی.
پنج‌شنبه 14 مرداد 1389

iranazadiran - ایران - تهران
ContractorQatar - این یالغوزات و چلغوزات چیه ردیف کردی بچه اطلاعاتی طرفدار میمون نژاد نه طیف اصلاح طلب. چون خیلی از اطلاعاتی ها و سپاهیانی که هنوز یه جو از شرفشون مونده طرفدار اصلاح طلبا هستند. وای به حال مصدق با این طرفداران چاله میدونیش. استخونهای اون بیچاره تو خاک به لرزش در میاد. فکر کردین خودتونو طرفدار مصدق نشون بدین و چهار تو فحش گجستگی و گور بگوری به خمینی دادین تمومه شما برای رسیدن به اهدافتون به خواهر و مادر و برادر و پدر خود رحم نمی کنین چه رسد به گفتن چهار تا دری وری صوری. و اما از این ببعدش برای طرفدارای واقعی مصدقه. مصدق بزرگ بود شکی نیست اما مصدق مرد و تمام شد بختیار و فروهر و امثالهم هم که این حکومت جانی کشت سحابی و امثالهم هم که شیر بی یال و کوپالند که تازه امر به مدارا با این وحشی ها می کنند بنابراین پهلوان زنده را دریابید....
پنج‌شنبه 14 مرداد 1389

iranazadiran - ایران - تهران
...پهلوانی که فرزند راستین کورش و داریوش است و فرزند آباد گران ایران زمین. او در محیطی پر از عشق و محبوبیت به دنیا آمد و ایرانیان برای مولودش هفت شبانه روز جشن و سرور بر گزار کردند آنهم از جان و دل نه فرمایشی. در خاندان سلطنتی با بزرگی و وقار و آموزش مملکتداری و رموز جنگاوری و خلبانی و ورزش بزرگ و آموخته شد سفرهای بسیاری به اطراف دنیا در آن سن کم داشت در کودکی به عنوان ولیعهد و گذاردن تاج ولایتعهدی یکی از میزبانان اصلی سران ممالک بزرگ و معتبر جهان در جشنهای دو هزار و پانصد ساله بود. به هیچ عنوان فشارهایی که بر پدرش به خاطر قبول سلطنت و شرایط خاص آن زمان و آسیب دیدن در غربت و دوری از خانواده را متحمل نشد. در جوی سرشار از اطمینان بزرگی اختیار و پیشرفت رشد کرد و در عین حال مردمی.....
پنج‌شنبه 14 مرداد 1389

iranazadiran - ایران - تهران
....بعد از اینکه این بلاها را ملت به تحریک آخوند و توده ای کمونیست مارکسیست و مجاهد بر سر خانواده اش آوردند معقولترین و با تدبیر ترین رفتار و بزرگ منشی را در پیش گرفته و سی و یکسال است که سیاست و دنیا و امورات مملکت داری را مانند کف دست می شناسد و در حال فعالیت است از سویی یک دمکراسی خواه و دمکراسی طلب واقعیست که خون کورش کبیر در رگهایش است و برای حقوق افراد احترام و اختیار قائل است و همانگونه که خود شاه فقید طبق گفتار شهبانو مایل بوده حکومتی که ایشان متقبل میشده از نظر بعد سیاسی و همه چیز بسیار باز تر از حکومت ایشان میشده چون این روند نیاز به گذر داشته است تا همه چیز در سر جای خود بنشیند. از همه مهمتر چکیده دسترنج شاه فقید در او متبلور است.
پنج‌شنبه 14 مرداد 1389

ContractorQatar - قطر - دوحه
pahlavi100 - آمریکا - کالیفورنیا // Esfahan Nesfe Jahan - آلمان - برلین . فکر کنم به این نتیجه رسیدیم که برای توهین و ناسزا نمیشه انتهایی متصور بود و باید در بحث منطق را پیشه کرد و دانست تاریخ به قلم بنده و شما نوشته نمیشه پس باید حقایق تاریخ را پذیرفت هر چند تلخ باشد.حال برای لختى گفتمان بدون تعصب آماده اید؟؟ سوال من اینه آیا شما در انتصاب شاه به سلطنت توسط متفقین شک دارید؟ اگر نه! آیا متفقین برای اینکار منافعی مد نظر داشتند(پایبندی به قرارداد نفتی 85 ساله 1903 که به معنای چپاول منابع نفتی ایران توسط شرکت نفت ایران و انگلیس بود.85% به 15% به نفع انگلیس!!) و یا از روی انسان دوستی چنین کردند؟ ایا جایی برای تقدیر از پادشاه باقی میمونه؟؟شاه میتونست با این شرایط سلطنت رو قبول نکنه . اینجوری یک قهرمان ملی میشد و متفقین مجبور میشدند شرایط رو تعدیل کنند چون انتخاب دیگه ای نداشتند ولی ترسید و اینکار رو نکرد و به شرایط استعمار گردن نهاد!! اما این اخرین فرصت او نبود.
پنج‌شنبه 14 مرداد 1389

ContractorQatar - قطر - دوحه
مرحوم مصدق دولت تشکیل داد و طرحی که در مجلس به دنبالش بود رو به لاهه برد و پیروز بازگشت! باورکردنی نبست نفت ایران ملی شده و دست استعمار از نفتمان کوتاه.ایران غرق در شادی بود اما نه همه ایران!! دربار عزادار بود.آخه چرا؟ گناه مصدق چی بود؟ میخواست سلطنت رو از شاه بگیره؟ آیا این یک حرکت ملی نبود؟آیا این افتخار نبود که پوزه استعمار پیر را بعد از 300 سال حاکمیت مطلق در منطقه خاورمیانه از طریق قانونی به خاک بمالی جوری که دنیا در شگفت بمونه؟غرب خرید نفت از ایران رو تحریم کرد دیگه کسی نفتمون رو نمیخرید. مصدق ایستاده بود و به کمک شاه نیاز داشت اما دریغ و صد افسوس!! ایران صادرات پنبه و شکر و نساجی و گندم و . را اغاز کرد. باورش مشکل بود اما حقیقت داشت کشورمان 3 سال بدون فروش نفت و تنها با تکیه بر صادرات روی پای خود ایستاده بود و این کابوس غرب بود چون برای دیگر کشورهای منطقه بداموزی داشت.
پنج‌شنبه 14 مرداد 1389

ContractorQatar - قطر - دوحه
غربی ها اون عهد و پیمان قدیم رو به شاه یاداوری کردن و شاه تسلیم شد(از سر ترس نه وطن فروشی) مامورین سیا 20 میلیون دلار بین اراذل و اوباش و اخوندها توزیع کردن و زاهدی سرکردگی ارتش کودتا را به عهده گرفت.نیروهای خودجوش مردمی (از همونایی که امروزه ج.اسلامی بسیج میکنه) باعضویت: رمضون یخی, ناصر قمه, حسن جگرکی, ابرام آتقی, حسن خالدار و رهبری شعبون جعفری با حمایت ارتش کودتا به خونه آن سرباز فداکار میهن که در طی خدمتش یک ریال از دولت حقوق نگرفت ریختند و در حالیکه نعره میزدن: عرق خوردیم چاییدیم \\ زن مصدق رو ..؟. خونه رو غارت کردن!! آیا باید به این پادشاه افتخار کرد؟؟ نخست وزیر وقت انگلیس در خاطراتش گفته اونشب بعد از سه سال خوابی آرام داشتم. انصاف بدید به کی باید افتخار کرد به کسی که آرامش رو به خواب استعمار برگردوند یا اونی که خواب رو از چشم استعمار ربود؟؟ غربی ها به خوان نعمت نفت ایران بازگشتند کنسرسیومی با شرکت چهار کشور تشکیل شد:آمریکا 40% انگلیس 35% فرانسه 15% ایران 10%!! آیا باید به این پادشاه افتخار کرد؟؟
پنج‌شنبه 14 مرداد 1389

ContractorQatar - قطر - دوحه
لطفا تشربف ببرید متن قانون کاپیتولاسیون رو بخونید اگر به غیرت ملی و شرافت انسانیتون برنخورد که لعنت بر من! گرچه نوشته روی دیوار باشگاه انگلیسیهای بوشهر که میگفت ورود سگ و ایرانی ممنوع برای شما مهم نیست ولی همینطور که گفتی وجود منو آتیش میزنه و اگر جدایی دومین استان ارزشمند میهنم (بحرین) از نظر شما صدقه سر اعلاحضرته آتیش حسرتش تا مغز استخونم رو میسوزونه.داستان ساواک و اعدام ها و خفقان سیاسی و مطبوعات و مجلس و تلویزیون بله قربان گو و .. هم به جای خود. اما کلام اخر: عزیزان میهن پرست به کسی گفته میشه که فارغ از نامها و مارکها و خاندان افراد صاحب مسئولیت در میهنش تنها از کسانی حمایت کنه که به فکر منافع ملی سرزمینش باشند و تا وقتی که هر یک از ما به جای در نظر داشتن منافع میهنی به فکر مارک و خاندان مورد علاقه مان باشیم وضعیت و سرنوشتمان همینه که همینه!!
پنج‌شنبه 14 مرداد 1389

iranazadiran - ایران - تهران
ContractorQatar - مگر شاه فقید پیامبر بود و یا معصوم و عاری از خطا و اشتباه. یا اینکه در زمان او دیگر ممالک و سردمدارانش صد درصد بدون اشتباه بودند. شاه شتاب و حرصی عجیب برای پیش بردن ایران داشت و همین کارش را خراب کرد او همه چیز را می خواست با هم حفظ کند. چرا در طی دوران حکومتش ایران در صلح زندگی میکرد و چرا بلافاصله بعد از او عراق به ایران لشکر کشید . او مجبور بود برای قوی شدن به قدرتهای بزرگ تکیه کند اما چون ذاتا نوکر صفت و برده به مانند این حکومت که نوکری چین و روسیه را می کند تا خواست وابستگی اش را کم کند سرنگونش کردند. ایران خرابی که او و پدرش تحویل گرفتند چه بود و وقتی تحویل دادند چه بود. سیاست همین است. مگر آبراهام لینکلن را به خاطر حمایت از سیاهان نکشتند مگر مارتین لوترکینگ را و به نوعی کندی و یا بسیاری دیگر را....
جمعه 15 مرداد 1389

iranazadiran - ایران - تهران
ContractorQatar - مگر شاه فقید پیامبر بود و یا معصوم و عاری از خطا و اشتباه. یا اینکه در زمان او دیگر ممالک و سردمدارانش صد درصد بدون اشتباه بودند. شاه شتاب و حرصی عجیب برای پیش بردن ایران داشت و همین کارش را خراب کرد او همه چیز را می خواست با هم حفظ کند. چرا در طی دوران حکومتش ایران در صلح زندگی میکرد و چرا بلافاصله بعد از او عراق به ایران لشکر کشید . او مجبور بود برای قوی شدن به قدرتهای بزرگ تکیه کند اما چون ذاتا نوکر صفت و برده به مانند این حکومت که نوکری چین و روسیه را می کند تا خواست وابستگی اش را کم کند سرنگونش کردند. ایران خرابی که او و پدرش تحویل گرفتند چه بود و وقتی تحویل دادند چه بود. سیاست همین است. مگر آبراهام لینکلن را به خاطر حمایت از سیاهان نکشتند مگر مارتین لوترکینگ را و به نوعی کندی و یا بسیاری دیگر را. مصدق را هم سیاست برکنار کرد شاه اگر پشت به قدرتها میکرد مطمئن باشید ایران را تکه تکه می کردند شما بسیار ساده به مسایل نگاه می کنید و رویایی. مصدق به رحمت خدا رفت. ...
جمعه 15 مرداد 1389

iranazadiran - ایران - تهران
....هیچ کس هم در این دوره به فکر اسم و خاندان نیست و علت صحبت از شاهزاده این است که هیچ گزینه ای مفیدتر و بهتر از او به حال ایران نیست اگر این را متوجه میشوید که فبها وگرنه حرف خود را تکرار کنید و شعار دهید. ضمنا سی سال قبل هم با همین حرفها ایرانیان بدبخت شدند. هر کس می تواند با خواندن یک کتاب به این اطلاعات برسد. از کاپیتالیسیون می نالید پس برای الان چه می گویید که زن و فرزند را زیر ماشین کرده و عملنا و علنا برای خواستن حق قانونی اش تجاوز و شکنجه می کنند. او با موافقت با این قانون هزاران پوئن مثبت گرفته بود و ایران را به جایی رسانده بود که رشک همگان را برانگیخته بود چرا این را نمی بینید سی و یکسال که سر علم کردن قانون کاپیتالیسیون ملت ایران و ایران به روز سیاه نشسته بس نیست.
جمعه 15 مرداد 1389

ContractorQatar - قطر - دوحه
iranazadiran - ایران - تهران // روان پریش چرا هذیون میگی؟ این خزعبلات چیه سرهم کردی؟ ...زیادی فیلم هندی دیدی که جوگیر شدی زمین رو گاز میگیری و با باد دست به یقه میشی؟ این شخصی که تو داری توصیفش میکنی کوروش و داریوش بزرگ, بابک, آریوبرزن, نادر شاه و .... باید بیان جلوش لنگ بندازن و درس وطن پرستی و جنگاوری و رشادت یاد بگیرن! بابا اینقده تند نرو جلوت دره اس میفتی دنیا از وجودت بی نصیب میشه ها. فرزند راستین کوروش و داریوش؟؟ بابا ایول هرچی بوده جنسش اعلا بوده!! در کودکی به عنوان ولیعهد یکی از میزبانان اصلی سران ممالک بزرگ و معتبر جهان بوده؟؟ ای کلک x با این کیفیت از کجا کف رفتی که بردتت به ملکوت؟. سفرهای بسیاری به اطراف دنیا در آن سن کم داشت؟؟ پس ایشون در سن بسیار کم تجربه ها اموخته و کتابها نوشته و در ان سفرها با سران ممالک دنیا دیدارها و گفتگوهای مفصل در مورد مسائل حساس جهانی داشته. مگه نه زبل خان؟غلط نکنم این یکی دیگه وریدی بوده که اینجور بهت فاز داده.
جمعه 15 مرداد 1389

pahlavi100 - آمریکا - کالیفورنیا
ContractorQatar - قطر - دوحه --- ای بابا، شما هرچه اهانت و دشنام و افتراست نثار هموطنت میکنی‌ و با قداره دو شقه مان میکنی‌، بعد میگویی حالا "لختی گفتمان" کنیم. مزدور محترم، مهم نیست که شما این مهملات رو در کتب درسی‌ چاپ جمهوری اسلامی خوانده باشی‌، یا سر میز شام از صحبت‌های بابا جان و عمو جان برداشت کرده باشی‌، یا اصولاً برای پاشیدن تخم دروغ و نفاق از آخوند مواجب بگیری. گیریم که تمام اتهاماتی که بستی، حقیقت محض باشد، نتیجهٔ کارنامهٔ پادشاه را هم انکار میکنی‌؟ بحث و سوال استاد من ، جناب Iranazadiran ، هم از شما همین بود. سیاست هزار و یک پایین و بالا دارد، اینکه چرا پادشاه همه کار را مطابق میل شخص شما انجام نداد که ایراد نیست، اگر اینطور میکرد، دیگری ایراد می‌گرفت که چرا از این طریق که من گفتم ایران را آباد نکرد. ایران عقب مانده و ورشکستهٔ عصر قاجار را گرفتند و کشور مدرنی‌ که به خواب هم نمیدیدید تحویلتان دادند، تازه دو قورت و نیمتان هم باقیست!.
جمعه 15 مرداد 1389

Esfahan Nesfe Jahan - آلمان - برلین
ContractorQatar - قطر - دوحه .. چرا هر کسی از در صحبت و منطق با تو شروع به حرف زدن میکنه به توپ فحش و ناسزا میگیریش .از یک طرف مینویسی : " pahlavi100 - آمریکا - کالیفورنیا // Esfahan Nesfe Jahan - آلمان - برلین . فکر کنم به این نتیجه رسیدیم که برای توهین و ناسزا نمیشه انتهایی متصور بود و باید در بحث منطق را پیشه کرد " اولا (ما) نه , بلکه ( تو )کدامیک از ما توهین کردن را شروع کرد در ثانی دوستمون iranazadiran - ایران - تهران .. با تو کاملا از در منطق شروع به صحبت کرد و بسیار سنجیده و متین نوشته بود که جواب شما را خواندم متاسفانه پس حیف وقت و شخصیت منطقی ما که صرف هم صحبتی با تو بشه.
جمعه 15 مرداد 1389

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.