بررسی روزنامه های صبح تهران - پنجشنبه ۱۷ تیر


بررسی روزنامه های صبح تهران - پنجشنبه ۱۷ تیر

تیترهای اول

"مشوق جدید برای خروج از تهران" تیتر اول دنیای اقتصاد است. جهان صنعت دستور مجلس برای خانه تکانی در شورای پول و اعتبار را با تیتر "خروج 2 وزیر ورود 5 اقتصاد دان" برجسته کرده، ایران در تیتر نخست اش به نقل از رییس سازمان انرژی اتمی از " راه اندازی نیروگاه اتمی بوشهر در شهریور" خبرداده است.

"مجازات اقتصادی امارات" تیتر اول جام جم است. "سایه پایدارانحصار روی سایپا" با روتیتر "تکرار تجربه فروش ایران خودرو" عنوان نخست سیاست روز است. جمهوری اسلامی از "اختصاص شعب ویژه دادسراها و دادگاه ها برای رسیدگی به جرائم پولشویی" خبر داده و خراسان با اشاره به مهار آتش چاه شماره 24 نفت شهر در تیتر اول خود نوشته " آسمان نفت شهر آبی شد".

رسالت از "پایان موفقیت آمیز آخرین تست نیروگاه بوشهر" خبرداده، مردم سالاری درهمین باره تیتر"پایان انتظار 37 ساله در شهریور" را برگزیده و همشهری در یکی از عناوین خود نوشته که "محدودیت پروازهای ایران ایر فنی است نه سیاسی".

"اوباما به نتانیاهو گزارش کار داد" تیتر نخست کیهان است. تهران امروز از"آمادگی اروپا و آمریکا برای مذاکرات رمضان" خبر می دهد و ابتکار هم در تیتری مرتبط "پیشنهاد ایران، استقبال غرب" را برجسته کرده و آرمان از "لغو تورهای مسافرتی به امارات" خبر داده است.

گزیده مقالات

بانک ها در گرداب دستور

جهان صنعت در مقاله ای تصمیم اخیر کمسیون تلفیق برنامه پنجم در افزایش سرمایه بانک ها را مورد توجه قرار داده و نوشته تصمیم اخیر کمیسیون تلفیق برنامه پنجم که افزایش سرمایه بانک‌ها را منتفی اعلام کرد اگرچه برای بانک مرکزی که سه سال است برای این موضوع می‌جنگد، خبری ناخوشایند است اما اگر از دیدگاه اقتصاددانان این موضوع را موشکافی کنیم به این واقعیت می‌رسیم که بهترین تصمیم در شرایط فعلی اقتصاد ایران ، تصمیم نمایندگان است.

مریم باستانی در این مقاله نوشته اقتصاد ایران به بیماری هلندی دچار است، با افزایش نقدینگی دست و پنجه نرم می‌کند و منابع هر روز از درون بانک‌ها بیرون کشیده می‌شود. باید بپذیریم که بانک‌ها بیمارند. این بیماری هم به دلیل ضعف سیستم یا ساختار نیست، آنها به بیماری دولت ساخته گرفتار شده‌اند؛ دولت دستور می‌دهد که نرخ سود پایین بیاید، آنها باید تمکین کنند. دولت دستور می‌دهد تسهیلات تکلیفی در اختیار پروژه یا گروهی قرار دهند، ناچارند تن بدهند. دولت دستور می‌دهد به طرح بنگاه‌های زودبازده عنایت بیشتر داشته باشند، آنها ناچارند اجرا کنند.

نویسنده این مقاله در ادامه افزوده تبعیت از چنین دستورهایی سبب شده تا بانک‌ها هفت هزار میلیارد تومان از دولت طلبکار باشند و این بدهی را سال‌ها نتوانند دریافت کنند، حجم مطالبات معوق بانکی به بیش از 40 هزار میلیارد تومان برسد و سرانجام اینکه کاهش نرخ سپرده ‌گذاری بانک‌ها را با چالش ماندگاری مواجه کند. در چنین شرایطی حتی اگر رییس کل بانک مرکزی هم موفق شود که دولت را برای ارایه لایحه برداشت از منابع حساب ذخیره ارزی در قالب طرح نجات بانک‌ها همراه سازد اما در نهایت این نتیجه حاصل می‌شود که لایحه مذکور سه سال در مجلس از این کمیسیون به آن کمیسیون پاس داده شود.

راه حل های نادرست برای گردشگری

دنیای اقتصاد در سرمقاله امروز خود سیاست ها و راه حل های نادرست در صنعت گردشگری کشور را مورد توجه قرار داده و نوشته عنوان شده است که آژانس‌های مسافرتی باید به ازای هر 100 مسافر ایرانی، حداقل 30 مسافر خارجی به ایران بیاورند وگرنه جریمه می‌شوند. در حقیقت پشت این گزاره، این استدلال خوابیده است که اگر گردشگر خارجی نداریم تقصیر آژانس‌های خصوصی است و وظیفه آنها است که این صنعت را روبه‌راه کنند، اما آیا به راستی آژانس‌ها دوست ندارند مسافر خارجی بیاورند یا مسافر خارجی رغبتی به دیدار از دیار ما ندارد؟

پویا جبل عاملی در ادامه اضافه کرده به نظر می‌رسد، بیش از آن که مسوولان بخواهند، این آژانس‌ها هستند که مشتاقند گردشگر خارجی را به ایران آورند که ای بسا آنان بیش از مسافر ایرانی حاضر باشند هزینه کنند و این سفره‌ای است که آژانس‌های ایرانی با جان و دل تمایل دارند بر سر آن بنشینند و نیاز به گوشزد نیست. اما مساله آنجا است که خوانی گسترده نیست. وقتی توجه توریست‌ها به سرزمین‌های دیگر است و به هزارویک دلیل ایران در لیست کشورهایی که آنان تمایل به بازدیدش دارند، نیست، آژانس‌های مسافرتی چه می‌توانند بکنند؟

سرمقاله نویس دنیای اقتصاد در پایان نوشته در این زمینه می‌توان راه‌های آزمون‌شده اقتصادهایی را پی‌گرفت که توانسته اند گردشگران بیشماری را به کشورهای‌شان جذب کنند. در مقایسه‌ای حتی سطحی می‌توان گفت، که ملزومات صنعت گردشگری در ایران که طیفی از مسائل رفاهی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی را شامل می‌شود فراهم نیست و تا این چنین باشد، نمی‌توان از گردشگر خارجی انتظار داشت، کمکی به صادرات خدمات ما کند و آژانس‌های مسافرتی هم اگر می‌توانستند معجزه‌ای کنند، چنین می‌کردند تا سودی مضاعف کسب کنند و در این بین به نظر می‌رسد "جریمه" سیاستی نباشد که بتواند تمامی مشکلات صنعت گردشگری را به دوش کشد.

نظام ارزی مناسب و تاثیر پذیر

جمهوری اسلامی در مقاله ای به نبود یک نظام ارزی بخصوص در کشور پرداخته و نوشته اقتصاد ایران دارای ویژگی‌های منحصر به فردی است و انتخاب هر گونه نظام ارزی، باید با توجه به این ویژگی‌ها صورت پذیرد. کوچک بودن اقتصاد در عرصه مبادلات جهانی، قیمت‌پذیر بودن آن، اتکا شدید به درآمد‌های نفت با نوسان شدید، شوک پذیری بالا، محدودیت در حجم ذخایر ارزی و بالاخره کشش پذیری نا چیزعرضه منابع ارزی از جمله ویژگی ‌های ایران است.

احمد مجتهد در این مقاله تاکید کرده اتخاذ و پیگیری نظام نرخ ثابت ارز اتلاف وسیع منابع ارزی را در پی می‌آورد و نبود ساز و کار‌های مناسب جهت اتکای کامل به فعالیت‌های آزادانه نیرو‌های بازار ارز، تدبیر بخش خارجی اقتصاد با استفاده صرف از کارکرد این نیرو‌ها را با مشکل مواجه می‌کند. علاوه بر آن، نظام نرخ‌های چند گانه ارز، شیوه ماندگار و پایا برای کشور نیست. زیرا کلیه مزایای ناشی از نرخ‌های ترجیحی ارز را به صورت آثار مثبت بیرونی به محیط خارجی سر ریز می‌کند و رقابت پذیری خارجی اقتصاد ملی را به صورت مستمر در معرض فرسایش قرار می‌دهد.

این عضو هیات علمی دانشگاه علامه در ادامه این مقاله پیشنهاد کرده که با توجه به مشکلات عدیده اقتصاد کشور در سطح کلان و لزوم اعمال کنترل‌کننده و مدیریت بر ساز و کار‌های آن، نظام "شناور مدیریت شده" می‌تواند گزینه‌ای مطلوب باشد. به ویژه اینکه قابلیت انعطاف و قدرت مانور کافی به سیاست گذاران ارزی کشور می‌دهد و درصورت وقوع و انتقال شوک ‌های خارجی به اقتصاد، به تعادل رسانیدن مجدد بخش خارجی اقتصاد با استفاده از ابزار‌های این نظام محتمل و آسان‌تر خواهد بود.

طرح تحقیق و تفحص از وزارت خارجه

خراسان به نقل از یکی از اعضای کمسیون اصل نود مجلس خبر داده که طرح تحقیق و تفحص از وزارت امور خارجه درباره غرامت جنگ تحمیلی به هیئت رئیسه مجلس ارائه خواهد شد.

سید فاضل موسوی در این باره به خراسان گفته با توجه به این که سازمان ملل عراق را به عنوان آغازگر جنگ ۸ ساله معرفی کرده این حق ملت ایران است بداند چرا تا به امروز خسارت وارد شده به کشور گرفته نشده است. پس از سقوط صدام و تا زمان مستقر نشدن دولت در عراق، اقدام نکردن وزارت امور خارجه در این باره توجیه داشت و اما در حال حاضر این گونه نیست و عراق براساس قطعنامه ۵۹۸ موظف به پرداخت خسارت جنگ تحمیلی به ایران است.

به گزارش این روزنامه این نماینده مجلس با اشاره به این که توضیحات منوچهر متکی در مجلس قانع کننده نبود، گفته متاسفانه توضیحات وی برای نمایندگان قانع کننده نبود از این رو این طرح در ۴ محور تنظیم شده است و نمایندگان در این طرح تصریح کرده اند که به نظر می رسد وزارت امور خارجه در خصوص این امر مهم اهمال می کند. این طرح هفته آینده به هیئت رئیسه تقدیم خواهد شد.

فتنه گران محصول دانشگاه ها

کیهان اظهارات آیت الله مصباح یزدی درباره وضیعت دانشگاه ها را برجسته کرده و از قول وی نوشته بسیاری از کسانی که در فتنه ها نقش کلیدی داشتند از تربیت شدگان برخی اساتید فاسد دانشگاهها بودند.

به نوشته این روزنامه مصباح یزدی با بیان این که فعالیت های فرهنگی برخلاف فعالیت های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی دیربازده است و در برنامه های درازمدت آثار خود را بر جامعه می گذارند گفته در اوایل انقلاب افرادی مانند شهیدان بهشتی، مطهری و باهنر درصدد پاسخ گویی به این نیاز برآمدند و در همان چند ماه کوتاه کارهای بنیادینی را پی ریزی کردند؛ به طوری که امروز هم از ثمرات آن استفاده می کنیم، اما دشمنان زودتر از ما آنان را شناخته و با شهید کردن آنها خسارت فرهنگی زیادی را به کشور وارد آوردند.
به گزارش کیهان آیت الله مصباح اضافه کرده با شهادت این بزرگان، نظام با خلأ مدیریت فرهنگی مواجه شد و حتی در بحث اسلامی شدن دانشگاهها کسانی روی کار آمدند که خودشان منشأ اشکال بودند و دانشکده های حقوق و علوم سیاسی در اختیار کسانی بود که بعدها فسادشان معلوم شد و می توان گفت بسیاری از کسانی که در فتنه ها نقش کلیدی داشتند، از تربیت شدگان همین اساتید بودند.

تریبون سخنگو خاموش است

مردم سالاری در سرمقاله امروز خود عدم معرفی سخنگوی مشخص در دولت دهم را دستمایه کرده و نوشته یکی از مهمترین و اساسی ترین وظایف دولت ها در حکومت های مردم سالاری پاسخگویی به افکار عمومی است. پاسخگویی از آن جهت قابل توجه است که به عنوان یکی از معیارهای میزان تحقق مردم سالا ری به حساب می آید. معرفی سخنگو برای هر سازمانی نیز از آن جهت صورت می گیرد که رسانه ها، به عنوان نمایندگان افکار عمومی بتوانند به صورت سیستماتیک، پلی برای پاسخگویی به سوالات جامعه باشند.

سروش ارشاد در ادامه این مقاله با یادآوری مشکلات چند شغله بودن غلامحسین الهام سخنگوی قبلی دولت محمود احمدی نژاد نوشته با آغاز دوره دوم دولت احمدی نژاد و خروج غلا محسین الهام از دولت، ماه ها، پست سخنگویی دولت بدون سرپرست بود تا سرانجام پس از انتقادات فراوان رسانه ها، محمود احمدی نژاد 2 نفر را به عنوان سخنگویان دولت دهم معرفی کرد. طی یک تبلیغات گسترده- که از ویژگی های دولت نهم و دهم است- محمدرضا رحیمی که معاونت اول دولت را عهده دار است، به عنوان سخنگوی سیاسی و حسینی، وزیر اقتصاد به عنوان سخنگوی اقتصادی معرفی شدند.

نویسنده این مقاله درهمچنین افزوده در ابتدا هم محمدرضا رحیمی از شیوه جدید سخنگویی، یعنی مصاحبه یک طرفه با صدا و سیما سخن به میان آورد، که با واکنش گسترده رسانه ها روبرو شد و در نهایت این تصمیم تغییر پیدا کرد و قرار شد همه رسانه ها در جلسات سخنگوی دولت شرکت کنند. اما ماه هاست که رسانه ها منتظرند تا درجلسه ای سوالات خود را از سخنگوی سیاسی دولت بپرسند.سخنگوی اقتصادی نیز وضعیتی بهتر از سخنگوی سیاسی ندارد. هر چند وقت یکبار، شمس الدین حسینی به میان خبرنگاران می آید، تا به عنوان سخنگوی اقتصادی دولت پاسخگوی سوالا ت باشد و نظم خاصی نیز در این خصوص وجود ندارد.با این وضعیت، می توان اعلا م کرد که دولت دهم، سخنگویی برای پاسخگویی ندارد.

نویسنده در پایان این مقاله تاکید کرده در دسترس نبودن محمدرضا رحیمی و شمس الدین حسینی، سبب می شود تا سوالا ت جامعه بی پاسخ بماند. وقتی پاسخ رسمی نیز به سوالا ت داده نشود، بازار شایعات گرم می شود که البته این شایعات بیش از همه به دولتمردان ضربه می زند. دولت دهم باید به صورت رسمی در خصوص نحوه پاسخگو بودن خود توضیحاتی ارائه کند و اگر قرار نیست پاسخگویی در دستور کار دولت باشد، به صورت رسمی اعلا م شود.نمی توان شاهد آن بود که دولت همواره روی دو سخنگو داشتن مانور بدهد، اما کسی یافت نشود که پاسخگوی سوالات رسانه ها باشد.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.