بررسی روزنامه های صبح تهران؛ پنجشنبه ۳ تیر
تیترهای اول
"مجلس عقب نشست" با رو تیتر "نتیجه اعتراضات به مصوبه وقف دانشگاه آزاد" تیتر نخست ابتکار است. "رشد اقتصادی سال 88 تنها 1.5 درصد بود" نقل قولی از محمد رضا باهنر عنوان اول مردم سالاری است و آرمان در یکی از عناوین برجسته اش از قول رییس سازمان زندان ها نوشته "در اعطای مرخصی به زندانیان امنیتی بنای اولیه بر عدم اعطاست".
"مهمترین نیاز امروز کشور اتحاد و یکپارچگی است" نقل قولی از آیت الله خامنه ای تیتر اول کیهان ، ایران و رسالت است. جام جم هم به نقل از همین منبع نوشته" حرکات تفرقه افکن خلاف مصالح کشور است".
"مهار لکه های سیاه بدبینی در خلیج مکزیک" یکی از عناوین اول سیاست روز است. جمهوری اسلامی از قول آیت الله استادی نوشته" بی احترامی به مراجع به انقلاب ضرر می زند" و حمایت به نقل از رییس قوه قضاییه نوشته "توهین به نهادهای قانونی را نمی پذیریم".
"مجلس نظر شورای نگهبان را تامین می کند" یکی از عناوین همشهری است که اشاره دارد به بیانیه 165 تن از نمایندگان مجلس در توضیح مصوبه اخیر درباره حمایت از تاسیس و تقویت مراکز آموزش عالی غیر دولتی، "آمادگی مجلس برای برای انصراف از وقف دانشگاه آزاد" عنوان برجسته دنیای اقتصاد است و جهان صنعت با انتشار گزارش دیوان محاسبات از عملکرد دولت از "افت 8 درصدی تولید و رشد 2 درصدی مصرف نفت" خبر داده است .
گزیده مقالات
پرهیز از تفرقه ضرورت و تکلیف
تهران امروز در سرمقاله امروز خود اظهارات اخیر آیت الله خامنه ای در جمع اعضای بسیجی هیاتهای علمی دانشگاهها و مراکز پژوهشی کشور مورد توجه قرار داده و با محور قرار دادن این قسمت از گفته های رهبر جمهوری اسلامی که "امروز مهمترین نیاز کشور اتحاد و یکپارچگی است و هرگونه سخن، حرکت و نوشتهای که حتی با نیت صادقانه باشد ولی موجب شکاف و انشقاق در جامعه و ظلم به افراد شود، برخلاف مصالح کشور و نظام است" به تحلیل این سخنان پرداخته است.
حسام الدین کاوه در این مقاله نوشته شناخت دقیق از شرایط و اوضاع و احوال کنونی بر همگان واجب است. در جهانی پرتلاطم به سر میبریم و حساسیتها از آنرو فزونی مییابند که صفآراییها هر روز پرتراکمتر و دشمنان در برابر حرکت اسلامی و بهویژه نظام جمهوری اسلامی ایران که پیشاهنگ حرکت اسلامی است، بیشتر و بیشتر اردوکشی میکنند.
سرمقاله نویس تهران امروز در ادامه با اشاره به این که از نفاق حیله گر و دوستان نادان نباید غافل ماند، دوستان نادان را باید با درایت و تدبیر متوجه راه پرمخافت و نیز مواقع و مواضع خطیری که در آن قرار داریم کرد نوشته با تعبیر و تعریف مقام معظم رهبری درباره اهداف و شاخصهای اصلی و نیز ضرورت مرزبندیها و ارائه مشخصات دقیق آنها، دیگر هیچگونه جای شک و شبههای باقی نمیماند. وظایف روشن و معلوم است. مرزها نیز روشن و مشخصاند و اردوگاهها نیز معلوم و مشخصاند. «تجاهل العارف» در چنین شرایطی نه تنها سودی نخواهد داشت که ظن حقمحوران را نسبت به کسانی که خود را به غفلت زدهاند، برخواهد انگیخت.
نویسنده این مقاله در پایان نوشته جداسری یا دور ساختن نیروهای وفادار به انقلاب و نظام اسلامی، ظلم در حق افراد به شمار میرود، این همان تاکیدی است که ایشان در فرازی دیگر از بیاناتشان بدان اشارات داشتهاند. جغرافیای حق و باطل را مرزهای طبیعی یا حدود و شغور قراردادی، تعیین نمیکند. جغرافیای حق و باطل از سنخ «جغرافیای نرم» است. ذهنی است، نرمافزاری است، اعتقادی است، هم بدینروست که وظیفه یکایک امت است که همچون مرزبانانی آگاه از این «جغرافیای نرم» حفاظت و پاسداری کنند. دشمن درصدد شبیخون است و مبادا که به گاه شبیخون او، ما همچون مدافعان تنگه احد در پی گردآوری غنایم باشیم و شکست را به اردواگاه توحید، تحمیل کنیم.
استقرار ستاد فرماندهی نیروی دریایی سپاه در بندرعباس
مردمسالاری اظهارات اخیر فرمانده نیروی دریایی سپاه درباره انتقال ستاد فرماندهی این نیرو به بندرعباس را مورد توجه قرار داده و از قول وی نوشته ستاد فرماندهی نیروی دریایی سپاه تا آخر تیرماه سال جاری در بندرعباس مستقر خواهد شد.
به گزارش این روزنامه علی فدوی در این باره گفته ستاد فرماندهی نیروی دریایی سپاه در راستای کنترل و حفاظت از آبهای خلیج فارس و به لحاظ استراتژیک بودن منطقه جنوب و با توجه به دستور مقام ارشد سپاه و در راستای خروج سازمانها از تهران در بندرعباس مستقر خواهد شد.
به نوشته این روزنامه علی فدوی با بیان این که تاکنون اقدامات لازم در این باره صورت گرفته شده است و در آینده نزدیک رسما اعلام خواهد شد همچنین از استقرار فرماندهی نیروی دریایی ارتش، صنایع دریایی وزارت دفاع، شیلات و سایر دستگاه های مرتبط دریایی در بندرعباس خبر داده است.
مردمسالاری درهمین خبر همچنین به نقل از قنبرعلی صلاحیان فرمانده منطقه پدافند هوایی جنوب کشور نیز درباره اقدامات و توانایی های منطقه پدافند هوایی جنوب، در منطقه خلیج فارس نوشته رزمندگان قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیا در جنوب کشور با بهره گیری از تنوع تجهیزات پدافندی، اعم از رادارهای دوربرد و میان برد، اخطار هوایی و سامانه های موشکی مختلف از جمله سامانه موشکیS200 ، هاگ و اورلیکن و دوش پرتاب های میثاق و استرلا و با بهره گیری از دیده بانی منطقه و استفاده از رادارهای ملی چون مطلع الفجر، پوشش هوایی خوبی را در منطقه جنوب دارند.
لب تیغ؛ جنگ یا صلح و امنیت پایدار
ابتکار در مقاله ای با تکیه بر این که صلح؛ نیاز مبرم جامع بشری در قرن بیستم و یکم است و این که جنگ، ناکارآیی خود را برای ایجاد صلح وامنیت پایدار اثبات کرده است و فراتر از آن اسباب رشد تروریسم، خشونت و بی ثباتی شده است به بررسی و مذمت جنگ پرداخته است.
سلمان صفوی در این مقاله نوشته هشت سال جنگ عراق علیه ایران به نمایندگی بلوک غرب و برخی دول عربی؛ نه اسباب واژگونی حکومت ایران شد، نه موجب تغییر رفتار ایران به سود منافع غرب گردید؛ بلکه حکومت و نیروهای نظامی ایران حتی مستحکم تر شدند. تحریک اقوام ایرانی (کردها، ترکمنها و عربهای خوزستان) به شورش و حمایت از گروههای تروریستی نیز نه تنها موجب تضعیف انقلاب ایران نشد؛ که تقویت رابط ملت حکومت ایران را در پی داشت.
نویسنده این مقاله در ادامه افزوده امروز نیز هر گونه حمل نظامی اسرائیل یا آمریکا به ایران، نه تنها منجر به واژگونی حکومت ایران یا تسلیم ایران در برابر خواستههای بلوک غرب در زمین تکنولوژی هستهای و غیره نمیشود؛ که با واکنش سهمگین، خردکننده و جهانی ایران در قبال منافع اسرائیل و آمریکا، مدتهای مدید امنیت و ثبات منطقه دچار آسیب جدی خواهد شد. این آسیب برخی از حکومتهای عرب که مستقیم یا غیرمستقیم خوش آمدگوی حمله اسرائیل به ایران هستند را نیز شامل میشود. واکنش ملتها و جنبشهای مسلمان منطقه به اهداف اسرائیلی و آمریکایی نیز نه قابل احصاء است، نه قابل کنترل. لذا شروع جنگ با اسرائیلی هاست اما پایان آن، نه در اختیار آنهاست و نه حتی حکومت ایران.
نویسنده سرمقاله ابتکار با این توضیح که امروز منطقه بر لب تیغ قرار گرفته است؛ در یک سو پایان دادن به دَبِل استانداردهای غرب در خاورمیانه، خلع سلاح هستهای اسرائیل، بازگردانیدن حقوق فلسطینی ها، احترام متقابل ایران، دول غربی و عربی به یکدیگر وَ قبول نقش سازنده طرفین در مسائل منطقهای و بین المللی است و در سوی دیگر جنگ و آتش و خون، بی ثباتی و ناامنی برای مدتهای غیر قابل پیش بینی در منطقه.
سرمقاله نویس ابتکار در پایان تنها راه عملی و سازنده برای حل وفصل، یا کاهش اختلافات را راه گفتگو و دیپلماسی دانسته و نوشته نتایج به دست آمده از گفتگو و دیپلماسی ماندگارتر از روشهای خشونت آمیز و نظامی است.
قوه قضاییه برخورد کند
آرمان واکنشکاظم دلخوش یکی از نمایندگان مجلس به تجمع حامیان دولت در مقابل مجلس و توهین به نمایندگان پس از تصویب طرح مجلس درباره طرح وقف دانشگاه آزاد را برجسته کرده و از قول وی نوشته قوه قضاییه باید با توهین کنندگان به قوا برخورد کند، ما از وزارت اطلاعات هم میخواهیم کهاین قضیه را بررسی و با متخلفان برخورد کند.
کاظم دلخوش در صحن مجلس با اشاره به این که برخی آقایان صحنه گرداناین موضوع شدند و حتی مجلس هم شامل اصولگرایان و سایر نمایندگان حوصله این 3-2 نفر را ندارند گفته این تجمع بدون مجوز بوده است و باید جلوی آن گرفته میشد اگر تجمع روز گذشته در مقابل وزارت کشور برگزار میشد و چنین شعارهایی سر داده میشد چه برخوردی صورت میگرفت؟
به نوشته این روزنامه این عضو فراکسیون اصولگرایان همچنین گفته در طی چند دوره گذشته اگر دفاعی از بسیج و جانبازان و خانواده شهدا شده بود، جمیع نمایندگان انجام داده اند، آقایانی که دیروز رهبری برخی کارهای خلاف را بر عهده گرفتند و تدارک دیدند به نام دانشجو برخی افراد را مقابل مجلس آوردند، سابقه کاملا مشخص دارند که در دادگاه ویژه روحانیت قابل بررسی است.
به گزارش آرمان کاظم دلخوش همچنین با بیان این که در تجمع روز سهشنبه توهینهای زیادی به رئیس مجلس و سایر نمایندگان اصولگرا شد، خطاب به لاریجانی گفته آیااین رسم اصولگرایی است؟ مگر شما رئیس فراکسیون اصولگرایان مجلس نیستید؟ چطور میشود که احزاب باید برای راهپیمایی مجوز بگیرند ولیاینجا در پشت پرده برای افراد ناهار تهیه میکنند، آب میوه تهیه میکنند، اتوبوس و مینی بوس میآورند و بلند گو میآورند و جلوی مجلس 150 نفر را به اسم کل ملت جمع میکنند؟
دانشگاه آزاد به مثابه یک مثال
علی سرزعیم طی مقاله ای در دنیای اقتصاد به بحث های مطرح پیرامون دانشگاه آزاد پرداخته و این موضوع را به پیچیدگی های سیاستگذاری در اقتصاد بازارایران ربط داده و نوشته دانشگاه آزاد بنا به تعریف، دانشگاهی غیردولتی است و دولتی کردن آن با رویکرد اساسی کشور مبنی بر کاهش مداخلات و تصدیگریهای دولتی ناهمخوان است، بنابراین تکیه بر کرسی ریاست دانشگاه آزاد برای مدتی طولانی همانند حضور در دیگر مسوولیتهای دولتی امر نامطبوعی است، اما اصولا نمیتوان این خوشامد یا بدآمد را ملاک مداخله در امر یک بنگاه غیردولتی نمود. آنچه اهمیت دارد کیفیت ارائه خدمات آموزشی و هزینه ارائهاین خدمات است.
نویسنده این مقاله در ادامه نوشته این دو مقولهای است که دولت به عنوان یک نهاد سیاستگذار میتواند به شکل بسیار محدود، حساب شده، حداقلی و محتاطانه در آن ورود نماید. به دلیل عدم حضور چشمگیر دیگر دانشگاههای خصوصی در کشور، دانشگاه آزاد وضعیتی انحصارگونه در ارائه خدمات آموزش عالی پیدا کرده و میتواند قیمت گذاری انحصاری در خدمات خود ارائه کند یا احیانا کیفیت آموزشی را برای کاهش هزینهها از یک حد استاندارد تقلیل دهد. اینها مقولاتی است که یک نهاد سیاستگذار میتواند دلنگران آن باشد و از این زاویه با مساله روبهرو شود.
سرمقاله نویس دنیای اقتصاد در ادامه افزوده امروزه در اقتصادهای مبتنی بر بازار وضعیتهایی پیش میآید که عرضه خدمات یک بخش خاص در اختیار چند شرکت بخش خصوصی قرار میگیرد. به عنوان مثال، مخابرات و خصوصا شبکه تلفن همراه و امثالهم معمولا عرصههایی هستند که تعداد بسیار زیادی رقیب همزمان نمیتوانند فعالیت کنند (قضیه انحصارات طبیعی). در این موارد خصوصی بودن آنها موجب نمیشود تا دولت به نمایندگی از مصرفکنندگان هیچ مداخلهای نداشته باشد. از آن طرف نیز، دغدغه حمایت از مصرفکننده دلیل نمیشود تا دولت در هر نهاد بخش خصوصی هر نوع مداخلهای انجام دهد. مداخلات دولت دراین قبیل بنگاهها نیز به شکل تغییر مسوولان آن بنگاه نیست، بلکه به شکل اعمال برخی محدودیتها در استاندارد خدمات، مالیاتگیری یا سوبسیددهی و احیانا قیمت گذاری است.
|