جعفر پناهی به اتهام ساخت فیلم "علیه نظام" از اسفندماه سال گذشته در بازداشت به سر می برد.
جعفر پناهی، فیلمساز ایرانی زندانی در نامه ای اعلام کرده که از چند روز پیش دست به اعتصاب غذا زده و تا زمان برآورده شدن خواسته هایش به این کار ادامه خواهد داد.
ظاهرا آقای پناهی متن این نامه را پس از گفتگوی تلفنی سه شنبه، ۲۸ فروردین ماه ۱۳۸۹ در اختیار خانواده اش قرار داده است و سپس سایت های اینترنتی آن را منتشر کرده اند.
جعفر پناهی در ابتدای این نامه نوشته که پس از هجوم ماموران زندان به سلول ۵۶ زندان اوین در شنبه شب گذشته و نگاه داشتن او و دیگر هم سلولی هایش "بدون لباس" در هوای سرد، صبح روز بعد مورد بازجویی قرار گرفته و متهم به فیلمبرداری از داخل سلول زندان شده است.
جعفر پناهی ضمن "کذب" دانستن این اتهام نوشته که در جریان بازجویی "تهدید" شده که تمامی اعضای خانواده اش بازداشت خواهند شد و دخترش به "بازداشتگاهی نا امن" در رجایی شهر منتقل خواهد شد.
این فیلمساز ایرانی که از اسفند ماه سال گذشته در بازداشت به سر می برد در نامه اخیر خود خواسته هایی از جمله "آزادی بدون قید و شرط" تا زمان برگزاری دادگاه را مطرح کرده است.
او در مورد خواسته هایش نوشته: " از یکشنبه صبح (۸۹/۲/۲۶) تا کنون هیچ چیز نخورده ام و نیاشامیده ام و حال اعلام می کنم اگر موارد زیر تحقق نپذیرد، من به نخوردن و نیاشامیدن خود ادامه خواهم داد؛ چرا که نمی خواهم تبدیل به موش آزمایشگاهی شوم که هر لحظه مرا به اتهامات واهی تحت شکنجه و آزارهای روحی و روانی قرار دهند:
۱) تماس و دیدار با خانواده ام و اطمینان کامل از سلامت آنها ۲) حق داشتن وکیل بعد از ۷۷ روز و مشورت با او ۳) آزادی بدون قید و شرط تا تشکیل دادگاه و صدور حکم قطعی".
جعفر پناهی در اسفندماه گذشته به همراه چند نفر از دوستانش در منزل مسکونی خود بازداشت شد و سپس متهم شد که قصد داشته فیلمی "علیه نظام" بسازد.
ژولیت بینوش در جریان کنفرانس خبری در کن فرانسه در واکنش به بازداشت جعفر پناهی گریست |
در کنفرانس مطبوعاتی که سه شنبه ۲۸ اردیبهشت ماه پس از نمایش فیلم "رونوشت برابر با اصل" اثر عباس کیارستمی در جشنواره فیلم کن برگزار شد، آقای کیارستمی بار دیگر از حکومت ایران خواست که هر چه سریعتر جعفر پناهی را از زندان آزاد کنند. این کارگردان ایرانی بازداشت یک هنرمند را "حمله به تمامیت هنر" دانست.
سخن گفتن از جعفر پناهی و وضعیت او در بازداشت در جریان این کنفرانس خبری، موجب تاثر و ناراحتی عده ای از حاضران شد و از جمله ژولیت بینوش، بازیگر فرانسوی که در فیلم تازه عباس کیارستمی هم ایفای نقش کرده است در واکنش به این موضوع اشک ریخت.
قرار بود جعفر پناهی برای شرکت در جشنواره فیلم کن امسال در جایگاه هیات داوران جشنواره حاضر شود که با توجه به حضور او در زندان، نام او بر یکی از صندلی های هیات داوران قرار داده شده است.
جعفر پناهی در پایان نامه خود نوشته است: "به سینمایی که به آن معتقدم قسم می خورم تا تحقق خواسته هایم دست از اعتصاب غذا برنمی دارم و تنها خواسته ام این است که جنازه مرا به خانواده ام تحویل دهند تا هر کجا که مایل اند دفن کنند".
واکنش ها از ایران و جهان به ادامه بازداشت چعفر پناهی
چندی پیش، جمعی از کارگردانان و بازیگران مشهور هالیوود با انتشار نامه ای بازداشت آقای پناهی را محکوم کردند و خواهان آزادی او شدند.
مارتین اسکورسیزی، رابرت ردفورد، رابرت دنیرو، استیون اسپیلبرگ، مایکل مور و الیور استون از امضا کنندگان این نامه بودند.
پیشتر نیز چهل سینماگر و نویسنده ایرانی در نامه ای سرگشاده خواهان آزادی بی قید و شرط جعفر پناهی شده بودند.
بهرام بیضایی، کیومرث پور احمد، بابک احمدی، فاطمه معتمد آریا، مسعود کیمیایی، کامران شیردل، خشایار دیهیمی، ناصر تقوایی و شهلا لاهیجی از امضا کنندگان این نامه بودند.
چهره های سرشناسی نظیر عباس کیارستمی، کارگردان ایرانی، کن لوچ، کارگردان بریتانیایی و شیرین عبادی، برنده جایزه صلح نوبل، به همراه وزرای خارجه آلمان و فرانسه نیز از کسانی بودند که در پیام های جداگانه، ضمن انتقاد از بازداشت آقای پناهی، خواهان آزادی او شده اند.
آقای پناهی در مرداد ماه سال گذشته هم یک بار به هنگام حضور در محل دفن شماری از کشته شدگان رویدادهای پس از انتخابات در گورستان بهشت زهرا دستگیر شد و چند ساعت را در بازداشت گذراند.
شیر طلایی ونیز و خرس نقره ای برلین از جمله جوایز سینمایی معتبری است که جعفر پناهی برای فیلم های خود دریافت کرده است.
|
|
|
|
|
|
|
|
|