بررسی روزنامه های تهران؛ یکشنبه سیزدهم تیر


بررسی روزنامه های تهران؛ یکشنبه سیزدهم تیر

تیترهای اول

"هنرمندان ایستادگی تاریخی ایرانیان را زیبا ترسیم کنند" تیتر روزنامه های ایران و حمایت است که از میان سخنان رهبر جمهوری اسلامی در دیدار با هنرمندان نقل شده، کیهان از همین سخنان این جمله را برگزیده "امام تعارف نکردند، صدا و سیما دانشگاه است"، رسالت "نگاه کاربردی به رسانه در عرصه فرهنگ سازی" را با اهمیت دیده، جام جم نوشته "امروز جایگاه رسانه ملی بالاتر از هر زمان دیگری است"، ابتکار از زبان آیت الله خامنه ای نوشته "مسائل شرعی در تولیدات هنری رعایت شود" و خراسان "هشدار رهبر انقلاب نسبت به عبور از خط قرمزهای اخلاقی، دینی و فرهنگی در فیلم ها و سریال ها" را با اهمیت دیده است.

"مراقب باشید ابزار دست بیگانگان نشوید" به نقل از یک نماینده اصولگرای مجلس خطاب به همفکران خود تیتر اول مردم سالاری است، "شیر خفته ایران بیدار شود معادلات منطقه به هم می ریزد" به نقل از رییس جمهور عنوان اصلی ابرار است و سیاست روز از زبان همین مقام نوشته "ناتوانی غرب از پاسخ به شرایط ایران".

"رد مصوبه مجلس درباره دانشگاه آزاد" تیتر اول تهران امروز است، آرمان از "انتقاد هاشمی از اهانت به مجلس" خبر داده، دنیای اقتصاد از "وام‌های میلیاردی برای صنعتگران" نوشته و جهان صنعت از قول محمود احمدی نژاد خبر داده "صادرات صنعتی سه برابر می شود".

گزیده مقالات

سیاست هسته ای و ترکیه

بهرام گل زاده در سرمقاله ابتکار با اشاره به سیاست اخیر منطقه‌ای و جهانی دولت ترکیه به رهبری رجب طیب اردوغان، به گفته های وی در مصاحبه با بی بی سی پرداخته آن جا که گفته ترکیه همان ترکیه است، هیچ چیز تغییر نکرده است، آمریکا نباید نگران باشد، رود بر همان بستر جاری است و ما نیز در همان رود سابق در حال شنا هستیم و ما از امروز باید به فکر فردا باشیم.

به نوشته این مقاله اردوغان، در بخش دیگر این گفت و گو، در خصوص تلاشش برای امضای بیانیه تهران و خارج کردن پرونده‌ هسته‌ای ایران از بن‌بست، این عبارت را به کار می برد "اوباما از من خواست با ایران مذاکره کنم. این لفظ از "من خواست" در عالم سیاست معنای خاص خود را دارد. دولت آمریکا یا هر دولت منافع محوری، یک طرفه و بدون پرداخت هزینه یا در جریان یک معامله پایاپای و دوجانبه از دولتی درخواست میانجی‌گری در بحرانی نمی‌کند و هیچ دولتی هم بدون پیش‌بینی منفعت، چنین درخواستی را اجابت نمی‌نماید. پس باید دید ترکیه در مقابل چنین حرکت دیپلماتیکی چه امتیازی از آمریکا مطالبه کرده و یا خواهد کرد.

سرمقاله ابتکار گمانه زنی کرده که با توجه به نیاز ترکیه به حمایت‌های قوی‌تر و عملی‌تر برای عضویت این کشور در اتحادیه اروپا و شکستن مقاومت این اتحادیه در عدم پذیرش آیا ممکن است اردوغان در قبال تلاشی که در موضوع هسته‌ای ایران از خود نشان داد، از اوباما خواسته باشد که برای تسریع در عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا با هم‌پیمانان اروپایی خود لابی‌های لازم را به عمل آورد؟

خوانندگان طاغوتی برمی گردند

مطهره شفیعی در گزارشی در تهران امروز نوشته چند روزی از سومین ماه بهار نگذشته بود که زمزمه حضور تعدادی از خوانندگان زمان رژیم طاغوت در شهر پیچید. سه خواننده به تهران آمده بودند تا پس از 30 سال بار دیگر وطن خود را از نزدیک ببینند اما ماندن آنها در تهران منوط به اجازه مقامات قضایی و فرهنگی بود. حضور آنها در تهران اکنون بیش از یک ماه است که به طول انجامیده است اما در این مدت تنها اسفندیار رحیم‌مشایی در مورد این حضورها سخن گفته است.

به نوشته این گزارشگر وزیر فرهنگ و ارشاد در گفتگو با تهران‌امروزدر پاسخ این سئوال که آیا از سفر خوانندگان لوس آنجلسی به تهران اطلاع دارید و واکنش شما به این حضور چیست؟ گفته است به هرحال این رفت و آمدها روال خود را دارد. آنهایی که مسئله خاصی نداشته باشند می‌توانند درخواست دهند و به کشور بازگردند اما باید به‌صورت موردی این موارد را بررسی کرد و امکان بررسی کلی در مورد ورود آنها وجود ندارد.

خبرنگار پرسیده پس راه ورود خوانندگان زمان طاغوت به کشور باز است؟ پاسخ این است که کسانی که سوابق نامناسبی نداشته اند، احتمالا مشکلی برای ورود به ایران ندارند اما آنهایی که دارای جرم هستند نباید توقع بازگشت به ایران را داشته باشند.

خبرنگار تهران امروز سئوال کرده چه اقداماتی از سوی ایران جرم تلقی می‌شود که شاید مانع ورود برخی خوانندگان به کشور شود؟ خوانندگی در کشورهای دیگر جرم است؟ پاسخ وزیر ارشاد این است که موارد زیاد است و به عنوان نمونه برخی از آنها در رژیم صهیونیستی حضور یافتند و کنسرت اجرا کردند و انتظار دارند هر وقت خواستند به کشور بازگردند. باید بدانید کسانی که با رژیم اسرائیل مراوده دارند و در کشتار مردم بی‌گناه فلسطین نفش داشتند و همکاری کردند نباید توقع داشته باشند که در ایران برای آنها فرش قرمز پهن شود.

جام جهانی و ایران

مردم سالاری در مقاله اصلی خود نوشته در شرایط حاضر که ایران حضوری در جام جهانی فوتبال ندارد مردم ایران، ناگزیر یا طرفدار برزیل وایتالیا و انگلیس بوده اند، یا طرفدار آلمان و آرژانتین و هلند. تب جام جهانی، مسوولا ن را هم گرفتار خود کرده; به طوری که علی سعیدلو رئیس سازمان تربیت بدنی گفته که دوست دارد برزیل قهرمان شود! حال بگذریم که برزیل پس از صحبت آقای سعیدلو ازجام جهانی حذف شد. اما در این میان یک موضوع به راحتی آب خوردن به فراموشی سپرده شده و آن غیبت ایران در جام جهانی است. از نظر آقای کفاشیان رئیس فدراسیون فوتبال ایران، نرفتن ایران به جام جهانی اتفاق مهمی نیست.

نویسنده مردم سالاری به یاد آورده که رئیس سابق سازمان تربیت بدنی هم که پس از جام جهانی گذشته، محمد دادکان رئیس وقت فدراسیون فوتبال را برکنار کرد و به عامل اصلی تعلیق فوتبال ایران در عرصه بین المللی بدل شد، ولی اکنون از سازمان ورزش خارج شده و به نظر می رسد فعلا در حلقه نزدیکان رئیس جمهور نیست. آقای احمدی نژاد رئیس جمهور هم که پیش از حضور تیم فوتبال ایران در جام جهانی 2006، لباس ورزشی می پوشید و در کنار بازیکنان تیم ملی تمرین می کرد و به ابراهیم میرزاپور گل می زد، پس از ماجرای تعلیق، مقصر اصلی را آقای علی آبادی معرفی کرد و گفت که به او گفته بودم این کار را نکند.

به نوشته این روزنامه حالا بهتر است از بازی های تیم های دیگر جام جهانی لذت ببریم. از پیروزی هلند بر برزیل شگفت زده شویم، از حذف آرژانتین افسوس بخوریم و به ماشین منظم فوتبال آلمان غبطه بخوریم. یا به حذف ژاپن در ضربات پنالتی. اما به فوتبال سیاست زده خودمان که هنگام شکست، همه پنهان می شوند و هنگام پیروزی، همه، وعده های غیر ممکن سر می دهند، فکر نکنیم و یاد مدیری همچون دادکان را زنده کنیم که با زیر وبم فوتبال آشنا بود یا زحمات مدیری همچون صفایی فراهانی را ارج نهیم که اگر چه عکسی با لباس ورزشی نداشت اما رمز موفقیت در مدیریت فوتبال را می دانست.

ایران سی سال در تحریم

کیهان در سرمقاله خود نوشته حیات جمهوری اسلامی طی 30 سال انقلاب، همواره با «تحریم» عجین بوده است، ولی هیچگاه تحریم ها نتوانسته اند در مسیر پیشرفت و آبادانی کشور سنگ اندازی نمایند، چه تحریم هایی که از سوی غرب یعنی آمریکا و اروپا از روزهای آغازین پیروزی انقلاب، اعمال می شد و می شود و چه تحریم هایی که با فشار آمریکا و هم پیمانان کاخ سفید از سوی سازمان ملل صورت می گیرد.

به نوشته این مقاله ظاهرا آمریکا برای مقابله با نظام اسلامی راه دیگری جز «تحریم» در برابر خود نمی بیند و شاید به همین دلیل است که راه های تجربه شده و شکست خورده قبلی را تکرار می کند. حقیقت آن است که قطعنامه تحریم 1929 دامنه وسیعتری از فشارها علیه جمهوری اسلامی را تدارک دیده واگر آمریکا در این پروژه جدید شکست بخورد - که می خورد - در استراتژی و راهبرد خود در مواجهه با ایران هسته ای دچار سردرگمی و بن بست می شود. در این باره برخی از مقامات بلندپایه آمریکایی نیز به اوباما هشدار داده اند.

سرمقاله کیهان نتیجه گرفته اوباما محدودیت های تاثیر سیاست های تحریم را درک کرده و تلاش می کند با بزرگ نمایی آن، ارزش تحریم ها را بالا برده تا از یک سو میدان داری خود را در مواجهه با پرونده هسته ای ایران از دست ندهد و از این رهگذر با برانگیختن و اجماع جهانی ایران را که حالا به یک قدرت بزرگ و مهم اقتصادی، علمی و نظامی در خاورمیانه تبدیل شده به انزوا و انفعال بکشاند و از سوی دیگر با علم به اینکه حمله نظامی به کشورمان هیچ جایگاهی در میان گزینه های تقابل با ایران ندارد، با اعمال تحریم ها، مخالفت خود را با برخی از نومحافظه کاران کاخ سفید که حمله به تاسیسات هسته ای ایران را دنبال می کنند، نشان دهد

دام اوباما

امیر محبیان در سرمقاله رسالت با اشاره به این که رئیس جمهور آمریکا لایحه منع دسترسی ایران به واردات فرآورده های نفتی را امضا کرد در جست و جوی راهی برامده تا باراک اوباما از تله تندروهای آمریکائی نجات یابد.

نویسنده روزنامه های محافظه کار در این مقاله با اشاره به این که حرکت آمریکا در حمله به ایران به اقدامی با چشمان کاملا بسته تبدیل خواهد شد نوشته فرض کنیم که حمله آمریکا موفقیت آمیز باشد؛ مهمترین مسئله فردای بعد از حمله است.ایران فاکتورهای بسیار مهمی در اختیار دارد که قادر است موقعیت آمریکا را در منطقه شدیدابه وضعیت اسفباری تبدیل کند.

به نظر سرمقاله رسالت در حالی که اوباما در حال کشف راهی عاقلانه تر در مقایسه با رفتار دولت بوش در تعامل با ایران بود این تغییر ناگهانی از واقع بینی به خیالپردازی به نظر می رسد که تله نومحافظه کاران پیش پای اوباما باشد.هنوز اوباما امکان تغییر سیاست را در اختیار دارد. بازگشت به مسیر معقول پیشین برای دولت اوباما هزینه های به مراتب کمتری به نسبت سقوط آزاد به اعماق سیاهچال ها دارد.

مقابله با تحریم ها

روژیا یکتا در سرمقاله جهان صنعت نوشته منوچهر متکی، وزیر خارجه با اعلام راه‌اندازی ستاد تدابیر ویژه اقتصادی برای مقابله با تحریم گفت که این ستاد در پنج سال گذشته با اتخاذ تدابیر هوشمندانه توانست تعاملات اقتصادی کشور را ساماندهی کند.

به نوشته این مقاله این امر در جای خود خوب و به‌موقع است اما مساله‌ای که در این بین کمتر مورد توجه قرار گرفته، این است که تحریم‌ها دارای تاثیرات اقتصادی و روانی با هم است بنابراین نمی‌شود یکی را دید و دیگری را ندید گرفت زیرا مساله فوق از آن رو اهمیت بیشتری پیدا می‌کند که در کوچه و بازار مشاهده می‌شود مردم این موضوع را به عنوان مهم‌ترین موضوع برای بحث انتخاب کرده‌اند که این خود باید حساسیت‌ها را نسبت به این موضوع افزایش دهد.

جهان صنعت سرانجام نوشته با تاملی بر سخنان وزیر امور خارجه که تاکید کرده مسایل اقتصادی و مقابله با پیامدهای آن مدنظر است، امید می‌رود که مسوولان در چند روز آینده به راهکارهایی دست یابند که پس‌زمینه‌های روانی این موضوع را مدنظر قرار داده و از احتمال تنش در جامعه بکاهد.

افزایش یا کاهش نرخ ارز

مهران دبیرسپهری در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته نظام ارزی در ایران یک نظام نرخ ارز شناور مدیریت شده است. منظور از مدیریت شده آن است که دولت می‌تواند با کاهش یا افزایش عرضه ارز در بازار، نرخ آن را به هر میزان که بخواهد تعیین کند. کشور چین نیز تا حدودی این سیاست را اجرا می‌کند، منتهی چین معمولا کمی کمتر از نیاز بازار به آن ارز تزریق می‌کند، ولی ایران بیشتر، ضمن آن‌که بانک مرکزی چین هیچگاه سیاست تورم‌زا نداشته است.

این مقاله با اشاره به گفته های رییس بانک مرکزی در مخالفت با افزایش نرخ ارز نوشته استدلال آقای دکتر بهمنی در پایین نگه داشتن نرخ ارز نمی‌تواند قابل پذیرش باشد، زیرا دلیل آن که صادرات ما از وارداتمان کمتر است، همین ثبات نرخ ارز در کنار تورم داخلی قیمت‌ها است. در صورتی که با توجه به نرخ‌های تورم داخلی و خارجی، نرخ ارز باید بسیار بیشتر از نرخ‌های کنونی می‌بود؛ اما با ذخایر ارز نفتی و تزریق آن به بازار، بانک مرکزی توانسته است نرخ ارز را ثابت نگه دارد که همین موضوع، علت کم بودن صادرات و افزایش واردات بوده است.

به نوشته این اقتصاددان در سرمقاله دنیای اقتصاد اگر مسوولان کشور واقعا مایلند تولید، ارزان‌تر صورت گیرد، اولین کاری که باید کرد مهار تورم است؛ زیرا تورم باعث افزایش قیمت‌ها و افزایش نرخ بهره می‌شود. هم اکنون کار به جایی رسیده است که برخی از کارخانه‌های داخلی به جای تولید، رو به سمت واردات همان کالاهایی آورده‌اند که قبلا آن را تولید می‌کردند، آن هم از کشور چین. در اثر سیاست‌های تورم‌زای بانک مرکزی در دو دهه گذشته، هم اکنون کشورمان حتی در کالاهایی که در آن مزیت نسبی دارد، نظیر فرش و خشکبار در حال واگذاری بازارهای خود به کشورهای دیگر از جمله چین است.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.