بررسی روزنامه های صبح تهران؛ یکشنبه ۲۷ تیر


بررسی روزنامه های صبح تهران؛ یکشنبه ۲۷ تیر

تیترهای اول

جهان صنعت از زبان وزیر نیرو در تیتر اول خود نوشته "برای خاموشی‌ها برنامه‌ریزی می‌کنیم"، دنیای اقتصاد از "خاموشی های حتمی با برق ارزان" خبر داده، قدس در عنوان اصلی خود نوشته "مشکل کنکور فنی حرفه ای ها حل شد" و جام جم از "بازار پر رونق فیلم های تلویزیونی" خبر داده است.

ابتکار به نقل از سخنگوی قوه قضاییه "از دلایل حذف الهام تا علل تعطیلی بازار تهران" خبر داده، تهران امروز از "ناگفته های اژه ای از مدیریت حوادث پس از انتخابات" نوشته و روزنامه ایران از زبان وزیر نفت نوشته است: "شرکت‌های نفتی همسو با تحریم در لیست سیاه ایران".

روزنامه های جمهوری اسلامی، رسالت و کیهان از "محکومیت جهانی حمله تروریستی به مسجد جامع زاهدان" و "تشییع جنازه کشته شدگان در این ترور" نوشته اند و خراسان در تیتر اول خود از قول معاون پلیس نوشته "همسایه شرقی اطلاعات ارائه شده ایران را به تروریست ها داده است".

مردم سالاری از زبان دبیرکل حزب مردم سالاری نوشته "مماشات مجلس، دولتمردان را برای تخلف از قوانین جری تر می کند".

گزیده مقالات

ایران باید حمله پیشگیرانه کند

رسالت با تحلیل تازه ترین گفته های دبیرکل هیات موتلفه اسلامی که گفته بود اگر تهدیدها علیه ایران قطعیت یافت، ایران در حمله پیشدستانه ذره ای نباید تردید کند نوشته است: ما در آزمون جنگ تحمیلی به این نتیجه رسیدیم که نمی توان به انتظار نشست تا دشمن حمله کند و ما از فعل خود در جنگ به عنوان «دفاع مقدس» یاد کنیم.

این روزنامه می نویسد: "دشمن در حالی که هیچ تهدید نظامی از سوی ایران حس نمی کند به حمله پیشدستانه فکر می کند. ما که مدام در معرض تهدید و تحریم و فشار هستیم و مقامات آمریکایی بارها به این مسئله تفوه کرده اند که گزینه نظامی را هم در دستور دارند، چطور این مهم را در دستور کار نداشته باشیم؟ "

سرمقاله رسالت با اشاره به گفته رهبر جمهوری اسلامی به فرماندهان سپاه پاسداران نوشته بدون تردید یکی از شرایطی که باید به آن فکر کنیم، حمله پیشدستانه است. ایران با قدرت فوق العاده ای که در زمین، هوا و دریا دارد توسط جان بر کفان ارتش و سپاه و بسیج می تواند در حمله پیشدستانه درسی به دشمن بدهد که فجایع نخستین روزهای جنگ تحلیلی هرگز تکرار نشود.

کجدار و مریز روسیه

ابتکار در مقاله ای نوشته برای چند هفته در ماه ژوئن همگان گمان می‌کردند که روسیه در قبال پرونده هسته‌ای ایران تغییر جهت داده و به نوعی در کنار ایالات متحده قرار گرفته چرا که در جریان تحریم‌های نهم ژوئن روسیه در کنار ایالات متحده ایستاد وروسای جمهور روسیه و امریکا بازی را به نهایت رساندند و ماه عسل دو طرف با خوردن ساندویچ در یک رستوران شلوغ به پایان رسید.

به نوشته این روزنامه دمیتری مدودف و باراک اوباما صمیمانه‌ترین ژست‌های ممکن را گرفتند. این هفته اما روسیه لحن خود را تغییر و وزیر انرژی آن کشور به صراحت اعلام کرد که کشورش مایل به ادامه معاملات در زمینه سوخت و نفت با ایران است: تحریم‌ها نمی‌تواند ما را متوقف کند.

اما به نوشته ابتکار بعد از آن که مقام‌های ایرانی نیز از این رویکرد روسیه استقبال کردند و تاکید دارند که کشورهای مستقل مسیر خود برای ادامه تجارت با ایران را دنبال می‌کنند نوبت به بحث جنجالی فروش موشک‌های اس سیصد به ایران رسید. روسیه پیش از این در چند روز پس از تشدید تحریم‌ها تاکید کرده بود که موشک‌های اس سیصد را در اختیار ایران قرار نخواهد داد.

تعطیلی بازار و مشتی اجیر

مدیر کیهان در سرمقاله این روزنامه گفتگوی خود را با جوانی نقل کرده که پرسیده چرا بازاریان کم مالیات می دهند در حالی که اصناف و بازاریان با آن ثروت های انبوه و درآمدهای کلانی که بسیاری از آنها دارند سهمشان خیلی بیشتر از آن است که می پردازند.

با این مقدمه حسین شریعتمداری از اعتصاب به عنوان حرکت ناپسند یاد کرده و نوشته دولت می تواند و مطابق قانون حق دارد از عوامل اصلی این حرکت ناپسند که می دانیم از ثروت های افسانه ای برخوردارند بپرسد «از کجا آورده اید» این عده معدود و اندک مال مردم خوار از صدقه سر این ملت مظلوم، ثروت های افسانه ای اندوخته اند و تابستان ها در جزایر هاوایی لم می دهند و زمستان ها در پیست های اسکی سوئیس قیقاج می روند.

به نوشته سرمقاله کیهان مالیات حق مردم است و دولت حق ندارد در مقابل کسانی که با شانتاژ و توهم پراکنی و یا توسل به تهدید از طریق مشتی افراد اجیر شده بازار را به تعطیلی می کشانند، کوتاه بیاید. چنان که در چند روز اخیر تلفن های کیهان از نفس نمی افتاد و مردم از کوتاهی مسئولان در مقابله با توطئه مشتی سرمایه دار مرفه و بی درد، آنهم در شرایط حساس کنونی گلایه می کردند.

نظام مالیاتی نامعلوم

تهران امروز در مقاله اصلی خود با تاکید بر این که مالیات حقی است که دولت از مودیان دریافت می‌کند تا بتواند خدمات و وظایفی را که برعهده آن گذاشته شده به نحو احسن انجام دهد نوشته گمان نمی‌رود نه اصناف و نه هیچ یک از شهروندانی که پرداخت مالیات مشمول حال آنان می‌شود، در این موضوع شک و تردیدی داشته باشند اما شفاف‌سازی در زمینه فعالیت‌های اقتصادی و نیز استیفای حقوق دولت و ملت در قالب مالیات ضروری است.

به نظر نویسنده این روزنامه هنوز راهکار مناسبی که بتواند در عین رعایت عدالت مالیاتی، وضعیت پرداخت و دریافت مالیات را شفاف سازد، وجود ندارد. همین امر موجب دامن زدن به برخی اعتراضات اصناف به رفتار و رویکرد سازمان امور مالیاتی شده است. در بسیاری از کشورهایی که دولت درآمدی جز کسب مالیات ندارد، در کوچک‌ترین داد و ستدها نیز میزان مالیات معین و از خریدار به‌صورت نقدی دریافت می‌شود و خریدار کالا نیز می‌تواند در پایان سال کل مالیات‌هایی را که بدین صورت پرداخته، در اظهارنامه مالیاتی خود درج کند.

تهران امروز در پایان اظهار عقیده کرده که هنوز نظام مالیاتی کشور چندان که باید و شاید از وضوح و شفافیت برخوردار نیست و افزون بر این، کسی نمی‌داند در طول سال چقدر مالیات مستقیم پرداخت کرده و چقدر مالیات غیرمستقیم.

سایه بحران برق

تهران امروز خبر داده که کاهش چند درجه‌ای دمای هوا رنگ بحران برق را کمرنگ تر کرد اما هنوز این بحران سایه خود را از سر توزیع برق کشور برنداشته است. در این شرایط برق خانگی به‌طور پراکنده قطع می‌شود تا مشترکان خانگی چند روز گذشته را که با اطلاعیه‌های هشدار در مصرف آب و برق شرکت‌های آبفا و توانیر پشت سر گذاشته بودند، فراموش نکنند.

به نوشته این روزنامه این آرامش نسبی به لطف صنایع و به عبارتی به لطف محدودیتی که در مصرف برق واحدهای تولیدی به صنایع کشور تحمیل شد به دست آمده است و اکنون، وزیر نیرو که توانست با کمک وزارت صنایع و معادن و تفاهمی که برای قطع برق صنایع برای تامین برق خانگی، آرامش نسبی را بر روزهای بحران برق حاکم کند از برقراری آرامش کامل در صورت آزادشدن بهای برق سخن می‌گوید.

تهران امروز نوشته وزیر معتقد است اگر هر کیلو وات ساعت برق ۴۳۰ ریال فروخته شود، مشکل صنعت برق حل می‌شود و نیازی به یارانه ندارد که این صنعت را بدهکار کند. در این شرایط برق صنایع قطع می‌شود تا نگرانی‌ها از تامین برق خانگی برطرف شود، صنایع باید تولید خود در ساعترا از ۱۲ تا ۱۸ به نصف کاهش دهند.

بازنده صنعت

روزنامه جهان صنعت در سرمقاله خود نوشته قطعی برق صنایع که صدمات شدیدی را روانه صنایع کرد اگر هیچ پیامدی نداشت یک پیام داشت؛ انداختن توپ مسوولیت مسوولان به زمین یکدیگر. وزارت صنایع می‌گوید وزارت نیرو باید محدودیت برق صنایع را با اطلاع قبلی انجام دهد و توپ مسوولیت را به زمین وزارت نیرو شوت می‌کند. وزارت نیرو در مقابل از بدهی صنایع گلایه می‌کند و در نهایت دولت توپ بدهی‌هایش به صنعت برق را به زمین مجلس ارسال می‌کند!

به نوشته سارا ثابت در این مقاله حاصل این پاس‌کاری‌ها تنها یک چیز است؛ خسارت سنگین به صنایع و از پا درآمدن آنها. صاحبان صنایع از آسیب به دستگاه‌های صنعتی، فاسد شدن مواد اولیه، تعطیلی خطوط، عدم اجرای تعهدات صادراتی، بیکاری کارگران و اختلال در تامین آب و خطوط تلفن به دلیل قطعی‌های مکرر شکوه می‌کنند. حالا سوال اینجاست چه کسی برای خسارات سنگین به اقتصاد کشور و توسعه صنعت که موتور محرکه اقتصاد است، چاره‌اندیشی کرده است؟

به نوشته سرمقاله جهان صنعت تابستان با تمام سختی‌ها می‌گذرد اما آنچه باقی می‌ماند بی‌تردید خسارت‌هایی هستند که هرگز جبران نمی‌شوند زیرا همیشه صنایع قربانی می‌شوند و بازنده اصلی ناهماهنگی‌ها و رفع مسوولیت‌ها در نهایت تولید و تولیدکنندگان هستند.

مشکلات مردم و دولت

مردم سالاری در سرمقاله خود نوشته در اغلب روزنامه های اصولگرای حامی دولت، مشکلا ت اقتصادی و معیشتی مردم، نه تنها در صفحه اول بازتابی ندارد، بلکه در صفحه اقتصادی این روزنامه ها هم همه خبرها حکایت از رشد و توسعه و رونق و ارزانی در ایران و البته بحران اقتصادی و انحطاط و فروپاشی اقتصادی در کشورهای غربی به ویژه آمریکا می کند.

به تاکید این روزنامه در شرایطی که طی روزهای اخیر افزایش بی سابقه قیمت مرغ و گوشت فشار زیادی روی خانواده ها واردکرده رسانه های دولتی چیزی نمی نویسند در حالی که قیمت هرکیلوگرم گوشت وارداتی در ارزان ترین عرضه ها بیش از ۱۲ هزار تومان است. حال، خود در نظر بگیرید که با توجه به حقوق های ۳۰۰ یا۳۵۰ هزار تومانی کارگری و کارمندی و خانوار در ماه چقدر می تواند گوشت بخرد و اگر مهمان به خانه کسی آمد او چه باید بکند؟

سرمقاله مردم سالاری به یادآورده که در دوران اصلاحات هر روز تیتر اصلی روزنامه های اصولگرا به مشکلا ت اقتصادی و معیشتی مردم اختصاص داشت و دولت اصلا ح طلب را به بی توجهی به مطالبات اقتصادی و معیشتی مردم متهم می کردند. همان زمان بود که اصولگرایان به افزایش ۲۰تومانی قیمت هر لیتر بنزین در ۱۵ فروردین هر سال اعتراض می کردند و مدعی می شدند قیمت بنزین نه ۱۰۰تومان، بلکه ۳۵ تومان است. حالا چه شده که قیمت ۴۰۰ تومانی برای هر لیتر بنزین آزاد را هم ارزان می دانند؟ بگذاریم و بگذریم که همه چیز آشکارتر از آن است که نیاز به توضیح بیشتری داشته باشد.

رشد بورس از کجاست

علیرضا کدیور در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته هر چند رشد معاملات بورس موفقیتی چشمگیر و حتی خارق‌العاده برای بورس ۷۰ میلیارد دلاری تهران است،‌اما نگاهی به دلایل این رونق می‌تواند تصویری واضح‌تر نسبت به بازار سرمایه ایران به دست دهد. در حقیقت اصلی‌ترین عامل دستیابی بورس تهران به این بازدهی را باید در ترکیب نامناسب صنایع و شرکت‌های بورسی جست‌وجو کرد.

به نوشته این مقاله عامل دیگر رشد جهشی بورس به سیاست‌گذاری‌های دولت در بازارهای رقیب بورس به ویژه بازار پول و مسکن بازمی‌گردد. به بیان دیگر در شرایطی که سرمایه‌های سرگردان و تشنه کسب سود، بازارهای غیر از بورس را پیش رو ندارند، عمق کم این بازار و پایین بودن درصد سهام شناور آزاد، چاره‌ای جز رشد قیمت‌ها را پیش روی سهام قرار نمی‌دهد.

در پایان سرمقاله دنیای اقتصاد آمده در نهایت مهم‌ترین عاملی که طی چند ماه گذشته، بورس تهران را به تناوب دچار صعود و سقوط‌های مقطعی کرده، زمان و نحوه هدفمندسازی یارانه‌ها است.سیاستی که به جراحی اقتصاد تعبیر شده و کل اقتصاد از جمله بورس و شرکت‌های بورسی را تا حد زیادی تحت‌تاثیر قرار می‌دهد. در این خصوص به جرات می‌توان گفت، اجرای این سیاست یا تعویق آن در هفته‌های آتی، استحقاق شاخص بورس در دستیابی به سطح فعلی را مشخص می‌کند.

بچه های خیابان

ابتکار گزارشی از کودکان خیابان دارد که در آن نوشته شده نود در صد کودکانی که در خیابان ها به گدائی مشغولند ایرانی نیستند و از کودکان مهاجرند چنان که از ۳ هزار کودک از شهرداری به بهزیستی تحویل داده شده است که همان طور که پیشتر اشاره شد، بسیاری از آن‌ها اتباع بیگانه هستند. البته بر اساس آمارهای موجود، بسیاری از کودکان تا ۱۰ بار به خیابان باز می‌گردند ولی تاکنون افرادی را که ترخیص کرده‌ایم به خیابان برنگشته‌اند.

در گزارش ابتکار از قول سازمان بهزیستی تهران آمده خیابان خواب ها و کارتن خواب‌ها بیشترین مشکلشان این است که .هیچ گونه کارت شناسایی ندارند و حتی از خانواده خود بی اطلاع هستند. بیشتر آنها نیاز به درمان دارند که متأسفانه وزارت بهداشت و درمان وارد این مسئله نشده است.

گزارشگر این روزنامه از زبان یک مقام دولتی تاکید کرده افزایش تعداد کودکان در تابستان امسال نشان می‌دهد که خانواده‌ها به کار فرزندانشان نیاز دارند و کمتر راضی به رها کردن کار کودکانشان هستند. یک مددکار هم گفته اکثر کودکان کار دانش‌آموزانی هستند که در تابستان مجبور به کار کردن شدند، به ظاهر خرج تحصیل سال آتی را درمی‌آورند و به تازگی برای کار در خیابان‌ها اقدام کرده‌اند اما عده دیگری نیز با تجربه درآمد کودکان خود وسوسه شده و از ادامه تحصیل کودکان خود سرباز می‌زنند.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.