ثبت بازار تبریز و بقعه صفیالدین اردبیلی در فهرست یونسکو
نام بازار تبریز و بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی در اردبیل در فهرست میراث فرهنگی بنیاد آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد، یونسکو ثبت شد.
در سی و چهارمین نشست کمیته میراث جهانی یونسکو که در برازیلیا پایتخت برزیل برگزار شد، نام پانزده بنای تاریخی به این فهرست اضافه شد.
در این نشست نمایندگانی از ایران از جمله حمید بقایی، رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، عبدالرسول وطندوست، نماینده سازمان میراث فرهنگی در مرکز میراث جهانی یونسکو، محمدحسن طالبیان، مدیر تدوین پروندههای بازار تبریز و بقعه شیخ صفیالدین اردبیلی و آزاده اردکانی سرپرست موزه ملی ایران حضور داشتند.
عبدالرسول وطندوست، نماینده سازمان میراث فرهنگی در مرکز میراث جهانی یونسکو در گفت و گویی با خبرگزاری ایسنا گفت که وقتی این دو پرونده در نشست مطرح شد، بدون هیچ مخالفتی و بسیار سریع به نتیجه رسید و به سرعت ثبت شد.
بقعه صفی الدین اردبیلی، محل دفن شیخ صفی الدین جد بزرگ شاه اسماعیل اول، بنیانگذار سلسله صفویه است |
همچنین بنا بر تصمیم کمیته میراث جهانی یونسکو قرار شد ارگ بم تا یک سال دیگر در فهرست میراث فرهنگی در خطر جا داشته باشد.
در این نشست تاجیکستان نیز برای نخستین بار توانست یکی از آثار باستانی خود را در فهرست یونسکو ثبت کند.
مجموعه باستانی سرزم از مهمترین بناهای تاریخی تاجیکستان محسوب میشود که به دوران عصر نو سنگی باز می گردد که در آن خانههای قدیمی، ساختمانهای باستانی و آثار هنر دستی چند هزارساله کشف شده است.
بجز این اماکن تاریخی در ایران و تاجیکستان، ارگ سلطنتی تانگ لونگ در هانوی، پایتخت ویتنام، زیارتگاهی در کوه سونگ شانگ در شرق چین، دو روستای بنا شده در قرن چهاردهم میلادی در کره جنوبی، رصدخانه ای در جیپور هند و طریف، پایتخت سابق عربستان سعودی از جمله دیگر اماکنی است که از آسیا در این فهرست جای گرفتند.
این نشست تا روز سه شنبه ادامه خواهد داشت و پرونده 39 مکان دیگر برای ثبت در این فهرست بررسی می شود.
ثبت بنا و مکانی باستانی و یا طبیعی در فهرست میراث فرهنگی یونسکو اعتباری برای صنعت توریسم یک کشور محسوب می شود و باعث جذب توریست بیشتری می شود.
دوازده بنای ثبت شده
بازار تبریز نیز از جمله بزرگترین بناهای آجری سرپوشیده در جهان به شمار می رود |
امسال با اضافه شدن بازار تبریز و بقعه صفی الدین اردبیلی به این فهرست، در مجموع دوازده بنای باستانی در ایران از سوی یونسکو ثبت جهانی شده اند.
بقعه صفی الدین اردبیلی، محل دفن شیخ صفی الدین جد بزرگ شاه اسماعیل اول، بنیانگذار سلسله صفویه است.
این آرامگاه در قرن هشتم هجری به دست فرزند شیخ صفی الدین در اردبیل بنا شد و سپس با قدرت گرفتن صفویان در ایران و ارادات سلاطین صفوی به نیای خود، به مکانی مقدس تبدیل شد.
در طول سالهای حکمرانی صفویان اماکن دیگری در کنار قبر شیخ صفی الدین ساخته شد و بسیاری از هنرمندان عهد صفوی از جمله میرعماد، خطاط مشهور آثاری به سفارش سلاطین صفوی در آنجا خلق کردند.
بناهای چون ساختمان چینی خانه و مسجد جنت سرا از جمله مکان هایی است که بعدها در کنار این بقعه ساخته شد.
بازار تبریز نیز از جمله بزرگترین بناهای آجری سرپوشیده در جهان به شمار می رود که هنوز بافت سنتی خود را حفظ کرده و همچنان قلب تجاری مرکز استان آذربایجان شرقی محسوب می شود.
ساخت این این بازار به قرن هفتم هجری، زمانی که تبریز پاتخت ایلخانان مغول بود باز می گردد.
موقعیت جغرافیایی تبریز، بازار این شهر را در طول قرن ها محلی برای داد و ستدی بازرگانان عثمانی، گرجی، روس و هندی تبدیل و به همین دلیل تبریز و به تبع آن بازارش همواره یکی از قطب های اصلی تجارت ایران بوده است.
|
|
|