بررسی روزنامه های صبح تهران؛ شنبه ۱۹ دی

بررسی روزنامه های صبح تهران؛ شنبه ۱۹ دی

تیترهای اول

"ابتکار عمل دست میانه روها" تیتر اول تهران امروز است، "تحرک جدید برای وحدت و هشدار نسبت به تفرقه و تخریب" عنوان اول روزنامه جمهوری اسلامی و جوان " پرونده مردان سایه برای بحران خودساخته" را در صدر اخبار خود آورده است.

"ده میلیون کارت عدالت برای پرداخت نقدی یارانه‌ها" تیتر اصلی روزنامه ایران است، "نشت بیست هزار بشکه نفت صد هکتار زمین را آلوده کرد" عنوان آرمان، مردم سالاری از قول وزارت اقتصاد و دارایی نوشته "فقط 28 شرکت از 357 شرکت قابل واگذاری خصوصی شده اند"، "همه مچیز در مسیر گرانی است" در صدر اخبار جهان صنعت آمده و دنیای اقتصاد "خطر بازگشت حباب قیمت" را گزارش اصلی خود قرار داده است.

"استعفای همراه با اعتراض حسینیان" عنوان اصلی اعتماد است، "رویکرد جدید صدا و سیما به حوادث اخیر" تیتر اول ابتکار و "مناظره کم سابقه در صدا و سیما" گزارش اصلی افتاب یزد است.

"حالا وقت تحریم ایران نیست" به نقل از مقامات چینی تیتر فرهیختگان است، "سه توافق مهم ایران و عراق برای رفع مسائل مرزی" خبر پراهمیت خراسان و جام جم "رایزی های مرزی را در پیشانی صفحه اول خود منعکس کرده است.

رسالت در تیتر اول خود از قول آیت الله نوری همدانی نوشته "بازگردید به ولایت نگذارید اعلام خطر کنیم" و کیهان از زبان حدادعادل نوشته خواص پیرو رهبری نباشند سقوط می کنند".

گزیده مقالات

اختلافات در درون جبهه

روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود نوشته یک جریان صاحب اقتدار در کشور اکنون فقط بر طبل جنگ می کوبد و هر اقدامی برای آشتی را محکوم و طرد می نماید . از ابتکارات این جریان اینست که همه را به جان همدیگر انداخته و حملات را متوجه اساس نظام ساخته و خود را دور از تیررس شعارها و حملات نگهداشته و همواره منتظر فرصت است تا از این آب گل آلود ماهی مقصود را بگیرد.

در ادامه این مقاله آمده امروز آتش اختلاف به خانه ها راه یافته و دشمنی های سنگینی میان پدران و فرزندان مادران و دختران و برادران و خواهران پدید آورده است . این اختلاف حتی به درون جبهه اصولگرایان نیز نفوذ کرده است.

آرامش و تعادل

تهران امروز در مقاله ای نوشته: از نشست هیات رئیسه مجلس خبرگان زیرسایه‌ای از آرامش و امیدواری، سخنان عمومی چهره‌های معتدل تا برخی اقدامات حاکی از یأس و استیصال تندروها در قوه مقننه و... را می‌توان یک اتفاق مطلوب دانست و گفت اگر روندی که از روزهای میانی هفته گذشته آغاز گشته، تداوم یابد، نشانه‌ها و رفتارهای فوق به لحاظ کمی و کیفی رونق خواهد گرفت.

به نظر سرمقاله تهران امروز نگاه بدبینانه به این رویدادها این است که بگوئیم ترتیب وقوع اموری که مبتنی بر غلبه آرامش و اعتدال بر فضای سیاسی کشور امری اتفاقی و تصادفی است و نباید چندان به تداوم و اثرات مثبت آن خوش‌بین‌ بود. اما نگاه خوش‌بینانه آن جاست که با در نظر داشتن ظرفیت عمیق و کارآمدی سیاسی نظام جمهوری اسلامی و افق‌های قانون اساسی معتقد باشیم هر تنش و یا حتی بحرانی یک «شیشه عمر» دارد و کمی زودتر یا کمی دیرتر منافع عموم و حتی معترضان تامین می شود.

اعتدال بزرگان

شکور اکبر نژاد در سرمقاله آرمان نوشته آدم‌هایی که تندرو هستند، با چه قصد و غرضی سخن می‌گویند. این کدام آدم عاقلی است که بیاید بزرگان این نظام و معتمدین مردم را اینطور تخریب کند. من نمی‌گویم این‌ها آدم‌های معصومی بوده‌اند ولی کسانی بوده‌اند که به این کشور خدمت کرده‌اند.

به نظر این مقاله تنها کاری که می‌تواند برای کشور سازنده باشد عطوفت و مهربانی طرفین نسبت به همدیگر است. تنها راه این است که محبت کنیم، همدیگر را ببخشیم تا این حکومت اسلامی حفظ شود. کشور داری فقط با محبت امکانپذیر است و دینداری همان محبت است، و اگر ما بتوانیم با جوانانمان گفتمان مناسب داشته باشیم خیلی از مسائل حل خواهد شد.

استعفای حسینیان

سجاد سالک در مقاله ای در تهران امروز به گمانه زنی درباره نامه استعفای روح الله حسینیان از نمایندگی مجلس پرداخته و نوشته می‌توان حدس زد تحولات سیاسی روزهای اخیر که به کمرنگ شدن نقش طیف تندرو منجر شده و میانه رو‌ها را تا حدی به فضا مسلط کرده همراه با گزارش کمیته ویژه مجلس ممکن است در نقش جرقه‌ای برای حرکت رئیس فراکسیون انقلاب اسلامی عمل کرده باشد. این در حالی است که جدیدترین طرح حسینیان برای اعدام محاربان در پنج روز به جایی نرسید و از تاثیرگذاری هم‌طیفان او در مجلس کاسته شده است .

به نوشته این مقاله در چنین شرایطی لحن نامه حسینیان حکایت از نوعی بن بست دارد. وی در نامه‌اش به صراحت نوشته که خود را سرخورده و شکست خورده می‌بیند و معتقد است از همیشه نا توان تر است .

نقد مناظره های جدید

امیرفضل الهی در سرمقاله ابتکار برنامه های مناظره چند روز گذشته صدا و سیما را به نقد کشیده و ضمن استقبال از این برنامه ها که می تواند انبوه مخاطبان برای یک رسانه به وجود آورد و منشا تغییر مسیر نگاه مخاطبان به شبکه های داخلی باشد، به چند تذکر داده است.

انتقاد اول نویسنده این مقاله مجری برنامه است که به نوشته وی از جمله کسانی است که در ماههای گذشته شدیدترین حملات را به یک گروه از دو طرف صف آرایی کرده در فضای کشور انجام داده و اینک نمی تواند بی طرف باشد.

انتقاد دیگر سرمقاله ابتکار آن است که مهمانان دو برنامه گذشته از یکی از دو گروه مخالف در کشور برگزیده شده اند و از گروه مقابل خبری نیست، به همین جهت بینندگان هنگام تماشای برنامه ذهنشان متوجه همان غایبان می شود .وقتی قرار است پیرامون گروهی در این برنامه صحبت شود چه بهتر که سخن ها بدون واسطه و از جانب خودشان صورت پذیرد.

پیش بینی از سی سال قبل

رسالت در مقاله ای به مناسبت بیست و پنجمین سال انتشار این روزنامه به سال های اول انقلاب اشاره کرده و بدون نام بردن از دولت میرحسین موسوی نوشته این روزنامه برای رقابت با کسانی بود که پلورالیسم سیاسی و حتی دینی را قبول نداشتند.

به نوشته سردبیر رسالت این روزنامه در آن دوران گرفتار جمعیتی بود که حداقل سه دهه برای افشای ماهیت آنها فرصت لازم بود. امروز که پرده ها بالا رفته و همه چیز عریان در نگاه مردم وجود دارد آنچه که می گفتیم خیلی راحت شنیده می شود . آن روز عده ای به ناحق ما را متهم به دفاع از سرمایه داری و طبقه مترف جامعه معرفی می کردند امروز همین جماعت تبدیل به بزرگترین تهدید علیه جمهوریت نظام شده اند.

سئوال های پیش پا افتاده

آفتاب یزد در سرمقاله خود با اشاره به این که مشاور رسانه ای رییس جمهور گفته بود دلیل حذف مصاحبه های خبرنگاران با وزیران سئوالات پیش پا افتاده آن هاست چند سئوال را پیش کشیده و خواستار آن شده که معلوم شود پیش پا افتاده هست یا نه.

سردبیر آفتاب یزد با اشاره به تاخیرهای مکرر دولت در ارسال لایحه بودجه به مجلس آن هم توسط دولتی که خود را قانون‌گراترین دولت ایران می خواند پرسیده آیا این سئوال پیش پا افتاده است یا دولتی که خود را "علمی‌ترین" دولت ایران، معرفی کرده برای ضعف در بررسی و تنظیم بودجه در مدت قانونی، دلیل محکمی ارائه کند یا این که از مسئولان بخواهیم وقتی ادعا کرده‌اند که بحران اقتصادی جهانی را دو سال زودتر پیش بینی کرده بودند پس چرا در پیش‌بینی علمی و عملیاتی از تحولات مالی سال آینده کشورناتوان است.

مجتبی واحدی در این مقاله اشاره کرده مشاور رئیس دولت گفته بودکارهایی که تصمیم‌گیری آنها قبلا 5 سال طول می‌کشید، توسط احمدی‌نژاد در یک شب تصمیم‌گیری می‌شود پس لابد یکی از سوال‌های پیش پا افتاده این خواهد بود که ‌چرا کاری که دولت‌های قبلی تا پایان آذرماه هر سال به پایان می‌‌رساندند با رسیدن به نیمه دوم دی ماه، هنوز انجام نشده است؟> مگر دولت، از برنامه سفر رئیس‌خود بی‌اطلاع بوده است که اعلام می کند به دلیل سفر خارجی احمدی‌نژاد، تقدیم بودجه به تعویق افتاده است.

روزنامه نگار کشاورز

نعمت احمدی در مقاله ای در اعتماد درباره علی حکمت یک اندیشمند مبارز دینی نوشته که نمی دانم هم اکنون در کجاست و دلمشغولی او این لحظه چیست. پدری که قصد کرده بود تعطیلات آخر هفته را در فصل زمستان که اتفاقاً اوج کار مزرعه داران است به همراه خانواده اش در خارج از شهر و دور از هیاهو در مزرعه اش بگذراند.

نویسنده مقاله اعتماد یادآوری کرده که هفته گذشته دکتر علی حکمت که عمری پرمبارزه را پشت سر گذاشته درست زمانی که آماده می شد تا کارگران مزرعه اش درختان انار او را هرس کنند و کود دهند، تا در فصل بی برگی با صرف هزینه، درختان پرباری در بهار داشته باشد که سفره مردم را رنگین کنند، بازداشت شد.

همان کسی که به نوشته اعتماد از گناباد تا فلسطین، از فلسطین تا مسجد هامبورگ آلمان و از هزارتوی کتابخانه ها تا سردبیری روزنامه خرداد رفت و آنگاه که فضای مطبوعاتی را مه آلود دید، قلم را کنار گذاشت و بیل را برداشت. اما این هم باعث نشد مصون بماند.

به چپ چپ مطبوعاتی

احمد پورنجاتی در مقاله ای در اعتماد نوشته اگر وضع به همین سیاق پیش برود، به سلامتی متولیان مطبوعاتی وزارت ارشاد، کار به جایی خواهد رسید که هر روز صبح، سردبیران روزنامه ها در محوطه دفتر آقای معاون به صف شوند و پس از استماع نطق ارشادیه ایشان، دیکته مفصلی بنویسند.

رییس سابق کمیسیون فرهنگی مجلس تاکید کرده این روند «گیر سه پیچ» که به ویژه در این چند ماه به صورت پیشرونده از سوی معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد و هیات نظارت و جاهای دیگر در جریان است مصداق «عاقبت سرکنگبین صفرا فزود» خواهد شد.

در ادامه مقاله اعتماد آمده کار به جایی رسیده که حضرات وزارت ارشاد، صدور اخطاریه در پی اخطاریه، امریه در پی امریه، "به این موضوع و آن شخص نپردازید و وارد فلان حریم نشوید" را کافی و وافی به مقصود ندیده اند و برخلاف روح و نص صریح قانون اساسی و قانون مصوب مجلس، رسماً و بی تعارف به مطبوعات رهنمود می دهند و حتی الزام می کنند که به چه چیز بپردازند و به چیز نپردازند و حتی خبر و تصویر مربوط به کدام مقام مسوول را در چه حد و اندازه در نشریه خود درج کنند.

گره کور هست یا نیست

محمدصادق جنان صفت در سرمقاله دنیای اقتصاد پرسیده آیا دولت به عنوان سیاستگذار کلان و بازیگر بی‌بدیل و همه‌کاره در بازارهای پول و سرمایه، کالا و کار، حاضر است این داوری را که فعالیت‌های اقتصادی در حال حاضر با گره‌های کور مواجه شده است، بپذیرد؟

به نوشته این مقاله در صورتی که پاسخ دولت منفی باشد و وجود سردرگمی و ابهام و رکود در کسب و کار را نپذیرد، که دیگر حرفی برای گفتن و تلاشی برای ارائه راه‌حل وجود ندارد. اما اگر دولت داوری معاون اقتصادی بانک مرکزی مبنی بر وجود رکود در بخش مسکن را می‌پذیرد و قبول دارد که دست کم تعدادی از رشته‌های صنعتی نیز رکود را تجربه می‌کنند، آنگاه باید به این فکر باشد که کار از کجا شروع شود و گره بزرگ کدام است تا با دست این گره بزرگ باز شود.

در ادامه سرمقاله دنیای اقتصاد آمده دشواری فعلی در بخش مسکن در ذهنیت دلتمردان است که می‌خواهند قیمت مسکن را – هر چند اگر کامیابی به دست آید، گزینه مناسبی است- تثبیت کرده و این را یک موضوع حیثیتی و نقطه عطف قرار داده‌اند و در این ذهنیت‌سازی، مناسبات سیاسی بیش از ملاحظات اقتصادی مورد توجه قرار گرفته است.

black chador - امریکا - ولدن
از همه بهتر نوشته احمد پورنجاتی هست. واقعا نشون میده که انقلاب سی سال پیش الان در خلا افتاده.
شنبه 19 دی 1388

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.