بررسی روزنامه های صبح تهران؛ شنبه ۱۰ بهمن

بررسی روزنامه های صبح تهران؛ شنبه ۱۰ بهمن

تیترهای اول

"پایان مشاجره بزرگ" عنوان اصلی تهران امروز است، "وساطت میان آیت الله ها" تیتر اول بهار، خراسان از قول احمد خاتمی نوشته "هاشمی رفسنجانی و یزدی پذیرفتند که مشاجرات ادامه پیدا نکند"، "واکنش مهدی کروبی به شعارهای ساختارشکن" گزارش اصلی مردم سالاری است.

"ازدواج های اینترنتی حرکت روی لبه تیغ" گزارش اصلی جام جم است، ایران به نقل از محمود احمدی نژاد نوشته "تشییع جنازه نظام لیبرالیستی در22 بهمن امسال" و اعتماد در تیتر یک خود از "چهره هایی که به مناظره تلویزیون دعوت نشدند" خبر داده است.

"دیدار محققان پژوهشگاه رویان با رهبر" تیتر اول ابرار است، "ورشکستگی بانک ها: شایعه یا واقعیت" عنوان اصلی ابتکار است، "ماموریت‌ جدید بانک ‌مرکزی: راه‌اندازی سامانه اطلاعات مشتریان" در صدر اخبار افتاب یزد آمده، جهان صنعت "تصویب ممنع صادرات و واردات به ایران" را با اهمیت دیده، دنیای اقتصاد از "واکنش ایران به تحریم بنزینی" نوشته و جوان از "صد شهرام جزایری که بانک ها را بلعیده اند" خبر داده است.

"محکومیت یازده نفر از متهمان حوادث اخیر به اعدام" تیتر اول آرمان است، "ترحم به مفسدان فی الارض پایمال کردن حق مردم است" به نقل از احمد جنتی عنوان اصلی کیهان و "بوی تحمیل از نامه های علنی به رهبری به مشام می رسد" گزارش اصلی رسالت.

"توطئه کنفرانس لندن برای به قدرت رساندن طالبان در افغانستان" تیتر اول روزنامه جمهوری اسلامی است.

گزیده مقالات

افکارعمومی و دولت

به نظر سرمقاله مردم سالاری با شرایط ویژه ای که کشور با آن مواجه است مهم ترین بحث همگرایی دولت و مردم ونقش نخبگان است که این روزها از صورت یک مقوله دانشگاهی به گستره افکار عمومی دامن کشیده است و به قول «ژان ژاک روسو» افکار عمومی قانون اکثریت، با خاستگاه قوانین و اراده عموم است.

به نوشته این روزنامه وقتی به سوال یا ابهامی که در ذهن اکثریت مطرح است پاسخ اقناعی داده نشود، هر کس پاسخی برای آن می یابد این پاسخ ها با کانال های ارتباطی جمعی و میان فردی و امروزه شبکه های اجتماعی مجازی در معرض قضاوت دیگران قرار می گیرد.

معترض و معاند

جواد سادات‌ رضوی در سرمقاله تهران امروز نوشته از پس بیانیه ها و اظهارات تازه آقایان موسوی و کروبی که رویکردی نسبتا – نه کاملا- مصالحه‌جویانه به خود گرفته‌اند دو گروه آشکارا خشمگین شده‌اند یکی ضدانقلاب خارجی و یکی افراطی داخلی و همین گواهی است بر درستی بازگشت آنها و درستی این موضوع که ادامه این راه توسط این آقایان می‌تواند بسیاری از مسائل پیش آمده را برطرف سازد و عملا به جداسازی «معترض» و «معاند» بپردازد.

نویسنده این روزنامه یاد آور شده که با نخستین بازتاب سخنان کروبی در سایت‌ها و رسانه‌ها، واکنش‌ها نسبت به آن آغاز شد و موج نسبتا گسترده‌ای از حمله‌ها را به وجود آورد. اکثر سایت‌ها و رسانه‌های ضدانقلاب که از موضع جدید کروبی شوکه شده بودند شروع به موضوع‌گیری تند کردند و اقدام او را «عقب‌نشینی»، «انفعال»، «ترس»، «سهم‌خواهی»، «آدم‌فروشی»، «سازش»، «عقبگرد»، «ساخت و پاخت با حکومت» و نظایر اینها ارزیابی کردند و نتوانستند عصبانیت خود را پنهان سازند.

گرهی بر گره ها

روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله امروز خود با اشاره به نزدیکی سالگرد انقلاب اسلامی نوشته بر طبل جنگ کوبیدن و این و آن را به نفاق و ضدیت با ولایت فقیه و وابستگی به قدرت های خارجی نسبت دادن نه تنها هیچ گرهی از مسائل پیچیده کنونی باز نخواهد کرد بلکه هر روز گره هائی بر آنچه موجود است خواهد افزود.

به نوشته این مقاله این هنر نیست که هر روز یک جماعت را بر مخالفان بیافزائیم هنر اینست که هر روز و هر لحظه بر علاقمندان به انقلاب و نظام جمهوری اسلامی اضافه کنیم . این سخن بیش از همه متوجه علمای دین است که قبل از دیگران و بیش از دیگران مخاطب آیات و روایات و مخاطب توصیه ها و هشدارها هستند و در مرحله بعد همه اصحاب فکر و قلم و سخن و فعالان سیاسی مخاطبان این سخن هستند و هیچیک از آنها نباید خود را خارج از دایره شمول این مبحث بدانند.

چرا مناظره ؟

رسالت در سرمقاله خود اقرار کرده که لابد در جائی خطائی صورت گرفته شده بود که درهمزمان با سی سالگی انقلاب اسلامی صدای مخالفان در خیابان های شهرهای کشور شنیده شد و خون هائی بر زمین ریخت.

به نوشته سردبیر رسالت مشکل این است که جماعتی می گویند با اینها که همه چیز را به آتش کشیده اند و به هیچ چیز رحم نمی کنند و خدا و امام زمان را منکرند، بنشینید و مناظره کنید! آنها نیک می دانند که این حرف ها همه بی ربط است و وقتی اعتراض می کنیم چرا حرف بی ربط می زنید، با زبان بی زبانی می گویند ما نمی خواهیم قدرت را واگذار کنیم. مردم عوام هستند، میزان رای ملت نیست و حق ندارید قدرت را از ما بگیرید.

دود سفید و سیاه

ابتکار در سرمقاله خود نوشته در هفته های گذشته،شاهد فروکش کردن تب اختلافات بودیم و دود سفید از دودکش گروههای سیاسی خارج می شد. مجموعه فعل و انفعالات حکایت از برگشت آرامش به عرصه عمومی داشت; در این بین اذعان تلویحی آقایان موسوی و کروبی در به رسمیت شناختن دولت دکتر احمدی نژاد، نقش کلیدی در فروکش کردن آتش اختلافات داشت.

به نوشته این روزنامه به هر حال در آستانه سی ویکمین سالگرد برگزاری جشن بزرگ انقلاب، همه علاقمندان امیدوار بودند که رفتار مسئولانه گروههای سیاسی،زمینه برای رهایی از منازعات فرسایشی هفت ماهه گذشته را فراهم آورده است.

وکیلی در مقاله ابتکار نوشته در کمال ناباوری شاهد اتفاقی بودیم که اگر مهار نشود، چونان آتشفشانی،شعله های آن دامن همگان راخواهد گرفت.آن اتفاق صحبت های چندمین بار آیت آیت الله یزدی علیه آیت الله هاشمی رفسنجانی بود; سخنانی که اگر چه تازگی نداشت اما به دو دلیل حساسیت دوچندان یافته است،اول اینکه در شرایطی این صحبت ها مجددا بیان شد که همگان چشم به فروکش کردن دامن اختلافات دوخته بودند،دوم واکنش بی سابقه آقای هاشمی بر حساسیت موضع بیش از پیش افزود.

پیروز اصلی

محمود صدری در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته پیروز اصلی گردهمایی لندن درباره آینده افغانستان، ایران بود که نمایند‌ه‌ای به اجلاس نفرستاد، اما خواسته‌های اصلی‌اش در دستور مذاکرات قرار گرفت.

به نوشته این مقاله خروج نیروهای بین‌المللی از افغانستان از مدت‌ها پیش مطرح بود اما هیچ‌کس آن را موضوع اصلی به شمار نمی‌آورد. حتی در دو ماه اخیر آمریکا و انگلستان، قوای نظامی خود را در افغانستان بازآرایی کرده و به شمار آنان افزوده‌اند. دولت افغانستان نیز هنوز خواستار ادامه حضور نظامیان بین‌المللی در این کشور تا زمان استقرار کامل دولت و بازگشت امنیت به افغانستان است.

سردبیر دنیای اقتصاد سخنان دیوید میلیاند وزیر خارجه بریتانیا را با اهمیت دیده که گفته ایران به خاطر مشابهت‌های فرهنگی، دینی و زبانی با افغانستان، کشوری با نفوذ به شمار می‌رود و تحولات افغانستان در چهار دهه گذشته، عمیقا با منافع و مواضع تهران و اسلام‌آباد گره خورده است. دو کشور در زمان اشغال افغانستان توسط شوروی، پایگاه و پناهگاه اصلی جنگجویان و آوارگان افغانی بودند.

جایگاه اول پیشکش

رویا خالقی در ابتدای صفحه مصاحبه اعتماد از قول هادی نژاد حسینان وزیر سابق جهاد و معاون پیشین وزارت نفت نوشته با این شرایطی که صنعت نفت ایران دارد، رسیدن به جایگاه اول منطقه پیشکش، خدا کند از جرگه کشورهای نفت خیز خارج نشویم.

به نوشته این روزنامه نژاد حسینیان گفته بررسی عملکرد پنج سال گذشته در چگونگی برخورد با چالش ها و مشکلات، آینده روشنی را برای صنعت نفت و گاز کشور نشان نمی دهد. در مورد گاز، به رغم داشتن مقام دوم مخازن گاز دنیا، تولید گاز داخل کشور کافی نیست لذا دولت در تامین نیازهای گازی داخل کشور ناتوان است.

انتقاد از احمدی نژاد

روزنامه های هوادار دولت نقل کرده اند که محمود احمدی نژاد در پایان دیدار فیلمی از فیلم های جشنواره فجر از ساختن فیلم هایی مانند به رنگ ارغوان حمایت کرد و اظهار داشت: ما همواره از ساختن این گونه فیلم ها حمایت کرده ایم و به طور کلی هیچ فیلمی بدون کمک دولت ساخته نمی شود.

کیهان نوشته گرچه روسای جمهور سابق نیز گاهی از حق شخصی خود گذشته اند، اما مساله ای که آقای احمدی نژاد به آن باید توجه کنند «حق نظام» جمهوری اسلامی است که قابل معامله نمی باشد.

به نوشته این روزنامه چگونه رئیس جمهور، فیلمی را که تصویری سیاه از سربازان گمنام و بی ادعای امام زمان را ارائه می دهد و همه ارزشهای نهفته در سیستم اطلاعاتی ما را مخدوش می کند، «فیلم قوی و خوب از نوع انتقادی» دانسته اند! ثانیاً، لازم است مرز میان انتقاد و تخریب و مرز میان انصاف و غرض ورزی نیز درک شود تا چنین اظهارنظرهایی که با سیاست های کلی نظام جمهوری اسلامی مغایر است، صورت نگیرد.

نویسنده کیهان ادعا کرده که ممکن است این نگاه فرهنگی احمدی نژاد که جنسی متفاوت با رویکردهای انقلابی رئیس جمهور دارد در نگرش نامطلوب مشایی «رئیس کمیسیون فرهنگی دولت» باشد و ابراز امیدواری کرده که او متوجه چنین تناقض و تعارضی بشوند و ارزشهای انقلابی ای که در عملکرد سیاست خارجی ایشان نمود داشته و دارد را به حیطه های فرهنگی و سیاست نکشاند.

دقت در صحت خبر

آرمان در مقاله ای نوشته میدان سیاسی کشور هرچند هیچگاه ازعوارض ناشی از اطلاع‌رسانی تاکتیکی «جعل و تحریف» تهی نبوده‌است ولی به یقین در هیچ زمانی به اندازه «امروز» در خطر این بلیه اطلاع‌رسانی قرار نداشته‌است و آنچه این مخاطره را افزون نموده آن جاست که تیغه این لبه چهره‌ها و شخصیتهای موثر را تا حدودی در برگرفته است.

به نظر این روزنامه بر همه ارکان نظام و ساختار رسانه‌ای کشور فرض واجب است که در اطلاع‌رسانی اخبار نهایت دقت و امانتداری را لحاظ و از تفسیر و انتقال «نقل قولی» به خصوص از جلسات خصوصی پرهیز نمایند و سکوت در قبال برخی جعل‌ها و تحریف‌های خبری را فرض بر «صحت» نپندارند که شان مراجع فراترازپاسخ و یا حتی تکذیب برخی اخباری است که کسی به صحت آن ها اعتقاد ندارد.

تفاوت دیدگاه روسای مجلس و دولت

هما شیرزاد در گزارشی تحلیلی در اعتماد نوشته اگر بخواهیم علی لاریجانی را نماینده یکی از طیف های مهم اصولگرا در نظر بگیریم و همزمان بگوییم محمود احمدی نژاد نیز نمایندگی طیف دیگری از جریان اصولگرایی را برعهده دارد، شاید هیچ اتفاقی به اندازه وقایع پس از 22 خرداد 88 نمی توانست تفاوت زاویه دید این دو را در برخورد با مسائل آشکار کند.

نویسنده گزارش اعتماد اشاره کرده که لاریجانی در حالی که همه منتظر بودند برای انتخابات ریاست جمهوری دهم خیز برداشته و خود را همچون سال 84 برای ماراتنی دیگر در این عرصه آماده رقابت کند به یکباره ترجیح داد صاحب یکی از صندلی های سبز بهارستان شده و از آنجا نیز به کرسی ریاست پارلمان دست یابد تا اگر لازم شد در مصاف با احمدی نژاد نه در قامت یک مرئوس بلکه در قامت یک همتا قد علم کند؛ یکی در قوه مقننه و دیگری در قوه مجریه.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.