بررسی روزنامه های صبح دوشنبه تهران – چهارم مرداد
تیترهای اول
"تحریم بنزین از آرزوهای من است" به نقل از رییس دولت تیتر اول مردم سالاری، آرمان و ابتکار است. روزنامه ایران از قول همین مقام نوشته "هر کشوری با سناریوی امریکا همراهی کند دشمن ماست".
کیهان در عنوان اصلی خود نوشته "بیانیه تهران محور مذاکرات سه جانبه استانبول"، رسالت نوشته "ترکیه و برزیل: بیانیه تهران زنده است".
"انتقال چهل درصد کارکنان تا پایان مرداد ماه" تیتر اول حمایت است، تهران امروز همین خبر را با عنوان "خروج چهارصد هزار تهرانی تا پایان مرداد" آورده و جهانصنعت نوشته "تصمیم پرهزینه برای خروج اضطراری".
سیاست روز با چاپ عکس هائی از محمود احمدی نژاد و حبیت الله عسگراولادی از "گمانهها درباره یک دیدار" نوشته، خراسان از پاسخ رهبر به یک استفتاء با عنوان "فرصت و راهبردی وحدت بخش" یاد کرده و روزنامه جمهوری اسلامی از "اعلام آمادگی علمای اهل سنت و شیعه استان بلوچستان و سیستان برای خنثی سازی توطئه های تفرقه افکنانه" خبر داده است.
دنیای اقتصاد در صدر اخبار خود پرسیده "بازار طلا جذاب میماند؟"
گزیده مقالات
مذاکرات هسته ای
آرمان در سرمقاله خود نوشت در پرونده هسته ای این نکته اساسی را نباید فراموش کرد که اروپا و آمریکا از ابتدا با هم همنوا و دارای یک هـــدف مشــترک میباشند، یعنی محروم کردن ایران از تکنولوژی هسته ای؛ زیرا غرب نمیخواهد ایران خارج از مدار غربیها از توان هسته ای ولو صلح آمیز برخوردار باشد.
به نوشته این روزنامه هر گونه مذاکره و مصالحه بر سر پرونده هسته ای ایران باید مبتنی بر درک واقعیتهای موجود و پذیرش حق کشورمان به داشتن چرخه سوخت و اعتماد سازی بیشتر از طرف مقابل باشد. اروپا تا امروز از قبول گزینه سازش و شناسایی حق مسلم ایران در بهره مندی از فناوری صلح آمیز هسته ای طفره رفته است.
آرمان سرانجام نتیجه گرفته اتحادیه اروپا با دو مشکل اساسی روبروست. یکی دنباله روی صرف از سیاستهای یکجانبه گرایانه کاخ سفید در موضوع هسته ای ایران و مسائل خاورمیانه و دیگری مشکل عدم هماهنگی و موضع واحد بین سران این اتحادیه (اختلافات درونی) که نحوه تعامل و مواجهه با ایران را نیز با مشکلاتی روبرو کرده است.
شکایت به محاکم بین المللی
محمود صدری در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته مذاکراتی که دو ماه پیش در تهران آغاز شد و اکنون در استانبول ادامه دارد، در چارچوب همین روش سیاسی شکل گرفته است و اگر کشورهای دیگری به آن بپیوندند یا از آن حمایت کنند، احتمال تاثیرگذاری آن افزایش خواهد یافت.
این نویسنده اشاره کرده روش دیگری که مقامهای ایرانی به آن اشاره کردهاند، رجوع به محاکم بینالمللی است. این محاکم اگر چه از زیرمجموعههای سازمان ملل هستند و اعضای دائم شورای امنیت روی آنها نفوذ دارند، اما لزوما این نفوذ در آرای قضات آن تاثیر نمیگذارد. تجربیات تاریخی نشان میدهد هرگاه کشوری زیر فشار قدرتهای جهانی قرار میگیرد، موثرترین ابزار آن برای دفع فشار همین ابزار سیاسی و حقوقی در کنار تحریک افکار عمومی جهان است
سرمقاله دنیای اقتصاد نتیجه گرفته: با رجوع به محاکم بینالمللی، وجه حقوقی پرونده هستهای را بر وجه سیاسی آن غالب کند و ثالثا آمریکا و اروپا را در تنگنای افکار عمومی جهان قرار دهد.
حمله نظامی ممکن است
کیهان در سرمقاله خود به این سئوال پرداخته که گزینه نظامی در استراتژی غرب چه جایی دارد؟ و خود پاسخ داده اساسا با موضوع جدیدی مواجه نیستیم و غربی ها در حال تکرار همان حرف هایی هستند که قبلا هم می زدند. آنچه جدید است این است که در داخل و خارج ایران اراده ای عمدی وجود دارد که این اظهارات به گونه ای متفاوت با گذشته تعبیر شود گویی به راستی چیزی دگرگون شده است.
به نظر کیهان مهم ترین گام برای درک فضای فعلی این است که فضای رسانه ای را از فضای واقعی تفکیک کنیم. در فضای واقعی هیچ کدام از مجموعه استدلال هایی که پیش تر ایران را به این نتیجه رسانده بود که در میان مدت حمله نظامی در کار نیست تغییر نکرده است. آمریکا برای طراحی هرگونه درگیری نظامی با ایران دارای 3 دسته مشکل اطلاعاتی، عملیاتی و مشکلات مربوط به تبعات و نتایج است که نه تنها هیچ کدام از آنها حل نشده است.
کیهان نتیجه گرفته: شکست خوردن پروژه هایی مانند کشف فردو و ربایش شهرام امیری هم تنگنا را برای آمریکا جدی تر کرده است. به لحاظ عملیاتی هم اطلاعات موجود نشان می دهد در آرایش عملیاتی آمریکایی ها در منطقه هیچ تغییر محسوس و جدی که نشان دهنده قطعیت حمله در کوتاه مدت باشد مشاهده نمی شود.
خروج کارمندان از پایتخت
جهان صنعت در گزارش اصلی خود نوشته کارشناسان اقتصادی تصمیم دولت برای خروج دستگاههای اجرایی از تهران طی کمتر از 30 روز آینده را پرهزینه اعلام میکنند، نسبت به اجرای این تصمیم دولت تردید دارند چنان که یکی از آنان گفت این تصمیم اگرچه در سطح وسیع مطرح شده اما عملی نخواهد شد. ضمن آنکه این تصمیم برای دولت هزینه زاست و اصولا دولتی که معروف به دولت پرهزینه است با اجرای چنین طرحی بر هزینههای خود میافزاید.
بر اساس این گزارش وزیر کشور در پاسخ به سوالی درباره موضوع زلزله تهران و انتقال وزارتخانهها گفت: با توجه به اینکه تهران روی گسل زلزله قرار دارد بحث انتقال از پایتخت باید به لحاظ بحرانهای ناشی از زلزله مورد توجه قرار گیرد. اما عبدالرضا ثروتی نماینده مجلس گفته پروازها، رفتوآمدها و پراکندگی کارها از مواردی بوده که ظاهرا دولت این موضوع را در نظر نگرفته است. شکی وجود ندارد که بعد از اتمام این جار و جنجالها دولت به خانه اول برمیگردد.
جهان صنعت نوشته همین نماینده مجلس گفت: یک نفر خواب دیده که در تهران زلزله میآید؛ آیا میتوان براساس خواب هزینهای اینچنینی بر کشور تحمیل کرد. هر احتمالی وجود دارد اما نباید فراموش کرد که هر تصمیمی باید به تصویب مجلس برسد.
اعتراف و عقب نشینی
جام جم در گزارشی در مورد اعتراض کارکنان سازمان میراث فرهنگی به تصمیم برای خروج از تهران نوشته سازمانی که بر اساس مستندات آشکار نتوانسته وظایف خود را در حوزه های میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به خوبی انجام دهد و رضایت حداقلی جامعه، کارشناسان متخصص و فعالان این بخشها را تامین کند؛ اکنون با از هم گسستگی و عدم تمرکز در مدیریت و پراکنده کردن بخشهای مختلف چگونه می خواهد به وظایف خود عمل کند؟
به نوشته این روزنامه اعتراض کارکنان سازمان میراث فرهنگی به انتقال معاونتهای آن به استانهای دیگر در حالی ادامه دارد که این سازمان الزامی برای خروج از تهران نداشته و تنها از شرکت توسعه ایرانگردی و جهانگردی در فهرست شرکتهای انتقالی زیرمجموعه این سازمان نام برده شده است.
دانشجویان را به روسیه و چین نسپارید
داریوش قنبری در سرمقاله آرمان ضمن مخالفت با اعزام دانشجویان ایرانی به روسیه و چین نوشته این دو کشور و ونزووئلا از نظر علمی برتری ندارند و ما نباید از هر جهت خود را وابسته بهاین کشورها نماییم.
این نماینده مجلس تاکید کرده چین و روسیه در حال حاضر خود وابسته و محتاج به تکنولوژی روز اروپای غربی و آمریکای شمالی هستند و بسیاری از موارد و مباحث علمی و تکنولوژی را در سطح پایین و بی کیفیت ازاین کشورها الگوبرداری میکنند و میتوان این کشورهارا قدرتهای علمی درجه 2 یا غیر برتر جهان معرفی کرد.
مقاله آرمان تاکید کرده تصور ما براین است که روابط اقتصادی امیدوار کنندهای داریم، غافل ازاینکهاین طور نیست.این رفتار را میتوان از معاملات آنها پیش بینی کرد. ما از روسیه ادوات جنگی میخریم اما نه آنها یی را که آخرین متد هستند. چین هم اینچنین با ما رفتار میکند و بهترین کالاهای خود را در اختیار ما نمیگذارد. پس بهتر است بابت این تصمیم وزارت علوم اظهار نگرانی کنیم. چرا که ممکن است چینیها و روسها رفتار و نگرش دانشجویان ما را هم تغییر دهند.
ناوگان فرسوده و ناتوان هوائی
پریسا پناهخواهی در گزارشی در سیاست روز نوشته شرکتهای هوائی کشورهای دیگر از اوضاع نابسامان صنعت هوایی ایران نهایت سود را میبرند. چرا که هواپیمایی جمهوری اسلامی به دلیل تحریمهای 30 سال اخیر بسیاری از شرایط خوب بازار را از دست داده و اگر حمایت دولت نبود، شرکت زیان ده هما به طور کامل ورشکست می شد و برای همیشه باید نام هواپیمایی ملی را فراموش میکردیم.
به نوشته این گزارش ناوگان فرسوده و ناتوان هما توان رقابت با ناوگان جوان و نوپای خطوط هوایی ترکیش، الاتحاد، الامارات را ندارد و به سمتی پیش رفته که نه تنها در بازارهای منطقه و بینالمللی توان رقابت با این شرکتها را ندارد، بلکه به تدریج بازار داخلی را هم از دست میدهد.
سیاست روز نمونه از دست دادن بازارها را قطع پروازهای تهران-توکیو هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران بود که شرکت هواپیمایی الاتحاد به سرعت جای هما را در فرودگاه توکیو گرفت و در همان حال ورود شرکت هواپیمایی ترکی به همه خطوط پروازی داخلی ایران است که پروازهای استانبول-مشهد و استانبول-تبریز آغاز شده است.
سیگار آلوده
تهران امروز در گزارشی نوشته چند ماهی بیشتر از خبر آلوده بودن سیگارهای وارداتی به خون خوک نمی گذرد که احتمال آلوده بودن سیگارهای آمریکایی به رادیو اکتیو ضعیف شده، نگرانی را به جمع مصرف کنندگان سیگارهای وارداتی آورده است. این در حالی است که نتیجه تحقیق محققان هلندی نشان داد که مشتقات خون خوک در تولید 185 محصول صنعتی به کار رفته است.
به نوشته این روزنامه در حالی که کارشناسان دخانیات خون خوک در سیگارها را تکذیب می کنند که شرکت دخانیات ایران نمونههای مختلفی از سیگارهای قاچاق شده به کشور را برای بررسی احتمال وجود اورانیوم ضعیف شده در توتون آنها به سازمان انرژی اتمی برای تست ارسال میکند. و گفته شده اسرائیل اخیرا از شرکت فیلیپ موریس به دلیل صادرات سیگارهای آلوده به پولونیوم (رادیو اکتیو ضعیف شده) به آن کشور شکایت کرده است.
تهران امروز از زبان کارشناسی که نام وی برده نشده نوشته جان مک کین سناتور جمهوریخواه و نامزد سابق ریاست جمهوری آمریکا یک بار گفته بود که ما باید از طریق سیگارهای آمریکایی، مرگ را برای ایرانیان ارسال کنیم.
این بخش از گزارش تهران امروز در هیچ منبع دیگری نیامده است.