فیس بوک پرطرفدارترین شبکه اجتماعی اینترنتی است
بنیاد تحقیقاتی "وارنتست" در آلمان شبکههای اجتماعی در اینترنت را متهم میکند که در حفظ اطلاعات کاربران قابل اعتماد نیستند.
کارشناسان فنی و حقوقی بنیاد وارنتست مستقر در برلین روز پنجشنبه (۲۵ مارس) در گزارشی خبر دادند که تمام ۱۰ شبکه اجتماعی که مورد تحقیق قرار گرفتهاند، کاستیهایی جدی را در حفظ دادههای شخصی کاربران خود نشان میدهند.
این اطلاعات در بسیاری موارد، دادههای شخصی مانند عکسها یا متون خصوصی بوده است. به نظر بنیاد "وارنتست" واگذاری این اطلاعات به شرکتها و بنگاههای تجارتی با قوانین و مقررات جاری در کشورهای عضو اتحادیۀ اروپا مغایرت دارد.
طبق قانون، شرکتهای اینترنتی که اطلاعات شخصی را دریافت و ذخیره میکنند، باید در حفظ آن از عوامل بیگانه کوشا باشند، و آنها را مانند دارایی خود تلقی نکنند.
به نظر بنیاد "ورانتست" شبکۀ اجتماعی فیسبوک که یک شرکت آمریکائیست، در ۱۵ مورد قوانین جاری در اروپا را نقض کرده است.
کاربران فیس بوک معمولا موقع ثبت نام، به این شبکه اجتماعی اجازه میدهند که "اطلاعات مندرج در سایت یا حساب شخصی آن ها را در سطح جهانی" مورد استفاده قرار دهد.
فیس بوک، که در سراسر جهان بیش از ۴۰۰ میلیون کاربر دارد، از نظر بنیاد تحقیقاتی "وارنتست"، در امانتداری نسبت به کاربران خود، در پایینترین سطح قرار دارد.
شبکههای دیگر مانند لینکدین و "مای اسپیس" نیز کاستی های قابلتوجهی را نشان میدهند.
به تازگی یکی از مدیران شبکه "فیس بوک" به صورت ناشناس فاش کرد اطلاعاتی که از طرف کاربر "پاک" میشود، در واقع تنها برای کاربر "نامرئی" میشود، اما در ذخیره مرکزی شبکه اجتماعی همچنان باقی می ماند.
سایت تویتر با فیس بوک رقابت دارد |
به نظر "بنیاد تحقیقاتی وارنتست" این تخلفی آشکار از خواست و ارادۀ مشتریان است، زیرا شبکه اجتماعی حق انحصاری آنها را بر اطلاعات شخصیشان نادیده میگیرد.
به نظر "وارنتست" حتی کسانی که کاربر مستقیم شبکههای اجتماعی نیستند، در معرض خطر قرار دارند، زیرا شبکه اجتماعی از طریق ارتباطات اعضای خود از وجود آنها باخبر میشود و درباره آن ها نیز اطلاعاتی گردآوری میکند.
به ویژه سایتهایی که ثبت نام اعضای خود را با استفاده از تلفن همراه (موبایل) ممکن میسازند، به شدت آسیب پذیر هستند.
اطلاعات به عنوان کالا
به نظر "وارنتست" در بسیاری موارد نام کاربران و کد رمز ورود به سایتها به سادگی قابل دستکاری است، به گونهای که دسترسی به سایت و حساب شخصی "با گامهای فنی نسبتا ساده" امکانپذیر است.
شبکههای اجتماعی به گردآوری هرچه بیشتر اطلاعات از اعضای خود علاقهمند هستند.
این شبکهها خدمات خود را به طور رایگان ارائه میدهند، و بنابراین برای سود مالی به نشر آگهی متکی هستند.
هرچه اطلاعات بیشتری به "فروش" برسانند، مشتریان بیشتر و در نتیجه درآمد بیشتری خواهند داشت.
شبکههایی که مشتریان بیشتری داشته باشند، برای آگهیهای تبلیغاتی پول بیشتری تقاضا میکنند و در نتیجه درآمد خود را بالا میبرند.
به نظر "وارنتست" شبکههایی که معروفیت زیادی ندارند، در گردآوری و حفظ اطلاعات اعضای خود با مسئولیت بیشتری رفتار میکنند؛ فعالیت چنین شبکههایی چندان گسترده نیست، و در نتیجه مشتریان تجارتی کمتری دارند.
بنیاد "وارنتست" به کاربران شبکههای اجتماعی هشدار میدهد که "تنها خود آنها میتوانند اطلاعات شخصی خود را حفظ کنند"، زیرا هر آنچه یک بار به اینترنت داده شد، برای همیشه در فضای مجازی باقی میماند.