بررسی روزنامه های صبح تهران؛ چهارشنبه ۲۵ فروردین

بررسی روزنامه های صبح تهران؛ چهارشنبه ۲۵ فروردین

تیترهای اول

آفتاب یزد در تیتر اصلی خود خبر داده "بیست اردیبهشت‌ماه آغاز تکمیل اطلاعات اقتصادی خانوارها"، ابتکار پرسیده "کدام طرف کوتاه آمد مجلس یا دولت"، تهران امروز نوشته "قانون یارانه ها از تابستان"، دنیای اقتصاد "نشانه‌های توافق بر سر یارانه‌ها" را دیده است و "توافق دولت و مجلس برای اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها" تیتر اول روزنامه جمهوری اسلامی است.

خراسان "اظهارات متفاوت درباره توافق جدید دولت و مجلس برای اجرای هدفمند کردن یارانه ها" را در صدر اخبار خود آورده، "با توافق دولت و مجلس قانون هدفمندی یارانه ها آماده اجرا شد" عنوان اصلی کیهان است، "توافق مجری و قانون‌گذار برای تعویق قانون" گزارش اصلی پول است، بهار نوشته "قانون دست نخورد" و جهان صنعت خبر داده که "زمان شروع قانون همان شب اجرا اعلام می شود."

آرمان از قول محمود احمدی نژاد نوشته "با دوبچه کافیه مخالفم".

مردم سالاری به نقل از مقام روسی نوشته "اس ۳۰۰ها را به دلا یل سیاسی تحویل نداده ایم"، ابرار از قول رییس سازمان انرژی اتمی ایران نوشته "آماده تبادل یک تن اورانیوم ۳/۵ درصد با صد کیلو بیست در صد هستیم"، رسالت از قول رییس جمهوری چین نوشته "فقط مذاکره با ایران" و روزنامه ایران از "رکوردشکنی بورس در سه‌شنبه تاریخی" نوشته است.

گزیده مقالات

ایران نمی شکند

کیهان در سرمقاله خود نوشته این سخن رئیس جمهور آمریکا که ایران یک استثناست و چون - به ادعای باطل آنان- دارای حاکمیتی غیر متعارف است با واکنش غیرمتعارف مواجه می گردد، دروغ است. از عمر این دروغ البته بیش از بیست سال می گذرد شاید اگر آمریکا می گفت عراق و افغانستان دو استثنا هستند، عبارت جا می افتاد.

به استدلال این روزنامه هوادار دولت: آمریکا عراق و افغانستان را اشغال کرده ولی در برخورد نظامی با ایران مرتب این پا و آن پا نموده است و همین الان هم معلوم است که در مورد روش مواجهه با ایران دچار ابهام و تردید است. کشورهای صنعتی هم به هیچ وجه به این جمع بندی آمریکایی ها نرسیده اند که تحریم ها در صورت ضمیمه شدن دو اقدام دیگر، عزم ایران را برای تداوم راه خود می شکند.

کیهان اضافه کرده ممکن است بعضی از کشورهای صنعتی به آمریکایی ها بگویند از این که تعهد داده ای که ابتدا به ساکن از سلاح هسته ای استفاده نکنی و به هر اقدام نظامی هم واکنش اتمی نداشته باشی، ممنونیم ولی از این که یک کشور استراتژیک که عضو پیمان منع تکثیر سلاح های هسته ای است را به واکنش اتمی تهدید کرده ای بشدت نگرانیم.

غرامت از غرب

رسالت در مقاله ای به یادآورده که برخی از خانواده های آمریکائیان شهروندان کشته شده در حوادث لبنان با رجوع به دادگاه در آمریکا با طرح دعوا علیه جمهوری اسلامی، به این بهانه که چون ایران از حماس یا حزب الله دفاع می کند در کشته شدن فرزندانشان دست داشته ادعای خسارت کردند. دادگاه هم غیابی ایران را محکوم به پرداخت جریمه کرد. همین کار را ایران هم می تواند انجام دهد.

سرمقاله این روزنامه هوادار دولت اظهار عقیده کرده که چون عملیات تروریستی گروه ریگی با هدایت سرویس های امنیتی غرب با دادن تجهیزات نظامی صورت گرفته به نظر می رسد نامه رئیس جمهوری به دبیرکل سازمان ملل لازم بوده اما کافی نیست.

رسالت نوشته باید دولت و دستگاه قضائی در این موضوع خیلی قوی وارد شوند و با تنظیم یک شکایت کیفری و طرح دعوا در مجامع بین المللی از جمله دیوان بین المللی دادگستری مستقر در لاهه از سه دولت شرور حامی جنایات ریگی رسما شکایت کند.

لطمه به محیط زیست

محمّد درویش در تحلیلی با عنوان قانون بی قانونی در روزنامه پول نوشته در نخستین روز کاری مجلس در سال ۱۳۸۹، ۱۵۰ نفر از نمایندگان بر پای طرحی، مهر تأیید زدند که به موجب آن، تمام چاه‌های عمیق و نیمه‌عمیقی که پیش از سال ۱۳۸۴ و به صورتی غیرقانونی در کشور حفر شده‌‌اند، مجاز شمرده شده و صاحبان قانون‌شکن آن چاه‌ها نه تنها می‌توانند به فعالیت خود ادامه دهند، بلکه صاحب سند و مجوز قانونی هم برای چاه غیرقانونی‌شان می‌شوند!

نویسنده مقاله این روزنامه این عمل را یکی از نادرترین و شگفت‌انگیز‌ترین قوانین مصوب نمایندگان ملت در صحن بهارستان در طول همه‌سال‌های پاگرفتن مدنیت و نهاد پارلمان در ایران خوانده و نوشته مردم ایران، هرگز نام آن ۱۵۰ نماینده‌ای که این طرح طبیعت‌ستیزانه را پیشنهاد و به تصویب رساندند، فراموش نخواهند کرد.

نویسنده پول نظر داده که این یک خودکشی بزرگ است و تصویب این قانون، به منزله‌تشدید اُفت سطح آب‌های زیرزمینی، فرونشست پیش‌برنده دشت‌ها و مرگ شتابناک رویش‌گاه‌های طبیعی در دشت‌های پهن‌پیکر کشور خواهد بود.

سخنگوی دولت کجاست

مهدی عباسی در سرمقاله مردم سالاری پیرامون سخنگویان دولت نوشته غلامحسین الهام مرد چند شغله دولت نهم پس ماه ها که از عمر دولت می گذشت با حفظ همه سمت ها و پست هایی که داشت سخنگوی دولت احمدی نژاد هم شد اما «بی نظمی» در برگزاری جلسات یکی از مهمترین صفاتی بود که همراه با نام نشست های خبری سخنگوی دولت همراه بود. تا آن که دولت جدید روی کارآمد. الهام مجبور شد از دولت خارج شود .

به نوشته این روزنامه در طول مدتی که محمدرضا رحیمی و شمس الدین حسینی به سمت سخنگویان دولت علی رغم مشغله های فکری و کاری فراوانی که دارند، منصوب شده اند، شاهد آن هستیم که نه تنها جلسات مستمری برگزار نشده، بلکه در ابتدا نیز معاون اول به صورت گزینشی و بیشتر به صورت یکطرفه از طریق صدا و سیما، می کوشید نقش سخنگوی دولت را ایفا کند.

مردم سالاری پرسیده آیا دولت نباید برای پاسخ به سوالات فراوانی که در حوزه عملکردش وجود دارد و گاه روشن کردن شایعاتی که در اطراف نام دولتمردان قرار دارد، وظیفه شناس و پاسخگوی افکار عمومی باشد؟ یکی از مهمترین ویژگی های یک دولت مردم سالار، آن است که در ابتدا پاسخگوی افکار عمومی باشد.

برخلاف قانون است

روزنامه بهار در گزارش اصلی خود نوشته در نهایت نمایندگان، دولت را مجاب کردند که از ظرفیت قانونی خود نهایت استفاده را برده و مبلغ ۲۰ هزار میلیارد تومان را از ابتدای اردیبهشت ماه که در قانون مشخص شده است اجرا کند. همچنین شخص رئیس مجلس با هدف تعامل بیشتر با دولت به این توافق رسید که حتی اگر دولت توان اجرای قانون از اول اردیبهشت ماه را ندارد، می تواند آن را به چند ماه بعد واگذار کند.

به نوشته این روزنامه توافق رئیس مجلس با انتقاد نمایندگان روبه رو است و خلاف قانون به حساب می آید، زیرا اگر دولت طبق قانون درآمد ۲۰ هزار میلیارد را که قرار است در طول یک سال اجرا شود، کنار بگذارد و از شش ماه دوم به اجرای آن بپردازد، در واقع همان ۴۰ هزار میلیارد که مبلغ اولیه خواسته خود اوست را اجرا کرده است.

بهار نوشته نمایندگان ۲۰ هزار میلیارد تومان را برای ۱۲ ماه تصویب کرده اند که این مقدار معادل ۱۵۰۰ میلیارد تومان در ماه است که شیب کمتری با افزایش کمتر قیمت ها را به همراه خواهد داشت.

کدام زمان؟

جهان صنعت در سرمقاله خود نوشته در حالی که دولت و مجلس بر عدم اعلام زمان دقیق اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها توافق کرده‌اند، سقف منابع این قانون نیز نامشخص در نظر گرفته شده است تا در نهایت قانون در ابهام بماند.

به نوشته این روزنامه در بیانی ساده با بالا رفتن مصرف مردم درآمد دولت از اجرای این قانون بالا می‌رود و با کاهش مصرف مردم درآمدها کاهش. بر این اساس برای پرداخت یارانه به مردم، زمانی دولت موفق‌تر خواهد بود که مصرف عمومی بالاتر باشد و دوره پرداخت در حداقل ممکن. یعنی اجرای این قانون در فصول پرمصرف آب و برق آغاز می شود تا دولت بر همان مبنا پرداخت وجه نقد به مردم را اجرایی کند. در واقع قانون اجرا شده اما با تاخیر!

جهان صنعت نتیجه گرفته هرچند انتظار تغییرهای رفتاری از دولت دهم بعید نیست اما می‌توان این‌گونه گفت که قانون هدفمندی یارانه‌ها دیگر به قانونی تبدیل شده که با شگفتی همراه خواهد بود. اولین شگفتی آن هم زمان اعلام اجراست که زمان آن شاید شبی از شب‌ها و مکان آن در صداوسیمای ملی باشد.

دولت دست به کار شود

حسام‌الدین کاوه در تهران امروز نوشته انتشار اخباری مبنی بر توافق نسبی برخی از نمایندگان شاخص مجلس با رئیس دولت درباره به اجرا درآمدن قانون هدفمندکردن یارانه‌ها، بخش بزرگی از انتظار ملتهب به وجود آمده ناشی از چگونگی سرنوشت این قانون را کاهش داد.

به نوشته این روزنامه گرایش بهارستان بیشتر بر این واقعیت مبتنی بود که سیاست‌های ترمیمی و جراحی‌های اقتصادی باید با تامل صورت بگیرند و در اصطلاح برنامه‌هایی زمانبر محسوب می‌شوند. در عین حال گروه پرشماری از نمایندگان تمایل داشتند که آثار احتمالا تورمی اجرای هدفمند کردن یارانه‌ها با کاهش درآمد دولت از ۴۰ هزار به ۲۰ هزار میلیارد تومان، با شیب ملایمی مدیریت شود.

تهران امروز نوشته دولت دهم از این پس ‌باید در پی راهکارهایی باشد تا بتواند این قانون مهم و حیاتی را با دقت وافی و کافی به اجرا در آورد. در این زمینه ‌باید از تمامی ظرفیت‌های کارشناسی و اجرایی به خوبی استفاده شود و بیش از این در روند اجرای قانون - اگر گره‌هایی وجود دارد که به ضرورت باید به سرانگشت قوه مقننه گشوده شود - بهارستان به هیچ رو نباید تامل و درنگ را جایز و روا بشمارد.

سهام بانک های چینی

حسین سرپرست در سخن روز پول نوشته انتشار خبر خرید سهام دو بانک چینی از سوی بخش خصوصی، شاید خبر خوشی برای اقتصاد کشور باشد، اقتصادی که به دلیل تحریم‌های بین‌المللی و احتمال افزایش آنها در معرض تهدید‌های بسیار است.

به نوشته این کارشناس چند سال قبل آمریکایی‌ها برای تشدید تحریم‌بانکی ایران، سرمایه‌گذاران وابسته‌اش را ترغیب کردند که سهام‌بانک‌های کوچک و بزرگ آسیایی را بخرند حالا پس از چند سال، ایران می‌تواند از همان سیاست استفاده کند؛ و با خرید سهام بانک‌های کوچک و بزرگ آسیایی (چینی، یا غیرچینی) روند مبادلات ارزی خود را بهبود ببخشد.

روزنامه پول نوشته اگر چه برای باز کردن مشت آمریکا، این سیاست، سیاست خوبی است؛ اما اگر این دو بانک بتوانند روند مبادلات تجاری را برای بازرگانان ایرانی تسهیل کنند؛ و بتوانند در گشایش اعتبار برای ایرانیان در کشور چین موثر باشند؛ می‌توان به آینده آن، برای کمک به اقتصاد کشور امید بست. درغیر این‌صورت تنها، ارز کشورمان به هدر رفته و هیچ راه بازگشتی برای آن نیست.

حباب بورس

دنیای اقتصاد در گزارشی نوشته رییس سازمان بورس تهران رکود بازارهای رقیب بورس و نبود فرصت سفته‌بازی در این بازارها را دلیل اصلی رونق بازار سهام قلمداد کرده در حالی که به اعتقاد اکثر کارشناسان سطح فعلی قیمت سهام اکثر شرکت‌ها در بورس، تناسب منطقی با بازده اوراق مشارکت، نرخ تورم و سایر شاخص‌های کلان اقتصاد داخلی ندارد.

دنیای اقتصاد نوشته هجوم فعلی سرمایه‌گذاران به بورس عمدتا با هدف کسب سود کوتاه‌مدت صورت پذیرفته است؛ شرایطی که محدودیت‌های حاکم بر معاملات سهام در بورس آن را تشدید کرده است.اما در این میان، باید تجربه گذشته بورس در صرف زمان ۵/۵ سال برای بازگشت به نقطه صفر مغتنم شمرده شود.

به نوشته این روزنامه در سال ۸۲ به واسطه شرایط حاکم بر بخش‌های مختلف اقتصادی، سیاست‌گذاری‌های مدیران وقت بورس و تبلیغات گسترده برای ورود سرمایه‌گذاران به بورس، با هجوم نقدینگی و حبابی شدن قیمت سهام مواجه شد.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.