جعل هویت مفاخر فرهنگی ایران


جعل هویت مفاخر فرهنگی ایران

متولیان امر در جغرافیایی به نام ایران در قالب نظام سیاسی «جمهوری اسلامی» چه برنامه‌هایی جز محکوم کردن اقدامات کشورهایی که دانشمندان و حتا تمامیت ارضی ایران را نشانه رفته‌اند، در دستور کار دارند؟ کشورهایی که اتفاقا با ایران روابط دیپلماتیک و حسنه دارند، اما به شکلی کاملاً آشکار و در مقاطعی پنهانی از مصادره‌ی چهره‌های ملی ایران به نفع خود در رسانه‌ها خبرهای مختلفی منتشر می‌کنند.

دست درازی و از آن خود دانستن مفاخر و بزرگان ایران ریشه در سالیان گذشته دارد. اما مرور اتفاقات سال‌های اخیر نشان از افزایش این روند طی ۵ سال اخیر است


آیا بی تفاوتی دولت احمدی‌نژاد نسبت به مصادره‌ی میراث فرهنگی و مشاهیر بزرگ ایران از سوی کشورهای مختلف صرفاً یک ادعا است؟

تعدادی از فعالین فرهنگی از بی تفاوتی دولت فعلی نسبت به سرمایه‌های معنوی ایرانی سخن به میان می‌آورند و عده‌ای نیز از حریص شدن کشورهای منطقه برای تاراج میراث گذشته‌ی ایران سخن می‌گویند.

این پرسش بارها و به انحای مختلف طرح شده است که تا جایی که بسیاری از کشورهای همسایه ایران از دستاوردهای تمدن ایران به نام خود بهره می‌برند و در این میان مسوولان فرهنگی و پاسداران میراث فرهنگی هم با سخنان پرشور در پی نشاندن این افراد بر سر جای خود هستند. اما این سخنان و حتا برگزاری همایش‌های پرهزینه با نام بزرگداشت تعدادی از این مفاخر، نتوانسته خللی بر این روند ایجاد کند.

 مروری بر ادعاهای چند سال اخیر برخی کشورها درباره‌ی مصادره‌ به مطلوب کردن مفاخر ایران نشاندهنده‌ی عمق ماجرا است: در حال حاضر جمهوری آذربایجان مدعی است که حکیم نظامی گنجوی و بابک خرمدین جزو مشاهیر این کشور هستند.آنها برای اثبات ادعای‌شان تصاویر نظامی گنجوی را بر روی اسکناسهای‌شان چاپ کرده‌اند. سال گذشته هم سایت‌های غیر رسمی ایران خبری در این ارتباط منتشر کردند که جمهوری آذربایجان ۲ دانشجوی اهل شهر تالش آن کشور را به دلیل ایرانی دانستن نظامی گنجوی و بابک خرمدین به زندان محکوم کرد.

همچنین این کشور موسیقی «عاشیقلار» که با زیبایی و حرکت و ریتمی بسیار دلنشین، قرن‌هاست در منطقه آذربایجان ایران ـ شامل تبریز، ارومیه و اردبیل ـ نواخته با تلاش‌های پیگیر و بی سر و صدا به ثبت جهانی رسانده است.

جمهوری تاجیکستان هم علاوه بر این که مدعی مالکیت رودکی است برای آنکه ابو‌علی ‌سینا را هم از آن خود اعلام کند رویه‌ی آذربایجان را در پیش گرفته است. البته ابوعلی سینا در حال حاضر به جز تاجیکستان مدعی دیگری هم دارد و آن هم امارات است.

امارات متحده عربی به جز ادعای مالکیت ارضی بخشی از ایران یعنی جزایر ۳ گانه که وزیر امور خارجه ‌این کشور آن را کمتر از اشغال سرزمین‌های فلسطین توسط اسراییل نمی‌داند،نام خلیج فارس را هم خلیج عربی می‌خواند و از اوایل سال گذشته خبرهای مختلفی را پیرامون ابو علی سینا در خبرگزاری‌های داخلی و جهان منتشر کرد با این مضمون که ابوعلی سینا اصالتا متعلق به سرزمین امارات متحده‌ی عربی است.

 خرداد ماه سال گذشته هم بی‌بی‌سی در خبری اعلام کرد که روبات ابوعلی سینا برای قرار گرفتن در شبکه اینترنتی فیس‌بوک توسط امارات متحده عربی و با همکاری آلمان و یونان ساخته شده .بی بی سی در ادامه‌ی خبرش برای معرفی ابوعلی سینا وی را دانشمند عرب معرفی کرد.

 بحرین هم که در روزگاری نه چندان دور جزو استان چهاردهم ایران محسوب می‌شد دانشگاهی به نام «الخلیج العربی» تاسیس کرده است.

 ترکمنستان هم که با ایران روابط تنگاتنگ سیاسی دارد، شیخ ابوسعید ابوالخیر را ترکمن می‌داند.

 در عراق هم تعدادی مانی نقاش و اندیشمند ایرانی را عرب و اهل عراق معرفی می‌کنند. سال گذشته دانشگاه ماکواری استرالیا هم در برنامه‌ای مانی را عراقی معرفی کرد.

 جلال طالبانی رییس جمهور عراق هم که گفته می‌شود خود ایرانی الاصل است، اروند‌رود خوزستان را از آن عراق دانسته است.

 افغانستان، سوریه و ترکیه هم با تاکید بر این که مولانا ایرانی نیست تمبر‌های مشترک با تصویر مولانا در ترکیه،افعانستان و سوریه چاپ کرده‌اند.

 اما مولانای پارسی‌گو به طور کلی از سوی ترکیه مصادره شده است.

 پایگاه تحلیلی - خبری ایران بالکان (ایربا) هم اواسط سال گذشته در گزارشی از دامنه‌دار بودن طمع ترکیه نسبت به چهره‌های علمی و ادبی ایران خبر داد.

 البته اینگونه نیست که انتشار این اخبار در ایران بازتاب نداشته باشد چون همواره در محافل فرهنگی و حتا سیاسی ایران نسبت به این پدیده واکنش‌های منفی صورت می‌گیرد.

 در عین حال منتقدان غیر دولتی معتقدند از آنجایی که در ایران دولت متولی بسیاری از عرصه‌های فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی است پس بیراه نیست اگر این انتظار وجود داشته باشد که برای جلوگیری از این روند دولت دست به کار شود و به جز محکومیت این موضوعات، تمهیدات عملی برای جلوگیری از فزونی گرفتن این روند در پیش بگیرد.

 وگرنه همچنان شاهد اتفاقاتی مانند اظهار نظر رییس فرهنگستان هنر قزاقستان در حضور علی معلم (رییس فرهنگستان هنر ایران)مبنی بر ملیت قزاقستانی فارابی خواهیم بود که البته با واکنش محافل فکری و فرهنگی ایران مواجه شد.

 اظهار نظر ایرانی‌ها واکنش رادیو و تلویزیون دولتی ترکیه را به دنبال داشت.رسانه‌های دولتی ترکیه هم با انتشار گزارش‌هایی از معتقدان به ایرانی بودن این فیلسوف بزرگ انتقاد و تاکید کردند که این شخصیت علمی، ترک بود.

 استدلال رسانه‌های دولتی ترکیه هم در نوع خود جالب توجه است؛ شخصیت‌هایی چون نظامی گنجوی، مولانا، صائب تبریزی، قطران خاقانی و بسیاری دیگر از مفاخر ادبی ایران، ایرانی نبوده‌اند چون در سده‌های گذشته هر یک از زبان‌های ترکی، فارسی و عربی به عنوان سه زبان اصلی ممالک شرقی دارای جایگاه و کاربرد خاصی بوده‌اند؛ عربی، زبان علمی و عرفانی آن دوران بود. اغلب دانشمندان غیر عرب نیز مانند حکیم فارابی، ابوریحان و ابن سینا آثار علمی خود را به این زبان به رشته تحریر درآوردند.

 البته رسانه‌های دولتی ترکیه تنها چند روز بعد از اقدام مجمع عمومی سازمان ملل متحد در معرفی "نوروز" به عنوان یک مناسبت جهانی با ریشه ایرانی با پوشش گسترده این خبر مدعی شدند که این عید متعلق به ترکها بوده است.

  «تمهیدات ویژه» هم از آن جملات مناقشه‌برانگیز در ایران است. چون معمولا نخبگان،فعالین غیر دولتی و NGO ها با دولت بر سر این واژه به اشتراک نظر نمی‌رسند. 

چالش بین ملی‌گرایی و اسلامیت که از سالیان گذشته در ایران وجود داشته هم در این رهگذر بی تاثیر دیده نمی‌شود. این عده سازمان میراث فرهنگی را متهم می کنند که برعکس تبلیغاتی که انجام می‌دهد در معرفی، ثبت و تبلیغ بسیاری از مفاخر و آثار ملی تلاش چندانی ندارد اما میلیون‌ها تومان صرف بازسازی اماکن مذهبی و زیارتی در ایران و حتا اماکن زیارتی در عراق و سایر نقاط جهان می‌کند.

 مدافعان دولت اما مدعی‌اند نادیده گرفتن تلاش‌های دولت در زمینه‌ی بزرگداشت مفاخر و توجه به میراث فرهنگی بی‌انصافی است.آنان به مراسم بزرگداشت مولانا در سال ۸۶ اشاره می‌کنند و این که کنگره بزرگداشت هشتصدمین سال تولد مولانا با شرکت اندیشمندانی از ۳۰ کشور جهان در سه شهر تهران، تبریز و خوی برگزار شد.

 حال باید منتظر بود عملکرد سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی را در حفظ و ثبت دیگر میراث ملموس ایران‌زمین که به ثبت جهانی نرسیده‌اند، از جمله جشن مهرگان، سپندارمذگان، که گفته می‌شود ولنتاین اروپایی کپی برداری از آن است، جشن سده، آیین چله یا یلدا، که پایه پیدایش کریسمس تلقی می‌شود، جشن تیرگان، موسیقی زیبا و باشکوه کردی، خراسانی، مازندرانی، گیلکی، بلوچی و ... شاهنامه فردوسی، خمسه، پنج گنج، نظامی گنجوی، منظومه بزرگ شهریار، حیدر بابا سلام و ... چگونه خواهد بود؟

sangdel - انگلستان - لندن
متاسفم که چنین مطالب سخیف و کم ارزشی را در سایت می گذارید. نویسنده نوشته تاجیکستان ادعای مالکیت رودکی را دارد و دیگران. اول اینکه به کار بردن مالکیت برای مفاخر حوزه فرهنگی و زبانی فارسی نشان سخافت عقل نویسنده است و دوم اینکه مگر اینها میراث پدر کسی است که ادعای مالکیت داشته باشد چه ایران و چه دیگران. آنچه این بزرگان کرده اند مربوط به تمام حوزه فرهنگ و زبان پارسی است. مگر اینکه عقده مندانی که امروز چیزی برای افتخار ندارند چنین مقالاتی را بنویسند و ادعای کنند که مالک بوعلی و رودکی و مولانا هستند
دوشنبه 7 تیر 1389

negar66 - نروی - اسلو
حکیم مولانا جلال الدین بلخی.از اسمش معلومه از کجاست ولی فارسی زبان بودند ترکها الکی خودشون رو قاطی میکنند.
دوشنبه 7 تیر 1389

فراز_نروژ - نروژ - تونسبرگ
ای داد ای بیداد ای فحش ای بیراه. زشیر شتر خوردن سوسمار همهگان را به جایی رسید کار که ادعای ایرانی بودن میکنند! تمام این کشورهایی که این ادعا ها را میکنند زمانی جزو قلمرو ایران بوده اند البته ناگفته نماند که کلمه کوروش معرب کلمه محمد است که پس از اشغال ایران توسط اعراب (که همچنان ادامه دارد) توسط ایرانیان امل که عربی بلد نبودند به این شکل در آورده شد!
دوشنبه 7 تیر 1389

botparast - ایتالیا - میلان
ما مردم افغانستان افتخار میکنیم به مولانا جلال الدین بلخی.
دوشنبه 7 تیر 1389

bacheyebameyan - نروی - اسلو
negar66 - نروی - اسلو دوست عزیز میخواستی بقیشم بنویسی‌ حکیم مولانا جلال الدین بلخی دوست عزیز میخواستی بقیشم بنویسی‌ ملقب به پیر هرات و تا آنجا که من می‌دونم فقط یه هرات از گذشته تا الان وجود داره که اونم تو افغانستان هست نمیدونم اگه اونم مثل سید جمالدین اسد آبادی به قول شما که در اصل سید جمالدین افغانی مارف ولی‌ تو کتابای ایران به این هیچ اشاره‌ا‌ی نشده و متولد اسدبد افغانستان که تو ایران میگن متولد اسد آباد همدان . هر سال با حضور نمایندگان بین‌المللی مراسمی براش میگیرن تو اسد آباد افغانستان جایی که به دنیا اومده فک نمیکنم اگه متولد اسد آباد همدان بود این کارو افغانیها میکردن و دولت ایرانم هیچ واکنشی نشون نمیداد . می‌دونم شاید خیلی‌ از شماها مخالف حرفم باشید ولی‌ واقعیت داره. این یکی‌ از نمونه بود مثل ابوریحان بیرونی که اونم شما میگید ایرانی‌ هست ولی‌ افغانی هست. در زمان قدیم چون ایران و افغانستان یه کشور بودن دلیل نمی‌شه امروز همرو به اسم ایران بگن چون تا امروز دولت افغانستان یه دولت مرکزی و درست حسابی‌ نداشت اینرو ایران به نامه خودشون کردن ولی‌ کم کم واقعیت مشخص می‌شه .
دوشنبه 7 تیر 1389

Punisher - ایران - شیراز
ننگ بر هر چه تازی و تازی پرست و از تازی بالارو هه //// به امید روزی که جهان از دست این تازیان با اون دین مزخرف و وحشی اشان نجات پیدا کنند.
دوشنبه 7 تیر 1389

milanahwaz - سوئد - نورشاپینگ
این مشاهیری که گفته بودید همگی در محدوده جغرافیائی که پادشاهانی که فارسی زبان بودند حکمرانی میکردند و تمام کتابهای خود را یا به زبان فارسی یا عربی تالیف میکردند.پس به این ترتیب آنها همگی افتخار آن قلمرو هستند نه فقط ایرانیها.از عربها تا ترکها تا هندیها همه باید افتخار کنند. این مطلب یا از روی غرض به دولتی خاص نوشته شده یا از روی فاشسیت گری.
دوشنبه 7 تیر 1389

romano - ایران - تهران
زمانی که پدر بمیرد بچه‌ها سر ارث و میراث دعوا میکنند. این نور سگ عو عو کنان همه تا زمان نادر شاه جزو فلات ایران زمین بودند ترکیه کجا بود، عراق کجا بود، امارات کجا بود، افغانستان کجا بود، آذربادمجان کجا بود. باقی کجا بودند چرا نقشه خود قلمرو خود را بالای 400 سال نمی کشند و به دنیا نشان نمی دهند این که کاری ندارد. 7000 سال تاریخ تمدن جهان اینجاست تمامی سازها،نواها، اصول دیوانی و لشگری و مالیات و همه چیز از اینجا بوده و مجددا با رفتن این شغالها تشنگی این مردم به فرهنگشان همه را دوباره خواهد بلعید. اینها می دانند که اگر تا نرفتن ناجمهوری غیر اسلامی غیر ایرانی اینها را ندزدند وقت دیگری برای دزدی ندارند.
دوشنبه 7 تیر 1389

romano - ایران - تهران
دزدی به نفس خود در هر مرام و مسلک و فرهنگی از هرگوشه جهان کاری زشت است حتی در میان دزدان، اما دزدی فرهنگی از دزدی اموال کاری بسیار زشتر است و این تنها از کسانی بر می‌آید که هم فقیر مال دنیا هستند و هم فقیر مغز و سهمشان از فرهنگ دنیا در کنار آنها که خادم فرهنگ هستند گوشه خوری از ته مانده سفره دیگران است آنهم نه خوردن مانند ترک غلامی که از گوشه مانده سفره ولی نعمت خود می خورد بلکه مانند آنکه ترک غلامی که در شب تاریک تیغ می کشد ولی نعمت خود را می‌کشد، به زن و ناموس او دست دراز می‌کند و در پایان شکم خود را از دزدی مال خانه او پر می‌کند. حال آنکه از کودکی در دامن ولی نعمت خود پرورش یافته. دوستان همراه خواب اینها خوش باد اگر دزدی بزرگان یک مملکت تنها با چاپ اسکناس بود اکنون می‌باید اسکناسهای دنیا پر از نگاره دزدی دیگر کشورها می‌بود. اگر مولانا از ایران رفتنی بود هزاره‌ای برای اینکار زمان وجود داشت. اینها حقند آنکه می‌رود من ایرانی عادی هستم وگرنه اینها خواهند ماند. پس همه همدل باشید که باید زحاک را به زیر بکشیم.
دوشنبه 7 تیر 1389

h.k - دانمارک - اودا
سلام.جونکه مولانا از ترکیه اقامت گرفته بوده.وانجا هم مرده ترکها میگویند.ازماست.ولئ او دربلخ متولدشده.امامن نفهمیدم اواهل کجاست.جون مانخواستیم بین بلخئهاوترکهادعواباشدگفتیم.اقادعوانکنید.این ازما.
دوشنبه 7 تیر 1389

porharfi - هلند - آرنم
وقتی "رهبر مملکت!!"پس از اینهمه سال بیاد دعا و نیایش برای چلاق شدنش. میفته و رییس جمعِ بووق"به تیکه تیکه کردن استانها ولقمه درست و حاضر و. آماده کردن برای بلعیدن بیگانگان مشغول است !!چه توقع و انتظاری از همسایگان. آماده بلعیدن دارید؟؟(روباه های داخلی لعنت ایرانی ها بر همه تان باد!!)
دوشنبه 7 تیر 1389

mehraeen - ایران - تهران
در مورد افغانستان و تاجیکستان نباید زیاد سخت گرفت اینان جزء حوزه فرهنگی ایران قدیم هستند و به ویژه که فارسی زبان هم هستند . ولی امارات و به ویژه ترکیه منفور از کشورهایی هستند که ادعایشان خیلی مسخره هست و بیشتر هم از روی بی توجهی مسوولان هست . برای مقامات جمهوری ننگین اسلامی مالک اشتر بر سورنا و آریوبرزن ارجحیت دارد و ............
سه‌شنبه 8 تیر 1389

پارسا دادمهر - نیوزیلند - ولینگتون
این حکومت که منتخب مردم ایران نیست و همچنین دولتمردانش از مردمان ایران زمین نیستند که به تمام امور مربوط به ایران وایرانی اشنائیت داشته باشن اینا واقعا یه مشت موجواتی هستند که جسمشان تجلیگاه عقیده های پس تاریخ است انتظار از این عقب مانده ها در هر زمینه ای که به ایران وایرانی مربوط میشود بیهوده است
سه‌شنبه 8 تیر 1389

shown - امریکا - دیترویت
من عاجزانه خواهش میکنم ازیکی ازکشورهای همسایه بیان مردونگی بکنن ورواحمدینژادوخامنه ای هم مدعی بشن تالااقل بابت حرفهای صدتایه غازشون تودنیاخجالت نکشیم وبگیم باباایناایرانی نیستن
سه‌شنبه 8 تیر 1389

raha1984 - المان - هامبورگ
romano ایران- تهران قربون اون دهنت که تمام حقایق رو گفتی خنده دار اینه که این کشوهای بیچاره اطراف ما تاریخی ندارند که ازش دم بزنند و الان تو این اشفته بازار ایران بهترین زمان هست که دزدی تاریخ و فرهنگ از ایران و ایرانی بکنند تا سی سال پیش جرات جیک زدن نداشتند ولی الان ادعای اریایی بودن و دانشمندان ایران زمین رو به نام خود کردن میکنند!!!!
سه‌شنبه 8 تیر 1389

*پسر شجاع* - ایران - تهران
راستش من در مورد بقیه کاری ندارم ولی حداقل در مورد بابک خرمدین که یک آذری بود که در حمله اعراب خیلی از این عربها رو کشت این آخوندها ترجیح میدن اسمی از او نباشه در حالیکه قلعه بابک هنوز در آذربایجان ایران در منطقه کلیبر هست... آخوندها از اینکه جمهوری آذربایجان او رو یکی از مشاهیر خودش میدونه زیاد ناراحت نیستن...
سه‌شنبه 8 تیر 1389

huria - دانمارک - کپنهاگ
romano - ایران - تهران * پیشنهاد می کنم تاریخ 8000 ساله ی بین النهرین رو مطالعه کنید. عراق امروزی باقیمانده ی ان تمدن کهن است. تمدنی که سومر اغاز ان بود و اختراع خط و اولین شهر سازی جهانی. من دزدی مفاخر رو تایید نمی کنم همینطور جعل تاریخ رو. در ضمن غربیها همه ی ما رو به یکچشم می بینند. جهان سومی, خاورمیانه ای. و شما تا فردا هم براشون از مفاخرتون بگید, فرقی براشون نمی کنه. همونطور که برای شما فرقی نمی کنه بوهر یا اوستد دانشمند دانمارکی هستند یا سوئدی. مهم اینکه فیزیک و شیمیدانند. به همون اندازه که غربیها برای وحدت حتی با کم فرهگنان اروپای شرقی تلاش می کنند, ما برای تفرقه ی هر چه بیشتر از استقبال از هر توطئه ای فروگذار نمی کنیم. من نمی فهمم . فرهنگ یعنی چی? یعنی خودبرتربینی? یعنی چسبیدن به اسم و رسم درحالیکه هموطنم نان شب نداره! باز هم میگم مفاخر فرهنگی باارزشند جای بحثی نیست اما اینکه فرهنگ کشورهای همسایه رو کمتر ازفرهنگ خودت ببینی از واقعیت فرسنگها دور هست. با دوستان افغانی هم موافقم سید جمال الدین بین اعراب هم به افغانی معروفند. و شهرهای هرات و بلخ زمانی مهد دانش بودند
سه‌شنبه 8 تیر 1389

huria - دانمارک - کپنهاگ
*پسر شجاع* - ایران - تهران * جدیدا احساس می کنم به عربستیزی متمایل شدی. خوشحال میشم دلیلش رو بدونم?!!!!
سه‌شنبه 8 تیر 1389

baroone_baharyy - ایران - توس
حالا افغانستان و تاجیکستان یه چیزی یه جورایی از خودمونن اگه تاریخ رودقیق بخونین میفهمین ولی این عرب ها و ترک ها!! آآآخ اگه ایران صاحب داشت.ای تف به روانت سوسمار بزرگ
سه‌شنبه 8 تیر 1389

*پسر شجاع* - ایران - تهران
. huria - دانمارک - کپنهاگ . 1)راستش من خودم جزو افرادی هستم که همیشه فکر میکنم در هر ملتی هم آدمهای خوب وجود داره وهم آدمهای بد ولی واقعیتش این هست که این کشورهای عربی بجز بدبختی چیزی برای ایران نداشتند کشور عراق که 8 سال با ایران جنگ کرد لبنان و فلسطین که بخاطرش 30 سال هست که ایران بیشترین فشار و تحریمها رو بخاطرشان تحمل میکنه امارات که ادعای مالکیت جزایر ایرانی رو داره و دیگر کشورهای عرب مثل مصر وعربستان که رابطه خوبی با ایران ندارند و حاضرند برای ضربه زدن به ایران هر جور معامله ای با غرب بکنن ....
چهار‌شنبه 9 تیر 1389

*پسر شجاع* - ایران - تهران
. huria - دانمارک - کپنهاگ . 2)و بدتر از همه این حکومت آخوندها هست که بخاطر همین عربها کشور و مردم ایران رو در دنیا ذلیل کرده من آرزو دارم حکومتی در ایران باشه که اولویت رابطه اش با کشورهای غربی و آسیایی باشه واگه قراره که با کشورهای همسایه ارتباط داشته باشه با کشورهای عربی ارتباطش کمتر باشه ودر عوض با کشورهای آسیای میانه و ترکیه ارتباط بیشتری داشته باشه چون ایران با آنها بیشترین اشتراکات فرهنگی رو داره و بیشتر میتونه بر دوستی آنها اعتماد کنه ....ولی باز هم در کامنت بالا منظورم دشمنی با عربها نبود بلکه منظورم این بود که چون عربها متجاوز بودن بابک بسیاری از این متجاوزین رو کشت همانطور که زمانیکه عراق به ایران حمله کرد سربازان ایرانی خیلی از عراقیها رو کشتند و من به شجاعت آنها افتخار میکنم که از سرزمین ایران دفاع کردند...ولی با همه اینها واقعا معتقدم که در درون ملتها آدمهای خوب بیشتر از آدمهای بد هست و عربهای زیادی هستند که انسانهای شریف هستند و بیشتر این دولتهای عربی هستند که مشکل دارن...
چهار‌شنبه 9 تیر 1389

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.