بررسی روزنامه های صبح شنبه تهران – ۹ مرداد
تیترهای اول
"سه برابر نیاز کشور، برنج وارد شده است" به نقل از وزیر بازرگانی تیتر اول مردم سالاری است، ایران از "اعلام جزئیات طرح تحول اجتماعی" خبر داده و جام جم در عنوان اصلی خود خبر داده "تکلیف ثبت معاملات املاک مرداد ماه تعیین خواهد شد".
کیهان از نگرانی آمریکا از تحریم ایران خبر داده و نوشته "آسیا همکاری نمی کند"، "انعطاف در غنی سازی بیست در صدی" تیتر اول تهران امروز است، "آمادگی ایران برای توقف مشروطه غنی سازی بیست در صد" تیتر اول روزنامه جمهوری اسلامی است و در صدر گزارش های خراسان آمده "نشست بیروت پس از افشاگری حزب الله درباره دادگاه حریری".
رسالت از قول رییس مجلس نوشته "وحدت درونی بازدارنده دشمنان است"، حمایت همین گزارش را با عنوان "وحدت و انسجام بیشتر در شرایط فعلی" آورده و آرمان و ابتکار آن را با تیتر "تیراندازی در اردوگاه اصولگرای" منعکس کرده اند.
"انتقاد از سهم کم اصناف در مالیات" تیتر اول دنیای اقتصاد است و "ناکامی در اخذ مالیات اصناف" عنوان اصلی جهان صنعت و سیاست روز از "استاندارد گریزی با عبور از واگذاریهای بورسیس" خبر داده است.
گزیده مقالات
خواست سوریه از لبنان
مردم سالاری در مقاله ای نوشته لبنان در چند ماه گذشته بر حجم رابطه های دیپلماتیک خود با سوریه افزوده است و سعد حریری با در دست گرفتن دستان بشار اسد رئیس جمهوری سوریه در مقابل دوربین خبرنگاران تمام تلاش خود را به کار گرفت تا از جنگ اجتناب کند. البته ایجاد اطمینان و اعتماد میان دو کشور نیازمند زمان بیشتری است.
به نوشته این روزنامه لبنانی ها امیدوارند که از بشار اسد شاهد مواضع متفاوتی باشند; چیزی شبیه سخنرانی 20 سال پیش وی در زمان روی کار آمدنش که امیدهای زیادی برای برقراری روابطی متفاوت ایجاد کرد.
علی ودایع در مقاله مردم سالاری تاکید کرده لبنانی ها تنها خواهان روابط دوستانه میان دو کشور نیستند، بلکه خواهان ایجاد فضای اعتماد در روابط دوجانبه هستند. سفر بشار اسد به لبنان چه به تنهایی باشد و چه با ملک عبدالله دوم، پادشاه عربستان، تنها پاسخی معقول به سفرهایی است که مسئولان لبنانی تا کنون طی ماه های اخیر به این سوریه داشته اند و روابط دو کشور را متوازن می کند.
کنفرانس اعراب در لبنان
حسام الدین کاوه در سرمقاله تهران امروز نوشته نشست سهجانبه بیروت در حالی برگزار میشود که منطقه آبستن تحولات ویژهای است. صرفنظر از تعارفات دیپلماتیک و بیانیههای رسمی، باید دید نشست سهجانبه بیروت چه اهدافی را پیگیری میکند؟ در اینکه ملک عبدالله حامل پیام کاخ سفید برای بشار اسد نیز بوده است تردیدی نیست اما واشنگتن از سوریه و لبنان چه میخواهد که ملک عبدالله حاضر شده است تحت تدابیر امنیتی شدید به سوی دمشق و بیروت بار سفر ببندد؟
به نوشته این مقاله دست کم یکی از اهداف این نشست، عربیزه کردن مسئله لبنان، فلسطین و نوار غزه باشد. اگر این راهبرد با موفقیت اجرا شود، میتواند به معنی خارج ساختن سوریه از مدار اتحادیه ضد اسرائیلی ایران، سوریه و حزبالله لبنان باشد.
در دنباله این مقاله آمده سوریه از گذشتههای دور در لبنان منافعی داشته و احساس میکند که صرفنظر کردن از منافع پیشین به آسانی امکان پذیر نیست، واقعیت تاریخ نشان میدهد که روزگاری لبنان بخشی از سوریه بزرگ به شمار میرفته است.
سرمقاله تهران امروز تاکید دارد که هم واشنگتن و هم ملک عبدالله به خوبی میدانند که بیرون راندن سوریه از اتحادیه ضداسرائیلی، مستلزم حفظ منافع سوریه در لبنان، بازپسدادن بلندیهای جولان به سوریه و کاهش فشارهای دیپلماتیک و اقتصادی بر دمشق است.
اجلاس لبنان
کیهان در سرمقاله خود ادعا کرده که اجلاس بیروت به خوبی نشان داد که ایران اولین پیروز میدان در نشست دیروز بیروت است چرا که توانسته بزرگترین مخالف منطقه ای مقاومت را وادار به اعتراف به اقتدار مقاومت نماید. چرا که به محض آنکه مقام آمریکائی سوریه را به کنار گذاشتن رابطه با ایران ترغیب کرد یک مقام سوری گفت آمریکا حق ندارد برای سوریه سطح روابط با کشورهای منطقه را تعیین کند.
بر اساس این مقاله اسرائیلی ها با مجوز و بدون مجوز -حداقل طی سه سال آینده- قادر به آغاز هیچ جنگی علیه هیچ کشوری نیستند. در واقع اینک تهدید خارجی علیه حزب الله وجود ندارد کما اینکه تهدید داخلی هم وجود ندارد و این بزرگترین مصیبت اسرائیل و آمریکا به حساب می آید چرا که این دو رژیم خود هم در محیط داخلی و هم در محیط خارجی با انواع چالش ها و تهدیدات مواجه هستند.
سرمقاله کیهان تاکید کرده لبنان هم از شرایط درگیری های 25 ساله داخلی و هم از شرایط جنگ های خارجی عبور کرده و لذا می توان گفت اجلاس چهارجانبه دیروز بیروت یکی از این نشانه های روشن است. کما اینکه سوریه نیز شرایط دشوار گذشته را پشت سر گذاشته است و می تواند با امنیت خاطر مطالبات تاریخی و ملی خود را پیگیری کند.
مقاومت در برابر تحریم ها
روزنامه جمهوری اسلامی با اشاره به تصمیم های تازه مبنی بر تحریم های بیشتر ایران نوشته تجربه 31 ساله ما نشان داده ما میتوانیم در برابر تحریم ها بایستیم و از این عرصه کارزار نیز پیروز بیرون بیائیم. در جنگ تحمیلی 8 ساله علاوه بر مشکلات خود جنگ، تحریمها هم هر روز بیشتر میشدند و ملت ایران با مقاومت شجاعانه در صحنه دفاع و همبستگی هوشیارانه در عرصههای دیگر به ویژه مقابله با تحریمها توانست کلیه توطئهها را خنثی کند و راه را برای پیشرفت در زمینههای مختلف هموار نماید.
این روزنامه تاکید کرده که ملت ایران یکبار دیگر دشمنان خود را مأیوس خواهد کرد اما تحریمها را نادیده گرفتن یا کوچک شمردن درست نیست. ما اگر هنری داریم که داریم، اینست که در برابر تحریمهائی که کوچک نیستند میایستیم و موفق هم میشویم.
نتیجه گیری سرمقاله جمهوری اسلامی این است که حفاظت از نظام به عنوان یک وظیفه حتمی و همگانی، ایجاب میکند مسئولان از دو اهرم کارآمد بطور همزمان استفاده کنند. مقاومت در برابر زیاده خواهیها و تدبیر برای خنثی کردن توطئه ها.
افزایش جمعیت و تعادل بد
علی سرزعیم در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته پس از طرح این دیدگاه که باید به جمعیت ایران افزوده شود، نقدهای متعددی بر این دیدگاه مطرح و در رسانههای مختلف منعکس شد. بهرغم همهاین نقدها، ظاهرا این دیدگاه به اجرا در آمده و مقرر شده است از نیمه شعبان پرداختهایی در این راستا صورت گیرد تا انگیزهای برای افزایش جمعیت فراهم شود.
به نوشته این اقتصاددان جای چندان نگرانی وجود ندارد؛ چرا که پاداش در نظر گرفته شده آنچنان زیاد نیست که بتواند در تصمیم مهمی چون بچهدار شدن، تاثیر قابل توجهی داشته باشد. اصولا تصمیم به داشتن فرزند، تصمیم بسیار مهمی است و مسوولیت بلندمدتی به دنبال دارد. از این رو انسانها با حساسیت زیاد نسبت به این مساله تصمیم گیری میکنند.
سرمقاله دنیای اقتصاد تاکید کرده دو حالت تعادلی پیش روی جوامع قرار دارد و جوامع ناگزیر به این نقاط تعادل سوق خواهند یافت. در تعادل بد، نرخ باروری بالا و میزان انباشت سرمایه انسانی پایین است. در تعادل خوب، نرخ باروری پایین بوده و نرخ انباشت سرمایه بالا است؛ به این معنی که افراد سالهای تحصیل بالایی دارند.
اخراج کارمندان از تهران
مردم سالاری در سرمقاله خود با اشاره به طرح اخراج کارمندان دولت از تهران نوشته استان های قزوین، قم و سمنان به خصوص سمنان بهترین گزینه های کارمندان برای پاسخ مثبت به سیاست های تشویقی مهاجرت از تهران است
به نوشته این روزنامه مردم ایران اساسا نه به معنای سیاسی بلکه از نظر معرفتی محافظه کارند و رفتار سیاسی و پاسخ های سیاسی دولت ها به مسائل اجتماعی شان آنها را شهودا به این احساس رسانده است که جهات اجتماعی سیاست های اتخاذ شده از سوی دولت، مجموعه ساختارهای مستبدانه ای است که نهایت ندارد. این ساختارها، پایدار می مانند چرا که آنها را به پرسش نمی کشیم و در برابر زیر سوال بردنشان مقاومت می شود و این نگرش مانعی بزرگ بر سر راه شکل گیری جهات اجتماعی واقعی است.
با این مقدمه سرمقاله مردم سالاری تاکید کرده که باید اقرار کرد که صرفنظر از مشکلات و موانع بسیار اجرایی طرح دولت با پاسخ منفی اجتماعی مواجه شده است و تداوم این نوع سیاست ها آسیب جدی به اعتماد و مفروضات مردم وارد خواهد کرد. سیاستگذاران باید مساله اجتماعی را بیان و دقیقا آن را توصیف و در مرحله بعد تحلیل کنند و از منظر کنشگران مربوط به بحث بگذارند .
شورای رقابت در دور تسلسل
مریم السادات خرمگاه در سرمقاله جهان صنعت نوشته پرونده واگذاری دو غول خودروساز کشور در حالی بسته شد که با توجه به تجربه واگذاری جنجالبرانگیز مخابرات انتظار میرفت پروسه خصوصیسازی کشور از کانال قانونی خود و در راستای اجرای سیاستهای اصل 44 اجرایی شود اما نه تنها این امر محقق نشده بلکه صحنه اقتصاد کشور شاهد نوع جدیدی از ایجاد انحصار در بازار مالی کشور است .
به نوشته این مقاله گرچه در روزهای اخیر مدارک معامله سایپا و ایرانخودرو به شورای رقابت رفته اما شورایی که از بدو تاسیس نشان داده که توانایی روبه رو شدن با عبور از قوانین را ندارد از امروز مشخص است که نمیتواند تغییری در سرنوشت واگذاری خودروسازان ایجاد کند. این در حالی است که این شورا با داشتن اختیارهای قانونی قویا میتواند از ایجاد انحصار جلوگیری کرده و معامله را فسخ کند.
سرمقاله جهان صنعت سرانجام پرسیده آیا این بار شورای رقابت میتواند در میان هیاهوهایی که ایجاد کرده و با وجود افزایش دامنه اختیارات تنها به سخن گفتن اکتفا کند؟ هرچند که شورای رقابت هم برای فرار از فسخ معامله راههای جدیدی برگزیده و آن اینکه دیگر معامله ای فسخ نمیشود بلکه تنها خریدار وادار میشود سهمی را که خریده واگذار کند! با این اوصاف میتوان از امروز پیشبینی کرد که سرنوشت خودروسازان چه خواهد شد.