بررسی روزنامه های تهران؛ دوشنبه چهاردهم تیر
تیترهای اول
"وداع با علامه" عنوان اصلی آرمان است و "سه روز عزای عمومی در لبنان در پی درگذشت علامه فضل الله" تیتر اول روزنامه جمهوری اسلامی. حمایت از قول رییس قوه قضاییه نوشته "حمایت رهبری وظیفه قوه قضاییه را سنگین تر کرد"، ابتکار از "تشتت در تهران، وحدت در قم" خبر داده است.
"وعده وزیر ارشاد برای بازگشت آرامش به روزنامه ها" عنوان اصلی مردم سالاری است، "نصب 20 میلیون کنتور هوشمند برای کاهش مصرف برق" تیتر روزنامه ایران، "منطق ایران در برابر بی منطقی غرب"، رسالت از قول یک روحانی نوشته "فتنه آینده با ادبیات دینی به میدان می آید."
کیهان در تیتر اول خود نوشته "تضعیف مالکی و تقویت علاوی در سفر مقامات آمریکائی به عراق"، سیاست روز از "چهل پیشنهاد برای طرح مقابله با توطئه های آمریکا و انگلیس" خبر داده، ابرار از قول فرمانده نیروهای نظامی آمریکا نوشته "به مرحله سرنوشت سازی در جنگ افغانستان رسیده ایم" و "طرح مقابله با بلوکه شدن اموال ایرانی ها" عنوان اول تهران امروز است.
"ورود اسباب بازی های آلوده" عنوان اصلی جام جم است و "چالشهای برنامه پنجم توسعه" تیتر اول دنیای اقتصاد.
گزیده مقالات
به احترام ماندلا
جاوید قربان اوغلی در سرمقاله آرمان به مسابقات جام جهانی فوتبال اشاره کرده که به نظر وی باعث رشد و شکوفایی بیشتر اقتصاد آفریقای جنوبی از طریق سرازیر شدن سرمایههای خارجی به این کشور خواهد شد.
به نوشته این دیپلومات سابق هزینههایی که آفریقای جنوبی برای برگزاری این تورنمنت و برای فراهم کردن زیرساختها انجام داده و البته بخشی از طریق سرمایهگذاریهای خارجی و بخشی هم از سرمایههای ملی آفریقا بوده است، سرمایه اى ماندگار براى این کشور است و این هزینهها در مقایسه با اعتبار سیاسى به دست آورده ناچیز است.
در ادامه مقاله آرمان آمده اگر میزبانی این جام به آفریقای جنوبی داده شده است، غیر از مولفهها و مشخصههایی که در مورد آفریقای جنوبی ذکر شد، یک مسئله بسیار پررنگتر است و آن هم وجود شخصیتی همچون نلسون ماندلاست شخصیتى کاریزماتیک براى مردم این کشور و قاره آفریقا و بلکه جهان. برخوردار از مقبولیت بینالمللی بسیار بالا، برنده جایزه صلح نوبل، که در 92 سالگی یک شخصیت مورد احترام بینالمللی است.
فوتبال و اقتصاد
اقتصاد فوتبال موضوع سرمقاله دنیای اقتصاد به قلم محمدصادق جنان صفت است که در ابتدای آن اشاره شده فوتبال از ورزشهای جذاب، هیجانانگیز و بسیار پرطرفدار است. این روزها که مسابقات جامجهانی در آفریقای جنوبی در حال برگزاری است، میلیونها نفر از شهروندان جهان، با هر رنگ و زبان و نژاد و با تفاوتهای معنادار به لحاظ موقعیت شغلی و سطح درآمد، بازیها را از جعبه جادویی تماشا میکنند.
به نوشته این اقتصاددان جذابیت و اهمیت فوقالعاده بازیهای جامجهانی فوتبال، موجب شده است که دولتهای گوناگون با گرایشهای سیاسی مختلف، حضور پرقدرت در این بازیها را جدی گرفته و سرمایهگذاری لازم را برای آن انجام میدهند. شاید مقایسه نتایج بازیها با رویدادهای اقتصادی و سیاسی را نتوان یک به یک دانست و آن را همپوشانی کامل تلقی کرد، اما برخی شباهتها نیز قابل توجه است.
سرمقاله دنیای اقتصاد مقایسه را از بازی بحث برانگیز آرژانتین و آلمان آغاز کرده و نوشته چرا آلمان توانست برخلاف پیشبینی بسیاری از علاقهمندان فوتبال، یک بازی بزرگ را با نتیجه حیرتانگیز به سود خود پایان دهد؟ و تحلیل کرده که پیروزی آلمان با احتساب یک فرآیند زمانی به طور مثال از جام جهانی 1978 تا امروز- پیروزی عقل و منطق بر احساس و هیجان است و نشان داد ثبات در مدیریت و واکنش در برابر بحران دو اصل قاطع در پیروزی است.
هنرمندان میهمان رهبر
تهران امروز در گزارش اصلی خود نوشته دیروز 350 نفر مهمان آیت الله خامنهای شدند و حدود یکصد دقیقه برای ایشان درد دل کردند. فرصت کم بود لذا رهبر تنها 30 دقیقه با آنها به گفتوگو نشست و پس از آن صدای اذان همگان را به نماز فراخواند.
این روزنامهبدون اشاره به غیبت هنرمندان مشهور و سرشناس از این دیدار، گزارش داده که یکی از هنرمندان وقتی که پشت میکروفن قرار گرفت ابراز خرسندی کرد که توانسته برای نوبت اول به حضور رهبر انقلاب برسد. "او از خبر تنها روزنامهسینمایی کشور گفت، که دولت انگلیس بودجه بیبیسی فارسی را افزایش داده در حالیکه از بودجهدولت خود کاسته است".
بر اساس این گزارش کارگردان مجموعه صاحبدلان اعتراض کرده که چرا ما داریم از «دفاع» صحبت میکنیم؟ در حالی که ما قدرت حمله داریم. دوستان ما در اینجا از دهها شبکه تبلیغ مسیحیت به زبان فارسی، صحبتی نکردند. و مهدی سجادهچی، فیلمنامهنویس اعتراض کرده که چرا در مملکتی که رهبرش با ادبیات کلاسیک و مدرن مانوس است، رهبری که استاد خطابه و سخنوری و شعر و ادبیات است، آیا در چنین مملکتی باید نویسندگان این همه مورد بیاعتنایی باشند؟
تهران امروز سرانجام گزارش داده آخرین سخنران از جمع هنرمندان، ابوالقاسم طالبی بود که با طنز سخنان خود را آغاز کرد و گفت: حرفهای من تقریبا خصوصی است و اگر منتشر نشود بهتر است.
رابطه علامه با ایران
روزنامه جمهوری اسلامی در ضمن گزارش های مربوط به درگذشت رهبر شیعیان لبنان نوشته علامه از گذشته با ایران روابطی گرم و صمیمی داشت، در این سالها اگرچه این روابط کمرنگتر از قبل شده بود، با این حال امتداد داشت. همین چند ماه پیش بود که خبر دیدار غلامعلی حدادعادل با وی منتشر شد. با این حال کسانی هستند که در صلاحیت علمی وی تردید میکردند و او را به کلی سیاسی میدانستند.
در این گزارش از قول شیخ علی کورانی، باجناق او که در حال حاضر مدیریت «مرکز المصطفی للدراسات الاسلامیه» وابسته به دفتر آیتاللهالعظمی سیستانی را در قم به عهده دارد نوشته شده ایران، فضل الله را بزرگ کرد از نظر علمی او را قبول ندارم و ایشان را مجتهد نمیدانم. آقایان کروبی وهاشمی رفسنجانی از زمان امام خمینی همواره به ایشان کمک میکردهاند.
به نوشته روزنامه جمهوری اسلامی روابط علامه فضل الله و ایران پس از آن سرد شد که وی قدم در راه نوگرایی گذاشت و این نوگرایی را با تشکیک در شهادت حضرت زهرا آغاز کرد. وی دارای فتاوایی مناقشه برانگیز بود. مثلا وی اعتقاد داشت سینهزنی سنتی مرسوم که باعث اذیت بدن میشود اشکال دارد. قمه زنی هم حرام است... زنجیر زنی نیز. درباره زنان گفته بود: « معتقدم که زن در طول تاریخ مظلوم بوده است؛ با اینکه عقلش مثل مرد است و تواناییاش مثل توانایی مرد. ولی از صحنه معرفت و تجربه کنار گذاشته شده است و بازیچه و کنیز مرد در نظر گرفته شده است.» به همین دلیل وی حرف از استقلال بالغه رشیده در نکاح میزد.
انقلاب فرزندان خود را می خورد
کیهان در سرمقاله نوشته صبح دیروز خبرنگار هفته نامه آمریکایی «نیویورکر» که برای مصاحبه به کیهان آمده بود، با اشاره به سوابق انقلابی برخی از عوامل فتنه - یا به قول او چالش-88 و طرد آنها از صحنه نظام پرسید؛ آیا نباید با فرانتس فانون هم عقیده بود که می گفت انقلاب ها فرزندان خود را می بلعند.
حسین شریعتمداری بعد از توضیح این که مقصود پرسش گر طرفداران مطرح و شناخته شده جنبش سبز بوده است اما پاسخ این سؤال مراجعه به یک «معیار» بود، معیاری منطقی و خالی از ابهام که در قالب پرسشی از ایشان مطرح گردید و آن پرسش این که؛ کدامیک از دو سوی ماجرا بر آموزه های انقلاب اصرار می ورزیدند و کدامیک نسخه ای دیگر و متفاوت با ارزش های انقلاب در دست گرفته و به میدان آورده بودند؟
نماینده ولی فقیه در موسسه کیهان با این مقدمه مدعی شده که جان لی آندرسن که وی را خبرنگاری کهنه کار خوانده پذیرفته است که طرفداران جنبش سبز و رهبران آنها دیدگاهی متفاوت و در پاره ای از موارد، متضاد با دیدگاه اعلام شده امام را دنبال می کردند، و آیت الله خامنه ای روی نظرات امام خمینی تاکید می ورزید.
سال سرنوشت ساز نفت
ابتکار در سرمقاله خود از سال آینده به عنوان سال سرنوشت ساز در صنعت نفت ایران یاد کرده و نوشته بررسی وضعیت بازار نفت حکایت از حساس بودن تصمیمهای نفتی ایران دارد. چرا که در صورت کوچکترین درصد اشتباه در تصمیم گیریهای نفتی، ایران نقش خود را به عنوان صادرکننده نفت بزودی از دست خواهد داد.
به نوشته این روزنامه برخی از موسسات بین المللی انرژی در جهان بر نقش تاثیرگذار ایران در بازار سالهای آتی نفت میگویند و برخی با تحلیل وضعیت سرمایه گذاری و سیاستهای اجرایی در صنعت نفت ایران بر حذف این کشور از جمع صادرکنندگان نفت اصرار دارند. اما تمام این موسسات تاکید دارند 5 سال آینده برای نفت ایران بسیار سرنوشت ساز خواهد بود و در صورت درصدی اشتباه در نحوه سرمایه گذاری، تزریق مناسب گاز به میادین، توسعه به موقع میادین و ... صادرکننده بودن ایران به رویایی دست نیافتنی بدل خواهد شد.
نویسنده سرمقاله ابتکار تاکید کرده تا 5 سال آینده 4 میلیون و 700 هزار بشکه از تقاضای جهانی نفت کاسته خواهد شد. و بیشترین تقاضا در چین و خاورمیانه خواهد بود اما برخی آمریکا و برخی روسیه راتاثیرگذارترین سالهای اتی بازار نفت میدانند.در این بین مسئولان ایرانی معتقدند ایران و عراق بازیگران اصلی بازار نفت دنیا تا 25 سال آینده خواهند بود.
تندروی و افراط
رسالت در سرمقاله خود انتقاد کرده که مدتی است فضای مبتنی بر تند خویی و بداخلاقی و افراط کاری بر برخی مناسبات سیاسی و جناحی کشور و در بین گروهی از نخبگان سیاسی حاکم گشته که مظاهری چون انگ زنی، شکاف و شقاق میان افراد و جریانات و تشدید واگرایی ها و... را در پی داشته است. به نام تبیین فتنه و یا برای پاسداشت حریم ولایت و یا برای دفاع از ملت و با دستاویز قرار دادن عناوینی از این دست، به همه چیز و همه کس حمله می شود! طوری افراد را بمباران تبلیغاتی می کنند که اساسا از حیز انتفاع خارج شوند!
به نوشته این روزنامه برخی کینه ها و لجاجت های گروهی و شخصی حتی بر روابط قوای سه گانه اثر گذار می شود و تعامل آن را تحت الشعاع قرار می دهد. نکته اینجاست که این افراط گری ها وتند خویی ها از سوی افرادی است که با صبغه صادقانه و نیت مومنانه به میدان نیامده اند و برای مقاصد خاص سیاسی و دنیوی این چنین بر تنور التهاب و افراط می دمند.
رسالت این روزنامه جناح محافظه کار با این مقدمه تاکید کرده: خواص و سیاسیونی که در پی حوادث عبرت آموز سال 88 از رهبری و مردم فاصله گرفتند و رفتار و گفتار و سکوت وغیبت ایشان در حقیقت جفای نابخشودنی به ملت و انقلاب بوده و هست باید در حال و آینده تاریخ این کشور رسوا شوند و قطعا تبیین زمینه های انحراف و اسباب خیانت آنها در چارچوب افراط گری تحلیل نمی شود.