بررسی روزنامه های صبح تهران، سه شنبه ۲۹ دی

بررسی روزنامه های صبح تهران، سه شنبه 29 دی

تیترهای اول

"چه کسانی یارانه نقدی می گیرند" عنوان اصلی جام جم است، " آخرین تصمیم برای یارانه نقدی" گزارش اصلی دنیای اقتصاداست، "انتقاد شدید روحانی از عملکرد اقتصادی دولت" تیتر یک اعتماد است، آفتاب یزد از زبان همین مقام نوشته "کلمه ایران آینده تداعی کننده همه امیدها و آرزوهاست" و جهان صنعت همین گزارش را با این تیتر نقل کرده "امیدوارم رشد اقتصادی منفی نشود".

"روز پرکار هیات نظارت بر مطبوعات" عنوان اصلی تهران امروز است و "اظهارات سخنگوی دولت بدون حضور خبرنگاران" عنوان اول مردم سالاریاست.

ایران روزنامه دولت خبر داده "بیست کرسی اضافی برای مجلس آینده" در نظر گرفته شده و ابتکار از زبان کودکان در تیتر اول خود نوشته "ما اعتراض داریم به هوای پاک نیاز داریم".

روزنامه جمهوری اسلامی "نشست مشترک کابینه اسرائیل و دولت آلمان در برلین" را مهم ترین خبر امروز دیده است.

"مهاجرانی و کدیور در دادگاه حقوق بشر" تیتر اول جوان است، "نخستین جلسه علنی محاکمه متهمان اغتشاشات روز عاشورا برگزار شد" عنوان اصلی خراسان، رسالت از "اعتراف منافقین به حضور فعال در کلیه اغتشاشات" خبر داده و کیهان از "ارتباط محفلی آشوبگران عاشورا با اسرائیل" نوشته.

گزیده مقالات

محدودیت های مطبوعات

مردم سالاری در گزارش اصلی خود خبر داده که سخنگوی جدید دولت در جلسه ای بدون حضور خبرنگاران اطلاع رسانی کرده است.

اعتماد امروز مطابق خبرها بار دیگر با تذکر وزارت ارشاد روبرو شده با چاپ نامه معاونت وزارت ارشاد به پاسخ گوئی پرداخته. تذکر دولت به گزارشی در شماره های گذشته این روزنامه است که توهین آمیز به رییس دولت دانسته شده.

مطابق توضیح روزنامه اعتماد گزارش مورد اعتراض عینا از خبرگزاری دولت نقل شده و جملات مورد اشاره در گزارش از قول وزیر سابق ارشاد "در گیومه قرار داشته و او هم دولت را منشاء فتنه ندانسته اند، بلکه گفته فتنه به بهانه دولت شروع شده است".

اعتماد از هیات نظارت بر مطبوعات که دیروز سه نشریه را لغو امتیاز کرد خواسته یک بار دیگر گزارشی را که نسبت به آن تذکر داده بخوانند، "چراکه اصولاً نه تعابیر اهانت آمیزی در آن وجود دارد و نه آنچه از آن برداشت شده است".

توقیف نشریه تندرو

تهران امروز در سرمقاله خود به توقیف نشریه همت پرداخته و با اشاره به صفت تهتک که به عنوان اتهام آن نشریه به کار رفته نوشته "تهتک" شبهه‌ناک است. نشریه همت شبیه به گفتمان "نظام محور" دارد و چنین می‌نماید که صرفا با بهره‌گیری از نمادها و نمایه‌های نظام، در پی بر کرسی نشاندن حرف خویش است. اما فاصله بسیاری میان آن نمادها و نمایه‌ها با روش‌ها و منش‌هایی که موجب انتشار چنین هفته‌نامه‌ای شده‌اند، دیده می‌شود.

به نوشته تهران امروز گرچه دادستان حتما دلایل مقنعی برای درخواست توقیف این نشریه داشته است، اما می‌باید از تجربه اندوخته در طول سال‌های گذشته دریافته باشیم که توقیف – ولو قانونی و مستدل – چنین نشریاتی، پایانی بر پرونده همواره مفتوح گرایش‌های تندرو در عرصه رسانه و مطبوعات نبوده و در آینده نیز نخواهد بود.

کنترل غیرقانونی پیامک و ئی میل

ابتکار در سرمقاله خود به خبری پرداخته که چند روز قبل توسط فرمانده نیروی انتظامی اعلام شد و آن کنترل پیامک ها و ئی میل های مردم توسط پلیس بود.

به نوشته این روزنامه گرچه نویسندگان قانون اساسی سی سال پیش که قانون را می نوشتند نسبت به سازه هایی نظیر «رایانامه» و «پیامک» خالی الذهن بودند. اما هیچ تردیدی برای هیچ حقوق خوانده ای وجود ندارد که قانون اساسی جمهوری اسلامی وقتی شنود را ممنوع می کند و اجازه نمی دهد به هیچ بهانه بسته های پستی بازرسی شود، این ها را هم در بر می گیرد.

نویسنده ابتکار یادآوری کرده که قانون اساسی استثنا هم قابل شده اما به «حکم قانون» و همین دو کلمه حکایتگر دو پروسه پر اهمیت است: نخست این که اجازه تجسس در پیامک ها و رایانامه های شهروندان باید توسط مجلس صادر شود و توسط قوانینی چنین حقی برای نیروی انتظامی و قضات دادگاه ها به رسمیت شناخته شود، دوم آن که کلمه «حکم» دلالت بر لزوم وجود روند قضایی می کند.

مناظره های تلویزیونی

مردم سالاری در سرمقاله خود به تجلیل از مناظره های تلویزیونی پرداخته و نوشته این رسانه با اتخاذ شیوه های نامناسب بخش زیادی از مخاطبان خود را از دست داده است و حالا باید با روش های بهتر به رسانه فراگیر تبدیل شود که در شرایط حساس سیاسی- اجتماعی، لازم است.

نویسنده این مقاله تاکید کرده مناقشه علمی نخبگان علوم ارتباطات با آنکه دستاوردهای گرانسنگی هم بر جا گذاشته است، اما هیچ گاه از حوزه آکادمیک خارج نشده است. تاسف بارتر آنکه معلوم نیست که چرا مدیریت ارشد خبری الگوی حاکم بر اطلاع رسانی را فراتر از یافته های کارشناسان و نخبگان علوم ارتباطات طراحی، برنامه ریزی و اجرا می سازد.

آشتی اما نه با فتنه

کیهان در سرمقاله خود با تاکید بر این که باید برای ساخت کشور آشتی کرد نوشته البته این آشتی جوئی نصیب کسانی که زیر همه چیز زدند و به هیچ صراطی مستقیم نشدند، نمی شود.

کسانی که به نوشته کیهان ذاتاً سرشان برای چنین آشوبی درد می کرد. رویکرد همه جانبه و بی پروایشان به آنارشیسم مبتنی بر ترویج شکاکیت مغالطه در کنار اباحی گری و لاقیدی مطلق بود. منطق «بزن زیر همه چیز» اگرچه پس از انتخابات، هویت خود را تماماً نشان داد اما قبل از انتخابات، رگه هایی از ماهیت خود را عیان کرده بود.

به نوشته این روزنامه ملت ما جز برای انزجار از دشمنان به خیابان نیامد و نمی آید. دشمن خیال کرده بود، خیابان خالی است اگر که سخن از جمهوریت و انتخابات است. عمله دشمن روز عاشورا آمدند و رعد و برقی زدند و قیام 9 دی ماه 88، پاسخ یک ملت به غرش نابه جای دشمن بود.

نقشه راه

رسالت در سرمقاله خود نوشته امروز مسئله اصلی ما همین قانون اساسی است . قانون اساسی نقشه راه جمهوری اسلامی برای تحقق جامعه نمونه اسلامی است. قانون اساسی نقشه راه گفتمان پیشرفت، خدمت و عدالت است. قانون اساسی تعیین کننده همه مدار حرکت قوا و مردم در مسیر ثبات پایدار و توسعه روز افزون است .

به نوشته این روزنامه هوادار دولت مسئله امروز ما ارائه تصویری کارآمد از نظام اسلامی درهمه ابعاد براساس نقشه راه یعنی قانون اساسی است. می خواهند ما را از این مهم منحرف کنند باید با هوشمندی براین صراط بمانیم و مطالبات قانونی مردم را پاسخگو باشیم.

یک جناح

جهان صنعت در سرمقاله خود با اشاره به گفته های تازه حسن روحانی در مورد این که کشور با یک جناح و یک تفکر اداره شدنی نیست نوشته در واقع کسی نیست که به این جمله معتقد نباشد یا حداقل به صورت علنی با آن مخالفت کند. اما ارتباط این جمله با حوادث اخیر چیست که آن را بر سر زبان‌ها انداخته است.

به نظر این روزنامه ارتباطش در این است که بخشی از جامعه که کوچک هم نیستند در مقابل بخش دیگر از جامعه قرار گرفت که آنها هم کوچک نیستند.

یک بیماری اقتصادی

دکتر فرخ قبادی در سرمقاله دنیای اقتصاد با اشاره به این که ایران سومین کشور جهان از نظر بالابودن تعرفه های وارداتی اعلام شده و تنها جزایر باهاما و جیبوتی بالاتر از ایران قرار دارند پرسیده چرا تعرفه‌ها در کشور ما تا‌ این حد بالا است و ‌این تعرفه‌های سنگین چه پیامدهایی دارد؟

به نوشته این اقتصاددان این یک بیماری است و ریشه آن در نرخ غیر واقعی ارز است که توان رقابت را از تولیدکنندگان (وصادرکنندگان) کشور گرفته است. این تدابیر درست همان اقداماتی است که بر جذابیت واردات غیرقانونی می‌افزاید و خلافکاران اقتصادی را به تکاپوی بیشتر و‌ ترفندهای گستاخانه‌تر وا می‌دارد. امتناع ازرویارویی با ریشه بیماری و تلاش در تسکین موقتی عوارض آن‌، تنها در ظاهر کم هزینه‌تر جلوه می‌کند.

سرمقاله دنیای اقتصاد اضافه کرده شاید اگر همه هزینه‌های‌ این سیاست محاسبه گردد و درآمدهای از دست رفته دولت‌، خسارت‌های سنگین و دیرپا به تولید و اشتغال کشور و مهم‌تر از همه‌این‌ها‌، گسترش فرهنگ فساد و تبهکاری اقتصادی که قاچاق کالا جلوه‌ای از آن است‌، در نظر آورده شود، تدابیر مصلحت‌اندیشانه کنونی بسیار پرهزینه‌تر از کار درآید.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.