"راز سر به مهر صندوق ذخیره ارزی" عنوان اصلی جام جم است، "وام خرید مسکن افزایش نمی یابد" تیتر اول روزنامه ایران است و مردم سالاری "اختلاف سازمان تامین اجتماعی را حل کنید" را گزارش اصلی خود قرار داده است.
اعتماد خبر داده " قاضی مرتضوی گزارش ویژه مجلس را نپذیرفت"، خراسان در صدر اخبار خود نوشته "پاسخ مرتضوی به گزارش کمیته ویژه مجلس در باره کهریزک" و تهران امروز همین خبر را با تیتر "اتهامی متوجه من نیست" نقل کرده است.
"پیشنهاد آیت الله جوادی آملی برای پایان اختلافات" گزارش اصلی آرمان و آفتاب یزد است، ابرار از قول استاندار تهران نوشته "از اول می دانستیم اتاق فکر فتنه آن سوی مرزهاست"، رسالت از قول آیت الله نوری همدانی نوشته "باید آماده مقابله با جنگ نرم باشیم" و کیهان به نقل از هیات اروپائی نوشته "ویرانی غزه ما را شوکه کرد، سران اسرائیل باید محاکمه شوند".
دنیای اقتصاد از "نشست بی نتیجه برای تحریم هسته ای" خبر داده، جوان در تیتر اول خود نوشته "سه ساعت نشست بی نتیجه در لندن" و روزنامه جمهوری اسلامی از قول وزیر خارجه در عنوان اصلی خود نوشته "تنها راه به رسمیت شناختن حقوق هسته ای ایران است".
گزیده مقالات
فضای باز نیست
فرزانه روستائی در مقاله ای در اعتماد با اشاره به مناظره های تلویزیونی نوشته از مجموع فضای سیاسی کشور که این روزها شاهد تهدید، تعطیل و توقیف یکی بعد از دیگری روزنامه ها و مجلات است برنمی آید که اراده یی برای باز نگه داشتن فضای سیاسی- اجتماعی شکل گرفته باشد، زیرا نمی توان از یک سو در برنامه رو به فردا چند ده میلیون مخاطب را جذب ناگفته های هفت ماه گذشته کرد و از طرف دیگر آن شمشیر غدار را در دست آن معاونت مطبوعاتی معروف بر فراز سر مطبوعات چرخاند.
این نویسنده و منتقد تاکید کرده فقط در یک صورت است که می توان سوءظن و اعتماد از دست رفته و سلب شده به رسانه ملی و طراحان مناظره ها را بازیافت و آن اینکه صدا و سیما، ساعاتی پربیننده نیز به منتقدان و کسانی اختصاص دهد که ناگفته های غیردولتی بسیاری دارند و در صورت فراهم شدن شرایط می توانند برنامه هایی را پیرامون فردای انتخابات تدارک ببینند که حتی از مناظره های شب انتخابات نیز طرفدار و بیننده بیشتری را به خود جلب کند.
مقاله اعتماد چنین پایان می یابد: سری جدید مناظره های داغ ممکن است به گشایش برخی از کژی ها و معضلات پس از انتخابات منجر شود که بنا بر اتفاق عمومی همه امور را تا اطلاع ثانوی قفل کرده است. در غیر این صورت، به سادگی می توان انتظار داشت که افکار عمومی جامعه ایران در معرض یک مهندسی نامیمون جدید قرار گرفته است. فردای آن مناظره های قبلی را که دیدیم؛ عاقبت مناظره های جدید را خدا به خیر کند.
ناعادلانه
مردم سالاری در سرمقاله خود ابراز نگرانی کرده که در مناظره های سیاسی یک سمت اتهاماتی وارد می کند در حالی که دیگری حتی حق دفاع و پاسخگوئی ندارد در حالی که متاسفانه با این روش های نادرست علاوه بر این که به نتیجه ای نمی رسیم حتی مشکلات موجود را حادتر کرده و رفته رفته دو دستگی بین مردم و جامعه را افزایش می دهیم.
نویسنده سرمقاله مردم سالاری تاکید کرده در صورت تداوم مناظره ها به شیوه فعلی اگر چه حرف دل بسیاری از مردم از زبان اصلاح طلبان مطرح می شود، اما روش برخی اصولگرایان موجب می شود که باز هم به 7 ماه پیش و دوران مناظره های انتخاباتی برگردیم که با اتهام زنی های مکرر و البته طرح هزاران سوال بی جواب همراه بود بدون آنکه نتیجه ای داشته باشد.
روشنائی در افق نیست
صادق زیباکلام در مقاله ای در اعتماد نوشته نه اصولگرایان می توانند مدعی دانستن راه حل کامل و جامع برای برون رفت از وضعیت موجود باشند و نه لزوماً سبزها. اگر راه حل ها و سیاست های اصولگرایان جملگی درست و کامل می بودند، علی القاعده بحران موجود مدت ها پیش تمام شده بود. اما واقعیت آن است که مسائل و رویدادهایی که پس از اعلام نتایج انتخابات در کشور به وجود آمده، همچنان ادامه دارد و به رغم آن چه اصولگرایان حاکم به کار برده اند، هیچ علائمی که حکایت از پایان یافتن بحران داشته باشد در افق دیده نمی شود.
به نوشته این استاد دانشگاه شکاف های به وجود آمده پس از انتخابات همچنان در حال گسترده تر شدن هستند. ایضاً سبزها نیز به جز اعتراض خیلی نتوانسته اند یک دستورالعمل کامل و یک برنامه جامع برای رفتن به جلو و چه باید کرد ارائه دهند.
نویسنده مقاله اعتماد تاکید کرده تلاش در جهت یافتن راهکارها و برون رفت از بحران موجود در مناظره ها، کمترین سودی که در بر خواهد داشت آن است که از یک سو باعث صلابت فکری و انسجام سیاسی سبزها خواهد شد و از سویی دیگر سبب می شود اصولگرایان تندرو قدری از انگاره های فکری توهم توطئه و فرضیه های دایی جان ناپلئونی که در آن فرورفته اند به درآیند و بتوانند شرایط و وضعیت کشور را نه آن گونه که خود می خواهند باور کنند بلکه آن گونه که در عالم واقعیت است، ببینند.
آرامش آمده
حسام الدین کاوه در سرمقاله تهران امروز نوشته در پی التهابات نگرانکننده چند ماهه اخیر، نشانههای امیدوارکنندهای از استیلای آرامش بر فضای سیاسی کنونی و تلطیف اظهارات و گفتههای کنشگران سیاسی دیده میشود. اینکه آرامش یافتن فضای سیاسی و در نیام شدن زبانهای آخته و تافته بر رقیبان و مخالفان، نیازمند چه کوششها و پویشهایی بوده و هست، یک موضوع است و حفظ و تداوم آرامش و افزایش آن، نکتهای دیگر است.
به نوشته این روزنامه افکار عمومی تابعی از متغیر گفتمان سیاسی است؛ «نرم گفتاری» در عرصه سیاست، "نرم رفتاری"در عرصه کنشهای افکار عمومی را نیز در پی دارد. همین است که حاکمیت عقلانیت "نظاممحور" میتواند، چشماندازهای موجود را از تیرگی و غبارآلودگی به سوی روشنی و شفافیت، رهنمون شود.
از اول می دانستید؟
ابرار سخنان استاندار مرکزی را در صدر اخبار خود آورده که گفته ما از اول می دانستیم اتاق فکر فتنه در خارج از کشورست. مصطفی صادقی در سرمقاله همین روزنامه از استاندار پرسیده اگر شما از اول می دانستید چرا از همان اول نگفتید و به اطلاع مردم نرساندید تا چهره واقعی خیلی از وقایع روشن شود.
سرمقاله ابرار خطاب به استاندار تهران نوشته همین حالا هم اگر نشریات یومیه را تورق بفرمائید می بینید که برخی مطبوعات طرفدار هنوز هم برخلاف عقیده شما بر این طبل می کوبند که برخی از بزرگان انقلاب از سران فتنه هستند و همین جا آری در کشور خودمان فرمانداری فتنه را به عهده دارند.
مثل برنامه نود
سروش فرهادیان در مقاله ای در اعتماد پیشنهاد کرده برنامه ای مانند نود که تنها به امور ورزشی می رسد برای مسائل سیاسی پخش شود و مدت زمان آن مشخص باشد و مجری هم نقش داور یک مسابقه ورزشی را بازی کند و گرچه تا صدور مجوز برای روی آنتن رفتن برنامه یی به نام 90 سیاسی فاصله زیادی هست اما بد نیست اگر مسابقه پیامکی هم برگزار شود و مانند 90 ورزشی بالا و پایین رفتن آمارها نشان داده شود، چه آنکه جدال از درستی و نادرستی برخی از آمارها شروع شده است.
تیراژ بعد از توقیف
در حالی که پنج روز از اعلام توقیف هفتهنامه همت توسط قوه قضائیه می گذرد تهران امروز خبر داده، چاپ دوم این نشریه همچنان روی دکههای مطبوعاتی قابل دسترسی است و گفته میشود تاکنون 200 هزار نسخه از این نشریه چاپ شده است.
گفتنی است که سابقه انتشار هفتهنامه همت به سال 85 باز میگردد. این نشریه نامش در واقع تلفیقی از حروف ابتدایی عبارت «هستههای مقاومت تاکتیکی» است که به صاحب امتیازی موسسه حفظ و بسط ارزشها و سردبیری علی سیناییان منتشر میشود، موسسهای که به نظر میرسد کانون فعالیتهایش در کرج باشد. این موسسه در سالهای اخیر هفتهنامه موج اندیشه را نیز منتشر میکند. هفتهنامه موج اندیشه، پیش از تغییر صاحبامتیازش، «چهل ماه» نام داشت. موج اندیشه نیز یک بار توسط دادستانی کرج توقیف شده است. هفتهنامه همت نیز مانند موج اندیشه در سال 87 توسط هیات نظارت بر مطبوعات توقیف شد.
به نوشته تهران امروز در دوره پیشین انتشار نشریه همت، تلاشهای رسانهای زیادی برای کشف مسئولان نشریه صورت گرفت و در نهایت گمانهزنیها متوجه دو نام شد؛ حسین نوبختی، فردی که سایتی به نام نوسازی را اداره میکرد و توهین این سایت به حجتالاسلام سیدحسن خمینی سبب توقیف این سایت شد. فرد دوم علی بدری نام داشت و از اعضای انصار حزبالله کرج بود. نوبختی چنین انتصابی را تکذیب کرد ولی علی بدری درباره این اتهامات توضیحی نداد .
فرصتی موقت
محمود صدری در سرمقاله دنیای اقتصاد و در تحلیل رای چین در اجلاس پنج به اضافه یک که به شکست طرح تحریم هوشمند ایران انجامید نوشته: حجم تجارت ایران و چین که از زمان انقلاب ایران تا یک دهه پیش، همواره کمتر از 600 میلیون دلار بود، در یک دهه اخیر رو به افزایش گذاشته و بیش از 20 میلیارد دلار شده است. به همین علت برای چینیها حفظ ثبات در ایران اهمیت زیادی دارد.
به نوشته این مقاله: آمریکاییها شاید بتوانند به چینیها هم وعده مشوقهایی بدهند و آنان را به تقابل با ایران بکشانند؛ اما در حال حاضر با توجه به هزینههای فزاینده دولت آمریکا در افغانستان و عراق و کسری بودجه و تعهدات تامین اجتماعی در داخل و ایضا دست برتر چین در ترتیبات امنیتی شرق آسیا، بعید است آمریکا متاعی برای اغوا کردن چین در اختیار داشته باشد.
سردبیر دنیای اقتصاد تاکید کرده اگر آمریکاییها بخواهند به چینیها امتیازی بدهند، روسیه هم وارد مسابقه امتیازگیری میشود و هزینههای بینالمللی ایالات متحده افزایش مییابد. این تنگناهای آمریکا و آن انگیزههای چینیها فرصتی است که تا آیندهای نامعلوم اما نه لزوما همیشگی، در اختیار ایران است .
کلید موفقیت لایحه هدفمندی یارانه ها
روزنامه جمهوری اسلامی نوشته صداقت و یکرویی با جامعه در مورد پیامدهای هدفمندی یارانه ها شاه کلید موفقیت آن به حساب می آید و این همان حلقه مفقوده ای است که مجریان و پیشنهاد دهندگان تا اکنون از آن غفلت کرده اند.
به نوشته این روزنامه مجریان قانون هدفمندی یارانه ها باید بپذیرند که برخورداری از خرد جمعی و نقطه نظرات کارشناسان و اساتید حوزه اقتصاد در رابطه با این طرح حساس نیازمند آستانه پذیرش بالا و قابلیت بکارگیری این دیدگاه ها است . این تحمل پذیری البته شامل رسانه های جمعی و ارباب جراید و مطبوعات نیز می شود.
سرمقاله جمهوری اسلامی سرانجام نتیجه گرفته اقتصاد ایران با مشکلات فراوانی مواجه است که برطرف کردن آنها مستلزم صرف زمان زیادی است و حل همه آنها از قانون هدفمندی یارانه ها ساخته نیست چرا که اساسا تمام این معضلات زائیده توزیع نادرست یارانه ها نیست از این رو پافشاری بر اینکه با اجرای این طرح تمام مشکلات کشور اعم از بیکاری، فقر، گرانی، فساد مالی و رانت خواری حل می شود تنها به افزایش توقعات عمومی و طبیعتا شکست این قانون می انجامد.