بررسی روزنامه های صبح تهران - پنجشنبه ۱۰ تیر
تیترهای اول
حکم متهمان کهریزک و کوی دانشگاه صادر شد" تیتر اول ابتکار است. تهران امروز با پرداختن به همین موضوع از "حکم قصاص برای دو متهم کهریزک" خبرداده و همشهری در یکی از عناوین نخست خود نوشته" هشتمین اجلاس مجلس خبرگان رهبری برگزار می شود".
"مجریان از قلمرو خود خارج نشوند" نقل قولی از آیت الله مکارم شیرازی تیتر نخست مردم سالاری است، آرمان به نقل از محمد رویانیان نوشته" بنزین نیمه دوم امسال گران می شود" و خراسان هم در تیتری مرتبط از قول وزیر نفت نوشته" 400 تومان قیمت نهایی برای بنزین در طرح هدفمندکردن یارانه ها نیست".
"آتش چاه سرکش نفت شهر در آستانه مهار" یکی از عناوین اول جمهوری اسلامی است، جام جم از "تاکید رییس قوه قضاییه بر اجرای اشد مجازات برای قاچاقچیان مواد مخدر" خبر داده و "راهکارهای عملی ایران برای شکست محاصره غزه" به نقل از علی لاریجانی تیتر نخست کیهان و رسالت است.
"شوک شدید سیاسی در جهان با طعم شرایط ایرانی" کنایه از شرایط جدید دولت ایران برای گفت و گوهای هسته ای" تیتر نخست سیاست روز است، جهان صنعت به نقل از وزیر امور خارجه از"راه اندازی ستاد ویژه اقتصادی برای مقابله با تحریم" خبرداده و دنیای اقتصاد گزارش مرکز پژوهش های مجلس برای عبور از شرایط فعلی کشور را با تیتر"تغییر در فضای کسب و کار" برجسته کرده است.
گزیده مقالات
اقتصاد و امنیت جمعی
دنیای اقتصاد در مقاله ای با اشاره به قطعنامه چهارم شورای امنیت درباره ایران به اتفاقات پس از تحریم پرداخته و نوشته آمریکا از اروپا خواسته فشارهای اقتصادی را بر ایران افزایش دهد و رایزنی با عربستان سعودی را در دستور کار قرار داده است. باراک اوباما، رییسجمهوری آمریکا و ملک عبدالله، پادشاه عربستان سعودی هم در همین چارچوب دیدار کرده و از اقدامهای حقوقی و ایذایی گروه 1+5 حمایت کردند. حرکت تدریجی و خزنده ای که در قالبهای حقوقی و سیاسی شکل گرفته امکان تعامل سیاسی ایران را با آمریکا، اروپا و روسیه کاهش داده و بر رابطه ایران با قدرتهای کوچکتر جهان و منطقه اثر گذاشته است.
محمود صدری در این مقاله با اشاره به این که اوباما و عبدالله ابراز امیدواری کرده اند مذاکرات اسرائیلیها و فلسطینیها و مذاکرات مستقیم اسرائیل با سوریه و لبنان بهزودی از سر گرفته شود، افزوده اگر پیشبینی اوباما و عبدالله محقق شود، همنشینی آینده سوریه و لبنان با اسرائیل عرصه را بر جنبش فلسطین و به تبع آن، سیاست منطقهای ایران تنگ خواهد کرد.در چنین فضایی، ایران برای آنکه ناچار به بازی در چارچوب قواعد وضع شده از سوی واشنگتن و ریاض نشود، لاجرم باید به ابتکار عملهایی همسنگ ابتکار آمریکا و عربستان دست بزند.
سرمقاله نویس دنیای اقصاد ادامه داده مزیت نسبی ایران در شرایط کنونی، بیشتر اقتصادی است تا سیاسی و دیپلماتیک. علایق اقتصادی مشترک ایران با عربستان سعودی و ترکیه عمدتا در حوزههایی است که مشمول تحریمهای شورای امنیت نیست و ایران میتواند در این حوزه فعالتر شود. یکی از نیازهای اساسی منطقه خاورمیانه، ایجاد مناطق آزاد تجاری و اقتصادی است. به علاوه، رکود سالهای اخیر در اقتصاد جهانی و ادامه آثار آن در سال جاری و سالهای پیش رو، انگیزه کافی را برای سرمایهگذاریهای تازه ترکیه و عربستان در ایران و سرمایهگذاری سه کشور در مصر فراهم کرده است.
نویسنده این مقاله با بیان این که رسیدن به چنین هدفی با توجه به گرفتاریهای سیاسی بین چهار کشور و تعهدات بینالمللی و منطقه ای هر یک از آنها، دشوار به نظر میرسد، اما منافع همکاری این کشورها چنان سرشار است که میتواند بر مسائل سیاسی سایه بیندازد در پایان یادآور شده این منطق اقتصاد است که مرزهایی که روی کالاها گشوده شوند، روی گلولهها بسته خواهند شد. این منطق موجب تقویت امنیت جمعی همه کشورهایی خواهد شد که کالاها و خدماتی برای دادوستد دارند.
ابهام درهدفمند کردن یارانه ها
مردم سالاری در سرمقاله امروز خود با محور قرار دادن اظهارات رییس کل بانک مرکزی درباره این که باید ببینیم که با اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها چه اتفاقاتی می افتد، هدفمندکردن یارانه ها دارای ابهاماتی دانسته که حتی نتیجه اش برای دولتمردان نیز مشخص نیست.
مهدی عباسی در این مقاله نوشته توزیع ناعادلا نه یارانه ها همواره از مهمترین دغدغه های کارشناسان اقتصادی بوده است. اما نکته اساسی و مهم این است که این جراحی اقتصادی با چه روشی و چه تصویری از آینده قرار است به مرحله اجرا برسد؟ آیا زندگی اقتصادی مردم بهتر خواهد شد؟ تولید در کشور با چه مشکلات و موانعی روبرو می شود؟ آزادسازی قیمت انرژی چه تبعاتی بر تورم خواهد گذاشت؟ چه امتیازات مثبتی قرار است با اجرای این قانون نصیب مردم شود؟
نویسنده این مقاله در ادامه پرسیده وقتی رئیس بانک مرکزی، آینده ای روشن پس از اجرای این قانون شبیه سازی نکرده است، چه توقعی است که گروه های مختلف جامعه بتوانند آینده را پیش بینی و در راستای توسعه کشور حرکت کنند؟
سرمقاله نویس مردم سالاری تاکید کرده نکته قابل توجه دیگر در سخنان رئیس بانک مرکزی در جمع فعالا ن بخش اقتصادی، آن بود که بهمنی اعلام کرد، اگر طرح هدفمند کردن یارانه ها اجرا نمی شد، دولت تا پایان شهریور، تورم را به زیر 7 درصد می آورد. تورم تک رقمی و نزدیک شدن به عدد زیر7 درصد، همواره از آرزوهای اقتصاد دانها و دولتمردان ایرانی بوده است. اما موضوع قابل طرح در اینجا این است،که اگر آنچه رئیس بانک مرکزی مطرح کرده، صحیح است، پس چرا دولت در اجرای این طرح عجله داشت؟آیا بهتر نبود برای آن که زیرساخت های اقتصادی کشور همه جانبه برای اجرای قانون هدفمندکردن یارانه ها آماده شود، مدتی اجرای هدفمند کردن یارانه ها را به تعویق می انداخت تا مدیریت کشور با تورم زیر 7 درصد را هم مشاهده کنیم .
روسها به تعهدات خود عمل کنند
ایران در خبری اظهارات احمد وحیدی، وزیر دفاع جمهوری اسلامی درباره عدم تحویل سامانه موشک های اس 300 را مورد توجه قرار داده و از قول وی نوشته روسها به طور رسمی هنوز اعلام موضع نکردهاند، اما به هر حال آنها یک تکلیف قراردادی در مقابل ما دارند که ما بر اساس مفاد قرارداد موضوع را پیگیری خواهیم کرد.
به گزارش این روزنامه، احمد وحیدی با اشاره به این که آنها باید به تعهدات خود عمل کنند گفته در خصوص بحث مبادلات بانکی نیز در باره این خرید نیز پول پرداختی به آنان تنها براساس بحث مبادلات بانکی بوده است.
به گزارش روزنامه دولت، وزیر دفاع جمهوری اسلامی خاطرنشان کرده در خصوص پس گرفتن پولهای پرداخت شده به طور حتم هیچ مشکلی نخواهیم داشت ولیکن ما هنوز وارد چنین مسئلهای نشده ایم، چرا که روسها هنوز موضع رسمی خود را در خصوص این موضوع اعلام نکرده اند.
حقوق متهم و شروط جلب آن
آرمان در مقاله ای به قلم دکتر محمود آخوندی به مجموعه حقوق متهمین در حین احضار، بازجویی، بازداشت وپس از را یادآوری کرده و نوشته متهم برای بازجویی و دادرسی احضار میشود و احضاریه باید مشخصاتی داشته باشد، اگر فردی بدون فرستادن احضاریه جلب شود این موضوع جایگاه قانونی ندارد. اگر به متهم تلفن کنند و او را احضار کنند ضمانت اجرایی برای این احضار وجود ندارد و اگر احضارنامه برای متهم فرستاده نشود حق جلب متهم وجود ندارد مگر در موارد بسیار استثنایی.
نویسنده این مقاله ادامه داده متهم، شهروندی است که به حق یا ناحق در مظان ارتکاب جرم قرار گرفته است، برای رسیدن به این واقعیت که هیچ فرد بیگناهی نباید مجازات شود، متهم باید در یک دادگاه مستقل بیطرف متشکل از قضات آگاه، تحصیلکرده و درس خوانده به طور آزادانه از خود دفاع کند. برای دفاع متهم حد و حصری وجود ندارد. باید این امکان وجود داشته باشد که متهم شخصا یا به وسیلهوکیل خود هفتهها و ماهها دفاع کند. نباید برای دفاع محدودیت وجود داشته باشد.
این حقوقدان همچنین در بخشی از این مقاله با اشاره به شرایط جلب یک متهم یادآور شده متهم اعم از اینکه جلب یا شخصا حاضر شود نباید دستبند، چشمبند یا پایبند داشته باشد. اینها نگرانی به وجود میآورد و متهم احساس امنیت قضایی نمیکند. متهم باید امکان نشستن داشته باشد. نباید او را مجبور کنیم سر پا بایستد. مقام بازجو مکلف است در برابر متهم قرار بگیرد و متهم باید مقام بازجو را بشناسد. برخی میگویند اگر بازجو خود را معرفی کند بعدا متهم او را مورد تعقیب قرار میدهد. اما اگر مقام بازجو کار خود را درست انجام دهد متهم کینهای از او نخواهد داشت. زمان بازجویی از متهم ساعات روز است، در قوانین ما ورود به منازل و جلب شبانه ممنوع است.
قیمت بنزین پس از هدفمندکردن یارانه ها
خراسان در گزارشی از نشست روز گذشته هیات دولت، اظهارات وزیر نفت درباره قیمت بنزین پس از اجرای هدفمندکردن یارانه ها را برجسته کرده و از قول او نوشته قیمت 400 تومان اعلام شده برای بنزین با توجه به قانون قیمت نهایی نیست و ممکن است در طرح هدفمندکردن یارانه ها قیمتی متفاوت برای بنزین اختصاص داده شود.
به نوشته این روزنامه مسعود میرکاظمی درباره احتمال افزایش این قیمت در شش ماهه دوم سال نیز گفته این بحث مربوط به قانون هدفمند کردن یارانههاست؛ وقتی پولی به حساب مردم ریخته می شود قاعدتا باید در آزادسازی تامین شود.
به گزارش خراسان وزیر نفت در باره این که یکی از معاونانش چندی پیش اعلام کرده بود که بنزین 450 تومانی بنزین نیمه آزاد است و هنوز آزادسازی بنزین را انجام نداده ایم و این که آیا مردم باید در انتظار بنزین 900 تومانی باشند نیز گفته در قانون مالیات بر ارزش افزوده، بنزین چه تولید داخل باشد و چه وارداتی، مالیاتی حدود 30 درصد بر آن تعلق می گیرد که این قیمت تمام شده را بالا می برد، بنابراین یا باید به این بخش معافیت داده شود تا قیمت را بالا نبرد یا این که در محاسبات شرکت ملی نفت و شرکت ملی پالایش و پخش محاسبات قیمت تمام شده طبق قانون بایستی در نظر گرفته شود.
سکولاریسم زدایی از دانشگاه
رسالت در سرمقاله اش الزام سکولاریسم زدایی در دانشگاه ها را مطرح کرده و نوشته انقلاب اسلامی ایران هر چند در عرصه عمل منادی سکولاریسم زدایی از جامعه و احیاء مذهب است اما در عرصه نظر به خصوص در حوزه های آکادمیک، سکولاریسم زدایی کم رنگ و در برخی اوقات حتی لبه های سکولارسازی تیز تر و برنده تر بوده است. این در حالی است که انتظار این بود به برکت انقلاب اسلامی یک انقلاب علمی نیز در دانشگاه ها به منظور سکولاریزم زدایی صورت بپذیرد.
صالح اسکندری در این مقاله نوشته متاسفانه در برخی از دانشگاه های معتبر کشور عده ای از اساتید که از بودجه بیت المال مسلمین ارتزاق می کنند هنوز مردمسالاری دینی را یک موضوع مناقشه برانگیز می دانند و خود را در موضع دفاع از دموکراسی قرار می دهند. امروز نوبت آن رسیده است که زنگار سکولاریسم از چهره دانشگاه های کشور زدوده شود.
سرمقاله نویس رسالت با این پرسش که چرا برخی اساتید به طور صریح در کلاسها مروج غرب گرایی و منش و ممشای سکولار در زندگی فردی و اجتماعی هستند در پایان نوشته البته کسی منکر ضرورت برپایی کرسی سکولاریسم در دانشکده های علوم انسانی نیست اما چرا عده ای از اساتید حتی بر سر کلاس مبانی انقلاب اسلامی، منطق امام خمینی (ره)، اندیشه مترقی ولایت فقیه، سخت افزار و نرم افزار نظام اسلامی را پای انگاره های پوسیده و نخ نمای سکولاریسم ذبح می کنند. مسئولان گذشته، حال و آینده وزارت علوم در قبال فرزندان پاک این ملت مسئول هستند و شایسته است به مطالبات بحق مردم پاسخگو باشند اما آیا هنوز نوبت پاسخگویی نرسیده است؟
مسولین مراقب سخنان خود باشند
جمهوری اسلامی با مورد توجه قرار دادن هشدار روز گذشته آیت الله مکارم شیرازی به مسولان دولت به نقل از وی نوشته هیچ کس در هر مقامی باشد، حق ندارد ارزشهای اسلامی را کمرنگ یا بیرنگ سازد. مردم کشور ما انقلاب کردند و صدها هزار شهید، اسیر و جانباز دادند تا ارزشهای اسلامی را زنده کنند؛ بنابر این هیچ کس در هر مقامی باشد، حق ندارد این ارزشها را کمرنگ یا بیرنگ سازد.
به گزارش این روزنامه آیت الله مکارم شیرازی با خطاب قرار دادن مسولین همچنین گفته مسئولین مراقب سخنان خود باشند و بدانند خانواده شهدا، نیروی بسیج مخلص، حوزههای علمیه و تمام وفاداران انقلاب اجازه نخواهند داد مسئلهای مانند امر به معروف که از مسلمات قرآن مجید است و مخصوصاً مسئله حجاب که از ضروریات اسلام میباشد و امروز به عنوان رمزی از اسلام در همه جا شناخته میشود زیر سوال برود.
به نوشته جمهوری اسلامی، این مرجع تقلید همچنین افزوده اگر بی تدبیریها از حد بگذرد مردم شهیدپرور با زبان دیگری سخن خواهند گفت. مسئولین احترام خود را حفظ نمایند و اجازه دهند هر نهادی به وظیفه خود عمل کند، همچنین قانونگذاران عزیز قوانین شفاف و حسابشده بر وفق ارزشهای اسلامی تنظیم کنند. قوه قضاییه به مقابله با جرائم برخیزد و مجریان محترم به وظیفه اصلی خود که اجرای قوانین است بپردازند و از قلمرو خود خارج نشوند.