بررسی روزنامه های صبح تهران؛ پنجشنبه ۱۳ خرداد
تیترهای اول
"هشدار ایران به غرب از قلب اروپا " تیتر اول تهران امروز است. آفتاب یزد به نقل از علی لاریجانی نوشته "کسی حق ندارد قوانین مجلس را اجرا نکند" و ابتکار از "لزوم بازگشت به آرمان های امام خمینی" خبر داده است.
"اعلام آمادگی اقشار مختلف مردم برای اعزام به غزه" تیتر اول کیهان است. جام جم از "عفو و تخفیف مجازات تعدادی از محکومین قضایای پس از انتخابات" خبر داده و رسالت از قول وزیر خارجه ایران نوشته" اعمال تحریم جدید علیه ایران مبنای رویارویی است".
آرمان از قول هاشمی رفسنجانی نوشته "مریدان امام نگذارند انقلاب به دست نااهلان بیافتد" ، "14 خرداد روز به اوج رسیدن فریاد مرگ بر اسراییل" تیتر اول مردمسالاری است و همشهری دریکی از عناوین اول خود به نقل از رییس مجلس نوشته" مشکل صنعت خودروی ایران، انحصار و رانت دولتی است".
حرم امام خمینی ، میزبان سوگواران بیست و یکمین سالگرد" عنوان برجسته جمهوری اسلامی است، ایران با پرداختن به همین موضوع در تیتر اولش نوشته "14 خرداد خیزش ایرانیان با یاد امام، همراه رهبر" و خراسان در یکی از عناوین خود خبرداده "گرد و غبار عربی تمام شهرهای ایران را تهدید می کند".
"ضرب و توزیع نیم ربع سکه بهار آزادی" به نقل از رییس کل بانک مرکزی تیتر اول جهان صنعت است، دنیای اقتصاد برای عنوان نخست اش "بحث داغ میلیاردرها در اتاق" را برگزیده و پول هم با پرداختن به همین موضوع از "جنجال میلیاردرها در ساختمان شماره 275 " خبرداده که هر دو اشاره دارند به واکنش نمایندگان بخش خصوصی به گزارش اسامی میلیاردرهای ایرانی در رسانه ها.
گزیده مقالات
مسائل مهمی که لاریجانی آنها را دید
دنیای اقتصاد در سرمقاله امروز خود به اظهارات علی لاریجانی در میان صنعتگران ایرانی درباره وضعیت اقتصاد ایران پرداخته و نوشته به گفته رییس مجلس ایران، ارزش صادرات صنعتی مالزی 129 میلیارد دلار و ارزش صادرات کره جنوبی 365 میلیارد دلار بوده است، در حالی که ارزش صادرات صنعتی ایران 11 میلیارد دلار بوده است. یک محاسبه ساده نشان میدهد ارزش صادرات صنعتی کره جنوبی 33 برابر و ارزش صادرات صنعتی مالزی حدود 11 برابر ایران بوده است.
محمدصادق جنان صفت در این مقاله پرسیده چرا چنین عدم تعادلی وجود دارد؟ آیا ایرانیان بهره هوشی کمتری از شهروندان کرهای یا مالزیایی دارند؟ آیا سابقه صنعتی شدن ایرانیان کمتر از سابقه صنعتی دو کشور یاد شده است؟ وبعد در ادامه نوشته پاسخ هر دو پرسش منفی است و دلایل این وضعیت اندوهبار را باید در جایی جستوجو کرد که اتفاقا رییس مجلس آن را به طور غیرمستقیم مورد توجه قرار داده است.
سرمقاله نویس دنیای اقتصاد سپس آمارهای ارایه شده توسط رییس مجلس درباره روند خصوصی سازی اشاره کرده و نوشته به گفته رییس مجلس، از کل ارزش ریالی خصوصیسازی در سالهای اخیر که پس از اجرای قانون مربوط به خصوصیسازی اتفاق افتاده است، تنها 4 تا 5 هزار میلیارد تومان به بخش خصوصی فروخته است که در برابر ارزش کل خصوصیها که معادل 67 هزار میلیارد تومان است، رقم ناچیزی به حساب میآید و کمتر از 8 درصد ارزش کل خصوصیسازی است.
نویسنده این مقاله با این توضیحات و استناد به گفته های علی لاریجانی در پایان یادآور شده که تا وقتی اقتصاد ایران دولتی است و سیاستهای اقتصادی بر پایه آموزههایی برخلاف جریان عمومی اقتصاد و بر پایه اراده و سلیقه دولتیها تعیین و اجرا میشود، نباید انتظار داشت روزگارمان بهتر از این باشد. دولتی بودن کسبوکار شهروندان همچون موریانه پیکره اقتصاد ملی را خورده و تنها اسکلت آن باقی است که این اسکلت همان درآمدهای نفتی است که این یکی نیز روندی کاهنده را تجربه میکند.
ما و مشکلات ثروت
جهان صنعت در مقاله ای با اشاره به جلسه روز گذشته هیات نمایندگان تهران که تحت تاثیر انتشار فهرست میلیاردها و واکنش ها به آن برگزار شده بود به دلایل این موضوع پرداخته و نوشته در همه کشورهای جهان ثروتمند بودن، بهانهای است برای افتخار. بسیاری تلاش میکنند نامشان در فهرست میلیاردرها بگنجد و آنها که نامشان در این فهرست است تلاش میکنند که نه تنها رتبه خود را از دست ندهند بلکه جایگاهشان را با فعالیتهای بیشتر در نوبت بعدی اعلام میلیاردرها ارتقا دهند. اما در ایران تاکنون هیچ خبری در مورد میلیاردرها منتشر نشده و معروفترین میلیاردر ایرانی نیز همان شهرام جزایری است که هنوز باید در زندان سالهایی را سپری کند تا شاید بتواند بار گناه جمعآوری ثروت غیرقانونیاش را سبک کند.
زهرا علی اکبری در این مقاله افزوده حال در این شرایط که معروفترین پولدار ایرانی کسی نیست جز یک زندانی، نام 30 نفر از اعضای اتاق بازرگانی تهران به عنوان میلیاردر منتشر شده است. بدیهی است که با این پشتوانه فرهنگی و با نگاه منفی و مذموم افکار عمومی به پدیده ثروت، این افراد ناراحت باشند.
نویسنده این مقاله با اشاره به این موضوع نوشته وقتی مردانی بر مهمترین پایگاه و جایگاه بخش خصوصی ایران تکیه زدهاند به انتشار اسمشان در چنین فهرستی تا این حد تند واکنش نشان میدهند تکلیف باقی مردم ایران روشن است. باید چارهای بیندیشیم. فرهنگسازی در این حوزه ضروری است. سریال دارا و ندار را هنوز خیلیها به یاد دارند. تبلیغ مستقیم فقر و القای مثبت بودن آن. آیا زمان آن نرسیده است که با نگاهی جامعتر مساله ثروت را بررسی کنیم و این تصور را که همه ثروتمندان دزد و قاچاقچی نیستند، جا بیندازیم. فقر به خودی خود ارزش نیست. اتفاقا ریشه در فرهنگی دارد که کار و تلاش را برای زندگی بهتر برنمیتابد.
نویسنده در پایان مقاله اش نیز نوشتهاگر قرار باشد فهرستی از میلیاردرها تهیه شود نام خیلی از شهروندان عادی ایرانی نیز در آن جا میگیرد. به یمن افزایشهای یکباره قیمتها در زمین و مسکن و... برخی یکشبه میلیاردر شدهاند و کسی که خانهای خوب و دفتر کار و اتومبیلی خوب در ایران داشته باشد، میتواند به جرگه میلیاردرها بپیوندد. نگرانی لازم نیست با این وضعیت تورمی به زودی همه ما میلیاردر میشویم. بهتر است از انتشار نام کسی در فهرست میلیاردرها برنیاشوبیم. منتظر بمانید همه با هم به این فهرست وارد خواهیم شد.
حذف سهمیه بنزین همزمان
خراسان اظهارات رییس ستاد حمل و نقل و مدیریت سوخت کشور درباره حذف سهیه بنزین همزمان با هدفمند کردن یارانه ها را مورد توجه قرار داده و به نقل از او نوشته از زمانی که قانون هدفمند کردن یارانهها اجرا شود، بنزین سهمیهای خودروهای شخصی نیز حذف خواهد شد.
به نوشته این روزنامه محمد رویانیان با اشاره به اینکه با اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها قیمت های حامل های انرژی آزاد می شود و سهمیه خودروهای شخصی حذف می شود گفته اما به خودروهای عمومی برای بنزین، یارانه اختصاص داده خواهد شد.
به گزارش خراسان رییس ستاد حمل و نقل و مدریت سوخت درباره در پاسخ به این پرسش که در صورت اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها بنزین از چه سقفی افزایش قیمت خواهد داشت و آیا این افزایش قیمت از 400 تومان به بالا شروع می شود نیز گفته گزینه های متعددی در این زمینه است اما یکی از این گزینهها افزایش قیمت بنزین از 400 تومان است.
ارسال نامه تخلفات نفتی برای احمدی نژاد
ابتکار واکنش معاون حقوقی و امور مجلس دیوان محساسبات کشور به اظهارات محمود احمدی نژاد در دیدار با اعضای کمسیون اصل نود را برجسته کرده و از قول او نوشته به زودی طی نامهای توضیحاتی مفصل و نمونههایی از تخلفات گسترده در حوزه نفت در طول چند سال را به رئیس جمهور اعلام خواهیم کرد.
به گزارش این روزنامه فریدون همتی با اشاره به اظهارات آقای احمدی نژاد که گفته بود گزارش تخلف یک میلیاردی دیوان محاسبات برای تضعیف دولت در انتخابات بود و ثابت نشد، تاکید کرده که موضوع عدم واریز یک میلیارد دلار در گزارش تفریغ بودجه سال 1385 به عنوان یکی از اقلام انحراف از حکم قانون در بخش نفت مربوط به دوره مدیریت آقای رحیمی است که این موضوع بعد از بررسی در هیات عمومی به ریاست ایشان و تصویب توسط هیات مزبور، در گزارش تفریغ، درج و در تاریخ 27/12/1386 به مجلس تسلیم شده است .
به نوشته ابتکار فریدون همتی با بیان این که متاسفانه موارد مشابه این اختلاف حساب که ناشی از فقدان اساسنامهای است که بتواند رابطه نفت و دولت را شفاف کند به میزان فراوان در این دولت و دولتهای پس از انقلاب وجود داشته است، گفته قانون به هیچ مرجعی از جمله دیوان محاسبات و مجلس اجازه نداده که حتی یک کلمه از گزارش تفریغ بودجه را پس از تصویب و نهایی شدن در هیات عمومی دیوان کم یا زیاد کنند. گزارش تفریغ به عنوان سند معتبر ملی مالی و محاسباتی به مجلس تسلیم میشود و مطابق قانون باید خلاصهای از آن در مجلس قرائت و در دسترس عموم قرار گیرد.
امام و حفظ وحدت
مردمسالاری با انتشار مقاله ای به قلم سید کاظم اکرمی بر برخی از خصوصیت ها و رفتارهای آیت الله خمینی در مقام رهبری را برجسته کرده و نوشته بارها درباره مردم گرایی امام و اهمیتی که این رهبر بزرگ برای نقش و جایگاه مردم قائل بودند سخن گفته شده است. برای افرادی که دوران حیات ایشان را درک کرده و چه در سالهای مبارزه و چه پس از پیروزی انقلاب به مشی و روش ایشان توجه داشته اند این توجه به مردم بیش از پیش قابل لمس است. ایشان در برخی موارد بر اساس شرایط خاص تاکید میکردند که بر اساس اختیار شرعی اقدام کرده اند اما در غالب موارد، بنیانگذار فقید جمهوری اسلامی خود را تنفیذ کننده رای و نظر مردم اعلام میکردند. ایشان فقاهت و مردمی بودن را در کنار یکدیگر قرار داده و بر اساس آن عمل میکردند.
این عضو مجلس خبرگان قانون اساسی و وزیر پیشین آموزش و پرورش در بخش دیگری از این مقاله نوشته امام هیچ گاه اجازه ندادند که یک گروه یا جریان سیاسی خاص بر دیگری تفوق یابد و در مورد خودشان هم به این شیوه عمل میکردند. مخالفان برخی نظرات رهبر فقید جمهوری اسلامی در مجالس اول و دوم خصوصا ماجرای 99 نفر به خوبی سعه صدر امام (ره) در مقابل منتقدان خود را نشان میدهد.
سید کاظم اکرمی همچنین در ادامه یادآور شده ایشان عملکرد خود را قابل نقد میدانستند و بر همین اساس اگر احساس میکردند که حضور برخی چهرههای منتقد برای کشور و مردم مفید است هیچ گاه اجازه نمی دانند آنها از فرایند انتخابات به روش غیر دموکراتیک حذف شوند. این حذف تنها شامل گروه هایی شد که نه منتقد بلکه محارب بوده و به تعریف حقوقی و فقهی، در مقابل جمهوری اسلامی دست به سلاح برده بودند.
نویسنده این مقاله در پایان خاطر نشان کرده امام به رغم موقعیت بی نظیر در بین مردم از خود رایی به شدت فاصله گرفته و آن را یک نقطه ضعف اخلاقی و شخصیتی قلمداد میکردند که با تعالیم دینی و اساس جمهوریت و اسلامیت نظام در تضاد است. ویژگیهای شخصیتی امام دارای گستردگی و جامعیت است اما بی شک، جمع میان اسلام و دموکراسی و تاکید حقیقی و عملی بر نقش مردم در ایجاد و دوام نظام را میتوان بارزترین این وجوه دانست.
مدعیان اصولگرایی و آروزی شکست احمدی نژاد
آفتاب یزد اظهارات مشاور و رییس دفتر محمود احمدی نژاد درباره اختلاف برخی از اصولگرایان با رییس جمهور را برجسته کرده و از قول وی نوشته برخی از مدعیان اصولگرایی آرزوی شکست احمدینژاد را دارند، زیرا آنها از ابتدا هم با او نبودند. کسانی که از ابتدا هم با احمدینژاد نبودند پس از پیروزی ایشان گفتند ما احمدینژاد را به پیروزی رساندیم این افراد به تدریج بـاطن خود را آشکار کرده و از احمدینژاد عبور خواهند کرد.
به گزارش این روزنامه اسفندیار رحیم مشایی گفته برخی که خود را میزانالاسلام و میزان الولایه میدانند با اینکه خودشان هم در دنیای خود جا نمیشوند، میخواهند همه را در دنیای کوچک و حقیر خود جای دهند و دوست دارند هر آنچه آنان میپسندند را دیگران هم پذیرفته و تابع محض آنان باشند.
به نوشته آفتاب یزد رییس دفتر محمود احمدی نژاد همچنین افزوده کسانی که به رغم ظاهر و ادعای خود به امام زمان ایمان ندارند و از اینکه احمدی نژاد از مدیریت امام زمان سخن میگوید، آشفتـه مـیشـونـد و بـه تمسخـر میپرسند پس چرا فلان کالا گران است؟