مشکلات بهداشتی نان های سنتی

مشکلات بهداشتی نان های سنتی

علیرغم مقررات و ضوابط مترقی بهداشتی و نظارت های مداوم، اما هنوز مشکلات عدیده بهداشتی در واحدهای نانوایی گزارش می شود که به برخی اشاره می نماییم:

شرایط فیزیکی نانوایی ها:

* انبار آرد بایستی دور از محل پخت باشد که در بیشتر موارد این گونه نیست.

* برای عبور جریان هوا و جلوگیری از رطوبت آرد و کپک زدگی باید از پالت استفاده شود.

* سرویس بهداشتی باید دور از محل پخت باشد در حالی که در فضاهای کوچک بیشتر نانوایی ها این گونه نیست و همین مساله می تواند سبب انتقال آلودگی باشد.

* خمیرمایه مرطوب باید در یخچال نگهداری شود. شاید شما هم برخی نانوایی ها را بشناسید که یخچال ندارند و یا یخچال وجود دارد اما دمای آن مناسب نیست.

بهداشت فردی نانواها:

* نانوا ها باید از روپوش سفیدی استفاده کنند که بعد از شیفت کاری تعویض یا شسته شود، اما رنگ کِرم روپوش ها با لکه های قهوه ای دلالت بر استفاده طولانی مدت دارد.

* استفاده از کلاه برای جلوگیری از ریزش مو و عرق در خمیر اجباری است. متأسفانه تنها 20 درصد از نانوائی ها از کلاه استفاده می کنند.

* استحمام قبل از شروع به کار و بعد از خاتمه کار از دیگر مواردی است که تقریبا هرگز عملی نمی شود.

* طبق نظر گروه بهداشت محیط، شستن دست همان قدر در این صنف مهم است که در اتاق عمل اهمیت دارد. در حالی که سرویس های بهداشتی برخی نانوایی های ما مایع دستشویی ندارد و شستن دست تنها به وسیله آب انجام می شود.

* کشیدن سیگار از جمله اعمال ممنوع در حین نانوایی است که متاسفانه رایج است.

* تماس دست شاطر با نان داغ و پول های آلوده را هم که خودتان می بینید.

بهداشت روش پخت در نان های سنتی

* استفاده مستقیم از سوخت های فسیلی و احتراق گازهای سمی که در تنورهای پخت نان سنتی وجود دارد یکی دیگر از مشکلات بهداشتی نانوایی ها است.

در تنورهای سنتی ایران مانند تنورهای لواش، بربری و تافتون قبل از پخت، تنور را با مازوت آغشته کرده، سپس آن را آتش زده و از طرف دیگر در هنگام سوخت، مازوت روی نان پاشیده می شود که می تواند خطرات زیادی برای انسان به بار آورد. در روش شعله مستقیم، مواد سوختی و گازهای حاصل از احتراق مستقیماً با نان برخورد می کنند.

سوخت ناقص مواد نفتی و یا گازی و نشت آن ها بر روی نان در درجه حرارت بالا باعث می گردند که هیدروکربورهای آروماتیک مانند بنزوپیرن به وجود آیند. براساس تحقیقات به عمل آمده این مواد می توانند موجب سرطان شوند.

* همچنین در مورد برخی از نان های سنتی مانند نان تافتون و لواش و … از مواد شیمیایی مانند جوش شیرین، بکینگ پودر، بیکربنات آمونیوم و … استفاده می شود.

ضایعات بهداشتی و مسمومیت های ناشی از مصرف مواد شیمیایی قلیایی از قبیل بیکربنات سدیم و بی ‌کربنات آمونیوم و پیرو فسفات های قلیایی که در فرمول بکینگ پودر به کار می ‌روند در دراز مدت زیاد است.

املاح قلیایی باقی مانده در نان، باعث جذب و خنثی نمودن اسید کلریدریک شیره معده، کاهش اسیدیته و به هم خوردن تعادل الکترولیت های لوله گوارش می ‌شود و عمل هضم و جذب ریز مغذی ها و مواد غذایی مورد نیاز سلول های بدن را با وقفه مواجه می‌ سازند.

در مقابل

* اتوماتیک بودن تمام دستگاه ها در تولید نان صنعتی سبب پخت و عرضه ی این نان به صورت کاملا بهداشتی می شود.

* این دستگاه ها مشکلات ناشی از استفاده مستقیم از سوخت های فسیلی برای پخت نان و احتراق گازهای سمی که در تنورهای پخت نان سنتی به وجود می آید را ندارند.

* کارشناسان در مورد قیمت بالای نان های صنعتی اعتقاد دارند با افزایش تعداد کارخانه ها، این نان ها به قیمت رقابتی وارد بازار مصرف می شود و چون هزینه تولید نان در آن ها کمتر است در نهایت قیمت آن بسیار ارزان خواهد شد.

* امکان ایجاد تنوع در طعم و شکل نان های صنعتی بسیار زیاد  است. لزوما همه نان های صنعتی حجیم نیستند و با توجه به ذائقه ی ایرانی که برخی غذاهای سنتی نظیر کباب یا آبگوشت را نمی توانند بدون نان سنتی سنگک و بربری و لواش بخورند، می توان این نان ها را به شکل صنعتی با همان مزه و به شکل یکنواخت، بدون بخش های خشک، سوخته و یا خمیر تولید کرد.

leila leila - سوئد - گوتنبرگ
سرویس های بهداشتی برخی نانوایی های ما مایع دستشویی ندارد و شستن دست تنها به وسیله آب انجام می شود
شنبه 8 اسفند 1388

جنبش سبز مردم ایران - ایران - تهران
آخه کسی این نانهای خوشمزه و زیبای سنگک و بربری و تافتون و بازاری و دهها مدل دیگر را ول می کند و این نانهای خپل و خمیری و بی رمق را میخورد؟ یک لقمه نان سنگک و بربری و تافتون با تمام مازوت و گازش می ارزد به یه خروار از این نانهای فرنگی. یه روز نمیشه نگه داری کرد و مثل جیر و لاستیک میشود و همه اش هم خمیر است و پف و بی مزه.
یکشنبه 9 اسفند 1388

delmorde - سوپد - یوتبوری
مشکل ما ایرانیها اینست که مسئولین مردمی نیستند در نتیجه برایشان بهداشت و سلامت مردم هیچ مفهومی ندارد. سر در اخور در حال نشخوار و چپاول بطرق مختلفند. رعایت اصول بهداشتی مواد غذائی در کشورهای اروپائی بسیار مورد توجه مسئولین و مردم است. مسول دلسوز نداریم و در مقابل اعتراض مردم کور و کرند.
یکشنبه 9 اسفند 1388

سید ابوالقاسم واعظ - اندونزی - جاکارتا
جنبش سبز مردم ایران - ایران - تهران. حرف حسابی زدی. معلوم نیست کدام گردن کلفتی میخواهد کارخانه تولید نان را بیاندازد و بعد هم به این بهانه ها دکان نانوایی ها را تخته کند و یکشبه میلیاردر شود.
یکشنبه 9 اسفند 1388

baas - هلند - روتردام
اسلام و بهداشت/ هرگز / .
یکشنبه 9 اسفند 1388

delmorde - سوپد - یوتبوری
مشکل دیگر ما اینست که هیچکس در انچه دارد انجام میدهد اگاهی ندارد یعنی نمیداند چه وظیفه ای در قبال اجتماع بعهده اش واگذار شده همه بزن بریم کار میکنند و حتی سعی دارند از زیرمسئولیتی که بعهه دارند شانه خالی کنند بعناوین مختلف تو فکر دزدی هستند از کارگر شهرداری گرفته تا مقامات بالاتر هرچه پست بالاتر چپاول و بی مسئولیتی بیشتر. خب پرواضح است که دارای نظامی عقب افتاده و بشدت واسته در دنیا باشیم.دلمان نه برای اینده فرزندان بلکه کشور و همدیگر نمی سوزد. یکدست و باهم نیستیم براحتی به بیگانگان خود را میفروشیم بخاطر همین بی مسئولیتی در قبال ملتمان و کشورمان. خیلها معنا و مفهوم کشور و یا حس وطن دوستی ندارند. خلاصه فقر فرهنگی غریبی دامن مانرا گرفته.
یکشنبه 9 اسفند 1388

delmorde - سوپد - یوتبوری
جنبش سبز مردم ایران - ایران - تهران . نه دوست عزیز مشکل از پخت است و خمیز یاارد و طرز تهیه ان وگرنه در همین سوئد مردم نان صنعتی می خورند و تاریخ دارد تا یکهفته و خوب میماند در فریز تا مدتها قابل استفاده است نه جیر میشود ونه چرم نه خمیر است و نه سفت و سوخته کاملا بهداشتی در بسته بندی خوب هیچ کارمان طبق اصول درست در امر مواد غذائی نبوده و نیست همانطوریکه عرض کردم عدم احساس مسئولیت در قبال کار و بزن برو است که کاری را کامل انجام نمیدهیم و مسئولین لایقی هم نداریم. از همه چیزناقص یا یادمیگیریم یا میزنیم.
یکشنبه 9 اسفند 1388

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.