زینیان و خواص آن

 
زینیان و خواص آن

Ajowan

زینیان یا زینان که در عربی به" انیسون بری" معروف است، گیاهی است علفی، بوته ای و یک ساله که ارتفاع آن تا 90 سانتی متر می رسد.

برگ ها دارای بریدگی و تقسیمات زیادی هستند؛ به طوری که بسیار ظریف و نازک می باشند.

گل ها کوچک و سفید رنگ و به صورت چتر مرکب بر روی سرشاخه ها قرار دارند. اشعه های چتر گل ها تقریبا مساوی و کوتاه و در محل اتصال به هم دارای  براکته هایی می باشند.

قسمت مورد استفاده ی گیاه، میوه های آن است. این میوه ها کوچک، بیضی شکل و به رنگ زرد مایل به قهوه ای بوده و دارای اسانس با بوی نافذ و مشابه آویشن می باشند. بر روی میوه ها پنج خط طولی نازک وجود دارد که روشن تر از رنگ میوه هستند.

زینیان به صورت خودرو در نواحی شرقی هندوستان، ایران و مصر می روید و در همین نواحی و بسیاری از نقاط با آب و هوای مشابه کشت نیز می شود. مهم ترین مناطق رویش این گیاه در ایران، سیستان و بلوچستان، آذربایجان، اصفهان، خوزستان، فارس، کرمان و خراسان است.

ترکیبات مهم:

میوه های گیاه حاوی 2 تا 4 درصد اسانس می باشد. مهم ترین اجزای اسانس شامل تیمول به میزان 35 تا 60 درصد، پاراسیمن، کاماترپی نن، آلفا و بتا پی نن، دی پنتن، آلفا ترپی نین و کارواکرول است.

گذشته از ترکیبات اسانس، ترکیبات گلوکوزیدی و ساپونینی نیز در گیاه وجود دارد. گزارش هایی از وجود میزان قابل توجهی کارون در زینیان وجود دارد.

داروشناختی و اثرات مهم:

زینیان از قدیم به عنوان ادویه و نگه دارنده ی مواد غذایی مورد استفاده بوده است. همچنین در تهیه پودر کاری، ترشیجات، بیسکویت و مواد خوراکی دیگر به کار می رود.

این گیاه در صابون سازی و عطرسازی کاربرد دارد.

از اسانس آن تحت نام " آجوان اُیل " در هندوستان به عنوان یک ضد میکروب قوی(مشابه تیمول) استفاده می شود.

همچنین از آن به عنوان ضد قارچ پوستی و ضد نزله تنفسی می توان استفاده کرد.

از رایحه این گیاه، که از میوه های آن به دست می آید، در دهان شویه ها و خمیردندان ها استفاده می گردد.

یکی دیگر از کاربردهای زینیان به عنوان ضد کرم و ضد حشره است.

 

محصولات زینیان به اشکال پودر، دئودرانت، پماد، لوسیون و محلول، در بازار عرضه می شوند.

دانه زینیان می تواند علیه بعضی میکروب ها از جمله سالمونلا تیفوزا، میکروسپوریوم پیوژنز و اشرشیاکلی اثر کند.

از زینیان در طب آیورودا استفاده های زیادی به عمل می آید؛ از جمله به عنوان ضد اسپاسم، درمان امراض ریه، تسکین روماتیسم، ضد سرماخوردگی، ضد سرفه، ضد تب و ضد یبوست.

 

طریقه و میزان مصرف:

پودر: می توان روزانه 3 تا 6 گرم پودر دانه ها را به طرق مختلف یا همراه با غذا مصرف نمود. با وجودی که دانه ها ریز هستند، برای اثر بخشی بیشتر لازم است پودر شوند تا مواد آن ها در بدن بهتر استخراج گردد.

عصاره خشک: از عصاره خشک دانه های زینیان می توان روزانه 125 میلی گرم مصرف نمود.

عصاره مایع(تنتور): از عصاره مایع زینیان می توان روزانه تا 6 میلی لیتر مصرف کرد.

مهم ترین اثرات گزارش شده:

ضد اکسیدان، ضد تب، ضد میکروب، ضد اسپاسم، افزایش دهنده قوای جنسی، ضد نفخ، ضد آسم، ادرارآور، معرق، خلط آور، قاعده آور، ضد قارچ، محرک معده، کاهش دهنده ی پُرفشاری خون، مُسهل، شیرافزا، مقوی معده و کرم کش.

نکات قابل توجه:

1- از میوه زینیان اسانسی به نام اجوان آویل استخراج می شود که مصارف زیادی دارد. یکی از مصارف مهم این اسانس استخراج ماده تیمول از آن است.

2- با توجه به این که ماده اصلی اسانس زینیان، تیمول می باشد، می توان انتظار داشت تعدادی از خواص زینیان و آویشن مشترک باشد، زیرا ماده اصلی اسانس آویشن نیز تیمول است.

3- با توجه به این که در اکثر آویشن های دنیا میزان تیمول بین 20 تا 30 درصد و میزان اسانس آن تا حدود 2 درصد گزارش شده، میزان اسانس در دانه زینیان از 4 تا 9 درصد و میزان تیمول آن 40 تا 50 درصد گزارش شده است که این تغییرات مربوط به شرایط آب و هوایی محل روش گیاه می باشد.

4- در یک تحقیق که به صورت پایان نامه دکتری داروسازی در سال 1375 توسط نگارنده و همکاران در دانشکده داروسازی تهران انجام شد، زینیان موجود در بازار ایران برای اولین بار مورد بررسی اسانس و خرده نگاری قرار گرفت. در این تحقیق مشخص شد که میزان اسانس میوه های این گیاه 4 درصد و مهم ترین ماده آن یعنی تیمول، 45 درصد می باشد. اجسام اصلی دیگر این اسانس شامل گاماترپی نن به میزان 5/22 درصد، بتا پی نن به میزان 22 درصد و ترکیبات دیگر از جمله آلفاپی نن، سابی نن و پاراسیمن با مقادیر کمتری در اسانس وجود دارد.

دکتر محمد حسین صالحی سورمقی - دکترای تخصصی فارماکوگنوزی

و استاد دانشکده داروسازی دانشگاه تهران

sargalesh - ایران - سمنان
چون اولش نوشته به عربی از خواندنش منصرف شدم, اخه اینهم زبانه??!!
چهار‌شنبه 2 تیر 1389

huria - دانمارک - کپنهاگ
sargalesh - ایران - سمنان *بله دوست عزیز عربی هم یک زبان هست. و زبان بسیار پیشرفته و زیبایی هم هست که تسلط به اون هیچگاه نقطه ضعف نبوده. شاید بدانید که علم گیاهشناسی کهن در زمان سلطه ی اعراب, پیشرفت چشمگیری کرد. در اون زمان, زبان علمی عربی بود و به همین دلیل هست که اگه از منبعی قدیمی اطلاعرسانی بشه مشابه عربی اون گیاه طبی رو هم یاداور می شوند. کلا اگه اجازه بدید پیشنهاد من این هست که با مسائل علمی احساسی برخورد نکنید چون به قول خودتون یک مقاله ی کامل رو به خاطر یک کلمه از زبانی که فقط زبان هست و مسلما کمتر از نیش شما ازاری داره, از دست میدید. با ارزوی موفقیت و دیدی بازتر نسبت به همسایگانتان برای شما.
چهار‌شنبه 2 تیر 1389

sargalesh - ایران - سمنان
huria - دانمارک - کپنهاگ: . . بابایی, بی خیال, داری ادای سرگالشت رو در میاری, که همش داره تحلیل و توجیه میکنه, زیاد خودتو و منو جدی نگیر. احساسم را طوری دیگه بیان میکنم. بعد از جنگ جهانی فاشیستی دوم المان که 100 میلیون کشته داده, بعد یکی بیاد درست بعد از جنگ از گوته شعر تعریف کنه, ایا نباید انتظار نفرت را در گوش شنونده داشت. راستی: من دارم حالم بهم میخوره, از این اسمهای کاربری عجیب و غریب , میتونی جهت اطلاع من اسمت را بفارسی بنویسی و منشا و معنی اسمت رو, زیرا خواستم اول این جمله شمارا صدا کنم که نمیدوستم, چطوری نوشته میشه, و با بابایی شروع کردم, اسم مونث / مذکر و خودت مونث یا مذکر?
پنج‌شنبه 3 تیر 1389

huria - دانمارک - کپنهاگ
سرگالش عزیز. اسم شما هم برام تازگی داره و معنیشو نمیدونم. در مورد جنگ جهانی هم اگه قرار ه شما رو برخلاف گفته تون جدی بگیرم باید عرض کنم که مشابه چنین جنگی احتمالا فقط 1400 سال پیش بین اعراب و ایرانیان صورت گرفته بود و بحث من وشما زیاد هم درست پس از جنگ انجام نشد. به هر حال قصد ایجاد کدورت ندارم. فعلا که هم من عرب هم شمای ایرانی قربانی هستیم. از اشناییتون خوشوقتم. نام کاربریم حوریا هست اسم خودم هیفا. و بالطبع خانمم. اگه مقاله رو الان خونده باشید ارزوی زندگی مفیدی به مانند زینیان براتون دارم. موفق باشید
پنج‌شنبه 3 تیر 1389

sargalesh - ایران - سمنان
huria - دانمارک - کپنهاگ: . مرسی از همه چیز. اسم من گالش, سر گالش, مثل my name is bond, james bond, نه, بیشوخی: گالش= به چوپان گاوها در شمال ایران عزیز و زیبا, و سرگالش= رئیس همه گالشها.
پنج‌شنبه 3 تیر 1389

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.