بررسی روزنامه های صبح تهران؛ چهارشنبه ۵ خرداد

بررسی روزنامه های صبح تهران؛ چهارشنبه ۵ خرداد

تیترهای اول

"محرومیت بدهکاران بزرگ از خدمات بانکی" تیتر اول ایران است، رسالت از قول رییس سازمان انرژی اتمی ایران خبرداده که "50 تن اورانیوم ما در فرانسه مانده است" و کیهان در تیتر نخست خود نوشته "جاسوسان پنتاگون موظف به حمایت از جریان فتنه شدند".

"بخش خصوصی سیستم بانکی را به چالش کشید" عنوان برجسته جهان صنعت است، "چراغ سبز برای حضور بانک های خارجی" تیتر اول دنیای اقتصاد است، پول از "پیوند سنت و مدرنیته در بازار پول" خبرداده و در روتیتر این خبر نوشته "سیستم بانکی پس از 30 سال برات را بصورت کارت بانک زنده کرد".

جمهوری اسلامی در تیتر اول اش نوشته"آمریکا عملیات نظامی سری خود را گسترش داده است"، "خودرو حریم خصوصی محسوب نمی شود" به نقل از مقامات پلیس کشور از عناوین برجسته ی جام جم است و خراسان تیتر اول خود را به این گفته مقامات آمریکایی اختصاص داده که" تا هفته آینده پاسخ رسمی درباره نامه ایران به آژانس را ارایه می کنیم".

"تلاش برای حضور اصلاح طلبان در هیات رییسه" اشاره آفتاب یزد به رایزنی ها برای انتخابات هیات رییسه مجلس هشتم است، "برخورد با تجمع غیرقانونی در 22 خرداد" به نقل از فرمانده انتظامی تهران هم تیتر اول ابتکار است .

"مسئولان مشکل گرانی و بیکاری را رفع کنند" نقل قولی از آیت الله نوری همدانی تیتر اول مردمسالاری است، همشهری در یکی از عناوین نخست اش از "اعلام آمادگی اتحادیه اروپا برای مذاکره با ایران" خبر داده و "موضع جدید آمریکا در برابر بیانیه تهران" نیز تیتر اول تهران امروز است.

گزیده مقالات

درهای اقتصاد گشوده می‌شود

تهران امروز در سرمقاله امروز خود تصویب لایحه دولت در مجلس برای تسهیل ورود سرمایه گذاران خارجی را دستمایه قرار داده و نوشته اگر چه مصوبه روز گذشته مجلس تنها مقداری بیش از گذشته راه را بر ورود سرمایه‌های خارجی به فعالیت‌های بانکی کشور می‌گشاید و می‌توان آن‌را حداکثر چراغ سبز ایران به بانک‌های خارجی به شمار آورد اما با این وجود همین مصوبه را می‌توان به عنوان نمادی از اراده تصمیم‌گیران عرصه اقتصادی ایران برای تغییر در سیاست‌های پنج سال گذشته دانست.

رسول رضایی در این مقاله با اشاره به اظهارات اخیر وزیر اقتصاد مبنی بر گستراندن فرش قرمز به زیر پای سرمایه داران ایرانی خارج از کشور نوشته مجموعه این فعل و انفعالات نشاندهنده دوری دولت فعلی از نگاه بدبینانه به سرمایه‌گذاران خارجی و پی بردن به این واقعیت است که تضمین سرمایه‌گذاری خارجی در کشور یکی از راه‌های ایجاد اشتغال و رونق دادن به اقتصاد ایران است. به خصوص اینکه اواخر اردیبهشت ماه مقامات بانک مرکزی در کنفرانس بانکی و مالی از رشد نزدیک به صفر درصدی – نیم در صد -اقتصاد کشور در سال گذشته خبر دادند و همزمان برخی مراکز اقتصادی داخلی و خارجی هم پیش بینی کرده‌اند در سال جاری رشد اقتصادی ایران در سال 89 در حد همان سال 88 باقی خواهد ماند.

نویسنده این مقاله در ادامه تاکید کرده هر چند هنوز دولت اعتقاد دارد که اوضاع اقتصادی کشور خوب است و اقتصاد ایران از بحران جهانی اقتصاد تاثیر منفی زیادی نمی‌پذیرد اما اگر از گفتار روزانه مقامات دولت بگذریم، اما در عمل رفتاری را از خود بروز می‌دهد که حاکی ازتشابه نگرانی‌های دولتمردان با کارشناسان اقتصادی از تشدید رکود تورمی در کشور است.

تهران امروز در پایان سرمقاله خود خاطرنشان کرده در واقع تحرکات پی در پی دولت برای جذب سرمایه خارجی‌ها یا ایرانیان سرمایه دار خارج از کشور به عنوان تغییر نگاه دولت به مقوله اقتصاد تعبیر می‌شود و البته در این میان مجلس هم به هوشمندی از لایحه دولت استقبال کرده است و در نخستین گام برخی محدودیت‌ها را برای جذب بانک‌های خارجی به داخل کشور حذف کرد. اکنون می‌توان گفت پس از یکدوره مواجهه شعاری با مسائل اقتصادی، رویکردهای واقع بینانه به تدریج در حال جایگزینی است با این امید که چنین تغییر رویکردی به حلال بخشی از مشکلات پیش روی اقتصاد ایران منجر شود.

راهبرد داخلی برای مشکل خارجی

قدرت الله علیخانی در سرمقاله امروز مردمسالاری انتقاد اخیر محمود احمدی نژاد از روسیه برای همراهی با کشورهای غربی در بحث هسته ای ایران و این گفته وی که "ما از یک کشوردوست و همسایه انتظار داریم به طور قاطع از ما دفاع کند" را مورد توجه قرار داده و در این باره مواردی از عملکردهای تاریخی روسیه در قبال ایران و تلاش این کشور برای تجزیه ایران را یادآور شده است.

این عضو کمسیون امینت ملی و سیاست خارجی مجلس در ادامه با ملامت رییس دولت دراین باره نوشته این رفتارهای خصمانه البته برای نگاه های ژرف بین چیز جدیدی نیست; چنان که در آن روزهایی که آقای احمدی نژاد- شاید- به اتکای همین همراهی چین و روسیه قطعنامه های ضد ایرانی شورای امنیت را «کاغذ پاره» می دانست، اهل نظر بر این امر واقف بودند که در دنیای امروز، چنان نیست که بتوان با شور و هیجان یکسره به تاریخ یا تمام قواعد حاکم بر فضای کنونی بین المللی (خواه عادلانه و خواه ناعادلانه) بی تفاوت بود.

نویسنده سرمقاله مردمسالاری در ادامه نوشته اگر، صرف نگاه تاریخی دقیق به گذشته و تحلیلی جامع و فارغ از هیجان های عمومی از تحولا ت جدید، از سوی دولت و در قبال تحولات روشن و تاثیرگذار جهانی وجود داشت، قبل از آن که برخی به "تحویل" 1200 کیلواورانیوم به ترکیه، نام «تبادل سوخت» بگذارند و آن را مانعی برای تصویب قطعنامه چهارم شورای امنیت تلقی کنند، نیز می شد حدس زد که این بیانیه، مشکلی را حل نمی کند و آن وقت نیازی هم به نگرانی برای توضیح رفتار روسیه برای مردم ایران نبود.

قدرت الله علیخانی همچنین یادآور شده وقتی روسیه; این چنین در رکاب آمریکا قرار می گیرد، نمی شود انتظار چندانی از کارآمدی ترکیه عضو ناتو و همپیمان با آمریکا داشت و براین اساس، تن به قبول شرایطی داد که در زمان اصلا ح طلبان و حتی در پایان دوران ریاست البرادعی، با شرایط مناسب تری به ایران ارایه شد اما هر بار یا به تهمت های واهی و با تعبیر "عبور از خط قرمز" یا دلایل دیگر مورد بی اعتنایی قرار گرفت.

پرداخت مطالبات معوق فرهنگیان به شکل سهام

خراسان در خبری از نوشته هیئت وزیران به منظور پرداخت مطالبات تا پایان سال 1388 کارکنان آموزش و پرورش در استان های کشور با پیشنهاد وزارت آموزش و پرورش مبنی بر واگذاری سهام دولت در بانک ها و بیمه های دولتی به این وزارت خانه ، موافقت کرد.

به نوشته این روزنامه هیئت وزیران این تصمیم را بر اساس پیشنهاد وزارت آموزش و پرورش و به استناد ماده شانزدهم اصلاحی قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران که در ماده نهم قانون برنامه چهارم اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران نیز تنفیذ شده، اتخاذ کرده است. بر اساس ماده شانزدهم قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، دولت می‌تواند به سازمان ها و صندوق های بازنشستگی و کارکنان خود در ازای مطالبات آنان و با توافق آنها سهم واگذار کند.

به گزارش این روزنامه واگذاری این سهام به آموزش و پرورش که معادل 14 هزار و 800 میلیارد ریال خواهد بود پس از تصویب هیئت عالی واگذاری و با رعایت سیاست های اصل 44 قانون اساسی و قوانین و مقررات مربوط انجام می شود، تا مطالبات کارکنان آموزش و پرورش تا پایان سال 88 از جمله مطالبات معوق و مربوط به فوق العاده مناطق محروم، بدون آنکه در بودجه و اعتبارات سال 89 آموزش و پرورش کسری ایجاد کند پرداخت شود.

مقایسه توسعه یافتگی

اسحاق جهانگیری در سرمقاله امروز پول با اشاره به علاقه مردم برای مقایسه سایر کشورها با ایران برای تشخیص رشد و موفقیت های کشور و با بکار گرفتن مقایسه کره جنوبی با ایران در زمینه شاخص های اقتصادی ، ورزشی و فرهنگی و اشاره به برخی موفقیت های کره جنوبی نوشته مگر کره‌ای‌ها چه کردند که ما نتوانستیم انجام دهیم؟ مگر آنها چه منابعی داشتند که ما نداشتیم و آنها از چه نیرویی برخوردار بودند که در نیروی انسانی ما نیست. در ایران خیلی بیشتر از یک قرن است که قصد داریم کشوری توسعه یافته شویم اما در مقایسه با دیگر کشورها که خیلی دیرتر از ما برای توسعه و پیشرفت برنامه نوشتند، عقب ماندیم و به آرزوی خود نرسیدیم.

وزیر صنایع و معادن محمد خاتمی این موضوع را به عدم اجرای صیحیح برنامه چهارم توسعه در کشور و تنظیم برنامه پنجم توسعه از سوی دولت کنونی ربط داده و نوشته همین دولت لایحه‌ای را به مجلس شورای اسلامی تقدیم کرده است که نه شکل برنامه دارد و نه می‌توان توسعه را از آن طلب کرد. این لایحه در غیاب سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی تهیه شده است و انصافا نمی‌توان نام برنامه را بر آن نهاد.

نویسنده این مقاله پول در ادامه با اشاره به این موضوع تاکید کرده شاید به همین دلیل است که کارشناسان زمانی که بحث برنامه پنجم به میان می‌آید ترجیح می‌دهند وارد نقد محتوای آن نشوند به این دلیل که شرایط محیطی آن را مهیا نمی‌بینند واگر هم کسانی پیدا می‌شوند که تا حدودی با محتوای برنامه آشنایی پیدا کرده‌اند، از امتناع برنامه سخن می‌گویند و اینکه دولت به مرحله امتناع توسعه رسیده است و دیگر لازم نیست برای توسعه، برنامه‌های پنج ساله را راهبرد قرار دهیم.

اسحاق جهانگیری در پایان سرمقاله پول با بیان این که برنامه یک عامل سنجش عملکرد دولت در یک دوره زمانی است نوشته شاید اگر به تجربه بودجه‌های سنواتی و عملکرد دولت‌های نهم و دهم توجه شود بتوانیم بگوییم گذران سال، بدون برنامه آن هم توسط دولتی که اعتقادی به برنامه ندارد چندان توفیری نخواهد داشت اما سخن من این است که سرنوشت کشور را نمی‌توان به عملکرد یک دولت گره زد. سند چشم‌انداز برای قاب کردن و آویختن به دیوار تهیه نشده بلکه به دلیل احساس مسئولیت در برابر مردم و نسل آینده بوده است که آن را تهیه و تدوین کرده‌اند. ما چشم‌انداز را نوشتیم که به سوی توسعه سریع‌تر و با برنامه‌تر حرکت کنیم نه آنکه فاقد برنامه شویم و ندانیم کجا هستیم و به کجا می‌خواهیم برویم.

50 تن اورانیوم ما در فرانسه

آفتاب یزد اظهارات رییس سازمان انرژی اتمی ایران درباره واکنش های بین المللی به بیانیه تهران را منعکس کرده و از قول وی نوشته سازمان کنفرانس اسلامی در کنفرانسی که اخیرا در تاجیکستان برگزار شد در اطلاعیه‌ای از بیانیه تهران حمایت کرد. به احتمال قوی جنبش غیرمتعهدها نیز در اجلاس شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که در آینده نزدیک برگزار می‌شود، بیانیه‌ای در حمایت از بیانیه تهران صادر کند.

به گزارش این روزنامه آقای صالحی با انتقاد از همراهی اخیر روسیه با غرب درباره واکنش آمریکا نیز گفته‌ایــــن کـشـــور روال منطقی‌تری در پیش گرفته است و به نظر می‌رسد عقلای آمریکا آرام آرام فرمان سیاست خارجی این کشور را در دست گرفته‌اند.اما برخی در آمریکا با تاثیرپذیری از صهیونیسم بین‌الملل به دنبال آشفتگی و حل نشدن موضوعات بین‌المللی هستند با این حال هم اکنون فضای آمریکا به واسطه این عقلا در رفع اتخاذ واکنش‌های مسئله‌دار بهتر شده است.

به نوشته آفتاب یزد وی همچنین درباره توافق تهران بین سه کشور برزیل ، ترکیه و ایران برای تبادل سوخت هسته ای با غرب گفته‌ ما برای اینکه بهانه به دست غربی‌ها ندهیم پیشنهاد مبادله سوخت را پذیرفتیم و فقط از آنها تضمین عینی خواستیم. ‌اما از آنها تجربه خوبی نداریم، هم اکنون 50‌ تن اورانیوم ما در فرانسه مانده است که هنوز به ما پس نداده‌اند و آمریکا حدود 26 سال پیش پول سوخت رآکتور تهران را از ما دریافت کرده اما هنوز سوخت را تحویل نداده است؛ در این شرایط چه تضمینی وجود دارد که آنها سوخت 5/3 ما را بگیرند و 20 درصد تحویل دهند؟

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.