بررسی روزنامه های صبح تهران " شنبه ۲ مرداد


بررسی روزنامه های صبح تهران – شنبه ۲ مرداد

تیترهای اول

"گرانی اظهر من الشمس است، گزارشی در صدا و سیما نیست" به نقل از محمد خامنه ای در صدر گزارش های مردم سالاری آمده. ابرار از قول همین مقام نوشته "اصلاحات همزاد انقلاب و عضو جدانشدنی آن است" و "جریانی از اختلافات سطحی بین قوا بهره برداری می کند" نظر مدیر روزنامه رسالت است که در تیتر اول این روزنامه آمده است.

تهران امروز از "حذف دلار و یورو از معاملات نفتی ایران" خبر داده، جهان صنعت هم "خدا حافظی دلار و یورو از سبد نفتی ایران" را با اهمیت دیده. دنیای اقتصاد از "سهم ایران از سرمایه های خارجی" نوشته است و "قرارداد جدید یک میلیارد یوروئی فروش گاز به ترکیه" در صدر اخبار روزنامه جمهوری اسلامی آمده است

"طرح فوق سری دشمن برای تحرکات نظامی در منطقه" تیتر اصلی روزنامه ایران است، خراسان از "اظهارات احمدی نژاد درباره سناریوی جدید آمریکا در منطقه" نوشته، آرمان "افشای سناریوی جدید غرب وآمریکا علیه ایران" را در صدر اخبار خود آورده و کیهان از قول رییس جمهور اسرائیل نوشته "مخالفت جهانی با اسرائیل هر روز بیشتر می شود".

"پاسخ به درخواست گروه وین به زودی" تیتر اول حمایت است، "همه چیز برای ابقای مدیریت دولتی" عنوان اصلی سیاست روز است، جام جم از "مناقشه بر سر نقل و انتقال خودرو" نوشته و ابتکار خبر داده "امسال گرم ترین سال تاریخ" است.

گزیده مقالات

تشنج و فقر کره شمالی

محمود صدری در سرمقاله دنیای اقتصاد به افزایش تشنج بین دولت های آمریکا و کره شمالی اشاره کرده و نوشته تولید ناخالص کره‌شمالی در سال گذشته بر یک اساس 40 میلیارد دلار و براساس شاخص مبادله جهانی 27 میلیارد دلار بود. این ارقام در مورد کره ‌جنوبی 1350 یا 810 میلیارد دلار بود؛ یعنی اینکه ثروت ساکنان کره‌جنوبی حدود 30 برابر ثروت مردمان کره‌ شمالی شده است.

به نوشته این مقاله فقر جانکاه کره‌شمالی، مردم این کشور را مستاصل کرده و رهبران آن را به پرخاشگری وا داشته است؛ اما همین کشور فقیر از نظر نظامی از همسایگان ثروتمند خود؛ یعنی کره‌جنوبی و ژاپن نیرومندتر است و قدرت برهم زدن امنیت این دو کشور را دارد. همین نابرابری‌های اقتصادی و نظامی، شبه‌جزیره کره را به آتشفشان آماده فوران تبدیل کرده است و اگر راهی برای ایجاد توازن تازه پیدا نشود، احتمال وقوع جنگ افزایش می ‌یابد.

سرمقاله دنیای اقتصاد نتیجه گرفته گزینه‌های زیادی پیش روی رهبران کره‌شمالی نیست. آنها اگر بخواهند به روش کنونی ادامه دهند فاصله اقتصادی خود را با دیگر کشورهای جهان افزایش می‌دهند و اگر به همه خواسته‌های آمریکا تن دهند، فرجام محتوم این پذیرش، فروپاشی است. تولید 40 میلیارد دلار ثروت توسط 22 میلیون نفر جمعیت، در کنار همسایگانی که ده‌ها برابر آن به ثروت جهان اضافه می‌کنند، انگیزه کافی برای پاسداری از این رقم ناچیز ایجاد نمی‌کند.

انتقاد از استیضاح رهبر

رسالت در سرمقاله خود به نامه محسن کدیور به رییس مجلس خبرگان پرداخته که در آن تاکید شده که رهبر فعلی جمهوری اسلامی به اتهام دیکتاتوری و اعمال خودسری و به خطر انداختن و قانون و نظام باید استیضا ششود

نویسنده سرمقاله این روزنامه هوادار دولت نوشته آقای کدیور با اشاره به عدم نظارت افکار عمومی و فقدان مطبوعات آزاد و احزاب سیاسی و انجمنهای مدنی غیر دولتی می خواهد نشان دهد که هیچ نظارتی بر رهبری نیست و مجلس خبرگان هم عملا هیچ نظارتی بر عملکرد رهبری، عملکرد دفتر رهبری و عملکرد نهادهای پرقدرت تحت امر رهبری از قبیل قوه قضائیه، شورای نگهبان، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نیروهای نظامی و انتظامی، سازمان صدا و سیما، مجمع تشخیص مصلحت نظام، آستان قدس رضوی و سازمان اوقاف، بنیاد مستضعفان، بنیاد مسکن، بنیاد پانزده خرداد، بنیاد شهید، کمیته امداد، شورای سیاستگذاری ائمه جمعه نداشته است.

سرمقاله رسالت ضمن رد نظر آقای کدیور نوشته هر نظارتی، سازوکار و مجرایی دارد. طبق قانون اساسی، مجلس خبرگان بر وجود شرایط ولایت و رهبری در شخص رهبر نظارت دارد و سازوکارش این نیست که هر تخلفی در گوشه و کنار نهادهای زیر نظر رهبری، به نام رهبر نوشته شود، چرا که در این صورت، هیچ مصداقی برای رهبر جامع الشرایط نخواهد ماند. مگر در حکومت امیر المومنین علیه السلام هیچ تخلفی در هیچ گوشه حکومت صورت نمی گرفت؟! اصولا رهبر یک تنه نمی تواند کل امور را هدایت کند، تدبیر کند، خاطیان را خود تنبیه کند .

دانشگاه هائی که معتبر نیست

شیرزاد عبدالهی در سرمقاله آرمان نوشته روسیه، چین و ونزوئلا ممکن است از نظر سیاسی و قتصادی برای کشور ما مفید باشند، اما در دنیا جایگاه علمی معتبری ندارند و خود مصرف کننده دست دوم تولیدات علمی غرب هستند. دل بستن به مبادلات علمی و دانشگاهی با این گونه کشورها ما را به قهقرا می‌برد.

با این مقدمه این کارشناس مسائل آموزشی با اشاره به تصمیم تازه دولت نوشته ما با دولت‌های غربی مشکلات سیاسی و اقتصادی داریم، اما اگر در مبادلات علمی، دنباله رو دیپلماسی و سیاست باشیم و سطح مبادلات علمی ایران با مراکز علمی و دانشگاهی معتبر دنیا را تنزل دهیم، دچار زیان می‌شویم و جایگاه علمی دانشگاه‌های ما پایین می‌آید.

سرمقاله آرمان سرانجام نتیجه گرفته ایران با کشورهای فقیر و عقب مانده آسیا، آفریقا و آمریکای لاتین روابط سیاسی و اقتصادی دوستانه دارد، اما این کشورها از نظر علمی چیزی برای عرضه کردن به ما ندارند.درست است که ما با کشورهایی پیشرفته که امروز مرکز علم ودانش بشری هستند مشکلات سیاسی و اقتصادی داریم، اما بر اساس همان مبانی اعتقادی ما باید دانش را از هر جا که هست، به دست آوریم.

دستاورد نفت گران چیست

اسحاق جهانگیری وزیر سابق صنایع در مصاحبه ای با مردم سالاری از دولت پرسیده که چرا با وجود افزایش بی سابقه بهای نفت تحولی در زندگی معیشتی مردم رخ نداده است.

به گفته وزیر سابق اگر مهمترین شعار گروه حاکم در دوران مبارزات انتخاباتی را متهم کردن رقیب به کم توجهی به مفاسد اقتصادی بدانیم بعداز گذشت پنج سال چه دستاورد مهمی در این زمینه وجود دارد که قابل طرح است؟ اگر هست چرا اعلام نمی شود، صرفا نباید چند شعار تحویل مردم داد.

مردم سالاری از قول آقای جهانگیری نوشته متاسفانه طبق اظهار نظر برخی از چهره های شاخص اصولگرایی فساد در بالاترین سطوح مدیریتی که در هیچ دولت دیگری مطرح نبوده امروز مطرح هست، متعجب ام که چرا از کنار موضوعی به این مهمی به سادگی می گذرند، هر چه سریعتر قوه قضائیه باید به این مسئله رسیدگی و ختم آن را هر آنچه هست اعلام کند. اینکه بگویند ما سفر زیاد کردیم، درست، ولی دستاورهای آن برای مردم و کشور چیست؟ در بخش اقتصادی با هزینه کردن منابع هنگفت نفت چه دستاوردی وجود دارد.

گرم ترین در تاریخ

ابتکار در گزارش اصلی خود با عنوان گرم سال تاریخ نوشته در حالی که طی ماه گذشته کشور ما و برخی کشورهای منطقه گرم ترین روزهای خود را تجربه می‌کنند و حتی کشور ما نیز به دلیل دمای بالای هوا دو روز تعطیل اعلام شد، خبر می‌رسد که اطلاعات سازمان‌های هواشناسی دنیا و ایستگاه‌های ماهواره‌ای جهان سال 2010 را گرم ترین سال تاریخ بشر تاکنون می‌دانند.

همین روزنامه در گزارش دیگری نوشته وزیر بهداشت پس از جنجال یک هفته‌ای که به خاطر گفته‌هایش در مورد آلوده بودن آب تهران به نیترات به وجود آمده بود، حرف‌های خود را پس گرفت و تأکید کرد: آب تهران به هیچ وجه آلودگی ندارد.

آلودگی آب

ابتکار سرمقاله خود را به همین موضوع اختصاص داده و نوشته آرامش روانی جامعه ما به صورت متوالی در تلاطم است اینکه با هر پدیده روانی بپرسیم که بر هم زنندگان آرامش روانی چه کسانی هستند صورت مسئله را پاک می‌کند حل مسئله با جواب به این پرسش صورت نمی‌گیرد این پرسش پاسخ واحدی ندارد گاهی یک موضوع تخصصی به شکل عوامانه در رسانه‌ها مطرح می‌شود و بحران می‌آفریند گاه نیز مسئولی با اظهار نظر شتاب زده موجی از التهاب را در سطح جامعه ایجاد می‌کند.

به نوشته این مقاله در موضوع آلودگی آب تهران که پیش از این نیز بارها از زبان کارشناسان مختلف در حوزه‌های بهداشت و زیست محیطی هشدار‌هایی را شنیده و حتی در سال 87 مدیر عامل وقت شرکت آب و فاضلاب تهران با حضور در شورای شهر تهران خبر از آلودگی آب تهران داد و در آن زمان این وزیر بهداشت بود که آنرا تکذیب می‌کرد حال مسئله برعکس .

سرمقاله ابتکار با این توصیه به پایان می رسد که بهترست وزیر محترم بهداشت که در عین مسئولیت سلامت جامعه، مسئولیت روانی جامعه را هم برعهده دارد،کمی بیشتر در اظهار نظرها دقت نماید باور اینکه این مسئله بحران است یا بحران نمایی مشکل شده است اگر در موارد اینچنینی که مسئله‌ای تخصصی و مربوط به سلامت مردم مطرح است، نهادهای علمی و غیر دولتی حضور موثر داشته باشند و البته از امنیت لازم جهت اظهار نظر برخوردار باشند.

دشواری رسانه ها

حمیدرضا طهماسبی‌پور در سرمقاله جهان صنعت از معلوم نبودن وضعیت رسانه ها در کشور نوشته و مثال آورده که در موردشائبه‌های آلوده بودن آب تهران و برنج‌های هندی که چندی باعث مشکلات در این ارتباط شد در نهایت بدون دلیلی موجه خبررسانی نهادها و مدیران دولتی که توسط رسانه‌ها منتشر شده بود، دلیلی شد تا به رسانه‌ها اتهام سیاه‌نمایی زده شود.

به نوشته این مقاله هیچکس نگفت که رسانه‌ها چه باید می‌کردند؛ زمانی که وزیر بهداشت از آلوده بودن آب برخی نقاط تهران می‌گوید یا رییس استاندارد تهران از سمی بودن برنج‌ها خبر می‌دهد! آیا رسانه‌ ها که وظیفه ذاتی خود (اطلاع ‌رسانی و پردازش اخبار) را انجام داده‌اند مقصر هستند یا مسوولی که خبررسانی صحیحی انجام نداده است؟

سرمقاله جهان صنعت پرسیده چرا هیچ‌گاه دولت به ریشه این موضوعات نمی‌پردازد که دو وزیر کابینه درخصوص آلودگی آب تهران کاملا حوزه‌ای اندیشیده ‌اند و اذهان عمومی را با چالشی خطرناک مواجه کرده‌اند. مقصر شایعه ‌پراکنی گوینده شایعه است یا رسانه. چرا همیشه دست آخر و در پی اشتباه مسوولان، رسانه‌ها متهم شده و همچون گوشتی می‌شوند که هم در عزا و هم عروسی ذبح می‌شوند.

پروژه های ناتمام

سیاست روز در گزارشی نوشته پروژه‌ های عمرانی و راه‌سازی در هر کشوری از مهم‌ترین کارهای دولت است. درواقع کارنامه عملکرد دولتی بهتر است که در زمان تصدی امور پروژه‌ های عمرانی بیشتری را اجرا کرده و به بهره ‌برداری رسانده باشد. اما ظاهرا این امر در کشور ما مصداق معکوس دارد و هر دولتی که میزان کلنگ زنی بیشتری داشته باشد احتمالا عملکرد بهتری داشته است.

به نوشته این روزنامه بسیاری از پروژه‌های راه مدت‌هاست که کلنگ خورده‌اند اما در عملیات اجرایی همچنان در نیمه راه هستند. تا جائی که به گفته رییس کمیسیون عمران، میانگین زمان اجرایی پروژه‌های ملی در وزارت راه و ترابری 11 سال و 7 ماه است. رقمی که واقعا جای تامل دارد.

به نوشته سیاست روز وزارت راه تکمیل این پروژه‌ها را منوط به نحوه تخصیص منابع دولت و مجلس عنوان می کند. مجلس نیز معتقد است وزارت راه بودجه کافی برای تکمیل پروژه‌ها را در اختیار دارد و نباید کلنگ پروژه جدیدی را بر زمین بزند. دولت هم در سفرهای استانی پروژه‌ هایی را مصوب می‌کند که وزارت راه و ترابری موظف به اجرای آنهاست. در این بین پیمانکاران بلا تکلیف طلبکار باقی می‌مانند که نمی ‌دانند باید چه بکنند؟

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.