آزمون موفق دمکراسی در عراق

آزمون موفق دمکراسی در عراق

جرس: سرانجام پس از یک ماراتن دوهفته ای سخت، عراق از آزمون دمکراسی با سربلندی بیرون آمد و رقابت تنگاتنگ نوری المالکی و ایاد علاوی با اختلاف اندکی به نفع ایاد علاوی به پایان رسید. 

 
عراق در زیر چکمه سربازان خارجی و با تنوع شدید قومی و مذهبی از عهده انتخاباتی سرنوشت سازبر آمد  و تنها ساعتی پس از اعلام خبر پیروزی علاوی ، او برای تشکیل دولت ائتلافی اش مذاکرات خود را آغاز کرد و قول داد با همه گروههای برنده و بازنده برای تشکیل دولتی کارامد مذاکره کند. پیش بینی می شود که دولت آینده عراق، دولتی ائتلافی است که همه گروهها به نسبت وزنی که دارند در آن مشارکت خواهند کرد وکسی در صدد حذف و تخطئه دیگری نخواهد بود. پیروز این انتخابات بر این باور است که بدون آشتی دو جناح اصلی در عراق، هرگز ثبات در این کشور برقرار نخواهد شد.
 
 
دو هفته کشمکش در انتخابات، عراق را در صدر یکی از خبرسازترین مناطق جهان قرار داده بود و همه با اشتیاق منتظر نتیجه انتخاباتی بودند که می تواند در سرنوشت آینده منطقه تاثیر داشته باشد. و تنها چند ماه پیش از خروج رسمی امریکا از این سرزمین علاوی شیعه که مورد حمایت اکثریت سنی های عراق بود با اختلاف دو صندلی پیروز انتخابات شد. 
 
نوری المالکی ناراضی
 
نوری المالکی با وجودی که قدرت را دردست دارد و از نتیجه انتخابات نیز راضی نیست، مردم را به آرامش دعوت کرده و می خواهد با استفاده از مهلت قانونی، اعتراض خود را در چارچوب قانون اساسی به نتیجه انتخابات اعلام کند. 
 
این در حالی است که فرج حیدری، رئیس کمیسیون مستقل انتخابات عراق درخواست برای بازشماری انتخابات سراسری عراق را رد کرده است. او گفته است  که اموری از این دست بر مبنای تمایلات آقای مالکی انجام نمی شود. او تاکید کرده که نوری مالکی در این مسایل، رئیس یک ائتلاف است، نه نخست وزیر!
 
در همین حال نماینده سازمان ملل متحد در عراق، انتخابات پارلمانی این کشور را معتبر دانسته و خواهان پذیرش نتیجه آن از سوی جناح های سیاسی عراق شده است. وی معتقد است نفس شرکت در انتخابات برای همه اعم از برنده یا بازنده یک " پیروزی" است. 
 
مردم عراق برغم تمام مشکلاتی که برای شرکت در انتخابات پیش رو داشتند با اشتیاق و شوری وصف ناشدنی به پای صندوق های رای رفتند و این شور شرکت در انتخابات آن چنان بود که حتی در کشورهای دیگر نیز که میزبان تعدادی از عراقی های پناهنده است، جشن و شادمانی برپا بود و همه می دانستند که مردم این کشور می روند تا در آزمونی سخت ، مشق دمکراسی کنند.
 
پس از مشارکت 64 درصدی مردم در انتخابات ، مثل همیشه گروه هایی که آرا کمتری را بخود اختصاص داده اند، دم از مخالفت زده اند ولی نظارت بر انتخابات و نقش کمیسیون انتخابات آنقدر روشن بود که رئیس این کمیسیون که در رطول دو هفته گذشته نیز به شکایات رسیدگی کرده است با صراحت می تواند صحت انتخابات را تایید کند و جای شک و شبهه باقی نگذارد. او می گوید وجود این رئیس کمیسیون انتخابات عراق اعلام کرد دلیلی برای بازشماری انتخابات عراق وجود ندارد. وی بر سلامت انتخابات تاکید کرد و افزود کمیسیون حاضر است به شکایات مستدل معترضان رسیددگی کند.
 
رای مردم 

 
 مردم عراق به رغم پیشینه سنتی و مذهبی خود این بار تصمیم گرفتند با دوری از حکومتی ایدئولوژیک به ایاد علاوی شیعه که بیشتر گروههای سنی او را پشتیبانی کردند ، رای دهند.

 
تجربه عراق در تمرین دمکراسی، می تواند مدلی برای کشورهای منطقه باشد. کشوری که تنها هفت سال است که از حاکمی " دیکتاتور" نجات یافته است و نظام تک حزبی جای خود را به آمیزه ای از گروهها و احزاب و دسته های مختلف داده و در این انتخابات چهار ائتلاف شانه به شانه پیش می رفتند و بزودی همه با هم برای ساختن عراقی نو دست اتحاد و دوستی به هم می دهند و عراق با پتانسیل هایی که دارد می تواند در سایه دمکراسی  بزودی جای خود را در منطقه و جهان باز کند.
 
نقش مرجعیت در روند دمکراسی 
 
مرجعیت عراق که از مشوقان اصلی برای مشارکت گسترده مردم در انتخابات بود، پس از روشن شدن نتیجه انتخابات اعلام کرد که مرجعیت خواهان اداره روند سیاسی نیست بلکه بدنبال ارشاد و راهنمایی است. 
 
یک منبع نزدیک به دفتر آیت‌الله سیستانی مرجع عالی شیعیان در عراق به روزنامه فرامنطقه‌ای "الحیات " گفته است که چندین سال قبل حمایت مرجعیت از تشکیل ائتلاف شیعی برای دستیابی شیعیان به حقوق از دست رفته خود در سایه حکومت صدام حسین ضروری بود اما اکنون دیگر اینگونه نیست.

وی همچنین تأکید کرد که مرجعیت نمی‌تواند روند سیاسی را رهبری کند و در نتایج انتخابات و تشکیل ائتلاف‌ها دخالت نخواهد کرد.

از سوی دیگر شیخ "عبدالمهدی الکربلائی " نماینده مرجعیت در کربلا نیز در خطبه‌های نماز جمعه دیروز با تأکید بر عدم دخالت در نتایج انتخابات و تشکیل دولت گفت: پس از مشارکت گسترده شهروندان در انتخابات و پشت ‌سر گذاشتن مراحل دشوار از فراکسیون‌های سیاسی که اعتماد مردم را کسب کرده‌اند می‌خواهیم که مسئولیت‌پذیر باشند و با یکدیگر تفاهم و همکاری داشته باشند.

وی خواستار تشکیل دولت قدرتمند برای برآورده کردن نیازهای مردم از جمله توسعه کشور، تأمین امنیت و ارائه خدمات به مردم شد.
 
این اظهار نظرها نشان از آگاهی روحانیت و مرجعیت از خواسته ها و علایق مردم است و موضع گیری متین آنان مبنی بر دعوت کردن همگان به تفاهم و همکاری و مسئولیت پذیری نشان از شناخت آنان از مقدمات دمکراسی و احترام به حق مردم است .

 
حاکمان ایران و دمکراسی عراق
 
پس از انتخابات پارلمانی عراق، از دخالتهای ایران در روند انتخابات سخنها گفته شد، بطوری که سترون ستونسون نماینده محافظه کار انگلیس در سخنانی هشدارآمیز تأکید کرد که"از آنجا که کشورهای غربی میلیاردها یورو در عراق هزینه می کنند، طبیعی است که اگر حکومت غیرقانونی ای در این کشور به عنوان نتیجۀ انتخابات معرفی شود، آنوقت با پی آمدهای سنگینی روبرو خواهیم بود."

 این نمایندۀ محافظه کار انگلستان در پارلمان اروپا با انتشار اطلاعیه ای اعلام کرده بود که حکومت تهران از طریق قتل، ارعاب، اخاذی، سعی در انجام تقلبات گسترده در نتیجۀ انتخابات پارلمانی عراق دارد.

بی شک نخست وزیری علاوی که گفته می شود حمایت عربستان و اردن را نیزبا خود دارد گزینه حاکمان ایران نیست وآنان می توانند پیش بینی کنند که علاوی در آینده عراق با چه مشکلاتی روبه رو خواهد شد علاوه براینکه حاکمان ایران طی دو هفته اخیر بارها اعلام کرده بودند که مردم عراق با رای دادن به ائتلاف  مذهبیون جواب " غربی ها" را خواهند داد! 
 
بهر حال وجود عراقی دمکرات با حکومتی مبتنی بر رای مردم  می تواند پیامدهای سیاسی برای حاکمان تهران که هنوز پس از ده ماه هزینه های " انتخابات مهندسی شده" را می پردازند، بهمراه داشته باشد.

هدی امیدوار

hamid_ad - دبی - دبی
اتفاق خجسته‌ای بود. دست این اسلام گرایان از چندین کرسی کوتاه شد و این اتفاق مبارکی هست. و تبریکات فراوان به ملت عراق هر چند که این مردمان هنوز برای تمرین و دوباره نویسی دموکراسی همچنان آماده نیست
یکشنبه 8 فروردین 1389

Armin7 - هلند - روتردام
مرجعیت عراق از حکومت ایران عبرت و تجربه گرفتن.
یکشنبه 8 فروردین 1389

Esfahan Nesfe Jahan - آلمان - برلین
امیدوارم که مردم این کشور بزودی روی ارامش و پیشرفت را بینند . حالا دیگه خدائیش نوبت مردم ایرانه که برای همیشه حضور و حکومت اخوند را از سرزمین ایران محو و نابود کنند . چرا که شعور سیاسی و فرهنگی ایرانیان در این منطقه نسبت به همسایگانشان برتری داره. یاهو
یکشنبه 8 فروردین 1389

arashbehdin - امریکا - اتلانتا
آغاز خوبی برای تمرین دموکراسی بود. هرچند حکومت نوپای عراق وابسته به حضور مداوم نیروهای امریکایی است. چنانچه این نیروها از عراق خارج و همه چیز را بدست عراقیها بسپارند، دوباره هرج و مرج حکمفرما خواهد شد. مردم خاورمیانه هنوز آمادگی کافی برای برقراری و پاسداری از دموکراسی را ندارند و همواره خطر بازگشت دیکتاتوری و اسلامگرایی به این کشورها وجود دارد. نمونه اش ترکیه است که پس از چند دهه لائیسیته دوباره دارد به دام اسلامگرایی می افتد.
یکشنبه 8 فروردین 1389

bluestar - ایران - تهران
از 325 کرسی مجلس 70 کرسی در اختیار حزب مقتدا صدر - 89 کرسی در اختیار حزب نوری مالکی - 91 کرسی در اختیار حزب علاوی و بقیه در اختیار کردهاست. واقعا جای سوال داره که چطور بعضی از کاربران این انتخابات را به معنای گرایش به لاییسیته میدانند.
دوشنبه 9 فروردین 1389

neda02 - ‌کانادا - تورونتو
چطور اسم احمدی نژاد با 99 درصد ارا در نیومد?
دوشنبه 9 فروردین 1389

MIRZADEH E ESHGHI - آلمان - دوسلدورف
شاهنومه اخرش خوشه.
دوشنبه 9 فروردین 1389

ukguy4u - بریتانیا - لندن
احتمال زیاد هست ایران اونجا رو نا آرام کنه اینها تحملشو ندارن.
دوشنبه 9 فروردین 1389

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.