"پاسخ معاون اول به اتهامات" تیتر اول آرمان است، "کسانی که به آیت الله خاتمی اهانت کردند از امام کینه دارند" به نقل از دختر آیت الله خاتمی عنوان اول آفتاب یزد است و مردمسالاری از قول استاندار تهران نوشته که" تقویم برگزاری انتخابات شوراها تغییر نکرده است".
"کاخ ریاست جمهوری، پارلمان و رادیو و تلویزیون به تصرف مخالفان دولت درآمد" یکی از عناوین برجسته بهار است که مانند اکثر روزنامه های امروز کشور به این مساله در صفحه نخست خود پرداخته است.
"افشاگری در برابر افشاگری" تیتر اول ابتکار است، "پیشنهاد افزایش درآمد هدفمندکردن یارانه ها به 35 هزار میلیارد تومان" یکی از عناوین همشهری است و تهران امروز در یکی از تیترهای اولش خبر داده که "چین با 5+1 همراه شد".
"علل کاهش تورم در سال گذشته" یکی از تیترهای برجسته دنیای اقتصاد است، و جهان صنعت در تیتر یک امروزش از نتیجه کمیته مشترک درباره هدفمندکردن یارانه ها خبر داده که " دولت برطرح نمایندگان لایحه می آورد".
روزنامه های جام جم و ایران و کیهان تیتر یک امروزشان را به "واکنش قاطع احمدی نژاد به تهدید تازه اوباما" اختصاص داده اند و خراسان در یکی ازعنوان های اولش این گفته رییس سازمان انرژی اتمی ایران را برجسته کرده که"چند کیلو اورانیوم غنی شده 20 درصد تولید کرده ایم".
گزیده مقالات
جای شایسته سالاری
آرمان در سرمقاله امروز خود به عدم توجه کافی به سرمایه های انسانی پرداخته و نوشته وجود سرمایههای انسانی و منابع، فرصتهای زیادی را در برابر هر کشوری قرار میدهد تا با کمک گرفتن از این فرصتها امکان نیل به توسعه محقق شود. بنابراین دراین میدان رقابت، کشورهایی پیروز میشوند که این سرمایهها را بهتر مدیریت میکنند در غیر اینصورت با وجود برخورداری از منابع فراوان امکان پیشرفت فراهم نمیشود.
امید میدری در ادامه این مقاله می نویسد پیشرفت زمانی محقق میشود که نظام تصمیم گیری هر کشوری بر ساختار شایسته سالاری بنا شود اما متاسفانه این واقعیت در ساختار مدیریتی ما چندان به چشم نمیخورد بنابراین انگیزه افراد برای بهبود وضعیت کاهش مییابد و امکان رقابت از بین میرود. البته شایسته سالاری این امکان را فراهم میکند که فرصتهای زیادی در اختیار دولتمردان قرار گیرد و مدیران میتوانند با گزینش شرایط، وجود بهترین وضعیت را انتخاب کنند هرچند گاهی شایسته سالاری به عنوان حلقه مفقوده به فراموشی سپرده میشود.
نویسنده این مقاله در پایان نوشته ایجاد فرصت برابر در یک جامعه نیازمند وجود فضای آزاد اطلاع رسانی و آزادی بیان است زیرا این موارد از ابزار حکمرانی خوب به عنوان ضرورتی گریز ناپذیر جوامع امروز محسوب میشود و اگر این فضا وجود نداشته باشد انحصار همه جانبه بوجود میآید که مانع بهره گیری از ظرفیتهای اجتماعی و پتانسیلهای موجود میشود.
افشاگری در برابر افشاگری
ابتکار در گزارشی که تیتر اول امروز این روزنامه صبح است به فضای سیاست زده کشور در حال حاضر و افشاگری چهره ها برعلیه یکدیگر پرداخته و نوشته گویی فضای عمومی کشور متاثر از فضای سیاست زده این روزها عمل میکند. سیاست مداران پیروزی بر رقیب را در افشاگری پشت پرده ارتباطات و اعمال آنان میدانند و هر روزه در سایتهای خبری - که هر مسئول و چهره سیاسی یکی از آنها را ایجاد کرده است- خبر و گزارشی درباره یک رقیب خود منتشر کرده و به اصطلاح خود افشاگری میکنند. از آن سونیز طرف مقابل نشان میدهد که و یا ادعا میکند که دستش خالی نیست و در وقت مقتضی نیز همره با اسناد و مدارک جبران خواهد نمود.
این روزنامه در این گزارش با انتقاد از این وضعیت همچنین نوشته این موضوع این روزها گویی به حوزههای دیگر نیز سرایت کرده است. ازحوزههای اجتماعی و اقتصادی گرفته تا حوزههای فرهنگی و هنری. چهرههای شاخص نیز گویی نقد علمی و فنی را وانهاده و در مطبوعات و سایتها با هم نامه سرگشاده رد و بدل میکنند و از پشت پردهای سخن میگویند که خود پیش از این سعی در پوشاندن آن داشته اند.
ابتکار در ادامه این گزارش به جزییات افشاگری و دعواهای رسانه ای الیاس نادران با محمدرضا رحیمی معاون اول احمدی نژاد، فرج الله سلحشور و مسعود دهنمکی، علیرضا قزوه و عبدلجبار کاکایی پرداخته است.
تقویم برگزاری انتخابات شوراها تغییر نکرده است
مردمسالاری با انتشارگفت و گویی از استاندار تهران به نقل از وی خبرهایی که درباره تغییر زمان برگزاری انتخابات شوراها منتشر شده بود را تکذیب کرده ونوشته علی رغم بحث هایی مبنی بر افزایش طول عمر این دوره شوراهای شهر و روستا هیچ تغییری در تقویم برگزاری انتخابات شوراها صورت نگرفته است.
به گزارش این روزنامه مرتضی تمدن در ادامه توضیح داده که قانون، همان قانون قبلی است و هیچ تغییری در تقویم برگزاری انتخابات شوراها صورت نگرفته است و صحبت ها درباره افزایش طول عمر این دوره انتخابات شورای شهر در حد پیشنهاد و ارایه نظر است. آن چه برای ما ملاک نظر قرار دارد همان قانون انتخابات شوراهاست که فعلا به آن عمل می کنیم و با این حساب امسال، انتخابات شوراها را به طور قطع در پیش رو خواهیم داشت.
به نوشته مردمسالاری استاندار تهران همچنین افزوده انتخابات شوراهای شهر و روستا تا حد زیادی به دلیل ماهیت شوراها از قیل و قال های سیاسی به دور خواهد بود و نوعا رفتار و نگرش حاکم بر انتخابات شوراها به جای یک نگرش سیاسی یک نگرش کاری خواهد بود. ولی احزاب و گروه ها به طور طبیعی می توانند علایق و نقطه نظرات خود را در یک فضای مثبت به دور از حاشیه سازی و غوغاسالاری مطرح کنند. پیش بینی ما این است که جریان های سالم سیاسی حضور مثبت و فعالی را در انتخابات آتی از جهت بیان نقطه نظرات و نگرش های خود داشته باشند.
34 میلیارد دلار کسری تجاری در سال 88
بهار در گزارشی از 34 میلیارد دلار کسری تجاری در سال 88 خبر داده و نوشته در سال گذشته 55 میلیارد و 189 میلیون دلار کالا برای کشور خریداری شده و در مقابل 21 میلیارد و 321 میلیون دلار کالای تولید شده در کشور به بازارهای جهانی عرضه شده است. آمار تجارت خارجی کشور نشان می دهد در سال گذشته 34 میلیارد دلار بیشتر از آنچه فروخته ایم کالا خریداری و به کشور وارد کرده ایم و مابه التفاوت آن را نیز طبق روال گذشته از پول حاصل از فروش نفت به دست آورده ایم.
به نوشته این روزنامه بر اساس آمار گمرک در طول سال گذشته ۵۱ میلیون و ۸۵۱ هزار تن کالا به ارزش ۵۵ میلیارد و ۱۸۹ میلیون دلار به کشور وارد شده است که در قیاس با سال قبل از آن در حالی که "17 ممیز 45" به لحاظ وزن افزایش نشان می دهد اما ارزش آن "یک ممیز 52" درصد کاهش داشته است. این یعنی بی رمق شدن شاخص ها و افت قیمت جهانی کالا که البته در کالاهای صادراتی بیشتر خودنمایی می کند به طوری که در سال ۸۸ میزان صادرات کالاهای غیر نفتی ۴۶ میلیون و ۴۷۰ هزار تن به ارزش ۲۱ میلیارد و ۳۲۱ میلیون دلار برآورد شده که با وجود "39 ممیز 59" درصد رشد وزنی تنها "15 ممیز 98" درصد از نظر ارزش افزایش یافته است.
به گزارش این روزنامه این بدان معنا است که قیمت کالای صادراتی ما نسبت به سال قبل کمتر شده و در حالی که وزن صادراتمان 39 درصد بیش از سال 87 بوده اما ارزش آن تنها 15 درصد افزایش داشته است. وبه عبارت ساده تر ما برای هر تن کالای وارداتی هزار دلار هزینه کردیم در صورتی که برای صادرات هر تن کالا 450 دلار دریافت کرده ایم. گرچه کاهش ارزش در کالاهای وارداتی نیز وجود داشته اما این کاهش در کالاهای صادراتی بیشتر بوده است.
جای خالی رسانه ها در رویکرد جدید دستگاه قضایی
تهران امروز در سرمقاله اش با اشاره به رویکرد جدید دستگاه قضایی نوشته آیت الله صادق لاریجانی، رئیس قوه قضائیه که از آغاز انتصاب خود وعده برخورد جدی با مفاسد اقتصادی و پرهیز از استفاده شعاری و تبلیغی از مبارزه با مفاسد را داده بود ، اگرچه به دلیل فضای ملتهب جامعه در 6 ماهه نخست تصدی مسئولیت دستگاه قضایی فرصت پیگیری این وعده خود را به صورت جدی نیافت اما در یک ماه اخیر شاهد هستیم که دستگاه قضایی تلاش قابل تقدیری در برخورد با مفاسد اقتصادی به ویژه فساد دانهدرشت ها آغاز کرده است.
روح الله طباطبایی در ادامه این مقاله نوشته طی سال های اخیر شاهد بودیم افشاگری درباره برخی مقامات نظام و خانواده هایشان به مفاسد اقتصادی به سوژه اصلی موضوع مبارزه با مفاسد تبدیل شده بود اما پس از گذشت چند سال از این نوع افشاگری، با این پرسش مواجه هستیم که آیا افشاگری مقامات علیه یکدیگر روش صحیحی برای مبارزه با مفاسد اقتصادی است و اگر این روش صحیح است پس چرا طی این چند سال نه تنها مبارزه با مفاسد اقتصادی به نتیجه نرسیده است.
نویسنده این مقاله با طرح این پرسش که مهمترین عاملی که می تواند دستگاه قضایی و نظام جمهوری اسلامی را در برخورد با فساد یاری دهد، کدام است؟ در مقام پاسخگویی جای خالی رسانه ها را در این امر پررنگ کرده و یادآور شده واقعیت آن است که امروز در کشورهای توسعه یافته مهمترین عامل مبارزه با فساد در حاکمیت افکار عمومی و رسانه ها هستند. حمایت از رسانه های گروهی در شفافسازی و افشای تخلفات مسئولان در این کشورها موجب میشود تا هیچ متخلفی خود را در حاشیه امن احساس نکند و برعکس روزنامه نگار و اصحاب رسانه خود را در مبارزه با فساد افشای تخلفات مورد حمایت جامعه احساس کند و بدین ترتیب افکار عمومی و رسانهها به مهمترین عامل کشف تخلفات و افشای آن و همچنین مهمترین حامی دستگاه قضایی در برخورد با متخلفان و مقاومت در برابر توصیه ها و فشارها تبدیل شوند.
طباطبایی با این توضیحات در پایان خواستار تغییر نگرش مسئولان قضایی به رسانه ها شده و نوشته که به نظر می رسد در صورتی که ریاست جدید دستگاه قضایی عزم خود را در مبارزه جدی با فساد اقتصادی و عمل به فرمان 8 مادهای رهبر انقلاب جزم کرده است بهترین یاور و حامی ایشان اصحاب رسانه هستند که متاسفانه در دهه اخیر، محدودیتها و نگرانیهای فراوان از برخوردهای قضایی موجب شده است تا عملا قادر به ایفای رسالت مطبوعاتی خود در افشا و برخورد با تخلفات نباشند.
پله تورم همچنان صعود می کند
جهان صنعت صعود ایران در رتبه بندی کشورهای جهان بر اساس تورم رایج در اقتصاد آنها را مورد توجه قرار داده و نوشتهرتبه ایران در سال گذشته میلادی در میان 222 کشور جهان 216 بوده است و فقط شش کشور از 222 کشور جهان تورمی بالاتر از ایران داشتهاند.
به نوشته این روزنامه این در حالی است که محمود بهمنی، رییس کل بانک مرکزی مبنی بر احتمال عدم تحقق وعده تک رقمی شدن نرخ تورم تا پایان سال 88 تحقق این وعده را قطعی دانست. با این حال تورم در اسفندماه هم تکرقمی نشد و به 8/10 درصد رسید.
به گزارش این روزنامه در میان 24 کشور حاضر در سند چشمانداز 20 ساله ایران، قطر با داشتن تورم منفی 9/3 درصد واجد کمترین تورم و افغانستان و ایران با داشتن نرخ تورم به ترتیب 5/30 درصدی و 8/16 درصدی، واجد بیشترین نرخ تورم محسوب میشود. در سال 2008 کشور عراق واجد بیشترین نرخ تورم در منطقه بود ولی سال گذشته موفق شد نرخ تورم خود را به 8/6 درصد کاهش دهد.
پاکسازی کامل مناطق مرزی از مین تا سه سال آینده
جمهوری اسلامی در خبری به نقل از رییس مرکز مین زدایی کشور نوشته که از یک میلیون و 28 هزار هکتار اراضی آلوده به مین کشور از ابتدای سال 85 تا کنون 964 هزار و 199 هکتار توسط مرکز مین زدایی کشور پاکسازی شده است .
به گزارش این روزنامه امیرحسین سعیدی درباره کندی برنامه مین زدایی از مناطق مرزی گفته آلودگی بالای برخی مناطق در خاک ایران به مین و از سوی دیگر مین گذاری در مناطق کوهستانی که عملیات پاکسازی را با دشواری روبرو ساخته از جمله موانع موجود در امر پاکسازی مناطق مین گذاری به شمار می رود.
به نوشته این روزنامه آقای سعیدی با اشاره به این که در انتهای جنگ ایران و عراق در سال 1367 بیش از 4 میلیون هکتار از اراضی ایران آلوده به مین و مواد منفجره به جا مانده از جنگ تحمیلی بوده که این رقم در ابتدای سال 1385 به یک میلیون و 28 هزار هکتار رسیده است، گفته هم اینک حدود 60 هزار هکتار از اراضی مرزی کشور هنوز از مین پاکسازی نشده اند که عملیات پاکسازی ادامه دارد و امید می رود تا 3 سال آینده عملیات پاکسازی به اتمام برسد .