بررسی روزنامه های صبح تهران؛ پنجشنبه ۶ خرداد


بررسی روزنامه های صبح تهران؛ پنجشنبه ۶ خرداد

تیترهای اول

بیشتر روزنامه های صبح امروز تهران تیتر اول خود را به "انتقاد محمود احمدی نژاد از دولت روسیه" اختصاص داده اند اما در کنار این موضوع، روزنامه ها به موضوعات دیگری نیز پرداخته اند.

"باهنر از صدر به زیر آمد" تیتر برجسته تهران امروز است که این روزنامه با قرمز کردن واژه "صدر" اشاره به جایگزینی شهاب الدین صدر به جای باهنر در هیات رییسه مجلس دارد، "مدیریت اتفاقات سال گذشته کمتر از فتح خرمشهر نبود" نقل قولی از فرمانده کل سپاه است که در صفحه نخست ابتکار جای دارد و آرمان به نقل از رییس کل دیوان محاسبات کشور نوشته" خیلی بد است که فقط پول نفت را بخوریم".

انتقاد مصطفی کواکبیان به تجلیل مجلس از سایت اهانت کننده به بیت آیت الله خمینی با عنوان "اگر مجلس در راس بود" تیتر اول مردمسالاری است، "امنیت جنوب شرق کشور، جدا از امنیت تهران نیست" نقل قولی از یحیی رحیم صفوی مشاور رهبری یکی از عناوین همشهری است و آفتاب یزد با اشاره به انتخابات هیات رییسه مجلس تیتر نخست اش را به "زنگ خطر اقلیت برای جناح راست" اختصاص داده است.

"ضوابط استخدام جدید به جای بازنشستگان" یکی از عناوین ایران است، کیهان هشدار نصرلله به اسراییل را برگزیده و نوشته" شلیک کنید، همه جا را ویران می کنیم" و رسالت این گفته آیت الله مکارم شیرازی را برجسته کرده که" باید محکم در برابر خواسته های نامشروع غرب بایستیم".

"10 میلیون ایرانی به طور مستقیم درگیر مواد مخدر هستند" به نقل از از رییس پلیس مواد مخدر کشور یکی از عناوین اول خراسان است، جام جم خبر داده "سکه 300 هزار تومان شد" و جمهوری اسلامی در تیتر اول خود از قول آیت الله واعظ طبسی نوشته که " سیاست بازی را کنار بگذاریم".

"عقب نشینی از تحریم بنزینی ایران" از عناوین اول دنیای اقتصاد است، پول از "دستور رییس جمهور برای تثبیت نرخ ارز در تسهیلات بانکی" خبر داده و جهان صنعت نیز در یکی از تیترهای برجسته اش نوشته"ایران واردات کالا از انگلیس را متوقف کرد".

گزیده مقالات

بی قانونی در حساب ذخیره ارزی

جهان صنعت در یادداشتی مشخص نبودن ساز و کار حساب ذخیره ارزی را مورد توجه قرار داده و نوشته با وجود روند کاهشی بهای نفت طی روزهای اخیر، دولت همچنان به نسبت بودجه مصوب 89 با مازاد درآمد ارزی روبه‌رو بوده، این در شرایطی است که حساب ذخیره ارزی بلاتکلیف و مشخص نیست منابع مازاد درآمد نفت براساس چه سازوکاری به حساب ذخیره ارزی واریز می‌شود.

خاطره وطن خواه در این مقاله این موضوع را به پایان برنامه چهارم توسعه و عدم تصویب برنامه جدید ربط داده و نوشته با پایان برنامه چهارم توسعه و عدم تمدید این قانون برای سال‌جاری، خلاء قانونی برای برخی از مواد برنامه چهارم وجود دارد که از جمله آنها حساب ذخیره ارزی است. بر‌اساس ماده یک قانون برنامه چهارم دولت مکلف است که مازاد درآمد ارزی را به حساب ذخیره ارزی نزد بانک مرکزی واریز کند. اما با پایان عمر برنامه چهارم مشخص نیست که اکنون مازاد درآمد نفت براساس چه سازوکاری به حساب ذخیره ارزی واریز می‌شود.

نویسنده این مقاله در جهان صنعت به اشاره نکته ی دیگری بر غیر قانونی بودن این مساله اشاره کرده و آورده با توجه به اینکه دولت در بودجه سال‌جاری براساس لایحه برنامه پنجم توسعه‌ترتیب تاسیس صندوق توسعه ملی را برای واریز مازاد درآمد ارزی پیش‌بینی کرد‌اما مجلس هنگام تصویب قانون بودجه این ماده را حذف کرد. به این ترتیب آخرین استناد برای قانونی بودن عملکرد دولت بر حساب ذخیره ارزی نیز عملا خارج از دایره قانون است.

ذهنیت منفی به میلیاردرها چرا؟

محمد صادق جنان صفت در سرمقاله امروز دنیای اقتصاد با اشاره به آمارهایی که نشریات مختلف درباره سرمایه داران کشورهای خود و جهان منتشر می کنند، به انتشار آمار 30 میلیاردر ایرانی توسط یکی از سایت های اینترنتی داخلی موضع گیری های نسبت به این موضوع پرداخته است.

او در این باره نوشته واقعیت این است که در دهه‌های پیشین به‌ویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، جریان‌های سیاسی غالب و جمعیت‌ها و شخصیت‌هایی که می‌توان آنها را در زمره چپگرایان نامید، فضای تبلیغاتی سهمگینی علیه صاحبان سرمایه ایجاد کردند و با ایجاد القائات منفی در ذهنیت شهروندان، تولیدکنندگان ثروت از مقبولیت دور شدند. این فضای تبلیغاتی که هنوز در برخی رسانه‌ها و توسط برخی جریان‌های سیاسی کم‌و‌بیش دنبال می‌شود، موجب شده است تولیدکنندگان ثروت و درآمد احساس خوبی از اینکه به شهروندان معرفی شوند، نداشته باشند.

نویسنده این مقاله به دنبال طرح این موضوع ادامه داده ساختار توزیع قدرت در ایران میان نهاد دولت و نهادهای مدنی شامل خانواده‌ها و بخش خصوصی به‌گونه‌ای است که سهم دولت‌ها همواره بیشتر و اصولا غیرقابل مقایسه با سهم نهادهای مدنی بوده است.این وضعیت موجب شده است، کارآفرینان و متقاضیان سرمایه‌گذاری و صاحبان سرمایه در ایران بدون تعامل با دولت نتوانند یا به سختی بتوانند فعالیت مستقل داشته باشند. در چنین وضعیتی، اتصال تولیدکنندگان ثروت به منابع عمومی یک راه ناگزیر شده است.

سرمقاله نویس دنیای اقتصاد با بیان این که افرادی که نام آنها تحت عنوان «میلیاردرها» آمده است عمدتا کسانی‌اند که به جریان درآمد متصل‌اند تا اینکه ثروت به معنای یاد شده را واقعا داشته باشند همچنین نوشته کاش روزی برسد تولید ثروت و درآمد جامعه به ویژه از سوی کارآفرینان برای شهروندان ایرانی نیز یک فضیلت باشد و کسانی که بدون قانون‌شکنی و بدون پیوند با منابع عمومی جامعه توانسته و می‌توانند کارآمدی نشان داده و ثروتمند شوند، در جامعه مورد احترام باشند. در این صورت و در شرایطی که این افراد از هر جهت احساس خوبی داشته باشند، معرفی آنها از راه‌هایی مثل میزان مالیاتی که پرداخت می‌کنند از سوی نهادهای قانونی و رسمی یک اتفاق بزرگ خواهد بود که می‌تواند یک نقطه عطف باشد.

10 میلیون ایرانی درگیر با مواد مخدر

خراسان با انتشار گزارشی درباره افزایش مواد مخدر در کشور آمارهای رییس پلیس مواد مخدر کشور در این باره را برجسته کرده و از قول وی نوشته با وجود این که یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر در کشور به مواد مخدر اعتیاد دارند اما ۱۰ میلیون ایرانی به طور مستقیم درگیر مواد مخدر هستند.

به گزارش این روزنامه سردار حسین آبادی در این باره گفته جذاب بودن بازار مواد مخدر موجب شده که حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار معتاد در کشور وجود داشته باشند این در حالی است که ۴۰ درصد از تولیدات مواد مخدر افغانستان به ایران وارد می شود که یک سوم از این میزان کشف و یک دوم از این مواد از کشور عبور و بخشی نیز در کشور مصرف می شود.

به نوشته این روزنامه وی با اشاره به تغییر الگوی مصرف مواد مخدر از مواد کم خطر به پرخطر گفته بحث ورود مواد مخدر جدید از ۲ سال پیش به صورت جدی در دستور کار پلیس قرار گرفته به طوری که ۸۰ درصد از کشفیات مواد مخدر در سال گذشته هروئین فشرده شده یا کراک بوده است و تبدیل هروئین به هروئین فشرده شده (کراک) که سرشار از اکستازی و مورفین است زنگ خطری برای جامعه است.

پیشرفت اقتصادی حق مسلمی دیگر

محمد نهاوندیان طی مقاله ای در جمهوری اسلامی با دستمایه قرار دادن نگرانی های کارشناسان اقتصادی کشور از وضعیت اقتصاد ایران نوشته بی تردید اقتصاد ایران در حال حاضر با مشکلاتی مواجه شده که برخی از فعالان بخش خصوصی را با نگرانی روبه رو کرده است. این درست است که باید همیشه امیدوار بود و امید به آینده بهترین سرمایه برای حرکت است. اما امیدواری با دغدغه داشتن نتاقضی ندارد.

رییس اتاق بازرگانی در ادامه نوشته هم اکنون و در آستانه اجرایی شدن برنامه پنجم توسعه در سطح سیاست گذاری و در سطح عمومی جامعه باید نسبت به مسائل اصلی اقتصاد کشور با نگاه بلند مدت تاکید کرد. این تاکید باید در این مسیر باشد که نخست مسائل اصلی را حل کرد و از آنها غافل نشد. دوم این که باید راه حل‌های بلند مدت را به راه حل‌های کوتاه مدت ترجیح داد. در مرحله سوم باید پیشرفت اقتصادی کشور را مبتنی بر افزایش پایه تولیدی قرار داد نه مبتنی بر روش‌های صدقه‌ای.. از سویی دیگر نحوه حضور اقتصاد ایران را در اقتصاد بین‌المللی باید سامان داد.

نویسنده این مقاله همچنین تاکید کرده این موضوع ملزوماتی دارد. حضور ایران در جایگاه مناسب خود در اقتصاد جهانی،بایست‌هایی داردکه آنها را باید به صراحت اعلام کرد. گفتنی است حق پیشرفت اقتصادی و حق حضور در اقتصاد جهانی هم یک حق مسلم برای ایران است. این حق مسلم ایران راباید در کنار حقوق مسلم دیگر آن مورد تاکید و توجه قرار داد.

در پایان این مقاله جمهوری اسلامی نیز آمده در یک جمع بندی کلی باید گفت که نگرانی فاکتور بدی نیست؛ اگر همراه با امیدواری و تدبیر باشد. می‌توان با تدبیر امید را بر نگرانی فائق کرد اما اگر از فرصت‌ها استفاده نکنیم باید نگران بود که سرمایه‌های عظیم انسانی، طبیعی و تاریخی ایران به نحو بهینه مورد استفاده قرار نگرفته باشد.

شفاف‌سازی روابط با روسیه

تهران امروز در سرمقاله امروز خود به انتقاد روز گذشته محمود احمدی نژاد از دولتمردان روسیه و رفتارهای این کشور در بحث هسته ای ایران پرداخته و نوشته طرح چنین موضوعی از سوی احمدی‌نژاد و خطاب مستقیم ایشان نسبت به رئیس‌جمهور روسیه گرچه به زبان گلایه مطرح شد اما به دلیل واکنش ارشد‌ترین دیپلمات کشور به رفتار دیپلماتیک یک همسایه مهم و صاحب نقش و قدرت در مناسبت‌های جهانی، یک بار دیگر این سوال را مطرح کرد که مسکو و تهران در تعاملات دو سویه حمایت از حقوق یکدیگر در چه نقطه‌ای قرار دارند؟

حسن وزینی در این مقاله با اشاره عدم پایبندی به قرار داد نیروگاه بوشهر از سوی روسها و رفتارهای دیگر این کشور در چند سال اخیرنوشته از زمانی که روس‌ها با صدور قعطنامه‌های شورای امنیت علیه ایران همراهی کرده‌اند، بی‌اعتمادی تاریخی و سنتی ایرانی‌ها به آن کشور بازتولید شده و در‌پی همراهی این کشور با مقدمات قطعنامه چهارم، چنان به اوج رسیده است که احمدی‌نژاد که از حامیان روابط استراتژیک با روسیه محسوب می‌شود، توجیه این مسئله را امری دشوار اعلام کند.

نویسنده این مقاله تهران امروزبا اشاره به این که به نظر می‌آید هشدار و گلایه نسبت به عملکرد هسته‌ای مسکو رفتاری قابل انتظار و از موضع اقتدار و عزت محسوب می‌شود ادامه داده نگاهی به روابط دو طرف نشان می‌دهد که طرف روسی سهم خود از این سفره را مدام گسترده‌تر می‌خواهد. به عبارت دیگر بیش از آنچه ظرفیت دیپلماسی این کشور اقتضا می‌کند و هزینه‌هایی که در قبال مواضع کلان خود نسبت به روابط با ایران می‌پردازد، سهم می‌خواهد. در این شرایط آن چه فراتر از اظهارنظر می‌طلبد این است که دستگاه دیپلماسی تراز‌نامه‌ای در قبال اهداف استراتژیک و تاکتیکی روس‌ها ارائه کند.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.