چرا پرچم کاروان‌های ورزشی ایران را به زنان می سپارند

چرا پرچم کاروان‌های ورزشی ایران را به زنان می سپارند

هما حسینی، پرچمدار کاوران ورزشی ایران در المپیک پکن

مشهورترین، پر افتخار ترین، پر امید ترین یا قدیمی ترین؟"

پرچمداران تمام کاروان ها در رقابت های المپیک، دست کم حائز یکی از این مشخصه هاست.


دلیل انتخاب زنان برای حمل پرچم کاروان های ورزشی ایران، به خاطر سوابق و موقعیت ورزشی آن هاست یا یک صحنه آرایی است برای مقاصد سیاسی؟ اصولاً این اقدام تا چه اندازه توانسته انتقادات جوامع حقوق بشری و بین المللی را نسبت به محدودیت های زنان در ایران کاهش دهد؟


در داخل ایران چطور؟ چقدر احتمال دارد مردم، با دیدن پرچم ملی در دست یک ورزشکار زن، تصورشان نسبت به معضلاتی که زنان در جامعه با آن مواجه هستند تغییر کند؟


در المپیک پکن، راجر فدرر پرچمدار سوئیس بود. مهمت اوزال پرچمدار ترکیه، ورونیکا کمبل براون(جامائیکا)، یائو مینگ (چین)، دیرک نوویتسکی(آلمان)، فرناندو گونزالس(شیلی)، امانوئل جینوبیلی(آرژانتین)، کرم جابر(مصر) و...


اما پرچمداران ایران در المپیک های تابستانی آتلانتا و پکن و المپیک زمستانی ونکوور چطور؟


در المپیک زمستانی، پرچم تیم چهار نفره اعزامی از ایران در مراسم افتتاحیه، به مرجان کلهر سپرده شد. در المپیک تابستانی هم هما حسینی از رشته قایقرانی پرچمدار کاروان ۱۷۰ نفره بود. قبل از این دو نیز لیدا فریمان از رشته تیراندازی در المپیک ۱۹۹۶ آتلانتا، پرچمدار کاروان ایران بود.

پرچمدار المپیک ۱۹۹۶ آتلانتا


لیدا فریمان در المپیک ۱۹۹۶ آتلانتا پیشاپیش کاروان ایران رژه رفت

وقتی لیدا فریمان در المپیک ۱۹۹۶ آتلانتا پیشاپیش کاروان ایران رژه رفت، بلافاصله رسانه های دولتی به انتشار اخباری مبنی بر "حیرت و تحسین جهانیان" از بانوی محجبه ایرانی پرداختند.

به اعتقاد این رسانه ها، پرچمدار بودن لیدا فریمان نشان داد که محدودیت زنان در جمهوری اسلامی ایران فقط دسیسه رسانه های مسموم غربی است.


لیدا فریمان تنها زن ورزشکار اعزامی بود. ۳۵۰۰ زن دیگر از سراسر جهان به آتلانتا آمده بودند. اما از منظر رسانه های دولتی ایران، با همین یک گل، بهار شده بود و غربی ها در المپیک آتلانتا با "تصویر واقعی زن در نظام اسلامی " روبرو شدند.


اما دیدگاه لیدا فریمان چیست؟ وقتی خبرنگار ایلنا از او می پرسد که چرا دیگر در عرصه ورزش حضور جدی ندارد، در پاسخ می گوید: "دست بردارید برادر، شما که از ورزش و اتفاقات آن خوب خبر دارید، شما دیگر چرا از من چنین سوالی می‌پرسید؟"


فریمان با اشاره به برخی از مسئولان ورزش بانوان می گوید: "نمی ‌دانم چرا هنوز هم اجازه می ‌دهند چنین افرادی در ورزش تصمیم‌ گیرنده باشند. خدا می ‌داند که با تصمیمات غلط خود چند ورزشکار دیگر را مثل من از ورزش فراری داده‌اند."


او خاطرات تلخی از دوران قهرمانی اش دارد: "در بازی های آسیایی هیروشیما به من گفتند کاری می‌کنیم که دیگر اسمی از تو در ورزش نباشد. من هم از هیروشیما که آمدم ورزش را رها کردم و رفتم دنبال کارم."


گویا نظام ورزشی ایران، فقط در همان مراسم افتتاحیه و پیست دو و میدانی ورزشگاه مرکزی آتلانتا به لیدا فریمان نیاز داشت. زیرا این قهرمان سابق تیراندازی می گوید: "نمی ‌بخشم آن هایی که با خودخواهی خود به من ضربه زدند و اجازه ندادند در مسیر پیشرفت حرکت کنم. متاسفانه دایره تفکر آن ها خیلی محدود است. این ها اجازه رشد و بالبندگی ورزش بانوان و دختران ایرانی را نمی دهند."

المپیک پکن

هما حسینی موفق شد به رغم تمام محدودیت ها، سهمیه المپیک را کسب کند

برای افتتاحیه المپیک پکن، پرچم را از چهار سال قبل برای حسین رضازاده کنار گذاشته بودند. اما وقتی او به دلیل افت شدید جسمانی، از همراهی کاروان باز ماند، ناگهان به یاد مسئولان افتاد که مجدداً "نگاه غلط جهانیان" نسبت به وضعیت زنان در جمهوری اسلامی ایران را اصلاح کنند.


به این ترتیب پرچم را بانوی قایقران اعزامی سپردند. هما حسینی دختری که موفق شد به رغم تمام محدودیت ها، سزاوارانه سهمیه المپیک را کسب کند.


خبرگزاری فارس در ستایش پرچمدار ایران و به نقل از خبرگزاری شین هوا نوشت: "با رعایت موازین اسلامی و پوشش کامل، با متانت و وقار یک زن ایرانی، پرچم سه رنگ جمهوری اسلامی ایران را به اهتزاز در آورد". این خبرگزاری اشاره ای به عکس های خبرگزاری رویترز از هما حسینی نکرد که هیچ اثری از "پوشش کامل" در آن تصاویر نبود.


رسانه های دولتی از "بازتاب گسترده" پرچمدار بودن یک ورزشکار زن در کاروان ایران می نوشتند و "شگفتی و تحسین" رسانه های خارجی را منعکس می کردند.

اما انتقادات شدیداللحن احمد علم الهدی، آب سردی بود بر تبلیغات دستگاه ورزش ایران.

امام جمعه مشهد در نماز جمعه ضمن مخالفت با اعزام زنان به مسابقات برون مرزی، به پرچمداری هما حسینی اشاره کرد و گفت: "این موضوع جنگ با ارزش ها و آماده سازی مردم برای فرج امام زمان است، آیا می فهمید چه می کنید؟ این که در حرکتی بین المللی زن را جلودار می کنید، غیر از سرپیچی از فرمایشات معصومان است؟ با این که جمعه اول ماه شعبان زمانی برای احیای ارزش های دینی است، در این روز در عرصه بین المللی حرکتی تند و ضد ارزشی انجام می شود."


المپیک زمستانی ونکوور


مرجان کلهر، سومین زنی است که در المپیک ها، پیشاپیش بقیه کاروان ایرانی رژه رفت

مرجان کلهر، اسکی باز توانای ایرانی، سهمیه المپیک را گرفت و راهی المپیک شد. در جمع چهار ورزشکار اعزامی، پرچم جمهوری اسلامی ایران در مراسم افتتاحیه به او سپرده شد تا سومین زنی باشد که در المپیک ها، پیشاپیش بقیه رژه می رود.


این بار هم خبرگزاری های دولتی از "توجه رسانه های غربی" نوشته اند. منتقدان می گویند اگر توجه رسانه های غربی مهم است، چرا درباره توجه این رسانه ها به حوادث بعد از انتخابات ایران اشاره ای نمی شود؟


مسئولان دولتی در جمهوری اسلامی ایران همواره از آن چه "استفاده ابزاری غرب از زنان" می نامند انتقاد کرده اند.

حال پرسش این است که آیا سپردن پرچم در مراسم افتتاحیه المپیک ها به زنان، اقدامی صرفاً ورزشی است یا نوعی استفاده ابزاری از زنان برای تبلیغات رسانه ای؟

Majid_0101 - ایران - تهران
در ایران حفظ نظام از اوجب واجبات است (دیکتاتوری محض). با این فرض خیلی از کارها توجیه می شود.
سه‌شنبه 27 بهمن 1388

sam2009 - آلمان - آمدن
پاسداران اسلام ضد بشری به زنان هیچ اهمیت و احترامی قائل نبوده و نیستند و در این مدت 31 سال همیشه عوام فریبی کرده اند در تمام دیدارهای نمایندگان ایرانی از سایر کشورها بیشتر وقتها یک زن بهمراه دارند در ایران بعنوان سمبلیک یک یا دو زن در کابینه دولت وجود دارد در تمام مسابقات جهانی و المپیک یک زن بهمراه گروه است هدف صرفا استفاده ابزاری است که در مدیا بتوانند بهتر تبلیغ کنند والا اگر پاسداران اسلام ضد بشری به زن ارزش قائل بودند حداقل خواسته های زنان و بانوان ایرانی در داخل ایران رسیدگی میکردند درحالی که همه میدانیم زنان ایرانی از حداقل حقوق اجتماعی محروم هستند
سه‌شنبه 27 بهمن 1388

سید ابوالقاسم واعظ - اندونزی - جاکارتا
در المپیک آتلانتا این کار در شرایطی انجام شد که تا آن زمان ورزشکاران زن جمهوری اسلامی (و دیگر کشورهای اسلامی) از شرکت با حجاب اسلامی در المپیک خودداری می کردند. در ایران هم جنجالی بر سر ورزش بانوان راه افتاده بود و فائزه هاشمی به دلیل اینکه ورزش (خصوصا دوچرخه سواری) بانوان با حجاب اسلامی و در ملا عام را تشویق می کرد، مورد شدیدترین حمله ها بود. آن زمان الان گذشته و تکرار این کار در المپیک های بعدی هیچ توجیهی ندارد.
سه‌شنبه 27 بهمن 1388

panizl - ایران - تهران
تا ابد با هر عقیده هر ملیت هر مذهب هر جنس و سن .. زنده باد ازادی
سه‌شنبه 27 بهمن 1388

Hoja Verde - ایران - تهران
از حکومتی که ماموران آن در کوچه و خیابان زن ها را به عنوان "بد حجابی" مورد آزار قرار می دهند و به خاطر یک چکمه به پاسگاه می برند چه انتظاری می شود داشت؟
سه‌شنبه 27 بهمن 1388

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.