سیاست ایران مانند رانندگی در تهران

سیاست ایران مانند رانندگی در تهران

محمود احمدی نژاد در دیدار با وزیران خارجه جی ۱۵

روزنامه آمریکایی واشنگتن پست با نگاهی به مسیر موضع گیری های ایران در مذاکرات هسته ای یکسال گذشته می نویسد در عالم واقعیت مانورهای تهران را به دشواری می توان « مذاکره » نامید.

چون پاییز سال گذشته در ژنو ایران ابتدا طرح پیشنهادی غرب و آژانس را برای معاوضه سوخت هسته ای پذیرفت ولی بعد آنرا رد کرد. اما چند روز پیش جمهوری اسلامی با میانجیگری برزیل و ترکیه به نسخه ضعیف تری از همان توافق
جواب مثبت داد.

مسلما دولت ایران با پذیرش توافق روز یکشنبه امیدوار بود که طرح پیش نویس جدید تحریم ها در شورای امنیت را حداقل به تاخیر بیاندازد. و دولتهای میانجی – ترکیه و برزیل – نیز امید داشتند که با این توافق خود را رهبران جدیدی برای جنبش عدم تعهد جلوه دهند.

واشنگتن پست می افزاید که طرح پیش نویس قطعنامه جدید در روز سه شنبه در شورای امنیت توسط پنج عضو دائمی این نهاد نشان داد که ایران و میانجیگران توافق روز یکشنبه مرتکب یک اشتباه محاسبه جدی شده اند.

البته قطعنامه جدید هم در صورت تصویب مثل قطعنامه های قبلی علیه ایران برنامه های هسته ای این کشور را متوقف نخواهد کرد.

در این پیش نویس جدید تحریم هایی در زمینه انرژی و صادرات تسلیحات به ایران در نظر گرفته شده اما مکانیزم و روشه های مشخصی برای اجرای این تحریم ها قید نشده است. البته آمریکا و متحدان آن کشور با اتخاذ تصمیمات دیگری خواهند کوشید بر شدت این تحریم ها بیافزایند ولی حتی آن اقدامات جداگانه نیز مانع پیشرفت برنامه های هسته ای ایران نخواهند شد.

واشنگتن پست خاطر نشان می کند که اهمیت اتخاذ موضع واحد از سوی شورای امنیت در این است که ایران را به معامله و مذاکره مجبور خواهد ساخت. البته ایران می تواند مدعی شود که از حمایت دو عضو غیر دائمی شورای امنیت یعنی ترکیه و برزیل برخوردار است ولی تهران به خوبی می داند که از دست دادن حمایت روسیه و چین موقعیت ایران را شکننده تر خواهد کرد و عدم پذیرش مذاکره به انزوای بیشتر آن کشور منجر خواهد شد.

به نظر می رسد که از نگاه باراک اوباما ایجاد وحدت نظر در میان پنج عضو دائم شورای امنیت مهمتر از جزییات این قطعنامه است و حوادث هفته اخیر نشان داد که این سیاست وی درست بوده است. پیش نویس قطعنامه جدید محصول ۸ دور مذاکره باراک اوباما با رییس جمهور روسیه و گفتگوهای دائم با دولت چین است.

روزنامه آمریکایی واشنگتن پست با نگاهی به مسیر موضع گیری های ایران در مذاکرات هسته ای یکسال گذشته می نویسد در عالم واقعیت مانورهای تهران را به دشواری می توان « مذاکره » نامید.

بازی دیپلماتیک مرغ و تخم مرغ

گام بعدی در این بازی دیپلماتیک مرغ و تخم مرغ چیست؟ به گفته یک مقام ارشد دولت آمریکا ایران باید به دو موضوع اصلی که بخشی از طرح پاییز سال گذشته بودند پاسخ دهد.

براساس آن طرح و توافق اخیر با میانجیگری ترکیه و برزیل حدود ۱۲۰۰ کیلوگرم از اورانیوم با غلظت پایین ایران باید به خارج فرستاده شود و در مقابل ایران حدود ۱۲۰ کیلو اورانیوم با غلظت ۲۰ درصد برای مصارف تحقیقاتی دریافت خواهد کرد. در طرح پاییز سال گذشته قرار بود اورانیوم ایران به روسیه و فرانسه منتقل شود ولی در توافق اخیر تهران مقصد این اورانیوم ترکیه خواهد بود.

به گفته یک مقام ارشد دولت آمریکا در گام اول ایران باید با نمایندگان پنج عضو شورای امنیت و آلمان ملاقات کند تا جزییات طرح ژنو مشخص تر شود. در عین حال ایران باید روند غنی سازی ۲۰ درصدی خود را متوقف کند. در حقیقت تاکید ایران بر حق خود برای غنی سازی ۲۰ درصد باعث شد که چین و روسیه از پیش نویس تحریم های جدید حمایت کنند.

واشنگتن پست می افزاید مشکل این روش طولانی و پر از وقفه در مذاکرات این است که گذشت زمان به نفع ایران و توسعه بیشتر برنامه های هسته ای آن کشور است.

دولت ایران همواره با تغییر موضع خود از دادن پاسخ قطعی و تضمین های لازم شانه خالی کرده است. به نظر می رسد که فقط زمانی این بازی به پایان خواهد رسید که ایران اعلام کند تمام عوامل ، مواد و تکنولوژی لازم برای ساخت سلاح هسته ای را دارد و بنابراین خود را یک قدرت هسته ای قلمداد کند.

احتمال پرهیز از این عاقبت نامطلوب اکنون تاحدی بیشتر از یک هفته پیش است به یک دلیل ساده و آن اینکه وقتیکه موضوع جدی شد روسیه و چین از کمک به ایران امتناع کردند. این دو کشور با حمایت از پیش نویس قطعنامه شورای امنیت در کنار کشورهایی قرار گرفتند که مخالف دستیابی ایران به سلاح هسته ای هستند.

تحلیلگر واشنگتن پست در پایان می نویسد:« در سال ۲۰۰۶ و پس از سفر به ایران من نوشتم که با نگاهی به ترافیک و شیوه رانندگی در تهران می شود شیوه مذاکره ایرانی ها را فهمید. در هر چهار راه راننده های تهرانی سعی می کنند از هر فرصتی استفاده کرده و سبقت بگیرند، آنها فقط در آخرین لحظات و برای پرهیز از تصادف حاضر هستند کمی کوتاه بیایند.»

هنوز هم در مورد برنامه هسته ای ایران احتمال بروز بحران جدی تر و وقوع فاجعه وجود دارد. ولی اقدام شورای امنیت برای کنترل ایران جای امیدواری است.
fosil - ایران - تبریز
سیاست ایران: خر تو خر, قوز بالای قوز, از چاله به چاه افتادن, شاه ببخشه شاهزاده نمیبخشه, هر شپشویی واسه خودش کتاب قانون اساسی بنفع خودشو داره,.......
شنبه 1 خرداد 1389

sam-antwerpen - بلژیک - انتورپن
من که اینو صد بار قبلا گفتم!
شنبه 1 خرداد 1389

baas - هلند - روتردام
صد در صد .
شنبه 1 خرداد 1389

zartusht67 - المان - المان
سیاست ایران از رانندگیش بدتره گفتم بهترین کشور دنیا رو بده دست مولاها ظرف یک هفته به عقب افتاده ترین کشور دنیا تبدیلش میکنند
شنبه 1 خرداد 1389

iranjp - ژاپن - توکیو
سیاست سیاسیون ایرانی متاسفانه به تنها چیزی که ارزش قائل نیست و بهش فکر نمیکنه ایرانو ایرانیست.
شنبه 1 خرداد 1389

pelle - سوئد - استکهلم
سیاست ایران بدتر است ,چون در رانندگی ماشین ها وقتی به چراغ قرمز میرسند مجبورند توقف کنند ,ولی ماشین سیاست جمهوری اسلامی‌ بدون ترمز وکلاچ است و همواره با کوبیدن به در ویوار فقط خسارت جانی و مالی ببار می‌آورد.
شنبه 1 خرداد 1389

zartusht67 - المان - المان
سیاست ایران از توی پارلمان اروپا هدایت میشه مردم عزیز از خواب خرگوشی بلند شوید پدر ماها رو اینها در اوردند این مثال رو در مورد سیاست اروپا میزنم کسی که با مادر خودز...ن ا کند با دیگران چها کند شورش 57 هم کار این کثافتها بود از جایمان بلند شویم اریا بوم را ازاد کنیم
یکشنبه 2 خرداد 1389

gol222 - سوئد - هلسینگبوری
رژیم اسلامی تروریست است وجز ادمکشی ودزدی چیزدیگری رانمیشناسد.نابود باد خامنه ای دیکتاتورو احمقی نژاد سپورچیان تیرخلاص زن دلقک.
یکشنبه 2 خرداد 1389

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.