بررسی روزنامه های صبح تهران؛ یکشنبه ۲۹ فروردین

بررسی روزنامه های صبح تهران؛ یکشنبه ۲۹ فروردین

تیترهای اول

"سهم پانصد میلیاردی نوزادان از بودجه" عنوان اصلی پولاست، آرمان همین گزارش را با عنوان "پانصد میلیارد اعتبار برای نوزادان در سال 89" منعکس کرده و ابتکار از زبان ایت الله مکارم شیرازی نوشته "نه افزایش نسل واجب است نه کنترل جمعیت حرام".

جهان صنعت از قول یک مقام دولتی نوشته "اجرای قانون را آغاز کردیم"، "بنزین چهارصد تا ششصد تومانی برای تحقق درآمد چهل هزار میلیاردی" تیتر اول آفتاب یزد است و مردم سالاری خبر داده که "خروج 200 هزار کارمند و خانواده هایشان از تهران در دستور کار دولت".

"فقط دولت ایالات متحده آمریکا مرتکب جرم اتمی شده است" تیتر اصلی ابرار، جام جم، رسالت و کیهاناست که از قول رهبر جمهوری اسلامی نقل شده، ایران نوشته "تمام امکانات ایران در مسیر خلع سلاح جهانی"، تهران امروز "کاربرد سلاح های هسته ای حرام است" را برگزیده، روزنامه جمهوری اسلامی "آمریکا تنها مجرم اتمی مدعی مبارزه با گسترش سلاح هسته ای است"، دنیای اقتصاد و بهار نوشته اند "کاربرد سلاح اتمی را حرام می دانیم" و خراسان خبر داده "جهان عاری از سلاح هسته ای محور نشست ۷۰ کشور در تهران".

گزیده مقالات

اجلاس هسته ای

محمود صدری در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته راه‌حلی که ایران از دو دهه پیش تاکنون بر آن تاکید می‌ورزد، دو وجه دارد؛ وجه اول آن، شکستن انحصار قدرت در شورای امنیت یعنی حذف قاعده وتو است و وجه دوم آن خلع سلاح هسته‌ای همگانی است که طبیعتا باید از کشورهای دارنده سلاح هسته‌ای (آمریکا، روسیه، انگلیس، فرانسه، چین، هند، پاکستان و اسرائیل) شروع شود.

به نوشته این مقاله کشورهای زیادی در جهان با این پیشنهاد ایران موافقند، اما کشورهای کم‌شماری حاضر شده‌اند به صورت رسمی از این پیشنهاد دفاع کنند. بنابراین در کنفرانس تهران، جمهوری اسلامی در واقع در پی تحقق آرمانی است که حامیان فکری بسیار اما همراهان عملی کم شماری دارد.

سردبیر دنیای اقتصاد تاکید کرده اما از آنجا که همه تصمیم‌های بزرگ و مهم جهان معمولا در آغاز راه، همراهان زیادی ندارد، طراحان کنفرانس تهران می‌توانند اقدام خود را گام نخست در راهی طولانی به شمار آورند که شاید رسیدن به مقصد آن در کوتاه مدت نامحتمل باشد، اما امتیاز سبقت در طرح و پیگیری آن می‌تواند موجب پرستیژ سیاسی و دیپلماتیک ایران شود.

سفر لغو شده خاتمی

دو روز بعد از لغو سفر رییس جمهور سابق محمد خاتمی به ژاپن و در حالی که دفتر آقای خاتمی از تائید ممنوع الخروجی وی خودداری کرد روزنامه کیهان به عنوان اعتراض به انتقاد نخست وزیران سابق کانادا و سوئد از ممنوع الخروج شدن رییس جمهور سابق ایران فاش ساخت که دستگاه های امنیتی مانع از خروج خاتمی از کشور و سفر وی به ژاپن شده اند.

کیهان این خبر را به عنوان نشانه ای از روابط اصلاح طلبان با کشورهای غربی منعکس کرده و نوشته برخی مقامات کانادا و سوئد در خدمت آمریکا و انگلیس قرار دارند.

همین دو حرف بس

جهان صنعت در سرمقاله خود نوشته وزیر اقتصاد و سخنگوی اقتصادی دولت در این لحظات حساس در آستانه اجرای قانون سرنوشت‌ساز هدفمندکردن یارانه‌ها در دومین نشست مطبوعاتی خود با خبرنگاران در پاسخ به این سوال مهم که برخی نمایندگان معتقدند آنچه در کمیته مشترک دولت و مجلس برای تعیین و تکلیف قانون هدفمندکردن یارانه‌ها مصوب می‌شود به معنای تایید کامل مجلس نیست، فقط همین را گفت: صلاح مملکت خویش خسروان دانند.

به نوشته این روزنامه خبرنگار دیگری از وزیر اقتصاد پرسید که شما در نشست مطبوعاتی خود پاسخ روشنی به مساله میزان نرخ تورم حاصل از هدفمندکردن یارانه‌ها به صورت شفاف بیان نکردید. وزیر اقتصاد در پاسخ به این سوال مهم هم فقط همین را گفت: در خانه اگر کس است یک حرف بس است.

جهان صنعت در نهایت نوشته این دو پاسخ را از آقای وزیر نقل کردیم که اگر واقعا کسی در خانه است همین دو پاسخ برایش کافی است.

این همه واردات بنزین چرا

محمد رضا شکوهی در سرمقاله مردم سالاری نوشته بر اساس آماری که هفته گذشته از سوی گمرک اعلا م شد، در سال 1388 بیش از 4/5 میلیارد دلار بنزین وارد کشور شده که نسبت به سال 87، از نظر ارزش 67 درصد و از نظر وزن 154 درصد افزایش نشان می دهد در حالی که در سال گذشته 22 میلیارد و 961 میلیون لیتر بنزین در ایران مصرف شده که نسبت به سال پیش از آن، یک میلیارد و 330 میلیون لیتر کاهش نشان می دهد.

نویسنده سپس پرسیده با وجود کاهش مصرف بنزین در کشور در سال گذشته، افزایش 154 درصدی میزان واردات بنزین از کجا حاصل شده است؟ تنها پاسخی که می توان برای این پرسش یافت، تلاش برای ذخیره سازی بنزین به منظور مقابله با شرایط خاص از جمله تحریم صادرات بنزین به ایران است که از سوی هند آغاز شده است.در غیر این صورت، طبیعتا برای مردم جالب است بدانند که این میزان افزایش واردات بنزین با چه هدفی صورت گرفته است؟

به نوشته سرمقاله مردم سالاری تلاش برای خودکفایی در تولید بنزین در ایران هم به بن بست رسیده; چرا که مهمترین پالا یشگاه در حال احداث در ایران به نام پالا یشگاه ستاره خلیج فارس که احداث آن با تبلیغات فراوان آغاز شده، قرار بود تا سال آینده به بهره برداری برسد تا کنون تنها 10 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.

چرا زلزله ؟

تقی آزاد ارمکی در بهار نوشته این روزها انتقال دانشگاه ها به خارج از شهر تهران به دلیل آنچه «نجات» نامیده می شود بحث روز شده است. اما به نظر من فرق است بین کوچک کردن دولت با نجات شهر تهران از مشکلات پیش رو و سامان دادن دانشگاه های کشور. هر یک از این سه پدیده ساحت خاص خود را دارد. برای کوچک سازی دولت باید به اهداف و ابزارها و کارهای دولت مراجعه کرد و سیاستگذاری دهه ای برای سامان دادن این حوزه داشت. کوچک سازی دولت در ایران تنها دغدغه ای سیاسی آن هم در زمان کسب نظر و رقابت های انتخاباتی بوده است و بس.

به نوشته این استاد دانشگاه برای نجات شهر تهران از مشکلاتی چون زلزله نیز نیاز به سیاستگذاری چندجانبه است. در این سیاستگذاری ضمن اینکه باید به فکر انتقال دولت از این شهر به محلی دیگر بود، باید محلی که دولت در آن قرار است استقرار یابد انتخاب شده و شرایط و نحوه استقرار و سیاست توسعه ای مرکز جدید کشور و محیط پیرامونی آن کارشناسی شود. عدم توجه کارشناسان به انتقال دولت به هر جایی از کشور ایران هزینه ای کمتر از خسارات و ضررهای ناشی از وقوع زلزله ای واقعی در تهران در پی نخواهد داشت.

در پایان مقاله بهار آمده من نمی دانم که کارشناسان کشور کجا هستند؟ چرا از کارشناسان شهر تهران در بحث و بررسی در مورد جمعیت، مشکلات و مصائب، توسعه شهری و محله ای و دیگر اقدامات نظرخواهی نمی شود؟ مگر شهر تهران متخصص خودش را ندارد؟ مگر شهر تهران صاحب ندارد؟ مگر شهر تهران مقیم ندارد؟ آیا همه کسانی که در شهر تهران زندگی می کنند نسبت به شهر بیگانه هستند و این شهر را وطن خود نمی دانند؟ مگر همه اهالی شهر میهمان و غریبه در شهر هستند؟ آیا کسی در تهران نیست که نسبت به اوضاع آن دغدغه هایی داشته باشد؟

لغو معامله

تهران امروز خبر داده در حالی که دادسرای شعبه 19 در آذر ماه سال گذشته رای ابطال معامله بلوک 30.5 درصدی شرکت فولاد خوزستان را صادر و سازمان خصوصی سازی را مجاب کرد تا مبلغ پرداختی خریدار این بلوک یعنی جابریان را به حساب وی برگرداند، اصرار بر سر عدم ابطال این معامله، کار را به مسدود کردن حساب سازمان خصوصی سازی کشاند.

همین روزنامه در مقاله ای نوشته اساسا به منظور واگذاری مالکیت‌ها و بخشی از تصدی‌گری دولت بود که سازمان خصوصی با هدف انتقال مالکیت موسسات و شرکت‌های دولتی به بخش خصوصی و احیانا بخش تعاونی تشکیل شد. اما یکی از بزرگ‌ترین معاملات انتقال مالکیت از بخش دولتی به بخش خصوصی که شامل یک بلوک 30.5 درصدی سهام شرکت فولاد خوزستان بود فرجام خوشایندی نداشت در حالی که سهامدار جدید 30.5 درصد سهام را در اختیار داشت اما حتی اختیار ورود به شرکت فولاد را نیافته بود.

به نوشته تهران امروز خریدار جدید اصرار داشت که مبالغ پرداخت شده بابت این معامله باید به وی مسترد شود یعنی «ما را به خیر تو امید نیست، شر مرسان!» خریدار جدید شکایت به دستگاه قضایی برد و از دادسرا تقاضای احقاق حق کرد.

پیشتازی قطر

اکبر ترکان در سرمقاله آرمان نوشته طی جنگ تحمیلی به دلیل تحریم اقتصادی ایران و صادرات مجدد فزاینده امارات به ایران و همچنین سرازیر شدن سرمایه گذاری های خارجی این کشور با رشد اقتصادی قابل ملاحظه ای مواجه شد و به مرکز تجارت منطقه خلیج فارس مبدل گردید.

معاون سابق وزارت نفت تاکید کرده در حال حاضر به دلیل سرمایه گذاری های گسترده قطر در بخش گاز و حضور شرکتهای تراز اول جهان در صنعت گاز آن کشور، ورود به دوره گاز طبیعی و برخورداری از سومین ذخایر گاز جهان از یکسو و تقویت قوای آمریکا در منطقه و استقرار نیروهای آمریکایی در عراق و یمن و انتقال بخشی از نیروهای سرفرماندهی آمریکا در عربستان به دوحه و تاثیر پذیری بسیار کم اقتصاد قطر از بحران اقتصادی بین المللی و رتبه دوم جهان به لحاظ درآمد سرانه، منطقه خلیج فارس در آستانه شروع عصری جدید با پیشقراولی قطر است.

در انتهای سرمقاله آرمان آمده راه اندازی مهمترین شبکه خبری بین المللی (الجزیره)، برگزاری اجلاس های معتبر بین المللی نظیر اجلاس سازمان جهانی تجارت در دوحه، جذب سرمایه گذاری های گسترده خارجی بویژه در صنعت گاز و سایر بخشهای اقتصادی بویژه خدمات نظیرانعقاد قررداد 2.5 میلیارد دلاری برای ساخت فرودگاه بین المللی دوحه و دستیابی به عنوان ریاست اجلاس کشورهای صادرکننده گاز، گواه این مدعاست.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.