بررسی روزنامه های صبح تهران؛ یکشنبه ۲۶ اردیبهشت

بررسی روزنامه های صبح تهران؛ یکشنبه ۲۶ اردیبهشت

تیترهای اول

"همه نگاه ها به اجلاس تهران" تیتر اول جام جم است، جمهوری اسلامی نوشته "اجلاس سران گروه پانزده فردا"، خراسان از "آغاز دور جدید مذاکرات درباره تبادل سوخت هسته ای با حضور رئیس جمهور برزیل در تهران" خبر داده و پول نوشته "صندوق بین الملی پول و بانک جهانی در تیررس بیانیه اجلاس پانزده".

"واگذاری کارخانه های دولتی به ناشران" تیتر اصلی آرمان است، ابرار هم از قول رییس دولت خبر داده "کارخانه های دولتی با اقساط طولانی مدت به ناشران واگذار می شود" و ایران خبر داده "گام اول پرداخت یارانه نقدی پس فردا".

"تحصیل چهارصد نفر از فرزندان مسوولان در انگلیس" عنوان اول آفتاب یزد است، تهران امروز خبر از "سودای دولتی شدن پایتخت" داده است و دنیای اقتصاد از شورای بازرگانان ایران و آمریکا به عنوان "سد اقتصادی در برابر تحریم" یاد کرده است.

"هشدار شدید دادستان به موسوی و کروبی" تیتر اول ابتکار است، کیهان نوشته "حمایت از تروریست ها تازه ترین جرم سران فتنه"، رسالت همین خبر را با عنوان "هشدار دادستان تهران به سران فتنه" آورده و مردم سالاری از زبان دادستان انتظامی قضات نوشته "هیچ یک از قضات متخلف تعلیق نشده اند".

گزیده مقالات

رکورد نشکست

دیروز روزنامه ایران خبر داده بود که اجلاس امسال جی پانزده رکورد شکسته و با افتخار یاد کرده بود که این یک حادثه استثنائی است که هفت تن ار سران شرکت می کنند در حالی که در اجلاس های قبلی هیچ گاه بیش از شش تن شرکت نکرده بودند در همان زمان که ایران نوشت اعلام شده بود که رییس دولت ترکیه نمی آید به این ترتیب رقم به شش رسید و رکوردشکنی نشد.

روزنامه ایران امروز نوشته امیرقطر هم به علت مشغله نمی آید به این ترتیب از حد هم پائین زد البته به نوشته روزنامه ایران احمدی نژاد در تلفنی که با امیرفطر صحبت کرده درباره امدنش بعد از آن که معلوم شده که امیر نمی آید گفته است اجلاس جی پانزده باید فعال شود و همین تیتر روزنامه ایران است. تهران امروز هم نوشته داسلیوا آمد و اردوغان نیامد.

هیات برزیلی

جام جم نوشته در‌ آستانه نشست روز دوشنبه سران کشورهای عضو گروه 15، وزیران خارجه کشورهای عضو دیروز در دفتر مطالعات سیاسی و بین‌الملل وزارت امور خارجه گردهم آمدند تا بیانیه نشست سران را آماده و تصویب کنند؛ اما آنچه که نگاه‌های بین‌المللی را به این اجلاس جلب کرده، نه‌فقط متن اجلاس بلکه حاشیه آن است؛ حاشیه‌ای که روسای جمهور ایران و برزیل بازیگران اصلی آنند.

به گزارش این روزنامه لوئیس ایناسیو لولا داسیلوا، رئیس‌جمهور برزیل برای نخستین بار دیشب در صدر هیاتی 300 نفره از تجار، بازرگانان و فعالان بخش خصوصی و اقتصادی وارد تهران شد. شمار زیاد همراهان داسیلوا نشان‌دهنده اهمیتی است که وی برای گسترش روابط با ایران قائل است و می‌تواند سرآغاز افزایش همکاری‌های دو کشور در موضوعات سیاسی، اقتصادی و تجاری باشد.

جام جم نوشته با این وجود آنچه که اهمیت سفر رئیس‌جمهور برزیل به تهران را دوچندان کرده است، پیشنهادی است که درخصوص تبادل سوخت رآکتور تهران مطرح است، پیشنهادی که چند روز پیش احمدی‌نژاد موافقت اصولی خود را با آن اعلام کرد و ظاهرا پیشنهاد‌دهنده فرمول جدید، رئیس‌جمهور برزیل بوده است.

پرونده هسته ای

محسن دقت دوست در سرمقاله مردم سالاری نوشته با گذر از نیمه فصل بهار، شمارش معکوس برای به نتیجه رساندن وعده دولتمردان واشنگتن به رقبای داخلی خود مبنی بر فشار بیشتر روی تحریم های کشورمان آغاز شده است. به نظر می رسد کشورهای غربی اینک در نقطه اوج همصدایی در این زمینه قرار دارند و تنها نیازی که احساس می کنند، همسوساختن یا حداقل کم اثر ساختن نظرات سایر اعضای شورای امنیت است تا بلکه با کاستن از سایش امیال هژمونیک خود با منافع کشورهای مستقل، پیشروی روان تری به سمت اهداف مدنظرشان داشته باشند.

نویسنده مقاله به موانعی که امثال ترکیه و برزیل بر سر راه خودکامگی های هسته ای غربی ها پدید می آورند، اشاره کرده و نوشته با وجودی که شاید در نگاه اولیه توانایی چندانی برای ایستادگی در مسیر مطالبات آنها را نداشته باشند، اما تجربه نشان داده است که در صورت بهره گیری بهینه ایران از اتفاق نظر خود با آنها و متقاعد کردنشان به موجودیت صلح آمیز برنامه هسته ای خود، برایند همین مقاومت های به ظاهر کم توان می تواند چوب محکمی لای چرخ های ماشین تکبر قدرت های غربی بگذارد یا دست کم از بار فشارهای مطلوب آنها به شکل محسوسی بکاهد.

سرمقاله مردم سالاری نتیجه گیری کرده که به راحتی می توان از پرداخت هزینه های ناشی از فضای غبارآلود فعلی که بر پرونده هسته ای کشورمان در صحنه بین المللی سایه انداخته اجتناب کرد. البته با رویکردی هوشمندانه و متضمن منافع در بلندمدت; زیرا غربی ها سعی دارند تصویری نگران کننده و گنگ از برنامه هسته ای ایران به کشورهای دیگر و افکار عمومی جهانیان نشان دهند.

تشکیل شورای بازرگان

روزنامه پول نوشته تشکیل شورای مشترک بازرگانان ایران و آمریکا تنها چند روز پس از آنکه رؤسای اتاق بازرگانی آمریکا و هفت موسسه اقتصادی این کشور دست به قلم شدند و در نامه‌ای سرگشاده به ساکنان کاخ سفید نگرانی‌های خود را از تحریم‌های بیشتر ایران اعلام کردند، در تهران رییس اتاق بازرگانی ایران خبر داد که شورای مشترک بازرگانی ایران و آمریکا تشکیل می‌شود.

به نوشته این روزنامه محمد نهاوندیان که خود اقتصاد‌خوانده جورج واشنگتن ایالات متحده است، گفته است:«به‌زودی خبرهای خوبی در این مورد خواهیم شنید». او اما تأکید کرده است: "کارها طبق برنامه‌ریزی پیش می‌رود."

واردات بی رویه

دنیای اقتصاد در سرمقاله خود درباره واردات بی رویه نوشته در شرایط موجود‌، واردات کالاهای مجاز منع قانونی ندارد و دست‌اندرکاران امر فقط با اعمال سیاست‌های تعرفه‌ای – یعنی گران‌تر کردن کالاهای وارداتی – می‌توانند از شدت این سیل بنیان کن بکاهند؛ البته انصاف باید داد که مسوولان ذی‌ربط در این زمینه کوتاهی نکرده‌اند و هم‌اکنون میانگین نرخ تعرفه‌های گمرکی در کشور ما‌، در زمره بالاترین نرخ‌های تعرفه‌ای در سراسر جهان است.

فرخ قبادی در این مقاله پرسیده چرا و چگونه تولیدکنندگان خارجی قادرند کالاهایی با کیفیت کم و بیش مشابه با کالاهای تولیدی ما را از فواصل دور به کشور ما بفرستند‌، تعرفه و عوارض گمرکی هم بپردازند‌ و باز هم این کالاها را به قیمت‌های نازل‌تر از تولیدات داخلی در بازارهای ما عرضه کنند؟ پاسخ این سوال باید در تفاوت چشمگیر میان هزینه‌های تولید در ایران با کشورهای طرف معامله ما – به ویژه چین و سایر کشورهای آسیایی – جست‌وجو شود.

به نوشته سرمقاله دنیای اقتصاد هزینه‌های تولید در ایران طی ده سال‌، به طور متوسط‌، حدود 15 درصد در سال افزایش یافته‌ ، در حالی که افزایش سالانه هزینه‌های تولید در چین‌، ویتنام‌ و سایر کشورهای طرف معامله ما در آسیا و اروپا در همین دوره از 2 تا 4 درصد تجاوز نکرده است. قاعدتا این تفاوت می‌بایست از طریق اصلاح نرخ ارز جبران شود‌، که ما با اتخاذ سیاست تثبیت نرخ ارز و به برکت درآمدهای ارزی سرشار‌، از تحقق آن ممانعت کرده‌ایم.

شرکت های مزاحم دولتی

خراسان از افزایش بودجه شرکت های دولتی گلایه کرده و نوشته سال گذشته، معاون وزیر اقتصاد گفت: ردیف اعتباری ۳۸۹ شرکت دولتی از بودجه ۸۹ حذف می شود. این خبر را اغلب نمایندگان و کارشناسان اقتصادی به فال نیک گرفتند. چون هر ساله تخصیص اعتبارات هنگفت بودجه ای، به شرکت های دولتی به عنوان یک دغدغه برای آن ها در نظام اقتصادی کشور مطرح است و کارشناسان اقتصادی استدلال می کنند که تا وقتی از بودجه شرکت های دولتی کاسته نشود، نباید خیلی امیدوار به کاهش حجم دولت بود.

به نوشته این روزنامه کارشناسان اقتصادی سوال می کنند که آیا خصوصی سازی طبق برنامه های توسعه پیش می رود یا نه، پاسخ منوط به کاهش بودجه شرکت های دولتی و واگذاری آن ها به بخش های خصوصی است. این در حالی است که بحث افت و خیز واگذاری شرکت های دولتی چند سال است که در فرآیند خصوصی سازی، کوچک سازی دولت و اجرایی شدن سیاست های اصل ۴۴ قانون اساسی مطرح می شود. ولی با وجود این بحث ها، دولت هم چنان با برگ شرکت های دولتی بازی می کند.

گزارش خراسان اضافه می کند حدود ۸۰ درصد اقتصاد ایران دولتی است و دولت کارفرمای اصلی شرکت های دولتی بزرگ و عمده است که بدهی دولت به این شرکت ها گاهی رقم های بالایی را نشان می دهد. به عنوان مثال در سال ۸۶ وقتی فروش شرکت های دولتی برای پرداخت بدهی در هیئت دولت مطرح شد آمارها نشان می داد که بدهی دولت به این بخش ها رقمی بالغ بر ۵ هزار میلیارد تومان بوده است.

برمی گردانیم

آرزو ترکتاز در گزارشی در تهران امروز نوشته بعد از تهدید قرارگاه خاتم به بازگرداندن صدرا، مهم ترین سهم این روزهای بورس روز گذشته با صف 37 میلیونی فروش مواجه شد. قرارگاه خاتم الانبیا سال گذشته بدون هیچ رقیبی موفق به خرید بلوک مدیریتی صدرا شده بود پس از گذشت حدود 13 ماه،از بازگرداندن این سهام در صورت عدم‌کمک دولت برای پرداخت بدهی 700 میلیارد تومانی خبر داده است.

به نوشته این گزارش فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم ‌الانبیا در سپاه پاسداران گفته بدون کمک دولت، بدهی 700 میلیارد تومانی صدرا تا ده سال آینده هم قابل ‌حل نیست و بدهی‌ها هیچ تاثیری نداشته و مصوبه کارگروه حمایت از تولید نیز مشکل جدی را از صدرا حل نمی‌کند.

تهران امروز نوشته مجموعه بانک ملی در حالی پس از شش سال زیان پی در پی و یک ناکامی بزرگ ، در اردیبهشت ماه سال گذشته اقدام به واگذاری سهام خود کرد که هر سهم صدرا از 2330 تومان سال 82 به 60 تومان در آن تاریخ رسیده بود.

وقف دانشگاه آزاد

در حالی که فرهیختگان از زبان رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام نوشته وقف دانشگاه آزاد بزرگ ترین وقف جهان اسلام است ایران روزنامه دولت از زبان سرپرست سازمان اوقاف تصریح کرده بود که سند وقف‌نامه دانشگاه آزاد اسلامی هنوز به این سازمان ارسال نشده و این دانشگاه نمی تواند سرمایه هائی را که متعلق به خودش نیست وقف کند.

ایران روزنامه دولت ابراز تعجب کرده که عبدالله جاسبی مجدداً بر وقف اموال این دانشگاه تأکید کرده و در پاسخ به این پرسش که وضعیت وقف دانشگاه آزاد در چه مرحله‌ای است، گفته ما اموال دانشگاه آزاد اسلامی را به طور کامل وقف کرده‌ایم و بیش از این من چیزی نمی‌توانم بگویم.

این روزنامه تاکید کرده که رئیس دانشگاه آزاد سال گذشته و در پاسخ به اعتراض بخشی از فعالان دانشگاهی و کارشناسان هم گفته بود که صیغه وقف اموال دانشگاه آزاد را خوانده‌اند و کار از کار گذشته است.این ادعای آقای جاسبی در حالی مطرح می‌شود که حجت‌الاسلام محمدی، سرپرست سازمان اوقاف اخیراً در گفت‌وگو با "ایران"، با بیان این که دانشگاه آزاد نمی‌تواند سرمایه‌هایی که متعلق به آن نیست را وقف کند.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.