گیتس می گوید یادداشتش درباره ایران زنگ بیدار باش نبوده است

گیتس می گوید یادداشتش درباره ایران زنگ بیدار باش نبوده است

آقای گیتس بدون اتلاف وقت به گزارش نیویورک تایمز پاسخ داد

به فاصله کوتاهی پس از انتشار گزارشی در شماره روز یکشنبه نیویورک تایمز که می گفت وزیر دفاع آمریکا در نامه ای به کاخ سفید هشدار داده است که دولت آمریکا فاقد یک استراتژی موثر برای مهار پیشروی ایران به سوی توانایی هسته ای است، رابرت گیتس می گوید که محتوی و منظور نامه اش به درستی منعکس نشده است.

همزمان ایران که با احتمال تحریم های تازه در شورای امنیت سازمان ملل روبروست گفته است در مورد مبادله سوخت هسته ای با اعضای این شورا وارد گفتگو خواهد شد.

به گزارش نیویورک تایمز یادداشت محرمانه آقای گیتس، در ماه ژانویه برای ژنرال جیمز جونز مشاور امنیت ملی باراک اوباما ارسال شده بود و باعث تلاشی فشرده در داخل پنتاگون، کاخ سفید و دستگاه های اطلاعاتی آمریکا برای توسعه گزینه های تازه برای رئیس جمهوری آمریکا در مقابل ایران شد.

براساس این گزارش این گزینه ها شامل مجموعه ای بازبینی شده از آلترانیوهای نظامی - که هنوز تکمیل نشده - است تا در صورت بی نتیجه ماندن دیپلماسی و تحریم ها، مورد بررسی قرار گیرد.

نیویورک تایمز می نویسد که یکی از نگرانی های آقای گیتس در آن یادداشت، فقدان یک نقشه مشخص در صورت اقدام ایران برای مونتاژ همه بخش های اصلی لازم برای ساخت یک سلاح اتمی مانند سوخت، طراحی و چاشنی هاست، بدون آنکه سلاح نهایی سوار شود.

این روزنامه به نقل از یک مقام ارشد آمریکایی نوشت که یادداشت آقای گیتس "زنگ بیدارباش" بوده است و افزود که مقام های کاخ سفید نظر آقای گیتس را قبول ندارند و اصرار می ورزند که برای 15 ماه گذشته مشغول طراحی دقیق جهت داشتن آمادگی برای همه حالات ممکن درمورد برنامه اتمی ایران بوده اند.

اما آقای گیتس در بیانیه کوتاه خود که روز یکشنبه منتشر کرد گفت که محتوی و مقصود نامه او در این گزارش به درستی منعکس نشده است.

او نوشت: "آن یادداشت به منزله یک 'زنگ بیدارباش' نبود و تیم امنیت ملی رئیس جمهور نیز چنین برخوردی با آن نکرد. در عوض، شماری از سوالات و پیشنهادها را با هدف کمک به روند منظم و به موقع تصمیم گیری مطرح کردم."

او همچنین سعی کرد در مورد برنامه های آمریکا در مورد برنامه اتمی ایران اطمینان دهد: "متحدان و دشمنان ما نباید هیچ نوع سردرگمی درباره این مساله داشته باشند که ایالات متحده با چابکی و به طور مناسب بر این مساله متمرکز است و برای اقدام در طیفی وسیع از حالات اضطراری در حمایت از منافع خود آمادگی دارد."

یک مقام ارشد دولت آمریکا نیز به نیویورک تایمز گفت که خطی هست که آمریکا اجازه نخواهد داد ایران از آن رد شود.

ایران برخلاف سوءظن های آمریکا و متحدانش می گوید که برنامه اتمی اش مقاصد نظامی ندارد و اصولا اینکه سلاح های هسته ای را "حرام" می داند.

همزمان به گزارش خبرگزاری رویترز مایک مولن رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا روز یکشنبه در نیویورک به خبرنگاران گفته است که حمله نظامی آمریکا علیه ایران می تواند برای به تاخیر انداختن برنامه اتمی آن کشور بسیار موثر باشد با این حال افزود که گزینه نظامی آخرین راه چاره برای آمریکا خواهد بود.

'برنامه گفتگو'

برنامه ایران برای گفتگو با اعضای شورا امنیت تازگی دارد

از سوی دیگر منوچهر متکی شامگاه یکشنبه پس از پایان کنفرانس خلع سلاح اتمی در تهران از برنامه کشورش برای مذاکره با اعضای شورای امنیت سازمان ملل درباره مبادله سوخت اتمی خبر داده است.

او گفت: "به زودی ایران با 14 عضو شورای امنیت برای مبادله سوخت به طور مستقیم وارد مذاکره می شود و با عضو پانزدهم هم به صورت غیرمستقیم مذاکره می کنیم."

منظور آقای متکی از عضو پانزدهم آمریکاست که ایران با آن روابط دیپلماتیک ندارد.

وزیر خارجه ایران گفت: "طی ده روز آینده گفتگوها به طور فشرده تری دنبال می شود و هیات های جمهوری اسلامی ایران به پایتخت های چین، روسیه، لبنان و اوگاندا سفر می کنند و در آینده نزدیک هم در سایر پایتخت ها این موضوع را در دست پیگیری داریم."

گروه پنج به علاوه یک (شامل آمریکا، روسیه، بریتانیا، چین، فرانسه و آلمان) سال گذشته به طور اصولی موفق به جلب توافق ایران با طرحی برای مبادله سوخت اتمی شد.

براساس آن طرح قرار بود ایران بخش اعظم اورانیوم غنی شده با غلظت کم خود را برای تبدیل به میله های سوختی مورد نیاز راکتور تحقیقاتی تهران به روسیه و فرانسه بفرستد. اما این طرح که مورد حمایت آژانس بین المللی انرژی اتمی بود بعدا ظاهرا در اثر فشارهای داخلی بر دولت ایران مورد توافق رسمی تهران قرار نگرفت.

ایران اما اصرار ورزیده است که حاضر به مبادله همزمان سوخت در خاک ایران است، پیشنهادی که مورد استقبال قدرت ها قرار نگرفته است.

آمریکا هم اکنون تلاشی بین المللی را برای اعمال یک رشته تحریم های تازه در چارچوب شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران دنبال می کند و امیدوار است قطعنامه تازه ای در هفته ها و ماه های آتی علیه ایران تصویب شود.

Pezhman - اتریش - وین
بیدارباش نبوده.پس بریم بخوابیم.
چهار‌شنبه 1 اردیبهشت 1389

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.