مسعود علی محمدی درحالی که خانه اش را ترک می کرد کشته شد
جان لاین خبرنگار بی بی سی به سوالاتی می پردازد که مرگ فیزیکدان ایرانی در یک بمبگذاری در روز سه شنبه به وجود آورده است.
به گفته رسانه های ایران، مسعود علی محمدی یک دانشمند هسته ای بود که به دست ضدانقلابیون، صهیونیست ها و عوامل "استکبار جهانی" ترور شد.
هدف این اتهامات روشن است: اینکه این قتل توطئه ای توسط غرب برای لطمه زدن به برنامه اتمی ایران بوده است.
اما از همان ابتدا روندی با جزئیات غیرعادی و کنجکاوی برانگیز وجود داشت.
رسانه های دولتی ایران در گزارش کردن قتل به طور غیرمعمولی سرعت عمل به خرج دادند. تصاویر و جزئیاتی از حادثه نمایش داده و ارائه شد که معمولا پس از ساعت ها، روزها یا هفته ها در این کشور پنهانکار ظاهر می شود.
تلویزیون دولتی دکتر محمدی را یک استاد "متعهد و انقلابی" معرفی کرد - صفتی غیرعادی که خیلی سریع نسبت داده شد.
او همچنین یک دانشمند هسته ای توصیف شد.
رسانه های رسمی و نیمه رسمی ضدانقلابی ها، صهیونیست ها و عوامل "استکبار جهانی" - اصطلاحات معمول ایران برای توصیف دشمنان غربی - را مسئول حادثه دانستند.
و یک گزارشگر یک روزنامه دولتی به بی بی سی گفت که مرگ این دانشمند احتمالا ضربه ای به برنامه اتمی ایران خواهد بود - اظهار نظر عجیب دیگری در کشوری که اظهارات تمردآمیز در آن اصل است.
اما دانشمندان در بریتانیا و آمریکا با اشاره به مجموعه قابل توجه تحقیقات منتشره شده توسط آقای محمدی گفتند که بعید است او در برنامه اتمی ایران کار می کرده است.
به گفته آنها تخصص او به کلی به یک رشته دیگر فیزیک مربوط می شد - مکانیک کوانتوم یا ذرات.
همزمان ناراضیان در ایران به این موضوع اشاره کردند که نام دکتر محمدی در میان فهرست 240 نفره ای از دانشگاهیانی بود که در دوران مبارزات انتخابات ریاست جمهوری قول حمایت از میرحسین موسوی، نامزد اصلی مخالفان، را داده بودند.
حمایت این استاد از موسوی از آن نوع اعمالی نیست که تحسین اغراق آمیز دولت، درحالی که با هواداران موسوی در نبرد است، را برانگیزد.
به این ترتیب تعداد سوالاتی که پیش می آید بیش از پاسخ هاست.
یک احتمال این است که آنهایی که با ایران ضدیت دارند به هدفی اشتباه حمله کرده باشند، چرا که به غلط بر این تصور بودند که می توانند به برنامه اتمی ایران لطمه بزنند.
با این حال این رسانه های رسمی بودند که از او به عنوان یک دانشمند هسته ای نام بردند.
مخالفان مظنون خواهند بود که این حمله کار دولت بوده است، و هدفش کشتن یکی از هواداران آنها و مرعوب کردن بقیه بوده است.
مسلما این نظریه که عوامل خارجی در شرایط کنونی که تدابیر شدید امنیتی حاکم است، به قلب تهران نفوذ کرده و دست به چنین کاری زده اند، با سوءظن عمیق مواجه خواهد شد.
اما اینکه چرا دولت ایران باید دکتر محمدی را در این میان هدف بگیرد یک سوال بی پاسخ دیگر است.
اگر او مخالف دولت بود، مسلما جزو مخالفان ممتاز نبود.
شرایط دقیق حاکم بر مرگ او هرچه باشد، مخالفان از این بیمناک خواهند بود که این حادثه دلیل دیگری برای سرکوب فعالیت های آنها باشد.
اگر این نظر درست باشد، باید انتظار دستگیری ها و اخطارهای بیشتر از سوی دولت را در روزهای آینده داشت.
و این قتل کمک کمی به دیالوگ شکننده ایران و غرب بر سر برنامه اتمی خواهد کرد.
نمایندگان شش قدرت بزرگ جهان روز شنبه در نیویورک دیدار خواهند کرد تا درباره بن بست کنونی در گفت و گوهای مربوط به برنامه اتمی ایران بحث کنند.
غرب برای اتخاذ سریع مجموعه تازه تحریم ها فشار خواهد آورد.
یک چیز که تمامی حاضران پشت این میز قادر به توافق بر سر آن خواهند بود این است که با درهم آمیختگی هرچه بیشتر اوضاع سیاسی داخلی و برنامه جنجال آفرین اتمی ایران، روز به روز بر پیچیدگی ایران افزوده شده و درک آن کشور و مذاکره با آن سخت تر می شود.
|
|
|
|