"ابهام در زمان اجرای هدفمندی یارانه ها" خبر اول پول است، آرمان و دنیای اقتصاد همین خبر را با عنوان "هدفمند کردن یارانه ها از نیمه دوم سال" منعکس کرده اند و جهان صنعت از هشدار به بانک های خصوصی با این تیتر خبر داده "یا افزایش سرمایه دهید یا ادغام می شوید".
ابتکار در عنوان اصلی خود نوشته "تحصیل فرزندان مسوولان در انگلستان ممنوع شد"، خراسان خبر داده که "پایتخت معنوی ایران کانون بزرگداشت احیاگر زبان فارسی"، رسالت از قول امام جمعه موقت تهران نوشته "برهنگی امر وارداتی دشمنان ملت است" و مردم سالاری نوشته "بیکاری مشکل بزرگ جوانان تحصیلکرده".
"رایزنی قدرتهای 3 قاره در اجلاس تهران" عنوان اول روزنامه های ایران و جام جم است، کیهان از "نگاه متفاوت ایران و آمریکا به مذاکرات داسیوا" خبر داده و روزنامه جمهوری اسلامی از "مخالفت بیست شرکت بزرگ آمریکائی با تحریم ایران" نوشته است.
گزیده مقالات
روز فردوسی، روز ملی است
جهان صنعت با عنوان روز فردوسی روز ملی است در سرمقاله خود با نقل بیت چو ایران نباشد تن من مباد/ بدین بوم و بر زنده یک تن مباد نوشته آیا اینکه تا نام فردوسی یا شاهنامه میآید این بیت به ذهن تداعی میکند جز این معنی میدهد که مردم ایران فردوسی و کتاب ارجمندش را در این بیت خلاصه و متجلی میبینند. هرگاه ایران بیشتر مورد تاخت و تاز بیگانگان بوده، فردوسی با پایمردی بیشتری به میدان آمده است.
این روزنامه به نقل از محمدعلی فروغی نخست وزیر سال های جنگ ایران نوشته در دیداری که با سیاستمداران کشور ترکیه داشته به وی گفتند که خوشا به حال شما که یک شاعر ملی دارید، ما فاقد چنین شاعری هستیم.
اختلاف در نگاه ایران و آمریکا
کیهان در گزارش اصلی خود نوشته در حالی که تا چند روز دیگر رئیس جمهور برزیل با حضور در تهران برای یافتن راهی میانه در مذاکرات هسته ای تلاش خواهد کرد، آمریکایی ها از هم اکنون بی علاقگی خود را به حصول هرگونه توافق اعلام می کنند.
به ادعای این روزنامه لولا داسیلوا رئیس جمهور برزیل که برای سفر به تهران تدارکات گسترده ای از جمله رایزنی های مداوم با آمریکا، روسیه و ترکیه انجام داده، پیشنهاد جدیدی برای عرضه دارد.
در همین حال، هیلاری کلینتون وزیرخارجه آمریکا به صراحت گفته تغییری در مواضع تهران مشاهده نمی کند و به همین دلیل امیدی به موفقیت سفر لولا به تهران ندارد.
کیهان از این موضع گیری آمریکا گلایه کرده و نوشته کارشناسان در تهران عقیده دارند آمریکا بسیار نگران است پیشنهاد لولا به گونه ای باشد که تمامی توجیهات آمریکا برای مخالفت با فرمول های جدید مبادله مواد هسته ای را از بین ببرد و به همین دلیل مقام های آمریکایی از همین حالا تمامی تلاش های خود را برای ناکام ماندن این سفر به کار گرفته اند.
گزارش کیهان با اشاره به این که ایران موفق شده چند کیلوگرم اورانیوم 20 درصد تولید کند نوشته علاوه بر آن تلاش ها برای تولید صفحه های سوخت راکتور هم تشدید شده و گزارش های رسیده حکایت از آن دارد که این صفحه ها طی دو سه ماه آینده به طور کامل آماده استفاده خواهد شد بنابراین بی نتیجه ماندن تلاش های کشورهای واسطه تنها به تشدید فرایند غنی سازی و تولید سوخت در ایران و از دست رفتن فرصتی دیگر برای آمریکا خواهد انجامید.
اجلاس تاریخی جی پانزده
روزنامه ایران حضور رؤسای جمهور الجزایر، برزیل، سنگال، زیمبابوه، ونزوئلا و سریلانکا و معاون رئیسجمهور اندونزی در نشست تهران راقطعی دانسته است.
امیر قطر، رئیسجمهور سوریه و نخستوزیر ترکیه نیز به عنوان میهمانان ویژه در اجلاس تهران شرکت میکنند.
به نوشته ایران طراحی نقشه راه و پیشنویس 50 بندی بیانیه تهران، دیروز محور بحثها و تبادل نظر کارشناسان ارشد کشورهای عضو گروه 15 بود.
روزنامه دولت ادعا کرده آنچه اجلاس تهران را بهعنوان نقطه عطفی در طول برگزاری نشستهای جی 15 مطرح کرده است حضور تاریخی 7 رئیس دولت و شش مقام ارشد از سایر کشورهای عضو به همراه سه میهمان بلندپایه از سوریه، قطر و ترکیه است و این در حالی است که حد نصاب برگزاری اجلاسهای G15 حضور مقامات ارشد تنها شش کشور است.
خط سوم سیاسی
چند روز بعد از پیشنهاد تشکیل جریان سومی توسط میانه روهای هر دو جناح متخاصم سیاسی ابتکار در سرمقاله خود نوشته گذشته از غیر عملی بودن ایده تشکیل جریان سوم یا جبهه میانه روها، گفته شد که این مهم غیر منطقی نیز هست. غیر منطقی از این جهت که در ایده مذکور به تفاوت نظرها و سلایق و بخصوص اختلافات فکری جریانهای سیاسی چندان توجهی نشده و تنها به وجه اشتراک برخی از گروههای سیاسی تاکید شده است.
به نوشته این روزنامه اگر منظور از تشکیل جریان سوم، تاسیس یک تشکل یا مجموعهای از نیروها و گروههای سیاسی میانه رو اعم از اصلاح طلب یا اصول گرا با یک تابلو واحد است، نه عملی است و نه منطقی. اما اگر به معنای آن است که جریان جدیدی متولد شود که اساسا ربطی به گفتمانهای اصلاحات و اصول گرایی ندارد یا اینکه تعریف جدید از این گفتمانها ارائه کرده است، منطقی به نظر میرسد.
در ادامه سرمقاله ابتکار آمده اگر قرار باشد عدهای از مجموعه اصلاح طلبان با تعدادی از مجموعه اصول گرایان به صرف اینکه میانه رو هستند، تشکیل یک جببه سیاسی بدهند، میسر نخواهد بود. اصول گرایان میانه رو و اصلاح طلبان میانه رو بدون اینکه عضو یک تشکل سیاسی باشند، میتوانند با همکاری یکدیگر مانع از قدرت یافتن افراطیها شوند.
علیه شورای همکاری خلیج فارس
آرمان در سرمقاله خود به شورای همکاری خلیج فارس تاخته و نوشته این شورای همکاری خلیج فارس به منظور همکاری با صدام حسین که جنگ را علیه ایران آغاز کرده بود و ایجاد یک موضع واحد میان کشورهای عربی خلیج فارس علیه ایران تشکیل شد و چند ماه پس از آغاز جنگ این شورا شورع به کار کرد. هدف اصلی این شورا ایجاد و حفظ یک جبهه واحد علیه ایران در منطقه بوده و بر این اساس ماهیت ضد ایرانی دارد.
به نوشته این روزنامه اظهارات اعضا و دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس فاقد ارزش حقوقی بوده و چنانچه این شورا بخواهد تبدیل به یک مجموعه همکاری مطابق با عنوانش شود، عضویت ایران و عراق در این شورا میتواند شورای همکاری کشورهای پیرامون خلیج فارس را ایجاد کند. این همکاری به ویژه در حوزههای اقتصادی و دریانوردی قابلیت پیگیری دارد.
آرمان اضافه کرده بهرغم آنکه کشورهای عضو این شورا عمدتا نفت خیز هستند اما حتی در مورد مسائل نفت و انرژی هم با یکدیگر همکاری قابل توجهی ندارند و به طور معمول در حوزه سیاسی عربی و ضد ایرانی با یکدیگر همکاری میکنند. مناسب است که شورای همکاری خلیج فارس تغییر ماهیت داده و تبدیل به شورای همکاری کشورهای پیرامون خلیج فارس شود.
هدفمند کردن یارانه
محمود اسلامیان در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته اصل اجرای طرح تحول اقتصادی ضرورتی اجتنابناپذیر است. امید است میلیاردها دلار سرمایه بیننسلی که از قضا به 4 نسل رسیده است برای آبادی آینده میهن سرمایه شود اما داشتن یک ایده خوب به تنهایی کافی نیست. طراحی دقیق برای انجام اهداف ذکرشده و گرفتن بازخور طرح و اصلاحات حین اجرا میتواند ضامنی برای اجرای درست باشد.
به نوشته این روزنامه یارانه حاصل از طرح تحول چنانچه در حوزه عرضه با تناسب بیشتری بهکار گرفته شود، موضوعاتی چون اشتغال و تورم و به تبع آن دهها مساله مهم حیاتی جامعه را شامل میشود. توزیع در صحنه تقاضا هر چند رضایت نسبی ایجاد میکند، ولی در میانمدت تبعاتی به همراه خواهد داشت. این بر مسوولان محترم است که با تعیین اولویتهای جامعه، این تناسب را بهصورت منطقی برقرار نمایند.
سرمقاله دنیای اقتصاد تاکید کرده نقطه کلیدی که باید مسوولان و نمایندگان محترم نسبت به آن توجه و حساسیت داشته باشند، این موضوع است نه اصل اجرای طرح تحول؛ یعنی اینکه منابع حاصل از طرح در چه اولویتهایی از کشور بهکار گرفته شود.به نظر میرسد مهمترین موضوع جامعه توسعه اشتغال و رشد اقتصادی است. تمرکز روی تبعات طرح آن هم در حالی که موضوع، اجرایی شده و ضرورت آن هم روشن است، دردی را دوا نخواهد کرد.
نرخ سپرده ها و سرنوشت بانک ها
دکتر مهدی تقوی در سرمقاله پول نوشته در شرایطی که دولت نرخ بهره سپردهها را به 6درصد میرساند، سپردهها نیز کاهش مییابد و مردم ترجیح میدهند سرمایههایشان را از کشور خارج کنند، در نتیجه آمار سپردهها تقلیل مییابد.در حال حاضر بانکها با مطالبات معوق بسیار زیادی روبهرو هستند؛ تسهیلاتی که ارایه داده شده اما بازگشتی صورت نگرفته است.
به نوشته این اقتصاددان در اقتصاد ایران تولید و صنعت دچار مشکل است و توان رساندن کالا به مصرفکننده را ندارد. این بدان معناست که تقاضا هست اما نمیتواند عرضه کند در نتیجه قیمتها بالا میرود. اقتصاد ایران نیازمند ارایه سیاستهایی است که بتواند عرضه را اصلاح کند و این تنها مؤلفهای است که میتواند منجر به بهبود اوضاع شود.در این صورت مردم نیز تشویق به سرمایهگذاری و شرکت در چرخه تولید میشوند.
سرمقاله پول تاکید دارد که بحران بزرگی که در سال 1929 میلادی در آمریکا رخ داد به خاطر ورشکستگی یک بانک اتریشی بود، به همین دلیل است که میگوییم ارایه تسهیلات در شرایط اقتصادی کنونی اقدامی بسیار غلط است. الزام بانکها به ارایه تسهیلات بیشتر به دولت با وجودی که پساندازها کم شده و سپرده نزد بانکها کاهش یافته است، تنها عاملی است که بانکها را به سمت ورشکستگی سوق میدهد.