مراسم گرامیداشت قربانیان کشتار ارامنه

مراسم گرامیداشت قربانیان کشتار ارامنه

به یاد قربانیان کشتار ارامنه در جنگ جهانی اول هزاران نفر در ایروان، پایتخت جمهوری ارمنستان، دست به راهپیمایی زدند. خاطره‌ی قتل عام ارامنه در سال ۱۹۱۵ میلادی هنوز بر مناسبات دو کشور ترکیه و ارمنستان سنگینی می‌کند.

"شعله جاویدان" در ایروان به یاد قربانیان کشتار ارامنه

هزاران نفر در خیابان‌های ایروان، پایتخت ارمنستان، در روز جمعه (۲۳ آوریل) با حمل مشعل و روشن کردن شمع، یاد صدها هزار قربانی ارمنی در ۹۵ سال پیش را گرامی داشتند.

 

راهپیمایان در حالی‌که پرچم‌های ارمنستان را حمل می‌کردند، خواهان به‌رسمیت شناخته‌شدن کشتار ارامنه به عنوان یک «نسل‌کشی» شدند. ۲۴ آوریل، روز یادبود قربانیان کشتار ارامنه توسط دولت عثمانی در سال‌های ۱۹۱۵ تا ۱۹۱۷ میلادی است. در ۹۵ سال پیش در چنین روزی، دولت عثمانی با بازداشت ۲۰۰ تن از روشنفکران و چهره‌های معروف ارمنی در استانبول، زمینه جنایتی بزرگ را رقم زد.

 

گرچه ترکیه به عنوان جانشین قانونی حکومت عثمانی، کشتار ارامنه را انکار نمی‌کند، اما از به‌رسمیت شناختن آن به عنوان «نسل‌کشی» قویاً سرباز می‌زند. اختلاف بر سر چگونگی برخورد به این جنایت تاریخی، تاکنون مانع از بهبود مناسبات ترکیه و ارمنستان شده است.

 

تعویق امضای قرارداد دوستی میان ترکیه و ارمنستان

 

از یک سال پیش تلاش‌هایی برای نزدیکی میان ایروان و آنکارا آغاز شد، اما سرسختی ترکیه از به‌رسمیت شناختن نسل‌کشی ارامنه و فشار مردم بر سیاستمداران ارمنی باعث کندی در پیشرفت مذاکرات بوده است.

 

در آستانه سالگرد کشتار ارامنه، سرژ سرکیسیان، رئیس‌جمهور ارمنستان اعلام کرد که امضای قرارداد نزدیکی میان دو کشور را به تعویق انداخته است. پیش از وی نیز دولت ائتلافی ارمنستان خواهان حذف این قرارداد از دستور کار پارلمان این کشور شده بود.

 

تاکنون ۲۲ کشور جهان از جمله فرانسه، لهستان، سوئیس و همچنین پارلمان اروپا این جنایت دردناک را رسماً به عنوان «نسل‌کشی» به رسمیت شناخته‌اند.

عکس‌هایی از قربانیان کشتار ارامنه در سال ۱۹۱۵

تاثیر اختلافات تاریخی در سیاست ترکیه

تاریخ‌نگاران ترکیه مدعی‌اند، که مهاجرت اجباری ارامنه به خاطر شرایط جنگی و جلوگیری از کمک روسیه به شورشیان در آنزمان ضروری بوده است. پارلمان سوئد نیز به تازگی با صدور یک قطعنامه این جنایت را یک «نسل‌کشی» خواند. در مقابل رجب طیب اردوغان، نخست‌وزیر ترکیه در اعتراض به تصمیم پارلمان سوئد گفت: «باید برای این ادعا مدرک و سند ارائه کرد.» وی افزود: «اگر این گونه اقدامات پایان نگیرد، دولت ترکیه دست به اخراج تمام ارمنیانی خواهد زد که بطور غیرقانونی در ترکیه به سر می‌برند.»

 

البته مهر سکوت درباره کشتار ارامنه در ترکیه نیز شکسته شده است. گروهی از روشنفکران ترک علناً خواستار تجدیدنظر پیرامون مناسبات دو ملت در گذشته شده‌اند. در استانبول قرار است امسال مراسمی بزرگ به یاد کشتار ارامنه برگزار شود. گروه‌های ارمنی، ترک و کرد ساکن آلمان نیز درصدد برپایی مراسمی مشترک در هامبورگ هستند.

قازقلنگ - ایران - تهران
دوستان این مسیله برای جمهوری اسلامی زیاد خوش ایند نیست چرا که خود در مدت 31 ساله از این دست از کشتارها اما در مقیاس کوچکتر زیاد انجام داده و احیا شدن خونخواهی کشته شدگان ارامنه میتونه یاداور جنایتهای جمهوری اسلامی هم باشه پس بر ماست که یکی بدلیل فوق و دیگر اینکه به هر حال درصدی از هموطنان ما رو ارامنه تشکیل دادند و ما باید در قضیه فوق در کنار ارامنه بایستیم تا به جمهوری اسلامی بگیم که مردم ایران نیز ایجاد دادگاه های عدالت را به جهت خونخواهی از کشته شدگان دوران سیاه 31 ساله جمهوری اسلامی در فردای ازادی ایران فراموش نخواهد کرد
یکشنبه 5 اردیبهشت 1389

zartusht67 - المان - المان
جنایات اسلامی ترکان عثمانی مغول تبار توی اذرابادگان هم امدند تو دهنی از اذری های دلیر خوردند و گورشان را گم کردند
یکشنبه 5 اردیبهشت 1389

omide por jalal - امریکا - لس انجلس
در این قتل عام ملل مظلوم ارمنی و اشوری مورد حمله ترکان نژاد پرست که حضور اقلیت قومی و مذهبی را در کشور خود و در همسایگی خود تحمل نمیکردند و قصد داشتند پان تورکیزم و پان اسلامیزم را در قلمرو ود پیاده کنند قرار گرفتند. برای انان که منکر این جنایات هستند باید بگویم که بزرگترین مدرک برای اثبات این ادعا همان است که امروز اسلام گرایان افراطی ایران با اقلیت های قومی و مذهبی میکنند.یاد و خاطره شهیدان مظلوم قتل عام 1915 گرامی باد.
یکشنبه 5 اردیبهشت 1389

جام جم - ایران - تهران
مرگ بر ترکیه نسل کش. انتی مسیح نظری نداره درباره جنایت مسلمانان عثمانی که به کودکان و حتی زنان باردار رحم نکردن
یکشنبه 5 اردیبهشت 1389

faryar - اتریش - وین
من به هیچ وجه هوادار ترکیه نیستم--کشتار ارامنه دروغ بزرگ تاریخی است برای مظلوم نمایی واستفاده از آن برای اهداف گوناگون سیاسی--هم اکنون ارمنستان نزدیکترین رابطه و همکاری را با حکومت پلید آخوندی دارد و از امتیاز آن مانند دریافت گاز مجانی از ایران که در هیچ جای دنیا سابقه ندارد بهره میبرد/ همکاری مافیای ارمنی در تامین برخی از تجهیزات امنیتی-نظامی برای رژیم جنایتکار اسلامی-آخوندی و...رژیم برای خروج از انزوای روز افزون که گریبانش را گرفته تمام منابع ایران را غارت وچوب حراج زده است..
یکشنبه 5 اردیبهشت 1389

zagros_finland - فنلاند - هلسینکی
ترکیه حالا هم نسل کشی‌ می‌کنه ؛ و آن نسل کشی‌ ۲۰ میلیون کردی است که ساکنان اصلی‌ (اریایی) آن سرزمین هستند ، هیچ حق و حقوقی برای آنها قائل نیست. نژاد پرستی‌ و فاشیستی ترکیه از حد بدره. من هم به نوبه خودم نسل کشی‌ ارامنه عزیز رو به دست تورکهای قاتل عثمانی محکوم می‌کنم. ارمنیها بسیار ادمهای نجیب و شریفی هستند در عوض این تورکهای عثمانی آتوارک زده بسیار بی‌ فرهنگ و درنده خو میباشند . من هم ترکیه بودم و ارمنستان.
یکشنبه 5 اردیبهشت 1389

mr. fair - انگلستان - منچستر
مرگ بر ترکیه نژاد پرست و صدهزار برابر مرگ بر پانترکها که از این عوضیها حمایت میکنند واقعا اگه یه روز این توالتو تو اتحادیه اروپا راه بدند باید سر در اتحادیه اروپا رو قهوه ای کرد
یکشنبه 5 اردیبهشت 1389

$persian$ - ایران - تهران
خوب ترکا رو نژادشون تعصب دارن اون موقع قدرتم داشتن جنایت کردن،ولی از حق نگذریم ارامنه آدمای شریف و با ادبی هستن
یکشنبه 5 اردیبهشت 1389

آویه ر - استرالیا - سیدنی
واقعا این ارمنیها آدمهای خوب و با فرهنگی هستند. فرهنگ اونها خیلی بیشتر از فرهنگ ترکها به اروپاییها نزدیکه. واقعا مردم قابل احترامی هستند. حیف و افسوس که این بلا رو سرشون آوردن. اگه نسل کشی نمیشدند الان جمعیتشون چند برابر الان بود و الان بخشی از ترکیه کنونی هم جزو ارمنستان بود.
یکشنبه 5 اردیبهشت 1389

ostajloo sadeghi - ایران - تهران
ارمنیها25% خاک اذربایجان را اشغال کردند و هزاران اذربایجانی را قتل عام کردند. و در طول جنگ اول صدهاهزار نفر از اذربایجان غربی قتل عام کردند.
یکشنبه 5 اردیبهشت 1389

bonbon - ایران - رشت
faryar - اتریش - وین ارمنستان سعی داره با همسایگان خود دوست باشه ولی نه به قیمت ازدست دادن قره باغ که ارامنه ساکن هستند. ا رمستان خاستار صلح با ترکیه است ولیبه خاطر پیش شرط اردوغان در مورد قره باغ این روند به سردی گراید. دلیل ای که در انزواست اینه که نه گرجستانو نهترکیه و نه اذرباایجان هیچکدام صلحدوست نیستند.درگیری ترکیه با یونان قبرسیها ,کردها ,کردهای عراق , ارامنه درون ترکیه, درگیرییه گرجیها با روسها درگیریه اذربایجان با ارامنه ی تحت ظلم در قره باغ . فقط از ایران لطمه ندیده این به معنی این نیست که با ایران دست تو یه کاسه دارن. در مورد تریه جیمیکی ک اون داره بشتر از ایران نفع میبره ?
یکشنبه 5 اردیبهشت 1389

bonbon - ایران - رشت
faryar - اتریش - وین برای دیدن شواهد توی اینترنت سرچ کن . عکسها بیشماری از غیر نظامیون یعنی زن وبچه ها میبینی.یه چیز دیگه یه ویدئو از اتاتورک هست که اول به نسلکشی ارامنه اعاراف میکنه ولی بعد ها حاشا میکنه.
یکشنبه 5 اردیبهشت 1389

zartusht67 - المان - المان
ostajloo sadeghi هم وطن انها دیگر اذری نیستن چون با روسها قاطی شدن و در ضمن ضد ایرانی هستن اذری های اصیل ایرانی اصیله
دوشنبه 6 اردیبهشت 1389

bonbon - ایران - رشت
ostajloo sadeghi - ایران - تهران اولا این پرت و پلا ها رو از کجا جور کردی ? زیاد به این منابع دروغ خبری که دارن سعی میکنند تاریخ رو تحریف کنند دل نبند. 25 درصد ? منظورت همان خاک ارمنی نشین قره باغه ک ازاد شده?
دوشنبه 6 اردیبهشت 1389

bonbon - ایران - رشت
آویه ر - استرالیا - سیدنی با شما موافقم.
دوشنبه 6 اردیبهشت 1389

bonbon - ایران - رشت
ostajloo sadeghi - ایران - تهران کدوم خاک تا قبل از فروپاشی شوروی کشوری به اسم اذربایجان وجود نداشت. بعد از اون هم به خاطر استان اذربایجان ایران اونجارو به ام کشور (جعلی) اذربایجان تاسیس کردند که برای ایران دردسر درست بکنند.
دوشنبه 6 اردیبهشت 1389

maryamf - بلژیک - لی یژ
قتل عام ارامنه نه تنها دروغ نبود بلکه با خواندن چند کتاب میتوان دریافت که اتاتورک هم نسبت به ان بی اعتنا نبوده. کسانی که به جز فارسی. زبان دیگری بلد نیستند میتوانند کتاب اسماییل رایین را به نام کشتار ارامنه بخوانند و به درک فاجعه پی ببرند.
دوشنبه 6 اردیبهشت 1389

diyarim - اذربایجان - باکو
نزادپرستیه ترکایه عثمانی غیرقابله انکاره.
دوشنبه 6 اردیبهشت 1389

younes74 - آلمان - درسدن
با سلام. کلمه قتل عام بار سیاسی دارد. در این که در 100 سال پیش عده ای ارمنی کشته شدند شکی نیست. خیلی از کشتارها در دنیا صورت گرفته و به تاریخ پیوسته است آیا الان معقول هست که ایرانیان هر سال در سالروز حمله مغول تظاهرات کنند و .... الان هم که در دنیا ارمنی ها کمی در مظلوم نمایی موفقیتی به دست آوردند به خاطر مسلمان بودن دولت عثمانی بوده و الا کسی ککش هم نمیگزید. برو قوی شو اگر عزت جهان طلبی----- که در نظام طبیعت ضعیف پامال است.
دوشنبه 6 اردیبهشت 1389

آویه ر - استرالیا - سیدنی
younes74 - آلمان - درسدن. منظورت همون قانون جنگله دیگه مگه نه؟. اصلا این قوم بطور ژنتیکی استعداد نسل کشیشون خیلی بالاست. مغولها و ترکان عثمانی از یک ریشه نژادی هستند و در خونخواری و کشتار انسانها استعداد عجیبی دارند که آن را در طول تاریخ بارها ثابت کرده اند.
دوشنبه 6 اردیبهشت 1389

ostajloo sadeghi - ایران - تهران
24 آوریل و مسئله‌ى "نسل کشی" ارمنى. دشمنی بین ترک ها و ارمنی ها به دنبال جنگ های ایران و روس و انعقاد قرارداد ترکمن چای (1828) که طبق آن، سرزمین های شمال رود ارس به روسیه تزاری واگذار شد، آغاز گردید. روسیه تزاری بعد از قرارداد 1828 فتح نظامی 30 ساله ای را بر علیه خلق های ساکن آذربایجان و داغستان آغاز نمود. در این دوره بود که روند "ارمنی کردن" در این منطقه به نقطه اوج خود رسید. روند ارمنی کردن سرزمین هائی که اکثریت قریب به اتفاق آن سرزمین ها موطن ترکان مسلمان بود، اولین جرقه های کینه و دشمنی بین ارمنی و مسلمان را دامن زد. https://www.iranglobal.info/I-G.php?mid=19news-id=848.
سه‌شنبه 7 اردیبهشت 1389

bonbon - ایران - رشت
younes74 - آلمان - درسدن --- برو قوی شو اگر عزت جهان طلبی----- که در نظام طبیعت ضعیف پامال است. معلومه از حرفات که بویی از انسانییت نبردی. معلومه که موافق هستی که هر کی رچه خواست بکنه و جواب هم پسنده . امیدورم به سر خودت بیاد که بفهمی یعنی چی. به قول آویه ر - استرالیا - سیدنی -- که میگه منظورت قانون جنگل راست میگه. younes74 - آلمان - درسدن-- تو بدرد زندگی تو جنگل میخوری . خودتو ادم حساب نکن.
سه‌شنبه 7 اردیبهشت 1389

younes74 - آلمان - درسدن
bonbon - ایران - رشت. ما در این مکان راجع به موضوع فوق بحث میکنیم. اگر از نظرات من خوشت نمیاد نقد کن نه توهین/ به هر جال بهت حق میدهم که اینگونه فکر کنی / چون نه به ما اجازه دادن آزاد فکر کنیم نه هم معنی واقعی آزادی رو بدونیم/. انگشت مکن رنجه به در کوفتن کس--- تا کس نکند رنجه به در کوفتنت مشت. مطمئن باش جنایات جمهوری اسلامی استالین لنین و آمریکا تو قرن اخیر به مراتب وحشتناکتر و بیشتر بوده است.دنیا دنیای سیاسی و دنیای سیاست حساب کتاب خاص خودش را دارد. موفق باشید.
سه‌شنبه 7 اردیبهشت 1389

ostajloo sadeghi - ایران - تهران
احمد کسروى درباره طرح دول غربی در ایجاد کشوری برای ارامنه در آذربایجان غربی در "تاریخ هیجده‌ساله آذربایجان" مینویسد: "نزدیک به 12 هزار خانواده "جلو‌ها" ( آسوریهاى عثمانى ) که با مارشیمون از خاک عثمانى آمدند. نزدیک به 20 هزار خانواده ارمنیان و آسوریان خود ارومى و سلماس و سولدوز و آن پیرامونها بودند که به آنها پیوستند. 5 یا 6 هزار تن ارمنى از ایروان و نخجوان گریخته و به اینان پیوسته بودند. این اندازه‌ى انبوهى ایشان است و همه با هم یکى شده و براى آرزوهایى میکوشیدند. از میان اینان 20 هزار تن سپاهیان ورزیده بودند و 800 تن سرکردگان روسى.. بهمدستى 72 تن سرکردگان فرانسوى آنان را راه میبردند .. نییتین کونسول روس، و شت کونسول آمریکا و گوژل رئیس بیمارستان فرانسه اى رسته سیاست و راهنمایى را در دست میداشتند.. .بدینسان مسیحیان به سراسر ارومى و سلماس و این پیرامونها دست یافتند و چنانکه خواستشان بود سرزمینى براى خود پیدا کردند و یکدسته از ایشان بیکبار لگام را گسیخته و هر‌چه میخواستند دریغ نمى‌گفتند ..
سه‌شنبه 7 اردیبهشت 1389

ostajloo sadeghi - ایران - تهران
کسروى درباره طرح دول غربی در ایجاد کشوری برای ارامنه در آذربایجان غربی در "تاریخ هیجده‌ساله آذربایجان" مینویسد. .. با این بیدادگریها به گفتگوى سیاسى نیز میپرداختند، روشن تر بگویم: چنین میخواستند که از دولت خواستار گردند که از کارهاى ایشان چشم پوشد و ارومى و آن سرزمین را بآنان وا‌گذارد.. بدینسان آشوب سلماس و ارومى فرونشست و نتیجه ایکه که شت و همدستان او از افروختن این آتش بردند آن بود که 130 هزار بیشتر مسلمانان و دسته انبوهى از مسیحیان کشته گردیدند و سراسر آن پیرامونها ویرانه شد و سرانجام همه مسیحیان در بدر گردیده و از خانه هاى خود بدور افتادند. اینست نتیجه‌ى بودن دستهاى بیگانه در میان یک توده".
سه‌شنبه 7 اردیبهشت 1389

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.