ایران در آستانه‌ی انقلاب، اما با ترس از انقلاب

ایران در آستانه‌ی انقلاب، اما با ترس از انقلاب

گزارشگر آلمانی: من سی سال پیش هم اینجا بودم، آن موقع که رژیم شاه سرنگون شد. اکنون به نظرم می‌آید که برخی از حوادث امروز را واقعا پیشتر به چشم دیده‌ام.

به نظر تیموتی اش، استاد تاریخ، ایران در آستانه‌ی انقلاب است. او اما تأکید می‌کند که نمی‌توان پیش‌بیینی کرد که سرانجام چه می‌شود. «سیر حوادث بستگی به بازی متقابل میان رفتار پیش‌بینی‌ناپذیر توده‌ها و تصمیمات رژیم دارد.»

پتر متسگر (Peter Metzger)، گزارشگر شبکه‌ی یک تلویزیون آلمان (ARD) در تهران است. هفته‌نامه‌ی آلمانی فوکوس (Focus) با او مصاحبه‌ای کرده درباره‌ی آنچه او این روزها در ایران تجربه می‌کند.

 

متسگر می‌گوید که تعقیب می‌شود. اطلاعاتی‌ها مدتهاست او را زیر نظر دارند. تلفنش را هم کنترل می‌کنند. او شرح می‌دهد که به عنوان خبرنگار اجازه ندارد از اعتراض‌ها گزارش و تصویر تهیه کند. روزنامه‌نگاران خارجی را هم دستگیر می‌کنند، چنان که نزدیک بوده خودش را هم دستگیر کنند.

 

او می‌گوید که با وجود این می‌داند در تهران چه می‌گذرد:

«در شهر می‌گردم، سوار تاکسی و اتوبوس می‌شوم. به درهای ورودی دانشگاه‌ها و دگر مکان‌های خاص نظر می‌افکنم تا دریابم جو چگونه است و مردم چه روحیه‌ای دارند. فکر می‌کنم امتیازی که دارم این است که سی سال پیش هم اینجا بودم، آن موقع که رژیم شاه سرنگون شد. اکنون به نظرم می‌آید که برخی از حوادث امروز را واقعا پیشتر به چشم دیده‌ام.»

 

خبر نگار فوکوس، از پتر متسگر می‌پرسد: «آیا اکنون کودتایی درخواهد گرفت، باز انقلاب خواهد شد؟» گزارشگر شبکه‌ی یک تلویزیون آلمان در تهران پاسخ می‌دهد:

«به این سرعت اتفاق نخواهد افتاد. در اینجا حاکمان هنوز رشته‌ی امور را نسبتا خوب در دست دارند. اما دلیل عمده این است که ایرانیان دیگر خواهان انقلاب و ترور در کشورشان نیستند. از انقلاب سی سال پیش چیزی تقریبا به کلی متفاوت حاصل شده است.امروزه دیگر روحانیون همه‌کاره نیستند. در کابینه فقط یک ملا وجود دارد. بقیه، اعضای سپاه پاسداران هستند.»

 

بحران ایرانی

 

ایران در آستانه‌ی انقلاب است، اما مردم از انقلاب می‌ترسند. بسیاری از ناطران همین ارزیابی را از اوضاع ایران دارند.

تیموتی گارتُن اش (Timothy Garton Ash)، استاد تاریخ در دانشگاه آکسفورد در مقاله‌ای که برای هفته‌نامه "اشپیگل" نوشته، وضعیت را در ایران همچون آستانه‌ی انقلاب می‌بیند، اما تأکید می‌کند که نمی‌توان پیش‌بیینی کرد که از این وضعیت چه درخواهد آمد. «سیر حوادث بستگی به بازی متقابل میان رفتار پیش‌بینی‌ناپذیر توده‌ها و تصمیمات رژیم تهران دارد. تصمیمات را گروهی کوچک پشت درهای بسته می‌گیرند. یک چیز اما مسلم است: این یک بحران ایرانی است، ایرانی‌ها خود آن را پدید آورده‌اند و ایرانی‌ها بایستی خودشان برای آن چاره‌ای بیابند.»

 

نقش خارج

 

تأکیدی که مورخ انگلیسی بر ایرانی بودن بحران ایران می‌کند، به خاطر این است که نقش خارج در تأثیرگذاری بر آن را محدود می‌بیند. او البته مخالف آن است که اروپا و آمریکا دست روی دست بگذارند. به نظر تیموتی گارتُن اش، کاری که غرب می‌تواند بکند، کمک رسانه‌ای به مردم ایران است: «از ما، برای این که مستقیما از تحول سیاسی در ایران پشتیبانی کنیم، کار چندانی برنمی‌آید. کاری که می‌توانیم کنیم این است که رسانه‌ها را باز نگه داریم، از جمله اینترنت را، تلویزیون‌های ماهواره‌ای را و شبکه‌ی تلفن همراه را. ایرانیان به کانال‌های تبادل اطلاعات نیاز مبرم دارند، تا متقابلا یک دیگر را در جریان تحول امور در کشورشان بگذارند.»

 

تیموتی گارتُن اش، در ادامه می‌افزاید، مردم ایران از طریق رسانه‌ها دنبال خبرهایی در این مورد نیز می‌گردند که غرب چه رفتاری دارد. به نظر او مردمی که برای آزادی زندگی خود را به خطر می‌افکنند، از این‌که می‌بینند غرب تنها به مسئله‌ی اتمی علاقه‌مند است، ناخرسند اند.

 

از امسال مسئول ارشد سیاست خارجی اتحادیه‌ی اروپا، دیپلمات بریتانیایی خانم کاترین اشتون (Catherine Ash) است. مقاله‌ی استاد آکسفورد به مناسبت آغاز کار اشتون نوشته شده است. تیموتی گارتُن اش از خانم اشتون انتظار دارد که سیاستی را در برابر رژیم ایران پیش گیرد، که کمتر ملاحظه‌کارانه باشد: «خانم اشتون، پا پیش بگذارید. به نام اروپا با شکنجه‌گران درگیر شوید.»

amoodarya - المان - هامبورگ
مشکلات را نمیشه از همان افرادی که برای ایران درست کردند توقع راه حل را از انان جویا شد.
پنج‌شنبه 24 دی 1388

باریک بین - ایران - تهران
جون مادرتون دیگه انقلاب نکنین.
پنج‌شنبه 24 دی 1388

niagara - ایران - تهران
حوصله ندارم چیزی بنویسم فقط مرگ بر خامنه ای
پنج‌شنبه 24 دی 1388

سید ابوالقاسم واعظ - اندونزی - جاکارتا
من وبلاگی را خواندم که ظاهرا متعلق به یکی از برادران لباس شخصی است. به همین علت از دیشب تا حالا دارم یک بند می خندم و روده هایم به هم پیچ خورده اند. توصیه می کنم فرصت خواندن آن را از دست ندهید. ضمنا حتما تمام پست ها را بخوانید (شده از هر پست فقط چند خط اول را بخوانید) و نیز کامنت ها را حتما بخوانید. https://kamalifamily.blogfa.com
پنج‌شنبه 24 دی 1388

Mohsen1000 - المان - فرانکفورت
مردم ایران چه کسانی که اشکارا اعتراضاتشان را نشان میدهند چه انانی که هنوز ساکت مانده اند مسیر خواسته هایشان یکی است و ان هم ازادی و ارزش نهادن به جان انسانهاست .
پنج‌شنبه 24 دی 1388

Enghelab - ایران - تهران
موتور انقلاب روشن شده وتا سرنگونی رژیم خاموش نمیشه .سگهای رژیم تا دیر نشده بهتره فرار کنند.زرنگاشون دارند فرار میکنند.هاهاها.....
پنج‌شنبه 24 دی 1388

punisher - ایران - شیراز
سال57 اروپا پشت پرده بود / اینبار فرق میکنه. هیچ خیانتکار به خاک میهن و مردم جان سالم بدر نخواهد برد. یکبار برای همیشه/مرگ یکبار شیون هم یکبار.
پنج‌شنبه 24 دی 1388

dr_baloch - ایران - چابهار
میدونید که همه ما و شما دنبال انقلابی هستیم که دیگر آخوندی روی کار نیایید و به مردم روز نگوئید. به امید روز آزادی ملت ایران
پنج‌شنبه 24 دی 1388

saeed1988 - ایران - تهران
سید ابوالقاسم واعظ - اندونزی - جاکارتا . آقا دمت گرم!!! کلی خندیدم. اصلا روحیم عوض شد..به بقیه هم توصیه می کنم برین این وبلاگو ببینید!
پنج‌شنبه 24 دی 1388

iranazadiran - ایران - تهران
خاک ایران توسط مردم آزادی خواه شخم زده شد، شخم عمیق باعث اجبار کودتاگران به حذف مهره های اصلی نظام و مجبور به وجین شد. به زودی علفهای هرز اصلی که به مانند سرطانی بازو دوانده و چنگ به ریشه تناور ملت انداخته بود توسط مردم در خواهد آمد.
جمعه 25 دی 1388

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.