"فیلم حمله کوی دانشگاه مونتاژ است" به نقل از رییس کمیسیون امنیت ملی مجلس عنوان اصلی ابتکار است و "احتمال آزادی دستگیر شدگان در آستانه سال نو" از زبان دادستان تهران تیتر اول مردم سالاری است.
از میان گفته های تازه رهبر جمهوری اسلامی ابرار "جنجال سازی برخی از کشورهای غربی به زیان خودشان تمام خواهد شد" را برگزیده، جام جم از "انتقاد رهبر از تاثیر پذیری آژانس از آمریکا" خبر داده، تهران امروز نوشته "مختصات سیاست ضد نظام سلطه" و روزنامه های ایران و جمهوری اسلامی این بخش را مهم دیده اند "دیپلوماسی ایران بر سیاست ضد سلطه ایستادگی کند".
خراسان نوشته "رهبر انقلاب: برخی گزارش های آژانس برای حیثیت این نهاد بین المللی بسیار بد است"، جوان در صدر اخبار خود نوشته "نقشه راه دیپلوماسی ایران"، رسالت نوشته "پیشرفت در صنایع هسته ای تا خودکفائی ادامه دارد" و کیهان خبر داده "فن آوری هسته ای تا هرجا لازم باشد پیشرفت خواهد کرد".
"از فشارهای اولیه هدفمند کردن یارانه ها نترسید" از قول وزیر بازرگانی تیتر اول آفتاب یزد است، دنیای اقتصاد "تحلیل بورس از بودجه سال آینده" را در صدر اخبار خود آورده، روزنامه پول از "دو راهی اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها" نوشته و "عزل روسیه از پادشاهی گاز نفت جهان" عنوان اصلی جهان صنعت.
گزیده مقالات
آمریکا باید بداند
در تجلیل از گفته های تازه رهبر جمهوری اسلامی رسالت در سرمقاله خود نوشته مشکل آمریکایی ها این است که با پدیده انقلاب اسلامی و منطق ضدسلطه آن آشنایی ندارند و عمدتا در تجزیه و تحلیل مسائل و تحولات سیاسی - اجتماعی ایران دچار اشتباه محاسباتی می شوند. آنها نه شناخت درستی از پیچیدگی های جامعه اسلامی ایران دارند و نه ارزیابی درستی از تحولات آن برایشان مقدور است.
به نوشته این روزنامه امروز نوبت آن است که آمریکایی ها منطق انقلاب اسلامی ایران را درک کنند و با ما وارد گفتگو شوند. نظام اسلامی به سرعت در حال تغییر معادلات منطقه و جهان است. امروز منافع ملی ایران از مرزهای چین تا سواحل مدیترانه در جریان است و دستگاه دیپلماسی کشور هر از گاهی به حیاط خلوت قدرتهای بزرگ نیز سرک می کشد.
سرمقاله رسالت نظر داده نظام اسلامی در داخل، از یک ثبات و انسجام خوبی برخوردار است و با اتکا به آراء، عواطف و ایمان مردم مسیر رو به رشدی را طی می کند. حماسه میلیون ها ایرانی در نهم دی و22 بهمن امسال خواب های دشمنان انقلاب را بیش از گذشته آشفته ساخت. در موضوع دستاوردهای هسته ای ملت ایران زیر دین هیچ کشور و دولتی نیست و سرافرازانه به قلل رفیع پیشرفت میاندیشد و حاضر نیست به هیچ دولتی در این زمینه باج دهد.
مقایسه عملیات دستگیری ریگی
کیهان در سرمقاله خود نوشته رسانه ها اقدام اخیر سرویس اطلاعاتی ایران را با عملیات تازه موساد در دوبی و به شهادت رساندن محمود عبدالرئوف المبحوح مقایسه کردند. اگرچه این قیاس تا حدود زیادی مع الفارق است و شهید المبحوح فرمانده یک جنبش مردمی برای مبارزه با اشغالگران بود، اما نشان می دهد که موساد در این اقدام، اولا حقوق بین المللی را زیرپا گذاشت ثانیا به یک عملیات کاملا ساده در محل هتل اقامت شهید المبحوح متوسل شد ثالثا از کمک برخی سرویس های اطلاعاتی اروپایی- و احتمالا منطقه ای- استفاده کرد و رابعا حرکت اخیر به یک رسوایی و شرمندگی بزرگ برای اسرائیل تبدیل شد.
به نوشته سرمقاله کیهان اما در مقابل جمهوری اسلامی با اقتدار و افتخار تمام ، بدون هیچ پنهانکاری و شرمندگی، بی هیچ جنایتی، به تنهایی و بدون کمک گرفتن از دیگران، با رعایت و احترام به موازین حقوق بین الملل و به صورت زنده سرکرده تروریست های وابسته به موساد و سیا و ام آی6 را بازداشت کرد.
ارقام مه گرفته
جهان صنعت در سرمقاله خود با عنوان "رژه ارقام، پشت شیشه مه گرفته" نوشته دولت در لایحه بودجه 89 مجموعهای از اجازهها و اختیارات را درخواست کرده است که بر اساس آن میخواهد طبق مصلحتاندیشیهای خودش تصمیم بگیرد و چون از حدود و ثغور این مصلحتاندیشیها هیچکس خبر ندارد بنابراین هیچ برآورد مشخصی از بودجه وجود ندارد و حتی نمایندگان درگیر بودجه هم نمیتوانند پیشبینی کنند که چه اتفاقی خواهد افتاد.
به نوشته این مقاله ماجرا از انضباط مالی و ضوابط خاص بودجهریزی گذشته است و گویا اساسا این بودجه را برای بیانضباطی مالی تدوین کردهاند بنابراین آنچه امسال به عنوان لایحه بودجه تدوین شده را نمیتوان بودجه نامید.
مثال جهان صنعت این است: دولت در بودجه سال 89 در بخش عمومی بیش از 60 درصد و در بخش عمرانی بیش از 30 درصد اجازه جابهجایی خواستهکه اگر این اتفاق بیفتد در حقیقت بودجه به ورقههای بیخاصیت تبدیل میشود.
از همه عقب تر
روزنامه پول در گزارش اصلی خود مصاحبه ای کرده با یک کارشناس درباره میدان های مشترک نفت و گاز ایران با همسایگان، و در آن نوشته عراق، کویت، عربستان، قطر، عمان، امارات، حتی در شمال کشور با همسایگان میدان های مشترک داریم و همه جا با مشکلات خاص خود روبروئیم.
شیرین سعیدی در این مصاحبه از غلامحسین حسن تاش کارشنان این رشته انرژی پرسیده مشکل کجاست و وی جواب داده میتوان گفت در تمام میادین مشترک، ایران در برداشت از طرف مقابل عقب است. این عقبماندگی هم به لحاظ زمان و تاریخ تاخیر در برداشت است هم از نظر میزان بهرهبرداری از میادین مشترک. تا این لحظه عراق تنها همسایهای است که با وجود داشتن میادین مشترک در بهرهبرداری از ایران عقبتر است و آن هم به دلیل وضعیت خاص این کشور بوده که اقدامی نکرده است.
به گفته این کارشناس به خبرنگار پول با توجه به شرایط کنونی و اقدامات عراق در زمینه جذب سرمایه، این احتمال وجود دارد که ایران از عراق هم عقب بماند. عراق در مناقصه دوم میادینش بسیاری ازمخازن مشترک و حتی آنهایی که احتمال اشتراک آن وجود داشته برای بهرهبرداری از آنها اقدام کرده و حتی قرارداد نیز بسته است و اگر ایران تحرک لازم را نداشته باشد به طور حتم از عراق هم جا خواهد ماند.
پیشنهادهائی به دولت
دنیای اقتصاد با اشاره به مشکلات اقتصاد کشور نوشته در این شرایط شرکت بورس اوراق بهادار به عنوان عالیترین نهاد اجرایی بازار سرمایه در کشور، پیشنهادهای 11 گانهای را برای تقویت حضور بخش خصوصی در اقتصاد و حمایت دولت از بورس ارائه کرده است. از جمله این پیشنهادها میتوان به اولویتدهی پرداخت بدهی دولت به بانکهای بورسی است.
بخش های دیگر این پیشنهاد به نوشته دنیای اقتصاد این هاست: اعمال قیمتهای ترجیحی حاملهای انرژی برای شرکتهای بورسی، معافیت شرکتهای زیانده و در جریان واگذاری دولتی از پرداخت 40 درصد سود ابرازی به دولت، تخصیص تسهیلات خرید سهام شرکتهای مشمول واگذاری از محل صندوق توسعه ملی، واگذاریصندوقهای بازنشستگی شرکتهای دولتی به وزارت رفاه، حضور نمایندگانی از بازار سرمایه در صندوق توسعه ملی و اولویتدهی به شرکتهای بورسی از سهم 30 درصدی اجرای قانون هدفمندسازی یارانهها برای کمک بلاعوض به بنگاههای تولیدی
علیرضا کدیور در سرمقاله این روزنامه تاکید کرده که هر چند تجربه سنوات گذشته نشان داده پیشنهادهایی از این دست به دلیل بانک پایه بودن اقتصاد ایران نتوانسته چندان فرصتی برای عرض اندام پیدا کند و دولت در عمل بدون توجه به بخش غیر دولتی، اقدام به تدوین بودجه سنواتی کرده است؛ اما در حال حاضر به نظر میرسد توانمندسازی بخش خصوصی و توجه ویژه به بازار سرمایه برای استفاده از کارکردهای آن،الزامی اجتنابناپذیر برای اقتصاد ایران محسوب میشود.
چند شرط برای اوراق مشارکت
روزنامه جمهوری اسلامی سرمقاله خود را به موضوع انتشار اوراق مشارکت ارزی اختصاص داده که دولت دو روز پیش اعلام داشت و نوشته اگرچه استفاده از ابزاری به نام اوراق مشارکت که البته در عرف بین المللی اوراق قرضه نام دارد روشی متداول و شناخته شده است اما به نظر می رسد موفقیت این روش مستلزم تحقق چند پیش شرط اساسی است که درصورت عدم آنها انتشار اوراق ارزی چندان مثمرثمر نخواهد بود.
به نوشته این روزنامه نخستین پیش شرط برخورداری از قوانین و زیرساخت های حقوقی روشن و شفاف در حوزه سرمایه گذاری خارجی در ایران است به عبارت دیگر صاحبان سرمایه و نقدینگی در بازارهای جهانی باید به روشنی بدانند که درصورت خرید اوراق مشارکت ارزی ایران از چه حقوقی برخوردارند.
روزنامه جمهوری اسلامی دومین شرط را از زاویه اقتصاد داخلی چنین شرح داده با توجه به عمر بالای طرح های عمرانی در کشور ما و تاخیرهایی که در سایر فازهای پارس جنوبی در بهره برداری رخ داد بیم آن می رود که در مدت زمان مقرر سه ساله برای این اوراق طرح های مدنظر (فازهای 15 تا 18 پارس جنوبی ) به بهره برداری نرسد و اصل و فرع اوراق فروخته شده ناگزیر از محل درآمدهای ارزی کشور بازپرداخت شود.
اجرا نمی کنیم
تهران امروز گفتگو خبرنگار خود را با معاون پارلمانی رئیسجمهور منعکس کرده که در آن محمدرضا میرتاجالدینی به تشریح دلایل تهدید دولت در مورد عدم اجرای قانون هدفمندسازی یارانهها پرداخته و گفته تعیین سقف 40 هزار میلیارد تومان درآمد برای دولت از محل هدفمندسازی یارانهها کاملا قانونی است و دولت در صورت کاهش 40 هزار میلیارد تومان قادر به اجرای هدفمندسازی یارانهها نیست.
پاسخ دیگر نماینده دولت به سئوال خبرنگار تهران امروز این بوده است: دولت با قاطعیت از نظرخود درمورد قرار دادن سقف 40 هزار میلیارد درلایحه بودجه سال آینده دفاع میکند و در این زمینه این انتظار از نمایندگان وجود دارد که بر نظر دولت صحه بگذارند. دولت اعتقاد دارد با 20 هزار میلیارد تومان قادر به اجرای قانون هدفمندسازی یارانهها نیست و اگر این میزان کاهش پیدا کند شرایط برای دولت بسیار سخت میشود چرا که دولت برای تمام این 40 هزار میلیارد تومان برنامهریزی کرده است و به هیچ عنوان توانایی اجرای لایحه هدفمندسازی یارانهها را با کاهش سقف اعتباری که پیشبینی کرده، ندارد.
قانونی نیست
روزنامه دنیای اقتصاد نوشته بسیاری از اقتصاددانان مجلس از جمله دکتر توکلی اعتقاد دارند که استدلال دولت در مورد 40 هزار میلیارد تومان هدفمندسازی یارانهها به هیچ عنوان قانونی نیست، استدلال اصلی دولت در رد نظر منتقدان چیست؟
به نوشته این روزنامه استدلال دولت این است که رقم 20 هزار میلیارد تومان زمانی که به تصویب رسید، برای پنج دهک جامعه بود که این رقم در صحن مجلس شامل همه دهکها شد، پس به طور طبیعی این مبلغ کفایت نمیکند.
تبلیغات نوع جدید
در حالی که روزنامه ها از استیضاح وزیر راه می نویسند مردم سالاری در سرمقاله خود با عنوان دم خروس را باور کنیم یا قسم حضرت عباس را نوشته به تازگی نمابری از وزارت راه و ترابری به روزنامه مردم سالاری- و احتمالا سایر رسانه ها- ارسال شده که در نوع خود جالب توجه است چرا که دراین متن یک شهروند سخنان احمد خرم وزیر راه و ترابری دولت خاتمی در گفت و گو با روزنامه همشهری را تکذیب کرده و هرچقدر که علیه این وزیر اسبق قلم فرسایی کرده، به همان اندازه به تعریف و تمجید از مدیران فعلی وزارت راه پرداخته است.
به نوشته حمیدرضا شکوهی در این مقاله شهروندی در نامه ای که روابط عمومی وزارت راه برای روزنامه ها فرستاده وزیر و مسئولان فعلی همه متخصص خوانده شده اند در حالی که همین وزیر متخصص و صاحب کرسی و نخبه، به دلایل مختلفی همچون سوانح متعدد هوایی، ریلی و جاده ای، انتصابات کارشناسی نشده و پروژه های ناتمام، در آستانه استیضاح از سوی نمایندگان مجلس قرار گرفته است. اما صرفنظر از این موضوع، اینگونه تبلیغ کردن به نفع یک وزارتخانه را، آن هم با هزینه کردن از «یک شهروند» که نه نامش مشخص است و نه معلوم است نوع جدیدی است.
نامه ای که مردم سالاری بدان اشاره کرده ضمن حمله شدید به دولت اصلاحات و وزیر راهش نوشته که احمد خرم خواستار برقراری ارتباط مستقیم با آمریکا هم بوده است.