بررسی روزنامه های صبح تهران؛ دوشنبه ۷ تیر


بررسی روزنامه های صبح تهران؛ دوشنبه ۷ تیر

تیترهای اول

"در برخورد با مفاسد مقاومت هایی وجود دارد" گفته ای از رییس قوه قضاییه در همایش قضائی است که مردم سالاری آن را در راس اخبار خود آورده، ایران روزنامه دولت با عنوان "نیازمند مجریان عادل و قانوندانان پایبند به عدالت هستیم" همان گزارش را منعکس کرده، کیهان نوشته "انتظار مردم از قوه قضاییه مبارزه جدی با فساد اقتصادی است"، رسالت با تیتر "عزم جدی در برخورد با مفاسد اقتصادی" و حمایت با "مبارزه جدی با مفاسد اقتصادی" از همان مراسم گزارش داده اند.

جام جم از قول آیت الله آملی نوشته "مقاومت‌ها را در پرونده مفاسد اقتصادی در هم می‌شکنیم"، تهران امروز از "ملاقات سران قوا در همایش قضا" خبر داده، خراسان در صدر اخبار خود نوشته "اظهارات سران ۳ قوه درباره قانون، استقلال دستگاه قضا و مبارزه با مفاسد اقتصادی" و آرمان خبر داده "اسامی مفسدان اقتصادی به زودی اعلام می شود".

روزنامه جمهوری اسلامی در صدر گزارش های خود از زبان هاشمی رفسنجانی نوشته "مراسم شهدای هفت تیر باید پرچم وحدت و همدلی باشد" و جهان صنعت از زبان رییس مجلس نوشته " دولت نمی تواند حقوق مردم را محدود کند".

"سیاست حمایتی پس از یارانه‌ها" تیتر اصلی دنیای اقتصاد است و "تحریم ایران سرپوشی برای مشکلات اقتصادی غرب" عنوان اصلی سیاست روز.

گزیده مقالات

انسجام در برابر دشمنان

"درس هائی از هفتم تیر" عنوان سرمقاله روزنامه جمهوری اسلامی است که در آن آمده: انتظار این بود که انفجارهای ششم و هفتم تیر و هشتم و چهاردهم شهریور 60 و ترورهای قبل و بعد از آن، برای درس گرفتن از تاریخ گذشته و حال کافی باشد و راه را بر تزویر ببندد و دیگر کسی نتواند به همان حربه‌ای متوسل شود که امام بارها درباره آن هشدار دادند و درباره عظمت مظلومیت بهشتی نیز شهادت او را در برابر مظلومیت او ناچیز دانستند.

روزنامه جمهوری اسلامی اضافه کرده انتظار این بود که تفرقه میان علمای دین که نهضت مشروطیت را ابتر کرد و استبداد رضاخانی را بر مردم مسلط نمود، درس بزرگی باشد که در انقلاب اسلامی بکار گرفته شود و علمای دین با وحدت و انسجام در برابر دشمنان داخلی و خارجی این انقلاب بایستند و به هیچکس اجازه نفوذ در دژ مستحکم روحانیت را ندهند.

به نوشته این روزنامه در مرحله بسیار حساس کنونی که دشمنان اسلام و انقلاب برای انتقام گرفتن از ملت ایران و نظام جمهوری اسلامی درحال صف بندی هستند، وحدت کلمه اقشار مردم به ویژه روحانیت امری ضروری است. حریم همه‌ی علمای دین با هر تفکر سیاسی و سلیقه، فقط با این ویژگی که به انقلاب و نظام جمهوری اسلامی وفادار باشند، باید حفظ شود تا همه‌ی بهانه‌ها از دشمنان و از جریان‌های معاند گرفته شود.

"قانون با توصیه"

مژگان فرجی در سرمقاله جهان صنعت با عنوان "آیا قانون با توصیه اجرا می شود" و با اشاره به هفته قوه قضاییه نوشته مراسم امسال نیز در حالی برگزار شد که هرگاه بحث اجرای قانون به میان می‌آمد هریک از قوا قصد دارند دیگری را مقصر نشان دهد و در این بین مواردی از جمله عدم دقت کافی در تنظیم قانون، کمبود بودجه و ناتوانی اجرا براساس نبود امکانات لازم مورد اشاره قرار می‌گرفت.

به نوشته این روزنامه هفته گذشته اعتراضاتی از سوی تعدادی از دانشجویان در برابر مجلس به مصوبه اخیر آن و رای یک قاضی در دادگاه به نفع دانشگاه آزاد صورت گرفت اگرچه با حکم رییس قوه قضاییه برای بررسی بیشتر آن مجددا وارد دادگاه شد که این امر اتفاقا با اعتراض نمایندگان هم به دلیل توهین به آنان مواجه شد و اعضای خانه ملت مجددا از دولت خواستند تا قانون مورد احترام قرار گیرد.

در پایان سرمقاله جهان صنعت آمده نکته قابل توجه در این سال‌ها که تمام قوا همدیگر را به قانون‌مداری توصیه می‌کنند این می تواند باشد که اجرای قانون و قانون نویسی از مباحثی به شمار می‌رود که ظاهرا با گذشتن بیش از 30 سال از انقلاب اسلامی هنوز داغ و به روز است. پس آیا بهتر نیست به راهکاری موثرتر برای اجرای قانون فکر کرد.

رشد اقتصادی بالاتر

ایران روزنامه خبرگزاری جمهوری اسلامی در عنوان صفحه اول خود به نقل از گزارش صندوق بین المللی پول خبر داده که رشد اقتصادی ایران از صد و ده کشور جهان بالاتر رفت. چرا که در سال 2008 بسیاری از کشورهای جهان رشد اقتصادی کمتر از ایران داشته‌اند و رتبه ایران بین 182 کشور، 72 بوده است که به نظر رتبه قابل‌قبولی است.

به گزارش این روزنامه نرخ رشد پائین اقتصادی در سال گذشته دامنگیر بیش از 87 درصد کشورهای دنیا بوده است و 128 کشور رشد اقتصادی کمتر از 3 درصد، 144 کشور رشد کمتر از 4 درصد و 160 کشور دنیا رشد اقتصادی کمتر از 5 درصد را تجربه کرده‌اند.

روزنامه ایران نتیجه گرفته رشد اقتصادی ایران در سال گذشته از تمامی کشورهای توسعه‌یافته جهان بیشتر بوده است و در نتیجه کشورهای منطقه یورو و هفت کشور صنعتی نیز عقب‌تر از ایران قرار می‌گیرند.

نقدینگی و تورم

پویا جبل عاملی در سرمقاله دنیای اقتصاد به تاکید درباره رابطه نقدینگی و تورم نوشته شاید اگر بخواهیم یکی از معدود گزاره‌های اقتصادی را نام ببریم که اجماع اقتصاددانان بر آن است، می‌توان از همبستگی مثبت و قوی میان نقدینگی و تورم به خصوص در بلندمدت نام برد.

به نوشته این مقاله اقتصاد ایران چون اقتصادهای توسعه یافته نیست که در دوران رکود بتوان با شوک نقدینگی راهش انداخت که رکود مزمن ما از طرف عرضه و فقدان انباشت سرمایه و از طرف آنها کمبود تقاضا است. آمدن سرمایه نیازمند عوامل مختلفی است؛ اما بالاتر از همه داشتن پیوندی ناگسستنی و قوی با اقتصاد جهانی است و تا این نباشد، سرمایه نیست و تنگناهای عرضه سرجایش هست، تولید هم اگر هزاران هزار کارگر آماده به خدمت داشته باشد که حاضر باشند 18 ساعت در روز کار کنند، فلج است و رشد اقتصادی مایه شرمساری.

سرمقاله دنیای اقتصاد تاکید کرده اگر حتی بپذیریم نقدینگی می‌تواند در کوتاه مدت، اثر واقعی در اقتصاد - منظور از اثر واقعی تاثیر بر رشد اقتصادی یا بیکاری است - داشته باشد، بسیاری نشان داده‌اند این اثر نامتقارن است؛ به این اعتبار که وقتی اقتصاد در رکود باشد یا رونق، اثر واقعی یک درصد افزایش در نقدینگی، متفاوت است.

همه چیز به خاطر نفت

مردم سالاری بخش هائی از گفته های رحمانی فضلی رییس دیوان محاسبات وابسته به مجلس را منعکس کرده که گفته عده ای نفت را عامل اصلی همه عقب ماندگی ها می دانند لیکن به نظر می رسد اگر نخواهیم نقش نفت را کاملا بی اثر بدانیم لااقل باید عوامل دیگری را نیز در این امر دخیل بدانیم. عواملی اگر چه پنهان اما شاید به جرات بتوان گفت تاثیرگذار همچون نفت در اقتصاد ایران.

به نظر این مقام: مشکل بزرگ شدن دولت است و یکی از عوامل آن آرمانگرایی افراطی است. با چنین نگاهی به عرصه سیاست و جهان، کوچک شدن دولت نه تنها یک حسن نیست بلکه به معنای تنزل و ضعف آن نیز قلمداد می گردد لذا می بینیم که دولت علی رغم مسائل و مشکلات فراوان برای در دست گرفتن هر چه بیشتر بخش های مدیریتی تلاش می کند; نظیر تلاش دولت برای در اختیار گرفتن مترو یا مدیریت شهری.

به نوشته مردم سالاری رییس دیوان محاسبات نظر داده دولتی که در مقابل کوچک سازی و افزایش کارآمدی به شدت مقاومت می کند و در این راه هر ضرر و زیانی را به جان می خرد به وضوح نشان می دهد که از بخش خصوصی و نهادهای مدنی به شدت می هراسد و آنان را نه یاوران خویش در حل مسائل جامعه بلکه رقبایی می بیند که به هر قیمتی باید از رشد و توسعه آنان جلوگیری کند. بنابراین به هر وسیله و شیوه ای برای از میدان به در کردن رقبا استفاده می کند.

فاحش‌ترین اشتباه در تاریخ جام‌جهانی

در حالی که روزنامه های مختلف تهران باخت تیم ملی انگلستان به تیم ملی آلمان در بازی های جام جهانی فوتبال را با اهمیت دیده و با تیترهائی شبیه "انگلیسی ها خرد شدند" یا "انگلیس تحقیر شد" منعکس کرده اند تهران امروز در مقاله اصلی خود با عنوان "نسل نفرین شده و جام دیوانه" نوشته این تقاص بی فکری انگلیسی ها بود.وقتی آنگونه مغرور و بی خطر در برابر آمریکا و الجزایر متوقف شدند رب النوع فوتبال نیز از آنها روی برگرداند.

به نوشته تحلیلگر ورزشی این روزنامه گل دقیقه 90 آمریکایی ها به الجزایر در آخرین لحظه، انگلیس را از سرگروهی خلع کرد و آنها را به دهان شیر انداخت. جایی که باید با آلمان های جوان و مبتکر دیدارمی کردند که با اندیشه های انقلابی یواخیم لو آمده اند تا جام را به خانه ببرند. قهر رب النوع فوتبال اما باز هم ادامه داشت .

تهران امروز با اشاره به گل دوم انگلستان که داور آن را نپذیرفت آن را فاحش ترین اشتباه داوری در تاریخ جام جهانی خوانده و نوشته وقتی کمک داور اروگوئه ای عبورنیم متری شوت لمپارد از خط دروازه را ندید و سپس در نیمه دوم تیر افقی هم انگلیسی ها را مجازات کرد و بعد آلمانی‌ها در دو ضد حمله تعداد گل های خود را خلاف جریان بازی به چهار گل رساندند تا انگلیسی‌ها درک کنند که قوانین پنهان دنیای فوتبال چگونه سهل انگاران را مجازات می کند.

سد سیوند و آثار باستانی

خراسان در گزارشی از گفته های ضد و نقیض درباره رابطه آب اندازی به سد سیوند با حفظ آثار باستانی پاسارگاد پرداخته و از قول یک استاد مرکز آموزش عالی سازمان میراث فرهنگی نوشته افزایش رطوبت در خاک و هوای محوطه های باستانی در کنار فقدان مراقبت های کارشناسی و علمی موجب رشد «گل سنگ» بر سنگ های تاریخی و در نتیجه تخریب آن می شود.

به نوشته گزارشگر این روزنامه یکی دیگر از استادان گفته سدی که ساخته شده ممکن است به «پاسارگاد» و بناهای تاریخی آن ضربه وارد کند اما نه به این صورت غلو شده به ویژه آن که در شرایط فعلی هوای شیراز فوق العاده گرم و خشک است و منطقه مذکور از شیراز خشک تر است و سد سیوند هم تاثیر چندانی در ایجاد رطوبت ندارد.

خراسان نوشته اگر چه طی تمام این سال ها بالاخره مسئولان مرتبط موفق شدند تا حدی نگرانی های مربوط به پاسارگاد و حتی بحث روز سال های ابتدایی دهه ۸۰ را در مورد به زیر آب رفتن پاسارگاد رفع کنند اما این امر نتوانسته و نمی تواند همه آن چه باشد که مردم از مسئولان سازمان میراث فرهنگی در مورد منطقه باستانی پاسارگاد، نخستین پایتخت هخامنشیان توقع دارند.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.