آیا جای زخم‌ ها را باید لیزر کرد؟

آیا جای زخم‌ ها را باید لیزر کرد؟

این‌ روزها انگار مُد شده است که هر دردی را با لیزر درمان کنند؛ از حذف موهای زاید گرفته تا از بین بردن جای زخم ‌ها در روی پوست.

خیلی ‌ها آخرین امید شان برای رهایی از جای زخم جراحی روی شکم و خراش تصادف در صورت، لیزر است؛ ولی لیزر چگونه جای زخم را از بین می ‌برد؟ با دکتر مریم یوسفی، متخصص پوست و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، در همین زمینه به گفتگو نشسته ‌ایم.

خانم دکتر! کدام بیماران برای لیزر جای زخم‌ های شان به مطب می‌ آیند؟

مواردش زیاد است؛ مثلا به‌ دنبال هرگونه عمل جراحی و بریدن پوست، لاجرم جوشگاهی روی پوست می ‌ماند. حالا اگر دقت و مهارت جراح زیاد باشد این جوشگاه ظریف بوده و کمتر به چشم خواهد آمد ولی گاهی مثلا به دنبال سوختگی فرد دچار جوشگاه‌ های وسیعی می ‌شود که منظره ناخوشایندی را ایجاد خواهد کرد. افراد باید بدانند که امروزه دستگاه‌ های لیزر متعددی برای بهتر کردن منظره جوشگاه‌ ها وجود دارد و هرگز نباید انتظار داشته باشند که جوشگاه‌ های شان به ‌طور کامل و صد درصد رفع شود.

روش ‌های دیگری هم هست؟

بله؛ روش ‌های مختلفی شامل داروهای موضعی، میکرودرم ابریژن، درم ابریژن و لیزر جهت بهبود جوشگاه‌ها امروزه در اختیار پزشکان متخصص پوست وجود دارد که با ترکیبی از این روش ‌ها گاه می‌ توان نتایج قابل ‌توجهی گرفت.

بیمار باید صبور باشد و به دقت به توصیه‌ های پزشک گوش فرا دهد. گاه جلسات متعدد درمانی جهت حصول نتیجه مناسب لازم است.

چه لیزرهایی وجود دارد؟

از جمله لیزرهایی که می ‌توانند به بهبود جوشگاه‌ ها کمک نمایند می‌ توان به لیزر PDL (لیزری که اساسا برای درمان ضایعات عروقی به کار می ‌رود)، IPL، لیزرهای لایه‌ بردار مثل Erbium-YAG و Co2 و نیز اخیرا از لیزرهای فراکشنال مثل affirm و Fractional اشاره کرد.

داروها چطور؟

داروهای مختلفی در درمان جوشگاه‌ ها کاربرد دارند از جمله داروهای حاوی هپارین و عصاره پیاز، کرم‌ های استروئیدی و کرم‌ های حاوی اسید میوه که به نوبه خود می‌ توانند تا حدودی جوشگاه‌ ها را بهتر نمایند.

و چه نکاتی را باید مدنظر داشت؟

گاهی لازم است فرد تا مدتی از لباس‌ های مخصوص فشاری در محل رخداد جوشگاه‌ های سوختگی استفاده نماید و یا مصرف صفحات سیلیکونی روی این جوشگاه‌ ها گاه نتایج خوبی را به همراه خواهند داشت. درنهایت با ترکیبی از این روش‌ های درمانی می ‌توان به نتایج خوبی دست یافت، ضمن این که در مواردی نیز جراحی پلاستیک به ‌عنوان یک اقدام اساسی ضروری است و در مراحل بعد با استفاده از روش ‌های فوق‌ الذکر می ‌توان نتایج جراحی را بهبود بخشید.

آیا افرادی وجود دارند که این لیزردرمانی برای آن ها ممنوع باشد؟

بله، لیزردرمانی برای افراد باردار، کسانی که حساسیت زیادی به نور دارند و بدخیمی‌‌ ها و عفونت ‌‌ها به هیچ‌ عنوان توصیه نمی‌‌ شود؛ اما سایر افراد بالای 20 سال می ‌‌توانند زیر نظر پزشک در صورت نیاز بعد از انجام تست، از لیزردرمانی استفاده کنند.

به‌ عنوان آخرین سؤال کمی هم درباره عوارض لیزردرمانی در این بیماران توضیح بدهید.

از عوارض لیزر می ‌توان به ایجاد سوختگی و یا از بین رفتن رنگدانه ‌های پوستی اشاره کرد، از بین رفتن این رنگدانه‌ ها باعث ایجاد لکه‌ های روشنی روی پوست می ‌‌شود.

ترمیم جای سوختگی ناشی از لیزر بسیار مشکل است و تنها راه‌ حل آن جراحی خواهد بود. در نتیجه به افرادی که پوستی تیره دارند به‌ ویژه سیاه ‌پوستان توصیه می‌‌ شود از لیزر استفاده نکنند. چون هر ‌قدر پوست تیره ‌‌تر باشد، بیشتر احتمال آسیب وجود دارد و هر اندازه پوست روشن ‌‌تر باشد، نتیجه بهتری از لیزر درمانی به ‌دست خواهد آمد.

در ضمن افرادی که سابقه لکه ‌های پوستی ناشی از سوختگی ملایم دارند نیز گزینه مناسبی برای لیزردرمانی محسوب نمی‌‌ شوند، چون احتمال سوختگی در آن ها بسیار زیاد است.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.