عصر، عصر محصولات لایت است. اگر سری به سوپرمارکت بزنید، می توانید واژه ی "لایت" و مشابه آن مانند "کم" را بر روی خیلی از محصولات، مخصوصا محصولات غذایی ببینید: نوشابه های لایت، ماست های کم چرب، پنیر کم نمک، سیگار لایت، سیگار اولترا لایت و ... .
کم نیستند افرادی که اگر تا به حال روزی 2 عدد سیگار معمولی می کشیدند، با دیدن کلمه لایت روی پاکت سیگار و با این باور که نیکوتین این سیگارها خیلی کم است، الان روزی 3 یا 4 سیگار می کشند.
به تازگی در آمریکا نیز مقامات قضایی فاش کرده اند که چند دهه است، کارخانجات تولید سیگار، این کشور مردم را با کلماتی مانند لایت و اولترالایت فریب دادهاند و برای افزایش فروش خود با ادعاهایی نظیر این که سیگارهای لایت، نیکوتین کمتر و در نتیجه مضرات کمتری دارند، به مردم دروغ گفته اند.
جالب است بدانید طرفداران این نوع سیگارها با این خیال که سیگار لایت آسیب کمتری به ریهها می رساند، دود سیگار را عمیق تر به درون ریه های شان می کشند و تعداد نخ های مصرفی آن ها نیز بیش از افرادی است که سیگار معمولی مصرف می کنند و چون بدن هر فرد سیگاری به یک سطح مشخص نیکوتین در خون عادت کرده است، وقتی سیگار لایت و به اصطلاح کم نیکوتین می کشد، با دو مکانیسم، همان میزان نیکوتین قبلی (موجود در سیگار معمولی) را به بدن خود می رساند:
1- تعداد پُک ها را بیشتر می کند.
2- پُک های عمیق تری می زند.
بنابراین می بینید که با مصرف بیشتر این نوع سیگارها، اثرات مخرب آنها هم بیشتر می شود.
البته این به آن معنی نیست که شما را تشویق می کنیم سیگارهای معمولی بکشید، بلکه هدف این است که به شما یاد آوری کنیم خود را با کلماتی نظیر لایت و اولترالایت گول نزنید.
سیگارهای لایت هم مانند نوشابههای لایت هستند که بعضی دیابتی ها با این تصور که هیچ خطری ندارد، در مصرف این نوشابه ها افراط می کنند.
دکتر حسن آذریپور- عضو کمیته کشوری مبارزه با دخانیات