بررسی روزنامه های صبح تهران؛ یکشنبه ۲۳ خرداد
تیترهای اول
ایران و جوان خبر از "طرح دو فوریتی کاهش روابط با آژانس اتمی در مجلس" داده اند و "مصلحت اندیشی در کاهش روابط با آژانس انرژی اتمی" تیتر اول سیاست روزاست.
کیهان خبر داده که "22 سفارتخانه فتنه 88 را مدیریت می کردند"، رسالت از قول وزیر دفاع آمریکا نوشته "اوباما اشتباه بزرگی مرتکب شد" و " مخالفت پوتین و لاوروف با تحویل اس ۳۰۰ و عضویت ایران در سازمان شانگهای" عنوان اصلی خراسان است.
"پاسخ شورای نگبهان به رییس جمهور" گزارش اصلی حمایت و آرمان است، تهران امروز همین گزارش را با عنوان "مصوبات مجلس لازم الاجراست" نقل کرده است و "زیادی اصولگرا بودن یعنی از رهبر انقلاب جلو زدن" تیتر اول روزنامه خبراست.
جام جم از قول هاشمی رفسنجانی نوشته "قطعنامه جدید موذیانه و ریاکارانه بود"، روزنامه جمهوری اسلامی از قول همین مقام نوشته "قطعنامه زیاده خواهی استکبارست، ایران تسلیم نخواهد شد".
"سیاست دولت برای بازار طلا و ارز" گزارش اصلی دنیای اقتصاداست، جهان صنعت از قول معاون یک وزارتخانه نوشته "آمارها را ما باید تائید کنیم"، پول از "تاخیر یک ساله در هدفمندی یارانه بخش کشاورزی" خبر داده و ابتکار از "جزئیات جدید از وضعیت شهرام امیری" نوشته است.
گزیده مقالات
شورای نگهبان و دولت
حسامالدین کاوه در سرمقاله تهران امروز نوشته ارسال پاسخ نامه رئیسجمهوری به آیتالله جنتی دبیر شورای نگهبان، باب تازهای را از منظر حقوق اساسی به شیوه رویکردهای رئیسجمهوری از یکسو و شورای نگهبان قانون اساسی از سوی دیگر گشود. چنین به نظر میرسید اشکالاتی که محمود احمدینژاد، رئیسجمهوری بر شماری از قوانین مجلس شورای اسلامی گرفته و آنها را مغایر با قانون اساسی توصیف کرده بود اشکالاتی نیستند که بیمبنا طرح شده باشند.
به نوشته این روزنامه شاید در نظر اول اینگونه به نظر میرسد که جهتگیری رئیسجمهوری بیشتر معطوف به مجلس شورای اسلامی بوده است که بهعلت تساهل و بیدقتی برخی طرحها را تصویب و لباس قانون به آنها پوشاندهاند اما چه بسا اگر غور و تدقیق در کار تصویب قوانین اشاره شده در نامه صورت میگرفت نمایندگان از دادن رای مثبت به آن قوانین خودداری میکردند.
سرمقاله تهران امروز در عین حال نوشته نامه رئیسجمهوری تلویحا به این موضوع اشارت دارد که اگر چه وظیفه مجلس قانونگذاری و تصویب یا رد لوایح و طرحهاست اما شورای نگهبان وظیفه مهمتر بررسی تطبیق قوانین و مصوبات مجلس شورای اسلامی با شرع و مفاد قانون اساسی را برعهده دارد. و در واقع برای شورای نگهبان باید به اثبات برسد که مصوبات مجلس مغایرتی با شرع یا قانون اساسی ندارند.
قطعنامه چیز جدیدی نیست
جمهوری اسلامی در سرمقاله خود نوشته قطعنامه چیز جدیدی ندارد و حتی برای شرکت هائی که نام برده هم تازه نیست چرا که این شرکت ها پیش از این نیز با مشکلاتی عملی در عرصه مبادلات بینالمللی مواجه بودهاند و در این چند ساله هیچگاه از چنین دست اندازهایی بی بهره نماندهاند.
به نظر این روزنامه قطعنامه 1929نشان داد که طرفهای غربی فاقد تعادل رفتاری بوده و سیاستی را جز تقابل با ایران دنبال نمیکنند. تصویب قطعنامه تحریم نه تنها موفقیتی برای اوباما محسوب نمیشود بلکه نشان دهنده تزلزل او در صحنه سیاست خارجی به ویژه سرپوشی برای شکستهایش در خاورمیانه میباشد و این نکته را به اثبات میرساند که رئیسجمهور آمریکا، با پافشاری بر سیاست خارجی، به شعار انتخاباتی تغییر پشت پا زده است.
در انتهای سرمقاله جمهوری اسلامی آمده چین و روسیه پس از طی روند بده بستانهای سیاسی، رای خود را در شورای امنیت در اختیار آمریکا قرار داده و در کنار واشنگتن قرار گرفتند و حتی نتوانستند استقلال رای خود را همپایه کشور کوچکی مثل لبنان به نمایش بگذارند، لذا از این پس نیز باید آماده باشند تا مسئولیت رفتارهای خود را بپذیرند.
تکرار تحریم ها
ارمان در سرمقاله خود به تحلیل قطعنامه تازه شورای امنیت پرداخته و نوشته در بندهای قطعنامه 1929 تحریمهایی وضع شده که تا اندازه زیادی تکرار تحریمها در سه دور قبل هستند، به نحوی که گویا این قطعنامه بیشتر تاییدی است بر تحریمهای قبلی. قطعنامه 1929 تشکیل تیم تحقیقاتی را مطرح کرده است که به رعایت موارد تحریمی رسیدگی کند.
به نوشته این مقاله میتوان انتظار داشت که پیشبینی کیسینجر در بی تاثیر بودن 1929 سخنی درست باشد، اما در اینجا دو موضوع بازرسی کشتیها در دریا و ممنوعیت فروش 8 قلم سلاح سنگین قابل توجه هستند. باید توجه داشت که نفس این دو موضوع به آن صورت که در 1929 ذکر شده تاثیری بر توان اقتصادی و نظامی ایران ندارند.
سرمقاله آرمان تاکید کرده تحریم اقلام تسلیحاتی ذکر شده در قطعنامههای شورای امنیت امر عجیبی به نظر میرسند، زیرا این تسلیحات از جمله تسلیحات متعارف بوده و ربطی به توان موشکی بالستیک یا اتهام کشورهای غربی در مورد بعد نظامی فعالیتهای هستهای ایران ندارند تا مشمول تحریم شوند.
مخافظه کاران استخوان دار
روزنامه خبر مقاله ای دارد که در آن آمده حوادثی که پس از انتخابات دهم ریاست جمهوری رخ داد عرصه را برای شعبه جدید و تندروی اصولگرایی بازتر کرد و به آنان مجال داد با مصادره ولایت درصدد حذف دیگران برآیند و رفتارهای رادیکال را که از اساس با اعتدال در تناقض است، به ویترین اصولگرایی تبدیل کنند.
به نوشته حسین انتظامی در این مقاله نیاز امروز و هر روز این جریان و اساساً هر حرکت جبههای، بازگشت به مانیفست و اصول محوری و مشترک است تا با نگاه جامع و حداکثری به آن و بر مبنای سنت پسندیده تواصی، ضامن تداوم باورهای حیاتی و محوری در یکدیگر باشند و ضمن آن در پی پیرایش و اصلاح انحرافات احتمالی از ارکان اصولگرایی برآیند و مرزبندی با غیر اصولگرایان و حتی برخورد حذفی و دافعهای با خود را صرفاً معطوف به این ارکان کنند.
بر اساس این مقاله کنگره پنجشنبه اصولگرایان که در قالب مجمع عمومی جبهه پیروان خط امام و رهبری تشکیل شد نوید بازگشت اصولگرایان کهنهکار را میدهد و این امید را در جغرافیای سیاسی کشور زنده میکند که قرار است هسته و بلکه بدنه اصلی اصولگرایی کشور به نقش فعال خود بازگردد و شاید بتواند بازی را اداره کند.
اقتصاد دوپینگی
مریم باستانی در سرمقاله جهان صنعت با نقل گفته وزیر اقتصاد نوشته حتی به فرض اینکه هدفمندکردن یارانهها به قول شمسالدین حسینی به ورزش وزنهبرداری شبیه باشد باید به وزیر اقتصاد هشدار داد که مراقب باشد همچون فدراسیون وزنهبرداری که از آن وزنهبرداران دوپینگی پرشماری خارج شدهاند، وزارت اقتصاد را دوپینگی تحویل ندهد! چراکه هنوز هم سابقه بد دوپینگیهای ورزش گریبانگیر ورزشمان است. حال فرض کنید اقتصادمان هم دوپینگی شود، چه میشود!
به نوشته این مقاله اما در موضوع دیگر و خواست نقش پررنگ از رسانهها در میدان وزنهبرداری (از نوع هدفمندکردن یارانهها) که از آن حرفهاست، باید گفت تا آنجا که ورزشینویسها میدانند، در گزارش مسابقات وزنهبرداری نقش رسانهها در پوشش خبری اندک است و هیچوقت هیچ رسانه یا روزنامهنگاری کنار میدان سوت و کف نمیزند.
در پایان سرمقاله طعنامه آمیز جهان صنعت آمده از این رو درخواست وزیر محترم اقتصاد از رسانهها برای کف و سوت زدن، شاید برخی رسانهها را دربربگیرد اما لاجرم به همه رسانهها بازنمیگردد. البته باعث مزید امتنان است که دیروز فهمیدیم آقای وزیر به جز رشته کشتی به وزنهبرداری هم علاقه دارد!
واردات بی رویه و اراده
مهرداد خدیر در سرمقاله پول با اشاره به نظر یکی از وزیران که گفته بود برای جلوگیری از واردات بی رویه اراده لازم است نوشته بعید است وزیر نداند که اراده کافی کافی نیست، زیرا اگر وزارتخانههایی چون جهاد کشاورزی و صنایع و معادن، تولید را مینگرند و میخواهند مدافع تولیدکننده شناخته شوند، در مقابل وزارت بازرگانی هم از منظر حقوق مصرفکننده، مجوز واردات میدهد.
به نوشته این مقاله به کارگیری واژههای مبهمی چون «بیرویه» و «اراده کافی» اما اتفاقاً نشان میدهد که نه چندان «رویهای» در کار است و نه «اراده»ای که کافی باشد یا نباشد. واقعاً واردات چقدر باید باشد که «با رویه» خوانده شود و اگر از چه عددی بیشتر شود «بیرویه» تلقی خواهد شد؟روشن است که دستگاههایی چون وزارت کشاورزی و صنایع نهتنها حق دارند، بلکه موظفند از حقوق تولیدکننده ایرانی دفاع کنند و اتفاقا مورد انتقادند که چرا تمام و کمال چنین نمیکنند.
به نوشته سرمقاله پول در دولت هشتم نیز محمد شریعتمداری و اسحاق جهانگیری بر سر تعرفهها اختلافنظر داشتند، منتها دست بالا با سند «برنامه» بود که مشخص میکرد مثلاً به چه میزان از تولید ناخالص داخلی یا رشد اقتصادی باید دست یافت تا با چربش نگاه فرابخشی بر نگاههای بخشی هر یک بدانند به کدام سو باید حرکت کنند. تلخی قضیه امروز در این است که در غیاب برنامه و نگاه فرابخشی هر سویه که برنده بازی باشد باز مصرفکننده ایرانی است که بازنده است.
خبر تازه از دانشمند گم شده
کیهان و ایران دو روزنامه هوادار در گزارشی همشکل نوشته اند که خبرهای تازه ای از دانشمند ایرانی شهرام امیری یافته اند که از قول یک منبع مطلع نقل شده و نشان می دهد شهرام امیری زیر فشار آمریکائی ها قرار گرفته ولی تمام پیشنهادات مالی و امتیازات ارائه شده را رد میکند.
در گزارش این دو روزنامه در مورد علت تغییر وضع ظاهری امیری در دو فیلمی که یکی در سیمای جمهوری اسلامی پخش شد و دیگری در شبکه یوتیوب منعکس گردید نوشته بحمدالله موفق شدیم با کمک خداوند، شرایط خاصی را ایجاد کنیم و اطلاعات بسیار خوبی را به دست بیاوریم. شهرام امیری به خاطر فشارهائی که به وی وارد آمده دچار بیماری اعصاب و روان شده و اضافه وزنی که طی این ماهها پیدا کرده به خاطر استفاده از داروهای آرام بخش و تسکین دهنده اعصاب و روان است.
گزارش روزنامه خبرگزاری جمهوری اسلامی ادعا کرده که آمریکا دنبال تهیه فیلم دیگری از شهرام امیری است و فشار زیادی را بر این شهروند ایرانی وارد کرده تا کف و حداقل خواستههای آنها را در مقابل دوربین بیان کند و در همان فیلم دوم نیز کاملا مشخص است که او بسیار مضطرب و نگران است و با نگاه به یک صفحه، جملاتی را قرائت میکند. این صفحه یک "ال سی دی "است که در همان مصاحبه نیز امیری بخشهای زیادی از جملات نوشته شده را نمیپذیرد.
سهام عدالت کجاست
ابتکار در گزارشی نوشته طرح واگذاری سهام ترجیحی و سهام عدالت به کارگران بنگاهها و واحدهای تولیدی طی سالهای گذشته در حالی مطرح شده است که تاکنون در زمینه واگذاری سهام عدالت به این قشر حدود 7.5 میلیون نفری، اقدام عملی صورت نگرفته است.
به گزارش این روزنامه برنامه واگذاری سهام عدالت به کارگران که از ابتدا طرح توسط دولت به صورت دورهای و واگذاری از دهکهای پائین مانند کمیته امداد امام و سازمان بهزیستی آغاز شده بود در نهایت به کارگران رسید هرچند از سوی سازمان خصوصی سازی تعدادی فرم سهام عدالت برای توزیع بین کارگران واگذار شده بود، ولی برای واگذاری آن خبری نیست.
سقف تاریخی بازار ریخته
روزنامه جوان زیر عنوان "چه بود و چه شد" نوشته در اوایل اردیبهشت دو طاق بازار کفاشهای تهران با فعالیت افرادی ناشناس تخریب شد. اهالی بازار میگویند در پی این اقدام با افراد فعال در تخریب صحبت کردیم و آنها خود را مأموران شهرداری معرفی کردند که با هماهنگی سازمان میراث فرهنگی اجازه تخریب بنا را دارند.
جوان نوشته اما این طور که از ماجرا برمیآید و مسئولان شهرداری طی مصاحبههای مختلف اذعان داشتند، شهرداری تهران در مرمت سقف دوران قاجار هیچ نقشی نداشته است.
به نوشته این روزنامه در ابتدای ماجرا و در شرایطی که تخریب برای کسبه و رهگذران بازار مشهود بود، شهردار رسانهای منطقه 12 ضمن تکذیب خبر فروریختن بخشی از سقف بازار گفته بود که در بازار کفاشها بخشی از طاق با مجوز سازمان میراث فرهنگی در حال بازسازی است.