"اقتصاد خوب فقط پر کردن شکم مردم نیست" به نقل از حسن روحانی تیتر اول آرمان است، مردم سالاری از قول همین مقام نوشته "سیاسی کاری در برابر شوراها را تمام کنید"، آفتاب یزد در گزارش اصلی خود نوشته "نباید اجازه داد سلامت شهروندان دچار آسیب شود" ایران خبر از "توزیع 120 هزارتن میوه ارزان از امروز" داده و خراسان از "جشن ملی برق دار شدن روستاهای بالای ۲۰ خانوار کشور".
"پیام نارضایتی دولت از تصمیم مجلس" در صدر گزارش های خبری تهران امروز آمده، دنیای اقتصاد از "پس لرزه های حرف آخر مجلس"، پول در گزارش اصلی خود از زبان معاون اول رییس جمهور نوشته "تلاش می کنند دولت زمین بخورد". جام جم از "پایان تردیدها بر سر هدفمندکردن یارانه ها" نوشته، جوان خبر داده که "خبر خوش مسکن لو رفت".
"حمایت عربستان از پروژه ایران هراسی" عنوان اول ابتکار است، روزنامه جمهوری اسلامی از "واکنش ایران علیه ادعای تکراری شورای همکاری درباره جزایر" خبر داده، رسالت از قول معاون رییس جمهور آمریکا نوشته "ایران روز به روز قوی تر می شود" و کیهان از زبان رییس جمهور اوکراین در تیتر بزرگ خود آورده "نارنجی ها در حاکمیت پنج ساله خود اوکراین را غارت کردند".
جهان صنعت در تیتر اول خود نوشته "سیاست های اشتغالزا به بن بست رسید" و بهار در عنوان اصلی خود از قول گروهی از اقتصاددانان آورده "با مفسدان اقتصادی برخورد قاطع شود".
گزیده مقالات
انتخابات عراق
روزنامه جمهوری اسلامی با قطعی دانستن پیروزی شیعیان در انتخابات عراق در سرمقاله خود نوشته با کنار همدیگر قرار گرفتن دو ائتلاف بزرگ شیعه که به رهبری دولت و مجلس اعلا شکل گرفته آنها می توانند از انحراف حاکمیت و بازگشت بعثی ها به قدرت که درحال حاضر خطر بزرگی برای عراق محسوب می شود جلوگیری نمایند.
به نظر این روزنامه قدرتمند بودن احزاب شیعه در عراق علاوه بر آنکه نتیجه طبیعی فرایند قانونی «هرعراقی یک رای » است زمینه را برای تامین حقوق پیروان سایر مذاهب و ادیان نیز فراهم میسازد. در نقطه مقابل دور شدن شیعیان از قدرت در عراق علاوه بر اینکه به مفهوم محروم شدن اکثریت از حاکمیت قانونی است راه را برای سلطه مجدد بعثی ها و عوامل بیگانگان براین کشور باز خواهد کرد.
ایران قوی
رسالت از قول ژوزف بایدن معاون رییس جمهور آمریکا در تیتر اول خود نوشته ایران به قدرتی بزرگ تبدیل شده است و در سرمقاله اش در همین باره نوشته نکته جالب توجه اینکه بایدن این سخنان را در مرکز ثقل تجمع دشمنان ایران یعنی “تل آویو”بیان نموده پس باید گفت این اظهارات از جنس “تجزیه و تحلیل”یا حتی “تهدید “نیست،بلکه بایدن ترجیح داده است در جمع صمیمی ترین دوستان و مخاطبانش پرده از ناتوانی ایالات متحده در برابر تهران بردارد.
به نظر سرمقاله این روزنامه هوادار دولت واقعیت امر این است که واشنگتن سرمایه هنگفتی را جهت ایجاد تغییرات پس از انتخابات ریاست جمهوری در ایران صرف نموده بود را با قمار دموکراتها باخت.حتی اوباما و همراهانش سخنان برژینسکی مبنی بر خطرناک بودن این قمار و مشخص بودن باخت واشنگتن در آن را نادیده انگاشته و بر طبل تغییر نظام جمهوری اسلامی ایران کوبیدند.
رسالت در انتها اظهار نظر کرده که دموکراتهای کاخ سفید همچنان در تجزیه وتحلیل معمای تهران سرگردان وناتوان مانده اندو هر لحظه بر شدت و حدت این ناتوانی افزوده می شود.
فساد اقتصاد دولتی
روزنامه پول در سرمقاله خود نوشته اقتصاد دولتی بار دیگر فسادخیزی و فسادپروری خود را با خبری که به تازگی رییس قوه قضائیه اعلام کرده، نشان داده است. به موجب این خبر در یک شرکت دولتی - که نام آن در گفتار آیتالله صادق لاریجانی نیامده اما درباره آن حدس و گمانهایی مطرح شده- اختلاسهای کلانی صورت پذیرفته که نشان میدهد این قاعده که «هرچه اقتصادی دولتیتر، فسادخیزتر» درست است.
به نوشته مهرداد خدیر در این مقاله جای شگفتی است که دولت با هدف یا داعیه مقابله با فساد، اصرار عجیبی برافزایش حجم فیزیکی و پولی و ساختاری خود نشان میدهد و برسر اینکه یک سازمان تازهتاسیس از محل حذف یارانهها و گران شدن اقلام اساسی 20هزار میلیارد تومان درآمد داشته باشد یا دو برابر آن با مجلس چالش دارد.
در انتهای سرمقاله پول آمده شگفتی دوم متوجه رسانه ملی است که سناریونویسان آن سوژههایی خیالی درباره سرمایهگذاران و کارآفرینان خلق میکنند اما سراغ موضوعاتی چنین واقعی، عیان و عریان نمیروند. درست است که به قول«فونهایک»به این دلیل با اقتصاد آزاد مخالف هستند که چیزی از آن نمیدانند، اما دلیل دیگری نیز دارد. به این خاطر که متهم کردن کارآفرینان شهامت ویژهای نمیطلبد اما سراغ فساد یک شرکت دولتی رفتن پا گذاشتن روی دمی است که احتمالا اسباب دردسر میشود.
انحصار رسانه ها
اسماعیل میرفخرائی در مقاله ای در بهار نوشته در جهانی قرار داریم که مشتری یا مخاطب، رسانه خود را انتخاب می کند. در چنین شرایطی اگر صاحب یک رسانه بزرگ نظیر یک دستگاه رادیو تلویزیون عظیم دولتی تصور کند که هرآنچه را خود باور دارد می تواند به باور مشتری یا «ملت عزیز» برساند حتماً دچار اشتباه شده است. در چنین زمینه اشتباهی است که هر مخاطب رسانه یا همان «ملت عزیز» برای انتخاب خود یک دیش ماهواره بر سقف می گذارد.
این کارشناس قدیمی رسانه ها در پاسخ پس چه باید کرد: نوشته صاحب رسانه عظیم دولتی باید در خبررسانی شرط انصاف را رعایت کند و حقیقت را پخش کند نه آن چیزی را که گزارشی است برای مقام بالاتر. سلایق مشتری را در نظر بگیرد که اگر چنین نکنند تلویزیون های ماهواره ای مثل «فارسی وان» با ارزش های پوچ خود مخاطب راحت طلب را جذب می کند.
فقیر را فقیرتر می کند
محمد خوش چهره در سرمقاله آرمان با اشاره به آمار بانک مرکزی درباره تورم نوشته مطمئن هستیم که اعداد و ارقام درست است اما چون معنا دار نیست آن قدر روی قدرت خرید مردم اثرگذار نیست. زمانی که اقتصاد رشد کند وضعیت اقتصادی مردم بهبود پیدا میکند اما اگر همین روند امسال ادامه پیدا کند وضعیت اقتصادی مردم دچار مشکل خواهد شد.
به نوشته این اقتصاددان: تورم ثروتمند را ثروتمندتر میکند و به ارزش داراییهایش منجر میشود و فقیر را فقیرتر میکند، حال از طرفی بعضیها تورم را مالیاتی توسط فقرا به اغنیا میدانند از این رو تاثیرات تورم متفاوت است. قلمرو تورم موضوعاتی را شامل میشود که بیشترین فشار را تورمهای ناشی از نیاز اساسی بوجود میآورد مانند خوراک، پوشاک، مسکن، بهداشت و... بنابراین بستگی دارد که به چه گروهی و به چه ضریبی تورم مورد مطالعه قرار بگیرد.
اشتغالزائی
جهان صنعت در سرمقاله خود نوشته همین چند ماه پیش در رسانه ملی تمام آمارهای تورم و بیکاری رو به کاهش بود و سعی میکردند به ما بقبولانند که نرخ بیکاری در دولت نهم کاهش یافته است. آن روزها گذشت و دولت دهم مستقر شد. مسوولان دولت دهم هم به سیاق دولت نهمیها آمارشان همیشه همانطور بود که میخواستند اما گهگاه خطی و خبری از بانک مرکزی میآمد که حرف دیگری میزد.
به نوشته این مقاله روزهایی بود که رییس دولت و همه حامیانش بر کاهش بیکاری تاکید داشتند و او هرجا که میرفت در کنار همه وعدهها این یکی را هم از قلم نمیانداخت که میخواهد نرخ بیکاری را کاهش دهد اما آمارهای مستقل این آخر سالی هم دست از سر مسوولان بر نمیدارد و حرفشان این است که نرخ بیکاری نه تنها کاهش پیدا نکرده که دولت در ثابت نگه داشتن آن هم ناتوان ماند.
جهان صنعت نوشته نه سیاست بنگاههای زودبازده وزیر سابق کار جواب داد و نه سیاستهای وزیر فعلی که حتی خود را مسوول اشتغال هم نمیداند. روزی که شیخالاسلامی گفت من وزیر کار هستم نه بیکاری باید امروز را پیشبینی میکردیم، نه حالا که این آمارها روی دستمان مانده و نمیدانیم چه کنیم.
آشفتگی بینش ها
موسی غنی نژاد در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته در جریان حذف یارانه ها هدف نهایی دولت اصلاح قیمتهای نسبی برمبنای منطق بازار نیست چرا که در این صورت وارد چالش شدید با مجلس در خصوص مقدار منابع حاصل از اصلاح قیمتی و چگونگی توزیع آنها نمیشد و این موضوع را فرع بر اصل اصلاح قیمتهای نسبی تلقی میکرد. البته شواهد بین دیگری موید این ادعا است که دولت به هیچ وجه دلمشغول اصلاح قیمتهای نسبی بر مبنای منطق بازار نیست.
به نوشته این استاد دانشگاه ادعای بعضی افراد نزدیک به دولت مبنی بر اینکه سیاستهای دولت در جهت «لیبرالیسم اقتصادی» است، در حالی که مسوولان بلندپایه دولتی سخنانی کاملا در تضاد با این ادعا بر زبان میرانند، حاکی از آشفتگی فکری گسترده و فقدان بینش مفهومی سازگاری است.
در ادامه سرمقاله دنیای اقتصاد آمده اگر بینش اقتصادی منسجمی داشته باشیم، متوجه میشویم که یکی از نتایج مهم اصلاح قیمتهای نسبی، فراهم آمدن وضعیت مناسب رونق کسب و کار و لذا ایجاد اشتغال و درآمد است که سطح رفاه عمومی در اقشار کمدرآمد را بالا میبرد و در عین حال خدشهای به کرامت فردی انسانها وارد نمیسازد. به سخن دیگر، اصلاح قیمتهای نسبی، سطح تولید، اشتغال و رفاه افراد جامعه از جمله و مهمتر از همه افراد کمدرآمد جامعه را بالا میبرد، در حالی که منابع حاصل از اصلاح قیمتهای یارانهای صرفا و در بهترین حالت میتواند بخشی از توزیع را بهبود بخشد.
عدالت، رشد یا توسعه
مردم سالاری در سرمقاله خود نوشته فرایند ارائه و بررسی و تصویب بودجه 89 در مجلس با مشکلات ظریفی همراه است که عدم توجه به آنها حداقل وقت کشور را تلف خواهد کرد. از جمله این ظرایف این است که محور این لایحه عدالت است ؟ رشد است؟ یا توسعه؟ یا هرسه؟
رشد، شرط اول توسعه است و هیچ کس مخالف با رشد نیست، ولی رشد دیده شده در بودجه اگر با اصول منافات نداشته باشد، با شعارها منافات دارد، زیرا نظر اغلب صاحبنظران از جمله تجارب عملی کشورها نشان می دهد، رشد همیشه با تشدید نابرابری در یک دوره همراه است و تشدید نابرابری عدالت را خدشه دار می کند.
به نوشته مردم سالاری تا نگرش سیستماتیک به توسعه و عدالت در بین دولت، مجلس، دانشگاه و روشنفکر و رسانه ها شکل نگیرد و تا بودجه برای هدفی برنامه ای تدوین نشده باشد و تا محور توسعه در یک برنامه میان مدت به صراحت برای مردم روشن نشود نباید منتظر اتفاقی خاص باشیم.
شعاع قدرت
ابتکار در سرمقاله خود به تشریح شعاع بزرگان پرداخته و آقازاده را یکی از شعاع ها دانسته و در مورد هاشمی رفسنجانی نوشته کمتر کسی هست که به خدمات و نقش تعیین کننده آقای هاشمی رفسنجانی برای حل مشکلات کشور،ایمان نداشته باشد اما شعاع آقای هاشمی چنان پررنگ شد که همه خدمات این مرد بزرگ، تحت شعاع قرار گرفت و مردم در انتخابات مجلس ششم و ریاست جمهوری نهم به ایشان پشت کنند.
ابتکار اضافه کرده آقای خاتمی هم از آسیب های "شعاع قدرت " مصون نماند.حزب مشارکت و مجاهدین، شعاع قدرت آقای خاتمی بودند.زاویه رفتار شعاع آقای خاتمی،به نقطه ای رسید که از دست خاتمی هم کاری برنمی آمد و در میانه راه، شعار عبور از خاتمی را سردادند.به رغم قضاوت مثبتی که نسبت به شخص آقای خاتمی وجود داشت اما عملکرد "شعاع "موجب دوری متدینان و نگرانی روزافزون نیروهای انقلاب گردید.
نویسنده سرمقاله ابتکار اظهار نظر کرده اگرچه آقای احمدی نژاد گرفتار دام فرزند سالاری و حزب مداری نشده است اما قدرت او هم "شعاع" و "مدار" تولید کرده است که همین "شعاع"مورد هجوم و انتقاد دیگر اصولگرایان گردیده است.نکته ای که نباید از آن غافل بود اینکه همواره رفتار گریز از مرکز و دورزدن نقطه مرکزی قدرت توسط کسانی صورت می گیرد که برای خود نقش تعیین کننده در تحصیل قدرت قایل اند.