میوه‌های بی‌کیفیت چینی در سبد ایرانیان

میوه‌های بی‌کیفیت چینی در سبد ایرانیان

فقط مانده بود بازار میوه ما اسیر چینی‌ها شود که شد. سیر و پرتغال و گلابی و چه و چه و چه چینی با ظاهر زیبا و دلفریب، ولی بی‌مزه که ذائقه باغداران و کشاورزان وطنی را تلخ کرده است.

به نوشته روزنامه «جمهوری اسلامی»، در حالی که کشاورزان ایرانی همواره از ارزان بودن قیمت خرید محصولات خود نالان هستند و مصرف کنندگان نیز از قیمت بالای میوه گلایه‌مند، تنها عده‌ای دلال و واسطه از این روند اظهار خوشحالی می‌کنند.

بنابراین گزارش هر چند فصل برداشت سیب درختی در کشور شروع شده ولی باغداران زنجان و دماوند از عدم خرید محصول خود می‌نالند به گونه‌ای که قیمت سیب درختی در بازار تهران حداقل 500 تومان عرضه می‌شود.

واسطه‌ها سیب درجه یک منطقه جابان دماوند را به بهانه اینکه برخی از باغ‌های منطقه براثر تگرگ در ابتدای سال دارای لکه‌هایی شده‌اند بدون مشتری مانده و یا حداکثر قیمت پیشنهادی برای بهترین سیب دماوند کیلویی 180 تومان روی درخت پیشنهاد ولی همان سیب در بازار به قیمت کیلویی 600 ـ 700 تومان عرضه می‌شود.

علی یحیی آبادی باغدار جابانی در زمان برداشت سیب گفت: اگر مشتری پیدا شود سیب درجه یک خود را به قیمت کیلویی 250 تومان روی درخت می‌فروشم.

گزارش‌ها از میدان مرکزی میوه و تره بار حاکی است سیب خارجی از کشورهای ترکیه ایتالیا و گلابی چینی در بازار عرضه می‌شود و به بهانه اینکه قیمت برای مصرف کننده کاهش پیدا کند بازار مصرف داخلی بر روی میوه‌های خارجی باز شده است.

به اعتقاد برخی از کارشناسان مانند مهدی زاده با این اقدام باغ‌های کشاورزان چینی، مصری، ترکیه‌ای و سایر کشورها آباد و باغ‌های کشاورزان ایرانی روز به روز از رونق می‌افتد، متاسفانه واردات بی‌رویه میوه با بی توجهی به مسائل قرنطینه باعث شده باغ‌های ایران کلکسیونی از انواع آفات خارجی که همراه میوه وارد شده است.

در این زمینه مختار مهدی زاده عضو هیات مدیره اتحادیه صادر کننده و وارد کنندگان میوه کشور گفت: داستان میوه‌های چینی کهنه شده و هر چه شکایت می‌کنیم به جایی نمی‌رسد وزارت بازرگانی باید پاسخگو باشد که در 3 سال اخیر که واردات میوه از خارج انجام شده، آیا قیمت میوه در کشور کاهش پیدا کرده یا فقط این بهانه‌ای برای مجاز شمردن واردات شده است.

وی افزود: امسال به نام اصلاح الگوی مصرف نامگذاری شده است اما عملکرد در جهت عکس و افزایش مصرف میوه‌های گوناگون خارجی و تغییر ذائقه مردم به انواع میوه‌های بی کیفیت خارجی سوق پیدا کرده است.
مهدی زاده افزود: ظرف 2 سال گذشته دو سه میوه جدید وارد سفره ایرانیان شده و ذائقه مردم از نوع محصولات چینی تغییر پیدا کرده به گونه‌ای که میوه جدیدی با طعم گلابی سیب قرار است عرضه شود در حالی که مزه آب هم از آن بهتر است. همچنین میوه جدید «مانگالا» از تایلند آورده‌اند که به صورت خوشه‌ای شبیه خوشه پسته است شبیه کیوی اما از کیوی کوچکتر است.
بنابر مشاهدات همچنین میوه جدیدی به نام «پاملو» اخیرا در بازار تهران به قیمت عددی 2 هزار و 500 تومان با بسته بندی شیک عرضه می‌شود.

عضو هیات مدیره اتحادیه صادر کنندگان میوه گفت: چندی پیش در شهر زنجان سیب درختی در کنار خیابان کیلویی 120 تومان عرضه می‌شد که با احتساب 10 درصد هزینه بار فروش و هزینه‌های حمل و نقل و بسته بندی واقعا حتی یک ریال نصیب تولید کننده نمی‌شود؛ به گونه‌ای که برخی از باغداران از مردم دعوت کرده‌اند هر چه می‌خواهند از باغ آنها میوه بچینند و رایگان ببرند.

مهدی زاده تصریح کرد: دولت نباید با واردات بی‌رویه باغ‌های خارجی را آباد و باغ ایرانی را از بین ببرد همچنین ذائقه مردم را به میوه‌های رنگارنگ خارجی عادت ندهد.
عضو هیات مدیره اتحادیه صادر کنندگان میوه گفت: امسال واردات میوه 33 درصد افزایش و صادرات آن 10 درصد کاهش پیدا کرده است.

مهدی زاده افزود: این چه نوع سیاستی است که با واردات میوه‌های گوناگون، واردات افزایش و صادرات کاهش پیدا کرده و در عین حال قیمت میوه در داخل نیز کاهش پیدا نکرده است.
عضو هیأت مدیره اتحادیه صادرکنندگان میوه افزود: امسال در اوج قیمت کاهوی «آیسبرگ» صادراتی 400 تا 450 تومان از کشاورز خریداری و در دست مصرف کننده کیلویی 2 هزار تومان عرضه شد زیرا در میدان مرکزی میوه و تره بار میوه 4 دست می‌چرخد و باعث افزایش قیمت می‌شود.

وی افزود: 3 ماه پیش در جلسه‌ای با رئیس سازمان بازرگانی استان تهران پیشنهاد کردیم راه جلوگیری از چند دست چرخیدن این است که فاکتور 5 برگی صادر شود که یک برگ آن در دست تولیدکننده یک برگ دست حجره دار یک برگ دست خرده فروش میوه یک برگ سازمان تعزیرات باشد و یک برگ دست اتحادیه باشد تا کنترل قیمت میوه به راحتی انجام شود نه اینکه کشاورز با هزار خون دل و زحمت میوه‌ها را تولید کرده و از او ارزان خریده و به مردم گران فروخته می‌شود.
مهدی زاده افزود: نمی‌دانم چه اختاپوسی در میادین میوه و تره بار وجود دارد که اجازه نمی‌دهد محصول به قیمت ارزان به دست مصرف کننده برسد.

عضو هیأت مدیره اتحادیه صادرکنندگان میوه افزود: همچنین میادین تره بار شهرداری نیز متاسفانه میوه‌های درجه 3 و 4 عرضه می‌کنند که آن هم باعث کاهش قیمت میوه‌های خوب نمی‌شود.
مهدی زاده تصریح کرد: امسال کاهوی براکلی در بالاترین قیمت میدان مرکزی میوه 700 تومان عرضه شد در حالی که همین کاهو در بازار برای مصرف کننده 2500 تا 4000 تومان عرضه می‌شد و چه کسی باید بر این افزایش قمیت نظارت کند.

وی افزود: دلالان نامرئی بهترین سود را از محل میوه می‌برند بدون اینکه کمترین زحمتی بکشند.
مهدیزاده در ادامه افزود: واردات بی ضابطه میوه باعث تغییر الگوی مصرف و ذائقه مردم شده که به نظر می‌رسد مسئولان کشور بعد از شش ماه از نامگذاری سال جاری به اصلاح الگوی مصرف باید ارزیابی کند که چقدر در عمل در جهت اصلاح الگوی مصرف حرکت کرده‌اند.

عضو هیات مدیره اتحادیه صادرکنندگان میوه افزود: محصول سیر چینی با بسته بندی زیبا باعث شده بهترین سیر ایرانی در منطقه طارم زنجان و همدان روی دست کشاورزان بماند و در حالی که سال‌های گذشته عمده ترین صادرات سیر از همدان و زنجان به اروپا انجام می‌شد ظرف چهار سال گذشته سیر چینی نه تنها اروپا را گرفته بلکه در بازار ایران نیز با بسته بندی زیبا و شکیل و به صورت یکدست عرضه می‌شود.

مهدی زاده تصریح کرد: البته ناگفته نماند که واردات سیر چینی با بسته بندی زیبا باعث شد تولیدکنندگان ایرانی نیز به فکر بسته بندی سیر ایرانی بیفتند و آن را در بسته‌های زیباتر و با کارتن عرضه کنند اما واقعا هیچ محصول خارجی طعم و مزه و کیفیت محصولات ایرانی از جمله سیر را ندارند.
وی گفت: سیر طارم زنجان به صورت خشک شده 1500 تومان برای مصرف کننده عرضه می‌شود اما سیر چینی در بسته بندی توری 5 عددی و 200 گرمی حدود 700 تا 1000 تومان عرضه می‌شود که تولید داخل را از بین برده است.

مهدی زاده افزود: بازار صادرات سیر ایران به وسیله سیر چینی از دست رفته و به تدریج ایرانیها مجبورند بر سر سفره هفت سین خود سیر چینی قرار دهند. همان گونه که گلابی و به چینی نیز آمده است.
وی گفت: کشور ما باغ دلشگای واردات شده و ما به سرمایه گذاران مصر ترکیه چین و سایر کشورها کمک می‌کنیم اما باغداران ایرانی را با واردات بی رویه از بین می‌بریم.

مهدی زاده با اشاره به جلسه مشترک واردکنندگان با دو وزیر بازرگانی و جهاد کشاورزی در آینده گفت: از این دو وزیر می‌خواهیم نسبت به تولید داخل حساس بوده و بازار کشور را مفت و رایگان در اختیار محصولات خارجی قرار ندهیم.

عضو هیات مدیره اتحادیه صادرکنندگان میوه افزود: پرتقال خارجی با کندن برچسب آن در شمال کشور به نام پرتقال کوهی تا کیلویی سه هزار تومان عرضه می‌شود و واردات میوه‌های گوناگون خارجی باغ‌ها و مزارع کشورهای همسایه را ثروتمند کرده و باغ‌های ایرانی را از بین می‌برد.

وی تاکید کرد: ما مخالف واردات نیستیم اما معتقدیم واردات میوه باید با ضابطه زمان بندی مشخص برنامه ریزی و مقدار مورد نیاز انجام شود وگرنه هجوم واردات میوه‌های خارجی باعث آفت و بدبختی برای تولیدکنندگان ایرانی می‌شود.

وی افزود: یکی از دلایل افزایش واردات میوه تثبیت نرخ ارز است که واردکننده با دلار کمتر از هزار تومان واردات ارزان انجام می‌دهد اما برای صادرکننده ایرانی نمی‌صرفد محصول خود را با دلار ارزان شده صادر کند.

سیدمصطفی میرحجازی فعال بسته بندی میوه در بازار مرکزی افزود: امروز قیمت سیر داخلی 900 تا 1400 تومان و سیر وارداتی چینی هزار تا 1400 تومان بسته به نوع بسته بندی در بازار عرضه می‌شود.
وی افزود: باتوجه به اینکه واردات سیر چینی مربوط به دو سه ماه قبل است گفت: امروز قیمت بازار سیر چینی بیشتر از قیمت عرضه در بازار داخل کشور است وگرنه قیمت سیر در چین افزایش یافته است.

میرحجازی افزود: گلابی چینی در 20 تا 30 نوع تولید می‌شود که دو سه نوع وارد شده به ایران کیلویی 600 تا 700 تومان عرضه می‌شود همچنین گلابی چینی در فصل زمستان 1500 تا 1700 تومان به فروش می‌رسد.

این فعال بسته بندی میوه افزود: گلابی ایران به قیمت کیلویی 700 تا 1200 تومان عرضه می‌شود اما گلابی چینی که مزه آب دارد کیلویی 600 تا 700 تومان بیشتر خریدار ندارد.
میرحجازی افزود: در حال حاضر از میوه‌های چینی فقط سیر خشک و گلابی وارد می‌شود که توسط 6 ـ5 نفر تاجر عمده این کار انجام می‌شود.

وی افزود: سیر تولید داخل بازار خود را از دست داده و سیر چینی به دلیل بسته بندی بهتر جای سیر ایرانی را گرفته است.
وی گفت: سیرهایی تولید داخل معمولا به درد ترشی سیر و سایر مصرف خانوار می‌خورد اما سیر خارجی با وجود اینکه بو و خاصیت چندانی ندارد اما به دلیل یکدست بودن و بسته بندی مناسب مشتری پسندتر است.

میرحجازی افزود: با واردات محصولات خارجی صنعت بسته بندی میوه و مرکبات در ایران کمی بهتر شده و در حالی که قبلا محصولات به صورت زیر و رو و متفاوت عرضه می‌شد هم اکنون با واردات میوه‌های یکدست خارجی کشاورزان داخلی نیز به بسته بندی بهتر روی آورده‌اند.

وی گفت: سیر چینی در شرایط سردخانه تا 6 ماه قابل نگهداری است و بسته بندی مناسب آن باعث بازاریابی بهتر شده است.
وی افزود: سیر وارداتی به قیمت کیلویی 1200 تا 1300 تومان عرضه می‌شود و سیرهای کارتنی 8 تا 10 کیلویی به قیمت 700 تا 800 تومان و سیرهای بسته بندی با توری از هزار تا 1200 تومان برای مصرف کننده عرضه می‌شود.

میرحجازی در مورد گلابی چینی گفت: این محصول ظاهر زیبایی دارد اما مزه و طعم ندارد و بسیاری از مشتریان گول ظاهر آن را می‌خورند.
وی گفت: گلابی‌های چینی با پایه میوه به درست تولید شده و در بازار عرضه می‌شود اما نه خاصیتی و نه مزه‌ای دارد.

این فعال بازار میوه در مورد حجم واردات گفت: آنقدر وارد نشده است که بر روی تولید داخل اثر بگذارد اما در برخی از موارد که به علت سرمازدگی با کمبود محصول داخل مواجه هستیم برخی میوه‌های وارداتی مانع از افزایش قیمت شده‌اند.
وی افزود: اگر تعرفه واردات مانند شب عید صفر شود پرتقال خارجی به قیمت 900 تا هزار تومان عرضه می‌شود.

میرحجازی با بیان اینکه امسال به دلیل سرمازدگی تولید میوه سردرختی کاهش یافت گفت: قیمت شلیل داخلی دو هزار تا دو هزار و 500 تومان بود که با واردات پرتقال خارجی به قیمت هزار تا هزار و 100 تومان قیمت میوه‌های داخلی نیز کاهش پیدا کرد.

داوود محمدجانی عضو هیأت رئیسه کمیسیون کشاورزی افزود: در حوزه انتخابیه من در بوانات گردوی مرغوب تولید می‌شود اما متاسفانه دولت مجوز واردات گردوی بی کیفیت و مغز سفید از چین را داده و گردوی تولید شده کشاورزان ایرانی درمناطق مختلف از جمله بوانات استان فارس خریدار ندارد.
محمدجانی تصریح کرد: اگر دولت نظام تعرفه واردات محصولات کشاورزی را به نحو موثر تعیین نکند محصولات کشاورزان مانند گردوی امسال روی دست آنها باقی می‌ماند و مشکلات فراوانی برای تولید ایجاد خواهد شد.

میربهروز غیبی مدیرکل دفتر امور سبزی و گیاهان زینتی و دارویی از برنامه ریزی چینی‌ها برای تولید زعفران خبر داد.

غیبی در مورد واردات گفت: خوشبختانه تاکنون زعفران وارد کشور نشده اما میوه‌هایی مانند شلیل از ترکیه وارد می‌شود اما از شهریار به تهران به سختی منتقل می‌شود که در این زمینه باید قانون اصلاح شود. به گزارش فارس بنابر گفته آقارضا فتوحی مدیر کل دفتر میوه‌های وزارت جهاد کشاورزی تولید مرکبات در کشور امسال از مرز 4 میلیون و 560 هزارتن می‌گذرد و هیچ کمبودی در این زمینه احساس نمی‌شود.

در حالی که سرانه مصرف میوه و مرکبات در جهان 17 کیلوگرم در سال است این رقم در ایران با تولید 4 56 میلیون تن به 65 کیلوگرم رسیده است با این حال میوه و مرکبات رنگارنگ مصری، پاکستانی، فیلیپینی، اکوادوری، اندونزیایی، ترکیه‌ای و حتی اروپایی و اخیرا چینی به راحتی در مغازه‌های میوه فروشی عرضه می‌شود.

بابک - ایران - مشهد
تا چند روز دیگر شلغم هم از چین کمونیست وارد می کنند
دوشنبه 28 دی 1388

zakarta - ایران - ایران
ملت بد بخت تو سری خور ، نخرید این آت و آشغالا رو. از نفهمی یه عده ، همه باید تو آتیششون بسوزن
دوشنبه 28 دی 1388

raha1984 - المان - هامبورگ
از بس که خر و بی شعور هستن واقعا میوه های ایران خوش طعم هستند شاید شکل ظاهری  زیاد خوب نباشد من پارسال بعد از سالها طعم توت فرنگی رو تو ایران باز چشیدم مثل اینجا به این درشتی نبود ولی قرمز شیرین و ابدار بود
دوشنبه 28 دی 1388

persia_64 - ایران - تهران
تو روح دولت باید ***/ اگر حمایت و پیگیری کنند واسطه نمیتونه بازار رو به گند بکشه . از طرفی جنس چینی باید تحریم بشه
دوشنبه 28 دی 1388

bashoma - هلند - دلفت
میوه فقط میوههای خودمون تو ایران.واقعا مزه دار و خوشمزه.البته اونایی که با دستان زحمت کش باغداران تولید میشن.و کسی قدر نمی دونه.
دوشنبه 28 دی 1388

ya30in - امارات - دبی
پلاستیکیه مگه...همینو کم داشتیم...که میوه چینی بخوریم...من انار میخوام.
دوشنبه 28 دی 1388

مسلمان ایرانی - ایران - تهران
گوسفند چینی هم اومده!
دوشنبه 28 دی 1388

surena1611 - المان - اشتوتگارت
بجای حمایت از کشاورزان داخلی و توسعه کشاورزی در داخل به کشورهای دیگه کمک میکنند!!! آخ از دست یک مشت احمق که از روی نفهمی همه چیز رو نابود میکنند. پس چی شد جهاد سازندگی؟!!! حتما اونها هم دلال شدند؟!!! خاک بر سر این حکومت که به درد هیچ کاری نمی خوره. فقط توی شکنجه سانسور اعدام و انواع جنایت خوب پیشرفت کردند ولی توی سازندگی زیر صفر. آخه کشاورزی هم به عوامل بیگانه مربوطه یا بی کفایتی این کثافتها؟!!! مرگ بر این حکومت
دوشنبه 28 دی 1388

ali203 - یران - بوشهر
میوهای چینی بی کیفیت//تنها راه مبارزه با واردکنندگان پست فطرت تحریم بی چون چرای این میوها وکلیه اجناس چینی میباشد/تحریم.تحریم.تحریم
دوشنبه 28 دی 1388

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.