بررسی روزنامه های صبح تهران؛ پنجشنبه ۲۷ خرداد


بررسی روزنامه های صبح تهران؛ پنجشنبه ۲۷ خرداد

تیترهای اول

"مزاحم کشتی های ایرانی شوید مقابله به مثل می کنیم" اشاره به واکنش نمایندگان مجلس به احتمال بازرسی کشتی های ایرانی در خلیج فارس تیتر نخست کیهان است. همشهری دریکی از عناوین اول خود نقل قولی از نماینده ولی فقیه در سپاه پاسداران درباره همین موضوع را برجسته کرده و نوشته "غرب ، وارد بازی خطرناک بازرسی کشتی های ایرانی نشود" و تهران امروز خبرداده "ایران آماده مقابله به مثل" است.

"تصویب فوریت طرح صیانت از دستاوردهای هسته ای" تیتر اول جمهوری اسلامی است که به مصوبه روز گذشته مجلس اختصاص دارد، سیاست روز هم در عنوان نخست اش به همین موضوع پرداخته و نوشته"صیانت از دستاوردهای هسته ای پاسخ قاطع به تحریم ها".

"توضیحات دادستان تهران درباره فعالیت حزب مشارکت و سازمان مجاهدین انقلاب" تیتر اول مردم سالاری است، ابتکار واکنش مهدی چمران به تصویب طرح انتخاب شهرداران توسط مردم را برجسته کرده و از قول او نوشته"دریک شورای بی بو و بی خاصیت نمی مانیم"، آرمان دریکی از عناوین اول خود به نقل از الیاس نادران نوشته"چرا پرونده کوی دانشگاه رمز گشایی نمی شود" و جام جم هم از "برنامه دانشگاه ها برای برخورد با بدحجابی" خبرداده است.

رسالت این گفته علی لاریجانی که "دولت پایه غنی سازی را 20 درصد قرار دهد" را در تیتر نخست خود جای داده ، ایران واکنش تازه محمود احمدی نژاد به تحریم ها علیه ایران را مورد توجه قرار داده و از قول او نوشته "امتیاز نمی دهیم، شرایط جدیدی برای گفت و گو داریم" و خراسان به نقل از همین منبع نوشته" ایران شرایط جدید خود را برای مذاکره به زودی اعلام می کند".

"صادرات گندم اولین گام تحقق تجارت غلات" تیتر اول جهان صنعت است، دنیای اقتصاد به نقل از رییس کل بانک مرکزی از "حذف ضمانت خانوادگی از وام بانکی" خبرداده و پول هم با پرداختن به همین موضوع نوشته" قفل بازار پول باز شد".

گزیده مقالات

نرخ ارز و مشکلات صادرات

عباس شاکری در سرمقاله امروز پول به نقش نرخ ارز در مشکلات صادرات ایران پرداخته و نوشته در حال حاضر در همه زمینه‌ها صادرات ما با چالش مواجه است. از نظر فنی و تکنولوژی‌های بالا کالاهای ما رقابت‌پذیر نیست. ابداع، نوآوری، دانش‌محوری، تحقیق و توسعه و اهتمام به استانداردهای کیفی در وضعیتی نیست که صادرات کشور را شتاب بخشیده و به طور قابل ملاحظه‌رقابت‌پذیر سازد. به خاطر همین کمبودهای فنی و کیفی، بهره‌وری تولید در این بخش پایین است و بنابراین سهم هزینه عوامل در تولید صادراتی بالاست و قیمت‌های تمام شده کالاهای یاد شده نسبت به قیمت جهانی نیز بالاست.

نویسنده این مقاله ادامه داده که در حوزه عوامل قیمتی نیز تولیدکنندگان صادراتی با تورم قابل ملاحظه مستمر مواجهند و هزینه‌های تولید آنها حتی بیش از تورم سالانه افزایش می‌یابد، اما نرخ تبدیل پول‌های خارجی به ریال یعنی نرخ ارز ثابت مانده است.

سرمقاله نویس پول در پایان افزوده بخش قابل ملاحظه‌ای از مشکلات صادرات، مشکلات فنی، نهادی و بنیادی است و جنبه‌هایی از مشکلات آن نیز به عدم تناسب قیمت‌ها، هزینه‌ها، قیمت فروش و نرخ ارز مربوط می‌شود. بنابراین می‌توان این گونه نتیجه گرفت که ثبات نرخ ارز صادرات غیرنفتی را دچار مشکل می‌کند، البته افزایش آن هم معلوم نیست به شتاب صادراتی منجر شود. از طرفی ثبات نرخ ارز واردات مصرفی بی‌رویه را تداوم و شتاب می‌دهد. ازسوی دیگر نیاز تولید به ارز نیاز به این دارد که چندان بی‌ثبات نشود. اگر اقتصاد رقابتی بود این امکان وجود داشت که با ابزار نرخ ارز نبود تعادل‌ها را رفع کرد ولی در شرایط کنونی چنین امری امکان‌پذیر نیست و باید با لحاظ مشکلات صادرات، واردات بی‌رویه و تنگناهای تولید، ارز را مدیریت کرد.

مشارکت مردم در اقتصاد ایران

دنیای اقتصاد در مقاله ای با اظهارات محمود احمدی نژاد درباره اهداف توزیع سهام عدالت و این که "هدف اول توزیع سهام عدالت، مشارکت مردم در ساختن است همه باید در این خاک ریشه داشته باشیم ریشه فرهنگی داریم، ریشه اجتماعی داریم به لحاظ اقتصاد فردی ریشه داریم، اما همه باید در یک کار اجتماعی برای ساختن ایران زمین مشارکت کنیم" را مورد توجه قرار داده و پرسیده از تاریخ این سخنرانی بیش از 3 سال می‌گذرد آیا به‌درستی با توزیع سهام عدالت به این هدف عمده یعنی مشارکت مردم در اقتصاد کشور رسیده‌ایم؟

عباس پیرحیاتی در ادامه این مقاله نوشته با گذشت بیش از 3 سال از طرح واگذاری سهام عدالت و عضویت تعداد زیادی از اقشار جامعه مانند روستاییان، کارکنان و بازنشستگان، خانواده‌های معظم شهدا، جانبازان و ایثارگران، روزنامه‌نگاران، طلاب حوزه علمیه و... در شرکت‌های تعاونی عدالت شهرستانی متاسفانه مشارکت این افراد در اداره شرکت‌های تعاونی عدالت شهرستانی فراهم نشده است و غالب این شرکت‌ها همچنان تصمیمات خود را که در صلاحیت مجامع عمومی است از جمله انتخاب هیات‌مدیره شرکت، بر اساس اعضای اولیه شرکت یا با مشارکت پایین سهامداران به‌واسطه به نصاب نرسیدن مجمع اول تنفیذ می‌کنند.

نویسنده این مقاله یادآور شده برای تحقق هدف خصوصی‌سازی در واگذاری سهام عدالت، مشارکت مردم در اداره شرکت‌های تعاونی یا شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی الزامی است و طبیعی است مشارکت حداکثری اعضای تعاونی‌ها می‌تواند فرصتی فراهم کند تا نخبگان جامعه آماری سهامداران عدالت که در حال حاضر بیش از 35 میلیون نفر هستند در راس امور قرار گیرند و به دنبال صلاح و مصلحت سهامداران خود باشند. وجود افراد حرفه‌ای و با توانایی‌های علمی بالا در راس این شرکت‌ها می‌تواند زمینه‌ساز انتقال مدیریت شرکت‌های دولتی همراه با مالکیت را نیز فراهم نماید.

ورود اسکناس 10 هزارتومانی به بازار

جهان صنعت در گزارشی اظهارات رییس کل بانک مرکزی درباره ورود اسکناس های جدید با ارقام بیشتر را مورد توجه قرار داده و از قول وی نوشته اسکناس‌های 10 هزار تومانی در حد نیاز وارد بازار می‌شود به نحوی که حداقل 150 میلیون قطعه اسکناس 10 هزار تومانی طی سه ماه از پایان خرداد‌ماه به بعد وارد بازار خواهد شد.

به گزارش این روزنامه محمود بهمنی با تاکید بر این که این اسکناس‌ها جایگزین چک‌پول‌ها خواهند شد گفته اگر بانک مرکزی مجوز انتشار اسکناس 50 هزار تومانی را داشت بلافاصله و همزمان می‌توانست به میزان چاپ اسکناس‌ها، چک‌پول‌ها را از سطح جامعه جمع‌آوری کند.به عبارت دیگر معادل اسکناس‌هایی که به بانک‌ها تحویل می‌دهیم، چک‌پول‌ها را از آنها تحویل می‌گیریم، این چک‌پول‌ها تاکنون نقش پول را ایفا می‌کرد.

به نوشته جهان صنعت رییس کل بانک مرکزی بهمنی در باره این که آیا اسکناس درشت تورم ایجاد می‌کند‌یا خیر؟ نیز گفته چنین چیزی به هیچ وجه صحت ندارد زیرا معادل اسکناس‌های درشت پول از جامعه خارج می‌شود و این در حالی است که اسکناس درشت مبادلات را تسهیل می‌کند. اگر قرار باشد اسکناس درشت تورم ایجاد کند با توجه به اینکه اسکناس درشت اروپا 500 یورویی و معادل 700 هزار تومان پول است هم‌اکنون تورم کشورهای حوزه یورو چند هزار درصد بود‌بنابراین اسکناس درشت عامل تورم نیست.

رژیم نامشروع آمریکا

رسالت در سرمقاله امروز خود تصویب فوریت طرح صیانت از دستاوردهای هسته ای در مجلس و همچنین واکنش های محمود احمدی نژاد و علی لاریجانی درباره احتمال بازرسی محموله های هوایی و دریایی ایران را مورد توجه قرار داده و نوشته منطق مشترک مجلس و دولت در ایران فرصت مغتنمی است که ذیل هدایت های حکیمانه مقام معظم رهبری می تواند به بهترین شکل منافع ملی را تامین نماید.

صالح اسکندری در این مقاله همچنین نوشته قرار دادن پایه غنی سازی روی20 درصد و افزایش آن متناسب با نیازهای کشور حداقل کاری است که تهران در برابر تهدیدهای بی منطق آمریکا و متحدانش صورت خواهد داد. از این پس مقابله با منافع آمریکا در خاورمیانه در دستور کار جمهوری اسلامی خواهد بود و اجازه یاغیگری به رژیم نامشروع آمریکا داده نخواهد شد.

نویسنده این مقاله با اشاره به این که طی دو سال گذشته آغوش ایران برای آغاز تغییرات در سیاست های آمریکا باز بوده است اما گویا نه تنها خبری از تغییرات نیست بلکه همان گونه که حضرت آیت الله خامنه ای پیش بینی کرده بودند هیچ چیز تغییر نخواهد کرد در ادامه نوشته پیروزی اوباما علی رغم برخی از تصورات خوشبینانه به معنای تغییرات جدی در سیاست خارجی این کشور بخصوص در قبال جمهوری اسلامی ایران نبود. اگر چه تفاوت درسیاستهای جمهوریخواهان و دموکراتها بر سر شدت و ضعف در برخورد با ایران است اما تنها یک سری تغییرات تاکتیکی در نحوه مواجهه آمریکا با تهران به وجود آمد که به مراتب خطرناک تر از گذشته بود.

برنامه دانشگاه ها برای برخورد با بدحجابی

جام جم در گزارشی از جزییات برنامه های مسولان دانشگاه ها دانشگاه‌های تهران، صنعتی شریف، علامه طباطبایی، علم و صنعت و اصفهان و مازندران برای برخورد با بدحجابی دانشجویان خبر داده و از قول معاون دانشجویی و فرهنگی دانشگاه علامه از یک تا دو ترم تعلیق برای دانشجویان بدحجاب خبرداده ونوشته تاکنون تعداد بسیاری از دانشجویان به‌دلیل بدحجابی تذکر دریافت کرده‌اند، اما به دلیل محرمانه بودن آمار و ارقام در کمیته انضباطی امکان اعلام تعداد دقیق آنها وجود ندارد. تعداد این افراد کم نیست، اما در دانشگاهی که 16 هزار دانشجو دارد عددی کوچک به شمار می‌آید.

این روزنامه به نقل از مصطفی خسروی مدیرکل حراست دانشگاه تهران نیز استفاده از مقنعه برای دانشجویان دختر را اجباری اعلام کرده و از منع ورود افراد بدحجاب به دانشگاه تهران و احضار آنها به کمیته های انضباطی خبرداده است.

جام جم همچنین به نقل از مسولان دانشگاه های دیگر؛ توبیخ کتبی بدحجابان و درج در پرونده دانشجویی در دانشگاه اصفهان، ضبط کارت دانشجویی بدحجابان در دانشگاه علم و صنعت، احضار به کمیته های انضباطی در دانشگاه شریف و همچنین دانشگاه مازندران را از جمله دیگر برنامه ها برای جلوگیری از بدحجابی در دانشگاه ها اعلام کرده است.

فضای دوقطبی و جای خالی خاکستری ها

ابتکار در مقاله ای دوقطبی بودن را مشخصه برجسته فضای سیاسی این روزهای کشور دانسته و نوشته در فضای قطبی شده نیز آنچه بیش از همه مشهود است ایجاد جبهه‌های ساختگی خیر وشر و یا حق و باطل و سیاه و سفید است. در چنین فضایی هماره یک طرف خود را حق مسلم و خیر مسجل می‌داند و طرف مقابل را شر و باطل. با نگاهی به فضای سیاسی چند ساله اخیر کشور و بخصوص یک سال گذشته، آسیب‌ها و مضرات ایجاد و دامن زدن به فضای دوقطبی به خوبی قابل مشاهده است.

ابراهیم بهشتی نامدار در این مقاله با اشاره به هزینه‌های زیاد سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی برآمده از چنین فضایی نوشته شرایط امروز جامعه ایران بواقع مصداق یک جامعه قطبی شده و بیش از حد سیاسی شده است. موضع گیری‌ها و جبهه بندی‌های شدید سیاسی در شرایطی که هجمه‌ها و تهدید‌های خارجی هم آشکار و تشدید شده، کما فی السابق وجود دارد و بر خلاف انتظارها بیشتر می‌شود. حمله به بیت آیات عظام نوری همدانی و صانعی در قم گویای این واقعیت است که به رغم هشدارهای فراوان نسبت به پرهیز از افراط گرایی، اراده‌هایی همچنان در پی متشنج کردن فضا هستند و چه بسا از این آب گل آلود و دل مشغولی افکار عمومی و مسئولان به آن، ماهی خود را بگیرند.

نویسنده این مقاله با این توضیح خاطر نشان کرده پادزهر جامعه قطبی شده ‍، حضور جریان‌های مستقل و میانه رو است. هر چند اقتضای شرایط دوقطبی تنگ شدن عرصه بر میانه رو‌ها و اصطلاحا خاکستری هاست، ولی تا زمانی که این طیف‌های نه سفید و نه سیاه میانه رو قدم به میدان نگذارند، افراط گری و جبهه بندی‌های شدید سیاسی، روز به روز هزینه‌های بیشتری را به جامعه تحمیل می‌کند و شیرازه جامعه را هدف قرار می ‌دهد. جامعه ایران در شرایط فعلی بیش از هر زمان دیگر نیاز به آرامش دارد. اما آرامش و فضای دوقطبی به شدت سیاسی شده با یکدیگر نمی‌خوانند. لذا آنها که دل در گرو نظام دارند و استخوان در گلو به انتظار نشسته اند باید از لاک مصلحت‌های سیاسی و گروهی بیرون بیایند و تمام قدر وارد میدان شوند.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.