"توصیه استیگلیتز به دولتی شدن اقتصاد آمریکا" تیتر اول روزنامه پول است، جهان صنعت از قول رییس بورس نوشته "پرداخت سود مخابرات مجاز نیست"، "جزئیات نحوه پرداخت یارانه ها" گزارش اصلی ابتکار است و "مسیر عملیاتی کاهش قیمتها" در صدر اخبار دنیای اقتصاد آمده است.
سخنان رهبر جمهوری اسلامی در عنوان های اصلی روزنامه های صبح نقل شده آرمان و خراسان نوشته اند "مسائل فرهنگی با دستور پیش نمی روند"، ایران نوشته "در تاریخ نگاری انقلاب باید غفلت ها جبران شود" ، روزنامه جمهوری اسلامی نوشته "کار فرهنگی به انگیزه و ایمان نیاز دارد، نه دستور"، کیهان "عرصه فرهنگ میدان جهان است" را برگزیده و رسالت نقل کرده "کتاب دا قابل طرح در سطح جهانی است".
ابرار از زبان سید هادى خامنه اى نوشته "تریبون هاى دانشگاهى و علمى را نباید به فریب دهندگان افکار عمومى داد"، مردم سالاری به نقل از هاشمی رفسنجانی نوشته "قانون اساسی، مهم ترین محور حرکت" و تهران امروز از "مخالفت نمایندگان با کاهش اختیارات شهرداری تهران" خبر داده است.
گزیده مقالات
تعطیلات و شایعات
روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود نوشتهدولت در تصمیم اولیه خود برای تعطیل کردن روزهای شنبه و یکشنبه و پیوند آن به تعطیلات قبل و بعد از آن، نه تنها به لحاظ اقتصادی و مالی و روند تولید کشور بیتوجهی کرد بلکه عجیبتر آنکه هیچ دلیل موجهی برای این تعطیلات اعلام نکرده و اکثر توجیهات ارائه شده تنها حدس و گمانهزنی سایتها و خبرگزاریها بوده و مواردی همچون برگزاری اجلاس سران گروه 15 در تهران نمیتواند دلیل مناسبی برای این تصمیم و اعلام موقعیت اضطراری در تهران و تعطیلی طولانی مرکز کشور گردد.
به نوشته این روزنامه رسانههای خارجی تفسیر کرده اند که دستگاههای انتظامی و امنیتی کشور از توان لازم برای برقراری امنیت در برگزاری این اجلاس کوچک برخوردار نبوده و بایستی از دو روز قبل کشور را به تعطیلی بکشانند که این فقط خوراک تبلیغاتی مناسبی برای بوقهای تبلیغاتی و رسانههای استکباری است.
روزنامه جمهوری اسلامی تاکید کرده با اینکه بعدازظهر دیروز اخبار پراکندهای در تکذیب خبر تعطیلی ادارات در روزهای شنبه و یکشنبه هفته آینده و انحصار آن در مدارس و دانشگاهها منتشر شد، ولی حتی همین خبر با توجه به ضد و نقیضگوئیهائی که در منابع آنها وجود دارد و اینکه این تعطیلی برای مدارس و دانشگاهها نیز زیانبار است، نشان دهنده نبود تدبیر در تصمیمگیری است.
تعطیلی بی موقع
امید کریمی در گزارش اصلی تهران امروز نوشته تعطیلی بیموقع دو روز ابتدای هفته آینده، به اندازه دیگر تصمیمات غافلگیرانه دولتناگهانی بود. در حالی که همیشه هم هشدارهایی درباره عواقب مالی چنین تصمیمات ناگهانی از سوی کارشناسان داده شده است.
به نوشته این روزنامه با وجود همه این هشدارها، ساعت هفت عصر یکشنبه ناگهان ابتدا از سوی پایگاه اطلاع رسانی دولت اعلام شد به دلیل برگزاری اجلاس وزرای امور خارجه گروه 15، مدارس، دانشگاهها و ادارات دولتی تعطیل هستند.
تهران امروز نوشته خبرگزاریها هم عین خبر را با جملات یکسان نقل کردند. این خبر که در بخشهای خبری شامگاهی صدا و سیما هم پخش شد، برنامه ریزیهای بسیاری را بههم ریخت. از جمله دانشگاه آزاد که بنا بود آزمون کارشناسی ارشد را پایان این هفته و ابتدای هفته آینده برگزار کند، در تکاپو افتاد .
تحریم و سیاست های اوباما
کیهان در ابتدای گزارشی نوشتهمسئله تحریم ایران مدتی طولانی است که به حالت تعلیق درآمده و اوباما هم استراتژی مشخصی برای خروج از این بن بست ندارد.
این روزنامه به نقل از یک کارشناس سیاسی روس نوشته اوضاع برای اوباما بن بست گونه است. منافع طرفین درگیر در حل آن بیش از حد مغایر است. یکی نیاز به خرید نفت از آن دارد، دیگری بالعکس می خواهد فناوری و کالا بدان صادر کند، دیگری نیز همسایه است و می ترسد که تحریمات به آن نیز ضربه بزنند. سوم این که، واشنگتن استراتژی مشخصی در رابطه با ایران ندارد.
کیهان اضافه کرده به نظر می رسد آمریکا ایران هسته ای را پذیرفته و اوباما اکنون دنبال توجیه و توضیح قانع کننده ای برای افکار عمومی خود است. آمریکا و اسرائیل می دانند درگیری با ایران می تواند جنگی در مقیاس جهانی را برانگیزد. به عبارت دیگر راهکاری برای حل مشکل هسته ای وجود ندارد و ظاهرا اوباما این را درک می کند.
مستقیم با غرب
بهرام امیر احمدیان در سرمقاله آرمان با اشاره به علاقه مندی ترکیه به میانجی گری بر سر بحران هسته ای ایران نوشته ایفای نقش کشورهایی چون ترکیه و برزیل بعید است که موثر واقع شود؛ راهکار اصلی آن است که تهران مستقیما با غرب وارد مذاکره شود. مذاکره آقای جلیلی با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی بیتردید فرصت مناسبی است تا میان طرفین اعتمادسازی شود.
به نوشته این کارشناس سیاسی توافق برای مذاکره ایران با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به نمایندگی از سوی گروه 1+5 مثبت است چراکه مذاکرات را از بنبست خارج میکند. امروز میتوان گفت که دیپلماسی ایران فعالتر شده است و حضور آقای احمدی نژاد در اجلاس بازنگری ان پی تی و کنفرانس مطبوعاتی وی پس از این اجلاس گامهای مثبتی است.
نویسنده سرمقاله آرمان افزوده نگرانی ترکها این است که تبعات منفی پرونده هستهای ایران، ترکیه را متاثر کند. همان طور که در صورت حصول موفقیت در پرونده هستهای ایران، مزایای مختلفی شامل ترکیه به عنوان کشور همسایه ایران خواهد شد. با این نگاه، ترکیه و روسیه دو کشوری هستند که هم در شرایط تحریم ایران و هم در زمان تعامل ایران و غرب برنده خواهند بود .
تغییر و تحولات مدیریتی
رسالت روزنامه هوادار دولت در سرمقاله خود نوشته ساختارهای سیاسی همواره در معرض تغییر است. ثبات، ستیز و تغییر سیکل بی وقفه ای است که سپهر سیاست را دستخوش دگرگونی های روبنایی و بعضا زیربنایی می کند. تغییرات سیاسی بر خلاف تحولات اجتماعی قابل رویت و ملموس است و در مدت زمان کوتاهی رخ می دهد.
به نظر این روزنامه در ایران جدید نیز با گذشت سه دهه از انقلاب و تجربه فرایندهای مختلف در گزینش کارگزاران سیاسی، شیوه های رقابت و نحوه تصریح و تالیف منافع عمومی به نظر می رسد. نبض این تغییرات سیاسی نه در اردوگاه اصولگرایان می تپد و نه در جبهه دوم خرداد. جریان عظیمی در کشور به راه افتاده است که از مجاری و مخازن مغفول در30 سال گذشته سرچشمه می گیرد.
نویسنده سرمقاله رسالت تاکید کرده یکی از متغیرها ازاد سازی اقتصاد است و دیگری افزایش سطح تحصیلات جوانان بخصوص در حوزه آموزش عالی است. با رشد شاخص سطح سواد در کشور سایر شاخص ها نیز ضرورتا باید ارتقا پیدا کند.
جمعیت باز هم سرمقاله مردم سالاری
مردم سالاری در ابتدای سرمقاله خود جمله ای از محمود احمدی نژاد نقل کرده که به مردم کاشان گفتهچه چیزی بهتر از این که به جای 300 هزار کاشانی انقلابی و مومن، یک میلیون کاشانی نجیب داشته باشیم؟ چرا برخی حسادت می کنند؟ این سرمایه کشور است. سعی می کنیم از دل قوانین موجود راهی را پیدا کنیم راهی جمع و جور کنیم و شما هم همراهی کنید تا کار را به نحوی جلو ببریم.
این روزنامه بر گفته های رییس دولت افزوده به هر حال افزایش جمعیت، نیازمند آن است که امکانات کشور نیز با همان سرعت افزایش یابد. این در حالی است که امکانات کنونی کشور در مقایسه با شاخص های بین المللی، فاصله دارد و همه تلاش های امروز، برای آن است که این امکانات برای جمعیت کنونی افزایش یابد تا سرانه هر ایرانی در حوزه های مختلف به حد استاندارد برسد.
در پایان مقاله مردم سالاری با اشاره به این که مردم کاشان خواستار آنند که شهرشان استان شود نوشته آیا بهترنیست، امکانات شهری را افزایش دهیم، تا مردم مناطق مختلف برای حل مشکلات منطقه ای به دنبال بالا رفتن سطح خویش در تقسیمات کشوری نباشند؟
حاصل اجرای هدفمند کردن یارانه ها
دنیای اقتصاد در ابتدای سرمقاله خود پرسیده آیا بهبود رفاه نسبی اقشار کمدرآمد، به معنای بهبود رفاه مطلق آنان و در نتیجه کاهش فقر است؟ و برای پاسخ به این سوال اشاره کرده: باید اثرات تورمی اجرای قانون را مد نظر قرار داد. آنچه روشن است، اینکه اجرای قانون یارانهها، افزایش تورم را درپی خواهد داشت
نویسنده این مقاله سپس تاکید کرده چند نکته را باید مدنظر قرار داد: اول اینکه تنها قرار است نیمی از یارانهها به صورت نقدی به خانوارها تعلق گیرد. دوم اینکه باید توجه داشت که افزایش تورم عموما به اقشار کم درآمد، بیش از اقشار پردرآمد زیان خواهد رساند. سوم اینکه هرچه اثرات تورمی اجرای قانون یارانهها بیشتر باشد، دادن پاسخ مثبت به این سوال که آیا یارانهها کفاف افزایش مخارج را خواهد داد، سختتر میگردد.
سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته در واقع نه تنها ممکن، بلکه محتمل است که تورم آنقدر افزایش یابد که افزایش هزینههای خانوارهای کمدرآمد از یارانه نقدی آنان پیشی بگیرد و در نتیجه وضعیت رفاهی آنان را به صورت مطلق نه تنها بهبود نبخشد، بلکه بدتر نیز نماید. دولتمردان باید در نظر داشته باشند که اجرای قانون یارانهها، خواهینخواهی به عنوان یک شوک اقتصادی منفی عمل خواهد کرد که اقتصاد کشور باید خود را با آن تطبیق دهد.