مواد شوینده از جمله پودرهای رختشویی، مایع ظرفشویی و مایع سفید کننده هرچند باعث پاکیزگی می شود، اما رعایت نکردن نکات دقیق مصرف، می تواند سلامت پوست را به خطر اندازد.
معمولا هنگام خرید مواد شوینده افراد به یک مورد توجه خاص دارند و آن قدرت پاک کنندگی است.
بخش زیادی از صابون ها و شوینده ها به علت قدرت پاک کنندگی بالا پُرطرفدار هستند و مورد استفاده قرار می گیرند. اما همین مواد اگر به طور صحیح استفاده نشوند، می توانند برای سلامتی مضر باشند.
بهترین گواه این مطلب این است که در سال های اخیر با افزایش و تنوع در تولید و استفاده از مواد شوینده در مکان های مختلف، شمار مراجعه کنندگان به پزشکان پوست که اکثرا زنان هستند، افزایش یافته است.
شوینده ها اغلب دارای مواد اسیدی لکه بر قوی هستند که ریختن آن ها روی دست باعث خشکی دست و صورت، آسیب های پوستی و حساسیت های ماندگار می شود.
در صورت استفاده مکرر از شوینده ها بدون استفاده از دستکش، پوست دچار چروک و خشکی و در نهایت پیری زودرس در زنان می شود.
اغلب حساسیت های شوینده ها از نوع تماسی است و در اثر تماس با شوینده هایی که مواد اولیه آن زیاد است فرد دچار حساسیت می شود.
بروز دانههای قرمز، پوسته پوسته شدن دست ها، احساس نازکی پوست، ترک خوردگی، خارش شدید و خشکی زیاد دست از مهم ترین علائم ایجاد این حساسیت ها روی پوست است.
گاهی نیز بروز دانه های قرمز در دور چشم و روی صورت به صورت دانه های خارش دار و نیز ایجاد دانه های قرمز پوسته پوسته دیده می شود.
در برخی موارد نیز کهیر مشاهده می شوند که مدت زمانی طولانی هم باقی نمی مانند.
اگر به طور مکرر از شوینده ها بدون استفاده از دستکش استفاده شود، دست دچار اگزمای مزمن شده و حالت طبیعی خود را از دست می دهد و همین طور اگزماهای پوستی راه ورود باکتری ها به پوست را آسان می کنند.
همچنین پوست هایی که دچار اگزما شده اند بسیار راحت تر قارچ های پوستی بر روی آن سوار شده و باعث بیماری های مزمن پوستی می شود.
1- برای جلوگیری از تماس مستقیم دست با شوینده ها حتما از دستکش استفاده کنید.
2- چنان چه دست های فردی دچار حساسیت شده باشد، استفاده از دستکش پلاستیکی به تنهایی تاثیری نداشته و باید یک دستکش نخی سفید در زیر دستکش پلاستیکی استفاده شود؛ زیرا دستکش پلاستیکی باعث تعریق دست و افزایش عوارض بیماری می شود. اما استفاده از دستکش های نخی سفید، این عوارض را کاهش می دهد.
3- توجه داشته باشید گاهی مواد رنگی موجود در دستکش های سیاه رنگ یا رنگی نیز می تواند باعث بروز حساسیت های پوستی شود.
4- در صورت تماس مستقیم دست با شوینده ها، ساده ترین کار زیر آب نگه داشتن دست و شستشوی پوست از شوینده ها است.
5- هیچ گاه دست به خود درمانی نزنید. استفاده خودسرانه از پماد به خصوص پمادهای کورتندار می تواند مشکلات پوست شما را دوچندان کند.
6- گاهی اوقات حساسیت ها تبدیل به عفونت می شوند. در این شرایط حتما باید به پزشک مراجعه کرد و درمان مناسب گرفت.
7- برخی فکر می کنند تاریخ مصرف روی شوینده ها امری تشریفاتی است در حالی که استفاده از شوینده تاریخ مصرف گذشته، حساسیت ایجاد شده در پوست را چند برابر می کند.
8- استفاده از کرم های مرطوب کننده را فراموش نکنید.
9- مصرف آب گرم همراه با مواد شوینده حساسیت زایی آن را بیشتر می کند.
10- با افزایش سن، پوست رطوبت خود را از دست می دهد و خشک می شود. در این شرایط مواد شوینده بیشتر ایجاد حساسیت می کنند.