بررسی روزنامه های صبح تهران؛ چهارشنبه ۱ اردیبهشت

بررسی روزنامه های صبح تهران؛ چهارشنبه ۱ اردیبهشت

تیترهای اول

"تغییر سیاست‌های تجاری با پارادایم توسعه صادرات" تیتر اصلی پول از زبان وزیر بازرگانی است، "سرمایه‌گذاری 200 میلیارد دلاری برای جهش صنعت نفت" عنوان اول روزنامه ایران به نقل از وزیر نفت است و آفتاب یزد از "توجه دولت به مصوبه مجلس برای استخدام 14 هزار پرستار" خبر داده است.

جهان صنعت در گزارش اصلی خود نوشته "مجلس رییس جمهور را راضی کرد"، ابتکار از "تقدیر رهبر انقلاب از همکاری مجلس با دولت" خبر داده و دنیای اقتصاد نوشته "رضایت دولت از تعدیل یارانه‌ای".

"تحول بزرگ در نظام اداری کشور" تیتر تهران امروز است، "ابلاغ سیاست های کلی اداری از سوی رهبر"، خراسان و رسالت خبر داده اند که "رهبر سیاست‌های کلی نظام اداری را ابلاغ کردند"، ابرار در تیتر اول خود نوشته "کمیسیون فرهنگی مجلس به تشکیل وزارت ورزش رای موافق داد" و آرمان از "ناگفته های محسن رضائی" نوشته است.

"پرونده مبادله سوخت هسته ای بار دیگر باز شد" گزارش اصلی جام جم است، مردم سالاری نوشته "میانجی گری ترکیه برای تبادل سوخت هسته ای ایران"و کیهان از "نامه مجلس به چهار وزارت خانه: رابطه با انگلیس را کاهش دهید" خبر داده است.

گزیده مقالات

تحلیل سیاست های پنج ساله

دکترموسی غنی‌نژاد در سرمقاله دنیای اقتصاد به بررسی سیاست های اقتصادی کشور بعد از سال 84 پرداخته و با این اشاره که حالا با گذشت پنج سال می توان به بررسی نتایج این سیاست ها پرداخت نوشته نخستین حرکت مهم اقتصادی درآن زمان، اعمال سیاست تثبیت قیمت‌ها بود با این توجیه که به تورم مزمن پایان داده می شود . بسیاری از اقتصاددانان در همان زمان متذکر شدند که مشکل تورم منشا دیگری دارد و عمدتا به سیاست‌های پولی مربوط می‌شود و از این‌رو با تثبیت قیمت‌ها نمی‌توان این مشکل را حل کرد. اما به هر صورت آن سیاست اجرا شد و نتیجه آن نه تنها کاهش تورم نبود، بلکه افزایش آن از 10/4 درصد در سال 1384 به 25/4 درصد در سال 1387 بود.

این استاد دانشگاه سپس اشاره کرده که امروزه ظاهرا کشتیبان را سیاستی دگر آمده و اصلاح قیمت‌های حامل‌های انرژی در دستور کار قرار گرفته است که در نفس خود کار درستی است؛ گرچه نحوه اجرای آن جای بحث فراوان دارد.از سوی دیگر، سیاست‌های اشتغالزایی (مانند طرح‌های زود بازده) به رشد اقتصادی و در نتیجه به اشتغالزایی مورد انتظار نینجامید. به سخن دیگر، سیاست‌های مالی و پولی انبساطی و تزریق درآمد‌های بی‌سابقه نفتی به اقتصاد به شکل‌گیری حباب در بازار مسکن منتهی شد.

سرمقاله دنیای اقتصاد در نهایت به این جا رسیده که در شرایطی که فضای نامناسب کسب وکار و سایه سنگین دولت بر همه بازار‌ها مانع اصلی رشد فعالیت‌های اقتصادی است، هرگونه سیاست ناظر بر تحریک تقاضا نتیجه‌ای جز تحریک تورم نخواهد داشت. چند سال اتلاف منابع و از دست رفتن زمان لازم است تا این اصل روشن علم اقتصاد پذیرفته شود؟

بیت الغزل اقتصاد

جهان صنعت در سرمقاله خود نوشته دیروز که آخرین خبرهای اقتصادی را مطالعه می‌کردم به چند خبر بر خوردم که واقعا شعف‌زا بود. اینکه وزیر صنایع گفتند: مشکلات اقتصادی ما از اروپا کمتر است.البته جای این پرسش جدی است که چرا اروپا را با ما مقایسه می‌کنند؟ ولی در هرحال خبر خوبی بود، خوشحالم کرد. چنانکه مرتضی تمدن، استاندار تهران هم گفت: هدفمندی یارانه‌ها تورم ندارد.

نویسنده تاکید کرده این خبر هم واقعا خوشحالم کرد، هرچند که قرار است با اجرای هدفمند کردن‌ها یارانه‌ها مثلا بنزین از یکصد تومان به حدود 500 یا 600 برسد! و اصلا معلوم نیست اگر تا امروز یارانه‌ها سبب کاهش قیمت‌ها نمی‌شده پس چه کار می‌کرده و اساسا یارانه‌ها برای چه پرداخت می‌شده است.

به نوشته سرمقاله وقتی جهان صنعت وقتی وضعیت اقتصادی کنونی را تا به این حد امیدبخش و خوب می‌بینیم تعجبی ندارد که شمس‌الدین حسینی، وزیر اقتصاد طرح تحول اقتصادی را به غزل تشبیه می‌کند و در آن میان طرح هدفمند کردن یارانه‌ها را هم بیت‌الغزل می‌خواند.

سرمایه گذاری در نفت

ایران روزنامه دولت که در تیتر اول خود از دویست میلیارد سرمایه گذاری در بخش صنعت نفت خبر داده در مقدمه مصاحبه این روزنامه با وزیر نفت نوشته این روزها مشغله کاری آقای وزیر بسیار زیاد است. آماده کردن بستر اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها، اجرای سیاست‌های کلی اصل 44 و از همه مهمتر جذب سرمایه برای اجرای پروژه‌های نفت و گاز، برنامه‌هایی است که مسعود میرکاظمی وزیر نفت در دستور کار خود دارد.

به نوشته این روزنامه به اعتقاد وزیر وزارت نفت در گذشته درگیر امور تصدی‌گری در پائین دستی شده و این موضوع تا حدودی باعث غفلت از وظیفه اصلی این وزارتخانه که همان توسعه بالادستی صنعت نفت است، شده است. باید با استفاده از بسترهای قانونی که سیاست‌های کلی اصل 44 در اختیارمان گذاشته است از فعالیت‌های پائین دستی رها شده و به هدف اصلی خود که عمده‌ترین آن توسعه میادین مشترک نفتی با سایر کشورهاست بازگشت.

در مصاحبه روزنامه دولت با وزیر نفت از قول میرکاظمی آمده : با توجه به نیاز بالای صنعت نفت به سرمایه تنها با تکیه بر منابع حاصل از هدفمندی یارانه‌ها نمی‌توان اهداف برنامه پنجم را که جذب 200 میلیارد دلار را هدف گرفته است محقق کرد. از این رو است که طی روزهای اخیر تأسیس بانک خصوصی صنعت نفت با مشارکت تمام شرکت‌ها و مؤسسات فعال در صنعت نفت کلید خورد.

زلزله تهران و پی آمدهایش

آرمان در سرمقاله خود با اشاره به زلزله‌های بزرگ هائیتی وشیلی و چین پرسیده ما در تمام فرصتهای طلایی که داشته ایم چه کرده‌ایم؟ بعد از زلزله رود بار ومنجیل آیا اگر هیچ ساختمانی بدون استحکام لازم و استانداردهای کم هزینه ضد زلزله ساخته نمی‌شد الان نمی‌توانستیم با اطمینان این دغدغه را کنار گذاشته وبا احساس امنیت بیشتری زندگی کنیم؟این سهل است، آیا همین حالا می‌توانیم باور کنیم که ساخت وسازها استاندارد هستند و تا چند سال دیگر اگر زلزله‌ای پیش نیاید به ‌سوی ایمنی پیش می‌رویم؟


این روزنامه پرسیده در زمان اوج گرفتن قیمت نفت، چه میزان از درآمد آن به کار مقاوم سازی و بازسازی شهرها اختصاص یافت؟ آیا کسی نباید پاسخ این سوال را بدهد؟! اشکال کار کجا است؟ چرا ما ایرانیها در هر موضوعی تا به اصطلاح کارد به استخوانمان نرسد چاره جویی نمی‌کنیم و عیوب و نواقص و معضلاتمان را به آخرین دقایق ممکن واگذار می‌کنیم ؟


به نوشته آرمان واقعیت آن است که نه تنها در تهران بلکه در کل کشورخطرزلزله وجود دارد؛ نگاهی به زمانهای زلزله نشان می‌دهد که تقریبا هر 10 سال یک زلزله شدید و در هر 5‌سال یک زلزله متوسط را شاهد بوده‌ایم و «باید» برای آن در یک آمادگی دائمی بسر برد و همواره برای مقاوم سازی ساختمانها بودجه گذاشت و همیشه برارتقاء سطح ایمنی شهرها و روستاها نظارت کرد ؛ این «باید»، الزامی است که دست قهار و غالب طبیعت بر ما تحمیل کرده و با کسی هم شوخی ندارد.
زلزله -که دیر یا زود در جایی گریبانمان را می‌گیرد- نه باید بزرگنمایی شود ونه باید از یادها برود.

جمعیت و کاهش جمعیت تهران

امیرحسین فرخ مهر در سرمقاله پول نوشته هشدار صریح و مجدد رییس‌جمهور درباره ضرورت کاهش جمعیت تهران و تاکید بر تهدید زلزله، فرصت بسیار مناسبی است برای آنکه راهکارهای عملیاتی کردن این ایده با پشتوانه قوی به اجرا گذاشته شود. مشکل تراکم جمعیتی در تهران هنگامی قابل حل جلوه می‌کند که در نظر آوریم تهران، در عین مرکزیت سیاسی، مرکزیت اقتصادی، فرهنگی و کارگری کشور را نیز برعهده دارد.

نویسنده این مقاله با یادآوری این که مرکزیت اقتصادی تهران، قابل انتقال نیست اما مرکزیت سیاسی، فرهنگی و کارگری را می‌توان به شهرهای دیگر انتقال داد نوشته سنگ بنای کج در گذشته، ‌گذاشته شد. آنگاه که بهترین و خوش آب و هواترین مناطق را در غرب تهران و در حد فاصل با کرج، برای احداث کارخانه‌های جدید در نظر گرفتند. و موج سرمایه‌گذاری‌های صنعتی و شبه‌صنعتی فوج‌فوج نیروی کار را که پیشتر در زمین‌های کشاورزی به کار اشتغال داشتند روانه تهران کرد با این توجیه که نیروی کار باید از قید زمین آزاد شود.

به نوشته سرمقاله پول مهم‌ترین، اصلی‌ترین و بی‌رقیب‌ترین مشکل شهر تهران اما این است که مرکز شهر و در اصطلاح فرهنگی آن (داون تاون) ندارد؛ مرکزیتی برای تجارت و امور اقتصادی و اداری و جایی که برج‌ها در آن و تنها در این محدوده ساخته شوند نه آنکه در جای جای شهر، کاربری‌های مسکونی به اداری و تجاری تغییر یابد. اگر تهران تنها مرکز اقتصادی به مفهوم تجاری و بازرگانی آن و نه جنبه کارگری و صنعتی باشد، بخشی از جمعیتی که برای کار در کارگاه‌ها در این شهر آمد و شد می‌کند به نقاط دیگر و مراجعات سیاسی و اداری نیز به شهر جدید انتقال می‌یابد. این کارها همه شدنی است در تمام کشورهای پیشرفته هم به اجرا گذاشته شده است.

آماده باش وزارت خانه ها

دنیای اقتصاد در گزارشی به قلم لیلا درخشان نوشته آماده‌باش وزارتخانه‌ها برای تحقق خواسته رییس دولت مبنی بر انتقال 5 میلیون نفر از جمعیت تهران، دستگاه‌های مرتبط با این ماموریت جدید را به تکاپو واداشته است تاجایی که، یک نهاد وابسته به وزارت مسکن طرح «انتقال توام جمعیت و مراکز اداری و خدماتی به شهرهای جدید اطراف تهران» را به دولت پیشنهاد کرده است.


بر اساس این گزارش، طرح جدید ، سه شهر جدید پرند، هشتگرد و پردیس را تکیه‌گاه تهران برای جذب جمعیت سربار و قابل انتقال معرفی کرده طوری که، برخی از وزارتخانه‌ها و مراکز اداری که دولت با انتقال آنها به بیرون از تهران موافق است به در پرندک منتقل شوند، دانشگاه‌ها و مراکز بزرگ آموزشی به پردیس و مراکز صنعتی و خدمات فراشهری نیز به هشتگرد کوچ کند.

تکرار فاجعه

مژگان جمشیدی در گزارشی در پول با عنوان فاجعه بار دیگر تکرار شد نوشته برای چندمین بار، درخت کهنسال چند‌ساله دیگری در استان گیلان به جرم اینکه موجب خرافه‌پرستی مردم شده، ریشه‌کن شد و متاسفانه باز هم این مدیر کل سازمان اوقاف و امور خیریه گیلان بود که دستور قطع این درخت را صادر کرد.

به نوشته این گزارش دو سال قبل از آن نیز به دستور همین فرد، چهار درخت کهنسال چند ساله به منظور مبارزه با خرافه‌پرستی در گیلان سرنگون شده بود اما به‌رغم اینکه این اقدام او واکنش بسیاری از محافل علمی و زیست‌محیطی کشور و حتی دادستان کل کشور را برانگیخت نه تنها قطع درختان متوقف نشد بلکه تفکر مبارزه با خرافه‌پرستی با اعدام درختان کهنسال به استان قم هم سرایت کرد و درخت سرو 500 ساله‌ای شبانه قطع شد.

در ادامه گزارش پول آمده در نهایت شگفتی و در حالی که دادستان وقت دری نجف‌آبادی نیز به شدت با این اقدام مخالفت کرده بود و قطع درختان را برابر با اعدام یک انسان معرفی کرد، امروز بار دیگر قطع درختان کهنسال گیلان که یکی از بزرگ‌ترین ذخایر ژنی کشور محسوب می‌شوند آغاز شده است. ظهر روز دوشنبه و در حالی که دقایقی بیشتر به پخش الله‌اکبر اذان ظهر باقی نمانده بود مسئولان سازمان اوقاف گیلان با حضور در صحن مطهر بقعه سید رقیه به همراه عده‌ای از مردم قطع یک درخت کهنسال دیگر را نظاره کردند .

Aaryamehr - هند - ممبئی
مژگان جمشیدی در گزارشی در پول با عنوان فاجعه بار دیگر تکرار شد نوشته برای چندمین بار، درخت کهنسال چند‌ساله دیگری در استان گیلان به جرم اینکه موجب خرافه‌پرستی مردم شده، ریشه‌کن شد و متاسفانه باز هم این مدیر کل سازمان اوقاف و امور خیریه گیلان بود که دستور قطع این درخت را صادر کرد. //////واااااااااااااای امان جهل حاکم بر ایران.
چهار‌شنبه 1 اردیبهشت 1389

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.