بررسی روزنامه های صبح تهران؛ یکشنبه ۲ خرداد

بررسی روزنامه های صبح تهران؛ یکشنبه ۲ خرداد

تیترهای اول

"میلیون‌ها ایرانی در معرض گرد ‌و غبارهای تازه" خبری است که جام جم نقل کرده، دنیای اقتصاد از "دعوت از ایرانیان مقیم خارج" خبر داده، تیتر اول ابتکار "علی لاریجانی، رییس بی رقیب" است و رسالت به نقل از جوادلاریجانی نوشته "کودتاگران صلاحیت بازگشت به قدرت را ندارند."

" آمریکا تحریم شرکت های روسی را لغو کرد" عنوان اصلی مردم سالاریاست، کیهان به نقل از یک گزارش اطلاعاتی فرانسه در صدر اخبار خود نوشته "ایران در خاورمیانه غرب را پشت سر گذاشته است."

خراسان از قول رییس مجلس نوشته "بیانیه تهران باید به طور کامل اجرا شود"، روزنامه جمهوری اسلامی به نقل از رییس مجلس خبرگان نوشته "ایران با جنگ روانی از حق هسته ای خود نمی گذرد"، تهران امروز از "تحرک بی سابقه ترکیه در پرونده هسته ای" خبر داده و آفتاب یزد از زبان رییس قوه مقننه نوشته تحرکات کشورهای حوزه خلیج فارس را پی گیری می کنیم".

"نعمت نفت را کفران کرده‌ایم" به نقل از اکبر ترکان تیتر اول روزنامه پول است، جهان صنعت از سخن خوش بینانه وزیر اقتصاد نقل کرده که "ریسک سرمایه گذاری در ایران صفر است"، ابرار نوشته "اعضاى هیات تحقیق و تفحص از سازمان تامین اجتماعى در هفته جارى انتخاب مى شوند" و ایران از "پیش بینی زلزله در ایران یک هفته قبل از وقوع" خبر داده است.

گزیده مقالات

بازتاب اراده مردم: دوم خرداد

در سالگرد دوم خرداد مردم سالاری در سرمقاله خود این روز را نمادی از بازتاب اراده و خواست تاریخی مردم ایران در جهت نیل به آزادی، قانونگرایی و اصلا ح طلبی خوانده و نوشته مرور زمان نشان خواهد داد دوم خرداد هیچگاه کمرنگ یا فراموش نخواهد شد چرا که دومین روز از خرداد ماه 1376 مقطع آغاز مطالبه بسیاری از آرمان هایی بود که پیش از آن، کمتر مجال بروزش پیدا می شد.

به نوشته این روزنامه آزادی نسبی رسانه ها و احزاب و تشکل های مدنی، پررنگ شدن دیدگاه تحلیلی و منتقدانه، تقویت نقش روشنگری نخبگان، افزایش آگاهی عمومی نسبت به آنچه در حاکمیت می گذرد، توسعه حضور مردم در عرصه تعیین سرنوشت از جنبه های کمی و کیفی- از جمله استقرار شوراها به عنوان اصل برزمین مانده قانون اساسی- و گام برداشتن در مسیر تنش زدایی و بهبود مناسبات بین المللی کشور در عرصه های مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی از جمله پیامدهای دوم خرداد 1376 است.

در ادامه سرمقاله مردم سالاری آمده نقش دوم خرداد در تاریخ معاصر ایران بی بدیل است که حتی اگر عده ای سعی در کمرنگ جلوه دادن آن داشته باشند نه تنها موفق نخواهند شد، بلکه مخالفان اصلاحات، همواره سایه سنگینش را بر خود احساس خواهند کرد.

چتر محمد خاتمی

رسالت روزنامه مخالف اصلاحات که تیتر اول خود را به گفته های جوادلاریجانی داده که خواستار آن شده که سران اصلاحات از ساختار قدرت کشور حذف شوند در سرمقاله خود با تحلیل شرایط امروز نوشته اکنون مقطع سرنوشت سازی برای جریان اصلاحات است و محمد خاتمی در این مقطع مسئولیت تاریخی برعهده دارد. وی تلاش دارد در نقش چتر نجات جریان اصلاح طلبی در ایران ظاهر شود.

این روزنامه هوادار دولت خاتمی را متهم کرده که نگاهش همواره رو به بالا بوده است در حالی که او باید نیم نگاهی به پایین بیندازد. نامه نگاری های وی با مقامات عالی رتبه نظام بدون در نظر گرفتن افکار عمومی بی ثمر است. مواضع وی باید برای مردم باور پذیر شود تا زمینه برای فهم صداقت وی مهیا شود. خاتمی در دو راهی تصمیم گیری قرار دارد، یا همراهی با موسوی و خروج بر نظام و یا خروج از توهماتی که در چند ماه گذشته باعث شد حماسه با شکوه ملت ایران در22 خرداد به کام همه تلخ شود.

نویسنده سرمقاله رسالت با این فرض که دوم خرداد حماسه ای بود که توسط تندروها به بیراهه کشیده شد نوشته دوم خرداد سرمایه ای برای هزینه کردن ندارد. هیچ عقلانیت سیاسی نمی پذیرد که حداقل موجودی فعلی نیز پای توهمات و تندروی های موسوی تلف شود.

نقش ترکیه و نگرانی آمریکا

حسام‌الدین کاوه در سرمقاله تهران امروز نوشته انتشار خبر ارسال نامه رجب طیب اردوغان نخست‌وزیر ترکیه به سران 26 کشور جهان به‌منظور کسب حمایت‌ این کشورها از تلاش‌های ترکیه و – برزیل - به منظور کمک به مناقشه تهران و غرب در زمینه فعالیت‌های هسته‌ای ایران، فرصتی مهم برای یک تعامل مشترک و همگرا برای حل این مناقشه ایجاد کرده است.

به نظر این روزنامه ورود و حضور فعالانه ترکیه، اولا نشان از اراده دیپلماسی ایران برای افزایش وزن نقش‌آفرینی کشورهای مستقل و بی‌طرف در مناقشات موجود دارد و ثانیا نشانگر حقانیت و صداقت ایران است. در جریان مذاکرات طولانی و کشدار ایران و گروه وین، غرب لجوجانه در پی تحمیل درخواست‌های نامقبول و غیرعقلانی خویش بر تهران بود اما هنگامی که ایران درباره مسائل فی‌مابین به گفت‌وگو و رایزنی با کشورهای بی‌طرف پرداخت، استحکام استدلال‌های دستگاه دیپلماسی کشور و صداقت و حقانیت ایران، به مثابه امری انکارناپذیر، توجه و همدلی دولت‌های غیرمغرض را به دست آورد.

تهران امروز اظهار نظر کرده که واکنش‌های شتابزده آمریکا و برخی از کشورهای غربی، در پی امضای توافق‌نامه تهران، حاکی از آن بود که واشنگتن از ورود و حضور کشورهای مستقل در این مناقشه، هراسی دارد.

وزارت ارشاد در برابر جشنواره کن

تهران امروز با این خبر که شمقدری راهی فرانسه می شود نوشته معاون سینمائی وزارت ارشاد در ملاقات با «ژیل ژاکوب » از مراودات سینمایی ایران و فرانسه و دنیا می گوید ، وضعیت « جعفر پناهی » تشریح می شود ، اتفاقات نشست رسانه ای فیلم « کیارستمی » مشکوک خوانده می شود، « ژاکوب » به جای « پناهی » عذر خواهی می‌کند، اینها جزئیات دیدار« شمقدری » و « ژاکوب » است .

به نوشته این گزارش مخاطب هم شاید کمی گیج شده ولی انگار کن شصت و سوم باید در تاریخ سینمای ایران ثبت شود چون که شمقدری با انتقاد از موضع جشنواره کن درباره « پناهی » اخبار جدیدی هم از وضعیت این کارگردان می دهد: پناهی با پول و حمایت ایران فیلمساز شد و در حالی که کارمند صدا و سیماست و باید در محل کار خود حاضر شود این آزادی را به او داده اند که بدون حضور در محل کار خود آزادانه فیلم خود را بسازد . وی می‌توانست بازهم برای ساخت فیلم بعدی خود از راه قانونی عمل کند. اما معلوم نیست بودجه این فیلم از کجا تامین شده که نگران آن هم نبوده و مخفیانه به ساخت فیلم پرداخته است.

در ادامه گزارش تهران امروز آمده مدیر جشنواره کن در دیدار با شمقدری گفته ژست ما سمبلیک بود. عملکرد جشنواره کن سیاسی نبوده بلکه در مورد پناهی عملکردی صرفا انسانی است. البته همه می‌توانند اشتباه کنند و فستیوال کن نیز می تواند مرتکب اشتباه شود. ما به استقلال کشورها احترام می گذاریم.

فضاسازی سیاسی

کیهان گزارشی دارد که نشان می دهد معاون سینمائی وزارت ارشاد نامه ای برای مدیر جشنواره فرستاده و با گلایه از اظهارات جنجالی درباره پرونده پناهی اظهار امیدواری کرده که با تلاش هایی که وزارت ارشاد داشته مراحل دادرسی پرونده آقای پناهی به پایان رسیده و امید زیادی است که به زودی آزاد شود.

به گزارش کهیان شمقدری، با اشاره به این که دور جدیدی برای سینمای ایران آغاز شده نوشته سینماگران ایرانی می توانند در چارچوب آزادی و قانون به فعالیت های خود بپردازند، و در عین حال تاکید می کنم نباید بگذاریم اخبار دروغ و فریب کاری برخی ها مانع همکاری ما در آینده شود.

کیهان خود بر گزارش خبرنگارش افزوده در نشست مطبوعاتی فیلم کیارستمی در جشنواره کن، سناریویی از قبل طراحی شده برای فضاسازی سیاسی علیه نظام به اجرا درآمد در حالی که کیارستمی احتمال آزادی پناهی را مطرح کرد اما گفته های یک خبرنگار زن مجلس را جنجال کشاند و ژولیت پینوش گریه کرد و در نتیجه به جای پرداختن به فیلم کیارستمی موضوع دستگیری آقای جعفر پناهی مطرح شد که این امر، دلخوری و غافلگیری کیارستمی را نیز به همراه داشت.

نجات از عواقب زلزله

ایران روزنامه دولت در گزارش اصلی خود نوشتهش دیگر نگران ریشترهای زلزله‌نباشید چرا که دانشمندان کشورمان این بار توانستند به دانش فنی دست یابند که قدرت تشخیص وقوع زلزله را حتی تا یک‌هفته قبل از وقوع می‌دهد.این دانش فنی که در دنیا منحصر به فرد است می‌تواند جلوی بسیاری از خسارات زلزله‌ای در کشور زلزله‌خیز ما را بگیرد.

به گزارش این روزنامه زلزله به‌دلیل لطمات فراوان روحی، روانی، مالی و جانی حتی اگر قابل تشخیص باشد به هیچ عنوان مطلوب نیست اما به هر ترتیب اعلام این خبر خوش از سوی معاون وزیر مسکن می‌تواند جان هزاران نفر را نجات بدهد که گفت ایران به دانش فنی تشخیص زلزله یک هفته قبل از وقوع دست یافت.

محمود فاطمی عقدا در گفت‌وگو با روزنامه ایران با استناد به ادعای رئیس مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن گفته این تکنولوژی در دنیا منحصر به فرد است و هنوز هیچ کشوری به آن دست نیافته و در حال حاضر شش استان زلزله‌خیز کشور از جمله اردبیل، آذربایجان غربی، خراسان جنوبی، استان مرکزی و کرمان به این دستگاه مجهز شده اند.

مردم مضطربند

روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود نوشته گمانه‌زنی‌های متعدد و مختلف نهادهای رسمی در مورد تورم حاصل از هدفمندی یارانه ها، اذهان عمومی را مضطرب کرده است، بنابر این لازم است تمامی نهادها و دستگاه‌های مرتبط هرچه زودتر با حل کردن اختلافات محاسباتی خود، عدد واحدی را به عنوان تورم پیش بینی شده برای اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها به مردم اعلام کنندتا زمینه اطمینان خاطر برای عموم جامعه فراهم شود. پرسش از میزان یارانه نقدی پرداختی به مشمولان همچنان از جمله سئوالاتی است که هنوز پاسخ روشنی به آن داده نشده است

این روزنامه پرسیده نوع حمایت دولت از صنایع تولیدی و تبدیلی، خصوصا صنایع انرژی بر در قبال افزایش قیمت حامل‌های انرژی که مواد اولیه استراتژیک این واحدها به حساب می‌آیند، چگونه خواهد بود؟

در پایان سرمقاله جمهوری اسلامی آمده دولت و بانک مرکزی چه تغییراتی را در سیاستهای ارزی خود اعمال خواهند کرد تا مزایای نسبی تولیدات و صنایع ایران که باوجود برخورداری از انرژی ارزان قیمت به علت ا دامه اجرای سیاستهای گلخانه‌ای در مورد ریال، به شدت کم رنگ شده، بیش از این تضعیف نشود.

افت رشد اقتصادی

محمدصادق جنان‌صفت در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته اهمیت خبر کاهش رشد اقتصادی ایران در سال 1387 نسبت به سال پیش از آن و افتادن آن به مرز نیم درصد در میان بحث‌های سیاسی داخلی و خارجی گم شد. در حالی که عدد یاد شده با توجه به رشد 5/1 درصدی جمعیت در این سال به معنای کاهش درآمد سرانه شهروندان ایرانی است. در حالی که در سال 1387 درآمد حاصل از صادرات نفت رقم هنگفتی بوده و به رکورد تاریخی دست یافته است.

به نوشته این اقتصاددان سرمایه‌گذاری خارجی به معنای واقعی و آنچه که در کشورهای نوظهور صنعتی در دهه‌های گذشته اتفاق افتاد و کره جنوبی، مالزی، سنگاپور و ... از نمونه‌های کامیاب آن هستند، نیازمند اصلاحات اقتصادی همراه با مدارا با سرمایه‌گذاران داخلی در حوزه‌های مختلف است. اصلاحات ساختاری باید واقعی باشد و بازار پول، کالا، ارز و کار را طی کند. آیا در حال حاضر بازارهای یادشده در ایران از سازگاری برخوردارند؟

سرمقاله دنیای اقتصاد سرانجام پرسیده در حالی که سرمایه‌گذاران داخلی در موضوع خصوصی‌سازی با ناملایمات و رفتارهای غیرمداراجویانه مواجه هستند، آیا سرمایه‌گذار خارجی حاضر است به ایران بیاید؟ در حالی که سرمایه‌گذاران داخلی در موضوع تسهیلات بانکی با سختگیری‌ها و محدودیت‌ها مواجه هستند و مداراجویی دیده نمی‌شود، نباید انتظار داشت که سرمایه‌گذاران خارجی با میل و اشتیاق به ایران بیایند.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.